FIO Protocol is een blockchain protocol dat een betere manier van zenden en ontvangen van coins en tokens wil realiseren. Ze zijn geen wallet, concurreren niet met andere blockchains en stuurt ook geen transacties naar andere blockchains. Je vindt in dit artikel alles over het protocol, de doelstellingen, de kenmerken en de blockchain. Ook haken we in op de FIO-token. Wil jij nooit meer per ongeluk crypto naar het verkeerde adres sturen? Dan is dit dé blog voor jou! Lees je mee?
Bekijk snel
Wat is FIO Protocol?
FIO Protocol is een gedecentraliseerde servicelaag, die de kloof tussen diverse crypto-eindpunten verbindt. Denk dan aan crypto wallets, exchanges en andere toepassingen waar crypto-activa worden overgedragen danwel bewaard. Dit protocol integreert in bestaande producten, waardoor andere blockchains niet eens iets zien of merken van FIO.
Deze servicelaag creëert een verbeterde, homogene gebruikservaring voor alle blockchain tokens en digitale coins, door een laag van data en bevestigingen van transacties aan te bieden aan andere blockchains.
FIO Protocol concurreert niet met andere blockchains en het stuurt eveneens geen transacties naar andere blockchains. Ook is het geen wallet. Snap jij het nog?
Wat zijn de doelen van FIO Protocol?
FIO Protocol maakt het verzenden en ontvangen van op blockchain gebaseerde waardes mogelijk. Het maakt dan niet uit welke wallet, exchange, token of coin wordt toegepast. We bereiken dit door te werken op een bepaalde manier:
- Menselijk en zinvol
- Decentralized
- Veilig
- Privé
- Interoperabel
- Klaar voor e-commerce
Kenmerken van FIO Protocol
Het protocol hanteert drie key features, die voortkomen uit de roadmap van de organisatie:
- FIO Address (aka FIO Crypto Handle);
- FIO Requests;
- FIO Data.
Hieronder zal ik elk van deze kenmerken uitgebreider behandelen. Bekijk hieronder een video over FIO Protocol:
FIO Address / Crypto Handle
Deze crypto handles zijn bedacht om ter indentificatie te dienen, op menselijke wijze. Heel wat anders dan een onleesbaar wallet-adres, zoals we dat gewend zijn. Voor gebruikers van FIO Protocol is dit FIO Address essentieel voor intern gebruik, maar ook ter vervanging van ingewikkelde public adressen zal het niet misstaan. Tokens en coins adressen is op deze innovatieve wijze heel wat eenvoudiger! Een voorbeeld van zo'n handle is: john@edgewallet of alice@crypto
Registreren kan via een applicatie van FIO of via een platform die openstaat voor de servicelaag van FIO Protocol. De handles kunnen worden gecontroleerd door middel van een private key. Verlies je de private key, dan raak je ook je crypto handle kwijt, net zoals op ieder ander crypto platform het geval zou zijn.
FIO Domeinen
Deze crypto handles bestaan, zoals je hierboven kunt zien, uit een naam en een domein. Wil je gebruikmaken van FIO Protocol dan is zo'n handle onmisbaar, maar je hoeft niet perse een domein van FIO te bezitten. In het voorbeeld van john@edgewallet wordt er gebruik gemaakt van het domein van de wallet. Wil je een origineel FIO-domein bezitten, dan kun je zo'n handle aanmaken door een non-fungible token (NFT) te kopen.
Om een FIO domein te beheren moet je een jaarlijkse fee betalen, die momenteel gelijkstaat aan 800 FIO-tokens. Op dit moment staat één FIO gelijk aan € 0,054241, dus de jaarlijkse fee bedraagt op het moment van schrijven (mei 2022) zo'n € 40,-.
Moet zo'n handle ook aan bepaalde vereisten voldoen? Jazeker! Er is een format voor bedacht door FIO. Het start met een username, die wordt gevolgd door een '@' en dan sluit je af met een domein. De gebruikersnaam moet minimaal 3 karakters hebben en het domein minimaal 1 karakter. Het maximaal aantal karakters ligt voor een usernaam + domein op 62.
FIO Requests
Een Request is een verzoek. In dit geval een transactie, waarbij de begunstigde geld vraagt aan iemand die gebruikmaakt van een FIO crypto handle, ofwel FIO Address. Niemand kan deze verzoeken inzien, behalve de gebruikers. Ze zijn dus alleen zichtbaar voor de tegenpartijen, die de transactie uitvoeren.
Dit FIO request wordt on-chain opgeslagen, waarbij alle private data worden versleuteld. Denk aan valuta, het bedrag, het publieke adres, etc met behulp van de Diffie-Hellman key exchange methode. De betaler kan een verzoek afwijzen of accepteren. Goedgekeurde transacties worden uitgevoerd en afgewezen verzoeken worden verwerkt in de vorm van een statusupdate op de FIO-chain.
