De blockchain-technologie

Deze grote bedrijven zijn bezig met de blockchain

De blockchain, zoals we vaak zeggen, is de toekomst. Het wordt de meest revolutionaire technologie sinds het internet genoemd. Er is een zeer grote kans dat de blockchain-technologie ons dagelijkse leven enorm gaat veranderen

Maar als het écht de toekomst is, dan moet het toch wel zo zijn dat er al veel grote bedrijven zijn die gebruik maken van de technologie? Dat klopt.

Meer over de blockchain en welke bedrijven er op wat voor manier gebruik van maken lees je in dit artikel.

Foto header: Worldspectrum/Pexels.com

Lees snel

In onderstaande video wordt de blockchain-technologie eenvoudig uitgelegd.

Wat is blockchain?

In de afgelopen jaren is de interesse in de blockchain enorm toegenomen, mede door de toenemende populariteit van Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en andere cryptocurrency’s. Maar hoe zit deze technologie precies in elkaar?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de blockchain-technologie een technologie is die het mogelijk maakt waarde op te slaan. Deze technologie berust op 3 fundamentele elementen. Dit zijn de gedistribueerde opslag, smart contracts en peer to peer transacties.

Simpel gezegd werkt het als volgt: de gedistribueerde opslag (distributed ledger) maakt het mogelijk transacties tussen partij A en partij B (peer to peer) efficiënt en onuitwisbaar te registreren en te rangschikken in de ‘blocks’. Deze blocks vormen de basis voor de volgende transacties en vormen vervolgens samen een ‘chain’.

Het stukje smart contracts hebben we dan nog niet uitgelegd. Smart contracts, ook wel slimme contracten, zijn algoritmen die het netwerk opereren en beheren. Deze smart contracts hebben geen enkele tussenkomst van een mens nodig.

Een uitgebreidere uitleg en meer informatie over de werking van blockchain lees je hier.

Welke grote bedrijven maken al gebruik van de blockchain?

Zoals we eerder al benoemden is blockchain de toekomst. Precies om deze reden zijn er enorm veel grote bedrijven die er gebruik van maken. Echter, de maximale capaciteit van de blockchain wordt nog lang niet gebruikt. Er zijn nog tal van dingen die ermee gedaan kunnen worden die vandaag de dag nog niet, op grote schaal, gedaan worden.

Welke grote bedrijven maken er al gebruik van blockchain en op welke manier doen ze dat? Daar gaan we nu even naar kijken.

FedEx

Image
Het logo van FedEx

FedEx, dat in zijn volledigheid Federal Express Corporation heet, is een logistiek- en transportbedrijf dat in 1971 werd opgericht in Little Rock, Arkansas door Frederick W. Smith. Het bedrijf is het grootste bedrijf ter wereld in zijn vakgebied en vervoert miljarden euro’s aan waarde in producten per jaar.

Inmiddels is FedEx ook het grootste logistiek- en transportbedrijf dat de blockchain-technologie geïntegreerd heeft in zijn bedrijfsvoering. Zij maken gebruik van de blockchain-technologie in hun supply chain management.

Top op heden maakt FedEx gebruik van de blockchain-technologie om ladingen met een hoge waarde te traceren. In de toekomst zijn ze van plan deze traceringstechnologie toe te passen op al hun verzendingen. Niet enkel meer op de zendingen met hoge waarde dus.

Daarnaast werkt FedEx zelf ook mee aan de blockchain-technologie. Hierbij focussen ze zich vooral op ontwikkelingen op het gebied van logistiek en transport. Ze zijn de grootste in dit vakgebied.

Burger King Rusland

Image
Het logo van de Russische variant van Burger King

Jazeker, je leest het goed. Ook Burger King maakt gebruik van de blockchain-technologie. Echter, nog niet over de hele wereld. Enkel in Rusland maakt Burger King tot nu toe gebruik van blockchain-technologie.

Burger King Rusland heeft namelijk een eigen cryptocurrency uitgebracht. De fast food gigant noemde deze token de WhopperCoin (WPC). De WhopperCoin werd gelanceerd op het Waves platform (WAVES) en is vernoemd naar de best verkochte burger van BurgerKing, de Whopper.

De WhopperCoin word gebruikt om kracht bij te zetten aan het beloningsprogramma van Burger King. Bij een normaal beloningenprogramma zijn de punten die je spaart enkel voor jou en voor jou alleen.

Wat anders is aan het beloningsprogramma, dat werkt via de WhopperCoin, is dat de tokens online kunt bewaren, kunt verhandelen en zelfs versturen naar anderen via het Waves netwerk.

Klanten kregen 1 WhopperCoin voor elke Roebel (Russische munteenheid) die ze uitgaven bij de Burger King. Vervolgens konden zij wanneer ze 1700 WhopperCoins verzameld hadden een Whopper kopen. 1 roebel is ongeveer gelijk aan 1 eurocent.

