Golem coin logo achtergrond

Golem coin (GNT) - de 1e decentrale computer!

Golem coin (GNT) is een project dat al langer in de cryptowereld rondloopt. Met de in 2016 opgehaalde $8 miljoen hebben ze een netwerk weten te ontwikkelen waarbij mensen hun computercapaciteit kunnen delen. In dit artikel kom je alles te weten over de decentrale computer van Golem en vind je tips voor het kopen van Golem tokens, in welke wallet je ze kunt opslaan en wat de koers van GNT op dit moment doet.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekijk snel

Wat is Golem (GNT)?

Golem is een gedecentraliseerde computer waar iedereen toegang tot heeft. Het haalt zijn kracht uit de vele verschillende apparaten die aangesloten zijn op het netwerk. Je kan hierbij denken aan apparaten zoals laptops, smartphones maar ook hele datacentra. Het Golem-netwerk zorgt ervoor dat computerkracht gedeeld kan worden en iedereen geld kan verdienen door een gedeelte van zijn computercapaciteit beschikbaar te stellen. Je kan hier zelf vandaag nog mee beginnen, hun beta-versie is namelijk recentelijk live gegaan. 

Voorbeeld van gebruik:
Iemand in China heeft een paar complexe taken die hij op de computer wil uitvoeren maar heeft hier niet de capaciteit voor. Jij bent alleen een verslag aan het typen in Word en laat daarmee veel vermogen van je computer onbenut. Je kan ervoor kiezen om deze onbenutte capaciteit te verhuren op het netwerk van Golem. De persoon in China kan jouw computerkracht huren en daarmee gemakkelijk zijn complexe taak uitvoeren, zonder zelf een nieuwe computer te hoeven kopen. De betalingen tussen jullie wordt gedaan met Golem Network Tokens (GNT).

Cryptoprojecten die het soortgelijke nastreven zijn iExec, SONM en BOINC

De Token van Golem: GNT

GNT is een ERC20-token en dat wil zeggen dat het is gebaseerd op de Ethereum-blockchain. De token wordt gebruikt om betalingen te doen op het netwerk. De verhuurder van zijn computercapaciteit mag de prijzen betalen en de huurder kan dit wel al dan niet accepteren.

Tokenverspreiding

In totaal zijn er 1 miljard GNT-tokens en daarvan zijn er 82% verkocht tijdens de ICO van november 2016. De overige 12% zijn in handen van de Golem Factory GmbH en 6% is voor het team. 
'Het team' zijn de mensen die bij imapp werken en als eerste bezig waren met Golem. De mensen die na de ICO voor Golem gingen werken horen tot de Golem Factory GmbH.

Image
Tokendistributie Golem Network Token
Kenmerken token (juni 2018)
Token symbool GNT
Totaal aantal tokens 1 miljard
Aantal tokens in omloop 839.242 miljoen
Prijs tijdens ICO $0,01
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Hardcap verkoop van tokens $8 miljoen
Opgehaald vermogen tijdens ICO $8 miljoen

Geschikte wallet voor de token

Golem kan je naast de exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen

Team

Het team bestaat uit 26 man en staat onder leiding van Julian Zawistowski. De meeste werknemers zijn van Poolse afkomst. Ze zijn meer mensen aan het aantrekken en zijn onder andere actief op zoek naar een Senior Software Developer, Software Developer en Software Architect.

Naam Functie Ervaring
Julian Zawistowski Oprichter & CEO
 • Hij is adviseur van het cryptoproject Hoard
 • Co-Founder & CEO van imapp
Piotr Janiuk Co-Founder & CTO
 • Senior Lead Developer bij imapp
 • Vijf jaar ervaring als software engineer bij Lightcraft in Polen
Andrzej Regulski Co-Founder & COO
 • Managing Director bij imapp
 • Ervaring als Evaluation Programme Director en Projectmanager bij IBS
Aleksandra
Skrzypczak
Co-Founder & Lead Software Engineer
 • Lead Software Engineer bij imapp
 • Software Engineer & Deployment Specialist bij Red Ocean

In deze video kan je kennismaken met het team:

Roadmap

Golem heeft helaas geen mooie afbeelding waarin ze duidelijk neerzetten wat hun plannen zijn voor de komende tijd. Wel hebben ze informatie in hun Trello, Github en Reddit AMAs staan. 