FIO Data
FIO data is niets anders dan de metadata die worden gerealiseerd bij elke transactie op de blockchain. Ze zeggen hier zelf over:
This metadata can range from a simple memo (e.g., "for lunch"), to structured data like an order cart, exchange deposit details or hashes that are references to off-chain data.
Wanneer er in de toekomst gedecentraliseerde handel zal worden uitgevoerd, dan kun je hier dus on-chain transactie-informatie opslaan. Hierdoor kun je eenvoudig audits uitvoeren, terwijl de informatie versleuteld is. Ideaal!
What about de FIO blockchain?
Nu we alle basiskennis hebben gehad, gaan we verder in op de FIO Chain. Het is een blockchain op basis van Delegated Proof of Stake (DPoS) consensusalgoritme. De blockchaintechnologie kan op vele punten beter, zo vindt ook FIO. Ze zijn ambitieus en willen een betere manier bieden voor het verzenden en ontvangen van digitale coins. Mijn collega Matt schreef hier een tijdje terug een uitgebreid artikel over, maar ik quote even stukje voor wat nu relevant is:
In 2014 ontwierp Daniel Larimer het Delegated Proof of Stake algoritme. Je kunt Delegated Proof of Stake het best vergelijken met een representatieve democratie. Deelnemers van de blockchain stemmen met tokens op nodes die zij het meest vertrouwen, en dus ook graag als representatie zien. De geselecteerde nodes noemen we een delegate. Deze geselecteerde delegates zullen de blokken in het netwerk valideren. Het is mogelijk dat een delegate wordt vervangen wanneer het zijn werk niet goed doet. Andere nodes kiezen vervolgens voor de vervanger van de slechte delegate.
De impact die een stem heeft is afhankelijk van de stake van de stemmer. Hoe meer coins een deelnemer in zijn bezit heeft, hoe meer impact de stem van de stemmer dus heeft. Voor iedere blockchain is het stemsysteem anders. Echter is het wel zo dat de nodes die zichzelf willen vertegenwoordigen vaak eerst een voorstel moeten doen om zo stemmen te krijgen. Ook zij doen dus aan een verkiezingscampagne. Het Delegated Proof of Stake algoritme lijkt veel op het Proof of Stake algoritme, al is deze versie dus een stuk democratischer.
De voordelen van deze consensus zijn dus:
- Kost minder energie;
- Betere schaalbaarheid;
- Meer decentralisatie.
FIO-token
De FIO-token is een utility coin. Deze wordt door FIO gebruikt op de blockchain en daarbij ingezet bij transactievergoedingen. Ook kunnen gebruikers stemmen op het verloop van de organisatie in de toekomst; het grote voordeel van decentraal werken!
De utility coin is daarbij ook nog eens geschikt om te handelen. Je kunt de coin online kopen en verkopen, bij diverse crypto exchanges. Je koopt FIO via Binance, mocht je hierin geïnteresseerd zijn. Let op: dit is geen financieel advies en kan ook niet als zodanig beschouwd worden. We delen dit vooral ter inspiratie. Doe altijd jouw eigen onderzoek en vertrouw niet klakkeloos op iemand anders zijn mening.
De totale market cap van FIO is $28.492.750, waarbij de maximale supply ligt op 1.000.000.000. Momenteel zijn er 497.565.390 in omloop.
In de afbeelding hieronder zie je het historisch prijsverloop van de coin van FIO:
FIO Protocol op de socials
Zelf kijk ik graag op Twitter, omdat daar veel actualiteiten voorbijkomen. FIO vind je daar ook, waar ze ruim 90k aan volgers hebben. Op Telegram hebben een community opgebouwd van ruim 11k aan volgers, waar op het moment van schrijven zo'n 425 van online zijn.
Discord is populair in de wereld van crypto en blockchain, maar daar heeft het protocol 'slechts' een kleine 5000 leden. Niet heel veel, waarvan er ook nog maar eens 214 online zijn. Op LinkedIn valt direct de quote op hun cover op 'One Identity. All Your Crypto.' Ze hebben iets meer dan 8000 connecties en volgens de bedrijfspagina hebben ze 23 medewerkers. Houd je wel wat van diepgaande stukken, dan is het verstandig om FIO protocol op Medium te volgen. Je leest daar meer over de partners, FIO Staking en GiveAways.
Conclusie
FIO Protocol is dus best een leuk project, maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik wel eens enthousiaster ben geweest over een blockchain gerelateerd project. Wel vind ik de gepersonaliseerde en korte Crypto handle echt een top idee, dus wat mij betreft mag dat sowieso grootschalig ingezet worden.
Heb je nog vragen over FIO Protocol of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.
Wil je verder praten over FIO Protocol en hoe je dit in je voordeel kunt laten werken? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?
Photo by ClarkCruz