Cryptomunten
16/10/18

Wat is er aan de hand met Tether (USDT)?

Wat is er aan de hand met Tether (USDT)?
Tether
usdt

TrueUSD
tusd

Dai
dai

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

USDT, oftewel Tether is een cryptocurrency die het leven is ingeroepen om te fungeren als stabiele cryptocurrency. Tot nu toe vervult het die rol heel behoorlijk, maar er zijn veel twijfels over of het allemaal legitiem is. Gister werden die twijfels in één keer weer een stuk groter, waardoor de altijd zo stabiele koers opeens tot wel 86 cent dipte. Wat was er aan de hand en moeten we ons zorgen gaan maken? 

Koers Tether USDT

De Tether-geruchten

Mocht je nog niet bekend zijn met de geruchten rondom USDT en Tether, dan leggen we die eerst even kort uit. Tether is in het leven geroepen door de crypto-exchange Bitfinex. Zelf ontkent de exchange dat ze iets met de cryptomunt te maken hebben, maar de Paradise Papers vertellen een ander verhaal. Deze tegenstrijdigheid is het eerste teken dat er wellicht iets niet helemaal in de haak is bij de stabiele cryptocurrency.

Het grootste probleem is echter de belofte van het bedrijf dat tegenover elke USDT een echte dollar staat. Dat betekent dat, mocht het ooit gebeuren dat iedereen tegelijk zijn Tethers in wilt leveren voor dollars, er genoeg dollars zijn opgeslagen om iedereen uit te kunnen betalen. Dankzij deze belofte houdt Tether zijn stabiele waarde en is de prijs bijna nooit lager 99,5 cent of hoger dan 100,5 cent. 

Op gegeven moment begonnen alleen veel personen te twijfelen of die dollars er wel echt waren. Een van de bekendste personen die kritiek heeft op Tether is Bitfinex'ed. Hij heeft meerdere malen bijna 'gesmeekt' of Tether wilde bewijzen of ze inderdaad over evenveel dollars beschikken als dat er USDT bestaan. Het heeft echt heel erg lang geduurd voordat Tether eindelijk met in ieder geval een soort bewijs naar buiten kwam. Dit zorgde weliswaar voor vertrouwen, maar voor veel criticaster was dit nog niet genoeg. Zij geven aan dat het niet om een echte audit gaat en vragen zich af waarom dit door advocaten is gedaan en niet door accountants. Zo kan je natuurlijk blijven doorgaan. Twee dingen zijn in ieder geval duidelijk, Tether is erg controversieel en heeft de schijn teken. Aan de andere kant zijn ze nu juist goed op weg dat ze eindelijk langzaam aan met rapporten naar buiten komen die het vertrouwen weer wat sterker maken.

Wat is er nu aan de hand?

Maar weer terug naar gister (15 oktober 2018). Tether was uit het niets tot maar liefst 14% gezakt, wat flink is voor een stabiele munt. Aan de andere kant leek de competitie juist weer de lucht in te schieten. TUSD (TrueUSD) tikte zelfs kort de $1,10 aan. Wat was er aan de hand?

Er zijn een paar dingen rondom Tether die gister ervoor zorgde dat de hele situatie ietwat escaleerde:

  1. Er wordt al een tijdje FUD (Fear Uncertainty & Doubt) verspreid over vermeende insolvabiliteit van Tether Bank
  2. Er werd FUD verspreid over Bitfinex die het storten en opnemen van echte dollars zou stopzetten, evenals KuCoin
  3. Valse geruchten dat Binance USDT van het platform zou gooien
  4. Het Bandwagon-effect

FUD rondom Tether Bank Insolvabiliteit

De eerste problemen ontstonden zoals gezegd al tijden geleden rondom de geruchten dat het einde van Tether nabij lijkt. Tether heeft veel tegenstanders die denken dat het één grote scam is, maar ook veel voorstanders die al het negatieve nieuws rondom de cryptomunt FUD noemen. Een ding is zeker en dat is dat de cryptocurrency controversieel is. Er zijn maar weinig mensen die het echt voor de volle 100% vertrouwen en het wordt dus veel gebruikt om extra FUD over te verspreiden. Als er ook maar iets mis lijkt te gaan bij de cryptocurrency, duikt iedereen hier vol op.