Ze willen in 2018 focussen op het verbeteren van het protocol en het aantrekken van meer gebruikers, ofwel mensen die computercapaciteit gaan uitwisselen. Verder zullen ze werken aan de volgende drie mijlpalen:

 1. Clay Golem - de mogelijkheid voor programmeurs om Golem te integreren. Dit wordt gedaan door middel van Task API en Application Registry. 
 2. Stone Golem - in deze fase willen ze werken aan meer veiligheid en stabiliteit van het netwerk. Ook willen ze meer functionaliteiten toevoegen. 
 3. Iron Golem - hierbij is het de bedoeling dat het netwerk al erg goed getest is. De programmeurs krijgen de vrijheid om applicaties te bouwen. In deze fase werken ze naar het eindproduct van Golem toe. 

Hoe beter het netwerk wordt, hoe meer het team zal gaan focussen op het maken van tools voor programmeurs. Hierdoor wordt het voor hen makkelijker om applicaties te bouwen en door deze creaties wordt het netwerk waardevoller voor de gebruikers. 

Partners

 • Streamr - Beide projecten hebben veel overlap in wat ze willen creëren. Ze hebben beide een P2P-netwerk voor ogen waarbij Golem computertaken en Streamr messaging en data-storage taken zal verdelen over de nodes. Om deze reden hebben ze besloten om te gaan samenwerken, met name op het technologiegedeelte. 
 • FriendUP - Samen willen ze ervoor zorgen dat de gedecentraliseerde computertechnologie, P2P-netwerken in combinatie met de blockchaintechnologie een succes gaat worden. Ze willen de gebruiksvriendelijkheid verbeteren waardoor meer en meer mensen Golem gaan gebruiken. 

Populariteit

Het team heeft aan het begin voornamelijk de focus gelegd op de ontwikkeling van het netwerk. De marketing is hierdoor op een laag pitje gezet en hier willen ze in 2018 verandering in brengen. Ze willen meer gebruikers aantrekken zodat het netwerk getest kan worden en ze snel hun eindproduct kunnen lanceren. Hiervoor gaan ze op marketingvlak extra hun best doen.
Op de onderstaande kanalen kan je het project volgen.

Populariteit Golem
Twitter 141k volgers
Telegram 3k volgers
Facebook 13k volgers
Reddit 20k lezers

Kritiek

Golem behoorde voorheen tot de top 10 cryptocurrency's van de wereld. Tegenwoordig schommelen ze ergens tussen plek 40 en 50 in. Hier is, vooral vanuit investeerders, veel kritiek op gekomen. Gelukkig is de betaversie van het netwerk nu live en kunnen gebruikers kennismaken met het netwerk. Met de geplande marketingcampagnes zal Golem meer op de radar komen en wie weet zorgt dit voor een mooie prijsstijging.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Conclusie

Golem is een decentrale computer en vormt een netwerk waarin mensen computercapaciteit kunnen huren en verhuren. In ruil voor het beschikbaar stellen van jouw computerkracht kan je GNT-tokens verdienen. Met de technologie-ontwikkelingen in sneltreinvaart worden computers steeds belangrijker. Het is een waardevol idee om zo'n computer decentraal te maken zodat alle computerkracht naar wens verdeeld kan worden. 

Het is mogelijk om in Golem te investeren en dit doe je door GNT-tokens te kopen. Dit kan gemakkelijk door de volgende stappen te volgen:

Hoe koop ik Golem?

Golem kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van GNT.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek GNT op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in GNT. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt GNT gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.