Tether

Tether, de mogelijke naald die de bubble laat barsten

 

De Bitcoin is de laatste tijd hard gestegen. Square, een van de grootste betalingsbedrijven in Amerika, is begonnen met de verkoop van Bitcoin aan consumenten en de Chicago Mercantile Exchange gaat het mogelijk maken dat banken met Bitcoin kunnen traden.

Waar het bij deze bedrijven op een gereguleerde manier gebeurt, wordt er op ongereguleerde exchanges veelvuldig getrade met verschillende cryptocurrency's. Een van deze ongereguleerde exchanges is Bitfinex.
Bitfinex is beboet door de toezichthouders van de Verenigde Staten, heeft een bankblokkade gekregen van Amerikaanse banken en is al eerder 119,756 BTC verloren bij een hack in 2016. Daar komt nog bij dat er afgelopen dinsdag voor 30 miljoen aan USDT (Tether) gestolen is. Tether is opgezet door dezelfde eigenaren als Bitfinex.

Deze reeks aan incidenten zorgt voor een toenemende bezorgdheid over Bitfinex. 
Bezorgdheid over een crypto exchange is absoluut niet nieuw. De eerste en tevens grootste Bitcoinexchange, Mt. Gox, ging ten onder in 2014 nadat ze $500 miljoen verloren door een hack. Ook eerder dit jaar werd BTC-E offline gehaald doordat ze werden beschuldigd van money laundering. 

De gebeurtenissen rondom Bitfinex hebben ervoor gezorgd dat mensen de exchange extra goed in de gaten houden. Door dit verscherpte toezicht is er een 'probleem in opkomst' ontdekt, en dit heeft te maken met Tether.


Het bijdrukken van geld tether.png

Tether is een cryptocurrency dat zijn waarde hoort te ontlenen aan de waarde van een dollar. Het is een populaire manier om Bitcoin mee te kopen wordt wekelijks miljoenen keren gebruikt. Bitfinex en Tether geven aan dat ze beide afzonderlijk van elkaar opereren. Echter staat er in de gelekte Paradise Papers dat het advocatenkantoor Appleby de eigenaren van Bitfinex heeft geholpen bij de oprichting van Tether in de Britse Maagdeneilanden. 

Een criticus die de schermnaam Bitfinex'ed gebruikt, heeft een aantal essays geschreven waarin hij suggereert dat Bitfinex extra Tethermunten creëert om vervolgens de Bitcoinprijs ermee op te drijven. Bitfinex reageert hierop met dat er FUD wordt verspreid door aanvallers die de markt in elkaar willen laten klappen.

Als we kijken naar het afgelopen jaar, dan zien we dat november tot dusver de maand is waarin de meeste Tethers zijn bijgedrukt. 
Op Coinmarketcap kan je bij 'tools' historical snapshots aanklikken en daar zie je dat op 29 oktober 2017 er 437,061,667 USDT in omloop waren en vandaag op 23 november 2017 het er 674.966.830 zijn. Dit is een stijging van 53,43%! In vergelijking met het begin van dit jaar, toen er 9,951,590 USDT waren, is er dus zo'n 660 miljoen bijgedrukt!

Marketcap USDT.PNG


De beschuldiging dat Bitfinex met zijn Tether de markt manipuleert is helaas lastig te bewijzen. Echter laat Bitfinex geen bewijs zien dat de toename van zo'n 240 miljoen Tethers komt door een geldinjectie van 240 miljoen dollar. Op dit moment is de toename nergens op gebaseerd.


Tot nu toe gaat het goed met de cryptomarkt maar op een gegeven moment kan de waarheid boven tafel komen. Wanneer blijkt dat er 675 miljoen aan crypto, vooral Bitcoin, is gekocht door iets dat niet echt is, dan kan dat een flinke dreun betekenen. Niet alleen voor de prijs maar ook voor het vertrouwen in de gehele cryptomarkt. Het kan de naald zijn die de vierde cryptobubble laat barsten. Mocht jij je cryptovaluta op Bitfinex hebben staan, dan raden wij je aan dit over te maken naar een andere exchange zoals Binance of Bittrex.


Heeft dit artikel vragen bij je opgeroepen, zet dit dan in de comments dan reageren wij hier zo snel mogelijk op. Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, vink dan de notificaties aan (zie rode belletje) en volg ons op Facebook.


 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.
Profile picture for user Robin Westra

Het is ook niet slim dat zoveel mensen blijkbaar nog vertrouwen hebben in een gehackte exchange als Bitfinex.

Juist in de cryptowereld is het belangrijk dat dergelijke exchanges transparant en veilig zijn, want je hebt geen zekerheden zoals bij een normale bank. Bovendien is het hier veel makkelijker om je vertrouwen op te zeggen en naar een andere exchange over te stappen, maar blijkbaar zijn dergelijke hacks geen issue voor vele mensen.

Profile picture for user Brain

Zou dat ook meteen het einde van de tether betekenen? 

Profile picture for user Derek Westra

Hi Brain,

Mocht het allemaal kloppen, dan kan dat zeker het einde van Tether betekenen. Echter moeten we wel beseffen dat er nog niks bewezen is, maar het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de cryptomarkt nog vol van dit soort rare fratsen zit.