FUD rondom het stopzetten van dollars accepteren

Vervolgens werd er veel angst gezaaid dat zowel Bitfinex als Kucoin gingen stoppen met het accepteren van dollars. Doordat Bitfinex altijd als één pot nat wordt gezien met Tether, zorgde dit meteen voor angst. Toen ook Kucoin daar nog eens bijkwam, kregen mensen het idee dat er meer aan de hand was. Als Tether echt in zou storten, dan kon je op beide exchanges dus niet meer vluchten naar de veilige echte dollar en was er dus geen snelle manier meer om van de cryptomarkt te ontsnappen. Het feit dat deze veilige havens er niet meer waren, begon enigszins voor paniek te zorgen.

Uiteindelijk kwam al redelijk snel het nieuws naar buiten dat zowel Bitfinex als Kucoin weer dollars zouden accepteren en de paniek was dus voor niks. Helaas kwam het allemaal te laat, want ook de volgende angstzaaierij zat eraan te komen.

 

Valse geruchten dat Binance zou stoppen met USDT

En dan heb je ook nog de grappenmakers die het leuk vinden om olie op het vuur te gooien. Vrijwel direct na alle bovenstaande geruchten, werd het gerucht de wereld in geholpen dat een van de grootste exchanges van de wereld, Binance, helemaal ging stoppen met Tether.  De mensen die toen misschien een klein beetje bang waren geworden, maar nog niet bang genoeg, begonnen hierdoor toch ook in paniek te raken, waardoor de situatie verergerde.

Gelukkig bleek het als snel om fake news te gaan. De CEO van Binance, Changpen Zhao, liet al snel in een tweet weten dat het allemaal nep was.

 

Het Bandwagon effect

Voor veel mensen was deze Tweet helaas te laat. Al het slechte nieuws stapelde zich op en het einde, dat door veel mensen al lang verwacht werd, leek nu heel dichtbij. De prijzen van andere 'stabiele' concurrenten schoten juist de lucht in, dus het leek net alsof investeerders hun toevlucht zochten naar meer betrouwbare cryptocurrency's. Iedereen zag dit gebeuren en wilde niet de laatste zijn die met zijn/haar Tethers over zou blijven. De paniek was compleet.

Wees voorzichtig

Uiteindelijk was de prijs van Bitcoin op het toppunt van deze paniek naar de 7500 USDT gestegen, terwijl Ethereum op Coinbase bijna 10% goedkoper was dan op Bitfinex. Het was één grote chaos op de cryptomarkt. Ondertussen lijkt de rust wedergekeerd, maar Tether is nog steeds niet waar het hoort. Het schommelt op het moment van schrijven rond de 97 cent en TUSD staat op 1,06 dollar. Het is dus nog even afwachten hoe dit zal aflopen. 

Wel is het duidelijk dat de cryptomarkt nog lang niet volwassen is en zich makkelijk laat leiden door emoties. Deze volatiliteit was wederom een slechte reclame voor Tether wat wellicht ten goede kan komen aan andere stabiele munten als TrueUSD en DAI.

Bitcoin is ook weer richting de 6600 (echte) dollar geschoten, dus het lijkt erop dat dit alles vooral een positief effect heeft gehad. Aan de andere kant zijn er ook weer geruchten dat dit om een 'exit pump' gaat en dat mensen via de stabiele cryptocurrency's de crypto-markt verlaten. Het komt er uiteindelijk dus op neer dat er maar weinig mensen zijn die écht weten wat er aan de hand is en je beter aan de zijlijn rustig af kan wachten wat er gaat gebeuren.

Mocht je meer weten over de situatie of hier nog vragen over hebben, vertel dit of vraag je vragen gerust op ons Crypto Forum.

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!