Het is een vooruitstrevende technologie die in de toekomst mogelijk grote impact kan hebben op bijvoorbeeld de entertainmentindustrie. Zo zou het bijvoorbeeld het systeem van de bioscopen of de airmiles voor goed kunnen veranderen.

Walmart

Image
Het logo van Walmart

Walmart is een Amerikaanse supermarktketen die in 1962 werd opgericht door Sam Walton. Inmiddels heeft de keten in de Verenigde Staten maar liefst 4800 vestingen en buiten de Verenigde Staten nog eens 6360. Het bedrijf in zijn geheel is goed voor bijna $500 miljard omzet per jaar.

In samenwerking met IBM (International Business Machines Corporations) en 9 andere bedrijven heeft Walmart een blockchain opgezet waarin voedsel wereldwijd getraceerd kan worden in de supply chain (productieketen).

Live data wordt dan verzameld op elk product in elk punt van de productieketen. Deze blockchain wordt de Food Trust Blockchain genoemd en onder andere ook Nestlé SA, Dole Food Co. en Unilever zijn er onderdeel van.

De samenwerking tussen de 10 bedrijven en de IBM is in 2016 tot stand gekomen en de blockchain trad enkele jaren geleden in werking.

Het doel van de blockchain is het sneller op kunnen lossen van problemen binnen de productieketen. Voorheen was het soms erg moeilijk te identificeren waar een probleem precies plaatsvond, maar met de komst van deze Food Trust Blockchain is dit binnen enkele seconden gebeurd.

Walmart besloot onderdeel te worden van de blockchain nadat zij last hadden van een salmonella uitbraak in de productieketen. Dit leverde veel problemen op en wanneer ze destijds al deelnamen aan de blockchain hadden ze deze problemen veel sneller kunnen identificeren en daardoor veel sneller kunnen oplossen.

Microsoft

Image
Het logo van Microsoft

Ook technologiegigant Microsoft maakt gebruik van de blockchain-technologie. Het bedrijf werd opgericht in 1975 door Bill Gates en Paul Allen en is ’s werelds grootste softwarebedrijf. Daarnaast staat het bedrijf in de lijst met grootste bedrijven ter wereld, gekeken naar waarde, en is het bedrijf inmiddels meer dan 1 biljoen dollar waard.

Microsoft maakt gebruik van de blockchain-technologie in de vorm dat zij al sinds 2014 Bitcoin betalingen accepteren op hun website. Toentertijd had nog bijna niemand überhaupt gehoord van cryptocurrency, laat staan de blockchain.

Daarnaast bezit het Amerikaanse bedrijf ongeveer 40 patenten omtrent cryptobetalingen en de blockchain in de vorm van beveiligde opslag.

Bill Gates, één van de oprichters van Microsoft, is ook veel bezig met de blockchain en hoe deze in zijn verschillende organisaties van toegevoegde waarde kunnen zijn.

Tevens is de blockchain-technologie geïntegreerd in het product Azure, dat van Microsoft is. Microsoft Azure is een cloud computing-software die gebruikt kan worden voor het bouwen, testen en implementeren van toepassingen, in door Microsoft gebouwde datacenters. Microsoft laat de gebruikers hiervan hun eigen blockchain inzetten met behulp van Stratis (STRAX). Stratis is een blockchain ontwikkelingsprogramma.

Mastercard

Image
Het logo van Mastercard

Mastercard geeft licenties uit voor het verstrekken van credit cards en is één van de grootste in zijn vakgebied. Het bedrijf maakt gebruik van de blockchain-technologie en bezit inmiddels meer dan 30 patenten omtrent deze technologie.

Sommige van deze patenten vallen onder de naam ‘Method and System For Instantaneous Payment Using Recorded Guarantees’ (Methode en systemen voor onmiddellijke betaling door geregistreerde garanties). Hierdoor denken veel mensen dat ze een eigen betalingswijze aan het onwikkelen zijn, die gebruik maakt van de blockchain. 

Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrency’s worden vaak genoemd als vervangers van de hedendaagse betalingswijzes zoals Mastercard of VISA. Het is daardoor logisch dat bedrijven als Mastercard of VISA inmiddels bezig zijn hun eigen vormen van crypto- of blockchain-technologieën te ontwikkelen.

Huawei

Image
Het logo van Huawei

Het Chinese Huawei is een miljardenbedrijf dat producten rondom telecommunicatie uitbrengt. Denk hierbij aan mobiele telefoons, maar ook ontwikkelingen rondom 5G.

Het bedrijf maakt gebruik van de blockchain-technologie in een poging de mobiele industrie beter te organiseren en fraude en misleidingen tegen te gaan.

In een officieel statement zei Huawei nog dat de blockchain-technologie de mogelijkheid biedt aan mobiele gebruikers om de bestaande businessmodellen om te vormen via nieuwe netwerklagen. Dit zou bijdragen aan meer geverifieerde gegevens waardoor de waarden en rechten via de technologie aan deelnemers kunnen worden overgedragen. Zij lijken groot fan van de techniek dus!

Bank of America

Image
Het logo van Bank of America

Ook de Bank of America, de grootste commerciële bank van Amerika, doet een poging gebruik te maken van de blockchain-technologie. Daarnaast is de bank het 8e grootste bedrijf ter wereld, volgens Forbes.

De Amerikaanse bank heeft een poging gedaan 9 verschillende patenten omtrent blockchain te bemachtigen. Dit geeft aanleiding te denken dat het bedrijf geïnteresseerd is in de blockchain-technologie en hier misschien in de toekomst iets mee gaat doen.

Bank of America is van plan gebruik te gaan maken van open-sourced ledgers om op die manier een efficiënter financieel transactiesysteem te ontwikkelen voor zowel particulieren als consumenten.

KIK

Image
Het logo van KIK

KIK, dat officieel Kik Messenger heet, is één van ’s werelds grootste online chatplatformen. Hoewel het in Nederland niet super populair heeft, is het toch een erg groot bedrijf. Wereldwijd heeft het platform maar liefst 300 miljoen actieve gebruikers.

KIK heeft een cryptocurrency in zich geïntegreerd. Dit is de cryptocurrency Kin (KIN). Deze token kan binnen het platform gebruikt worden door gebruikers om betalingen van gebruiker A naar gebruiker B plaats te laten vinden.

De cryptocurrency Kin biedt de mogelijkheid transacties plaats te laten vinden zonder dat hier enkele kosten bij komen kijken. Het doel van KIK met deze cryptocurrency is om het te implementeren in verschillende platformen waar al veel gebruikers op zitten om zo een échte online economie op te bouwen rondom Kin. Daarmee zijn ze aardig op weg. Al verschillende platformen maken gebruik van de cryptocurrency.

IBM

Image
Het logo van IBM

Het eerder benoemde IBM (International Business Machines Corporations) maakt ook gebruik van cryptocurrency en de blockchain. Sterker nog, het is één van de voorlopers en grootheden in het integreren van de technologieën op alle vlakken van bedrijfsvoering.

Een voorbeeld van wat de IBM doet is het met behulp van een blockchain creatie tool het mogelijk maken voor organisaties om hun eigen blockchains en smart contract systemen te ontwikkelen.

Ze hebben al samenwerkingen opgestart met verschillende bedrijven. Hierbij helpen ze de desbetreffende bedrijven bijvoorbeeld de efficiëntie in hun logistieke systemen te verbeteren en daarmee kosten te verlagen.

Voorbeelden van bedrijven waarmee de IBM samenwerkt zijn natuurlijk het eerdergenoemde voorbeeld Walmart, maar ook de Bank of Montreal (BMO), de Caixa Bank, de Commerz Bank, de Erste Group en de United Bank of Switzerland (UBS).

Bij bijvoorbeeld voedsel gerelateerde bedrijven als Walmart kan de blockchain ingezet worden om de supply chain te verbeteren of efficiënter te maken, terwijl het bij banken bijvoorbeeld ingezet kan worden om de betalingssystemen sneller of veiliger te maken.

Conclusie

Dus, zoals we eerder al zeiden is de blockchain-technologie een technologie die de wereld daadwerkelijk kan gaan veranderen. Dat zien ook bedrijven. Tal van miljardenbedrijven maken al gebruik van de blockchain-technologie en in de komende jaren zal dit alleen maar meer worden.

De verschillende bedrijven die we in dit artikel behandeld hebben maken allemaal op een manier gebruik van de blockchain-technologie, maar dit zijn natuurlijk nog lang niet alle bedrijven die dit doen. Steeds meer bedrijven doen het en allemaal weer op hun eigen bijzondere manier.

De bedrijven die er vandaag de dag al gebruik van maken lopen natuurlijk voor op de bedrijven die er pas over enkele jaren mee beginnen en zullen dus, mocht de blockchain zo groot worden als vele verwachten, een enorme voorsprong hebben.

De blockchain kan op tal van manieren ingezet worden en er is dan ook voor elk bedrijf wel een manier waarop de blockchain de bedrijfsvoering in zowel de back-end als de front-end kan verbeteren.

We hopen je in dit artikel wat wijzer gemaakt te hebben in welke bedrijven en organisaties er al gebruik maken van de blockchain-technologie en op welke verschillende manieren dit allemaal mogelijk is.

Wil je meer weten over de blockchain en hoe deze toegepast kan worden op het dagelijks leven? Wil je je mening delen of de mening van anderen horen? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto FacebookgroepWe spreken graag over van alles wat met de blockchain en crypto te maken heeft en helpen je uiteraard ook met praktische informatie of andere hulp die je behoeft! We kijken er naar uit je mogelijk daar te zien!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.