Het is je waarschijnlijk geen verrassing dat veel banken bang zijn voor cryptocurrencies. Niet raar, want crypto wordt niet beheerd door de banken. Dit betekent dat ze geen werk zullen hebben wanneer iedereen overstapt op het gebruik van cryptocurrencies.
Veel banken zijn daarom ook bezig om te kijken naar oplossingen voor dit probleem. Zo is de Europese Centrale Bank (ECB) al onderzoek aan het doen naar een crypto-euro, in de vorm van een stablecoin.
Het is echter de vraag of de euro als cryptomunt wel zo handig is. Een nog grotere vraag is of dit zou werken. Er zijn namelijk genoeg mensen die overstappen op crypto omdat ze een valuta willen gebruiken die niet wordt beheerd door een centrale autoriteit.
Ik zal je in dit artikel vertellen waarom cryptocurrencies steeds populairder worden, en of de euro als cryptomunt wel zou kunnen werken.
Bekijk snel
De opkomst van cryptocurrencies
Niet in 2009, maar in de jaren 90 was men al aan het nadenken over een digitale munt. Het idee was een munt te creëeren die niet werd beheerd en beïnvloed door een centrale instelling (zoals een bank of overheid).
Echter, op dat moment was de technologie er nog niet naar om zo'n munt te ontwikkelen. Jaren later, op 31 oktober 2008, kreeg de Cryptography Mailing List een e-mail binnen van ene Satoshi Nakamoto. Hij had het over het ontwikkelen van een eigen digitale peer-to-peer munt. In deze e-mail had hij ook de eerste whitepaper van Bitcoin (BTC) toegevoegd.
Na maanden van ontwerpen en ontwikkelen zag de blockchain van Bitcoin op 3 januari 2009 voor het eerst het levenslicht. Op deze dag werd namelijk de eerste blok, het genesisblok genoemd, op een machine geplaatst. Sinds dat moment wordt er iedere 10 minuten een nieuw blok aan de blockchain toegevoegd.
Het is waarschijnlijk geen toeval dat Bitcoin werd bedacht tijdens de wereldwijde kredietcrisis. Mensen verloren het vertrouwen in grote banken, waardoor ook het vertrouwen in het algehele financiële systeem tot een nulpunt daalde.
Waarom worden cryptocurrencies steeds populairder?
Voordat we kunnen zeggen of een speciale crypto-euro zou werken, is het belangrijk om te weten waarom cryptocurrencies eigenlijk zo populair zijn geworden, en of we dit ook in een crypto-euro terug zouden kunnen vinden.
Het wordt niet beheerd door een centrale autoriteit
Cryptocurrencies draaien op een blockchain. Zo'n blockchain bestaat uit een netwerk van (vaak) duizenden machines die met elkaar verbonden zijn. Binnen een blockchain dat gebruik maakt van Proof of Work (dit is het consensus algoritme dat door Bitcoin wordt gebruikt), moeten de machines alle transacties die worden gedaan zo snel mogelijk valideren.
Er is dus niet één autoriteit die alles controleert, reguleert en beïnvloedt. Zo kunnen er niet zomaar nieuwe munten bij worden gemaakt. Hoeveel munten er uiteindelijk zullen zijn, staat al vastgesteld in de code van de blockchain.
Mocht er een groep zijn die toch een verandering wil doorvoeren, dan kan het gehele netwerk hierover beslissen. Dit betekent dat er een stemming wordt gehouden onder alle deelnemers, waardoor keuzes op een democratische manier worden gemaakt.
De volatiliteit kan zorgen voor grote winsten
Door de hoge volatiliteit van de crypto-koersen, kan men hoge winsten behalen. Het is vaak onmogelijk om dezelfde winsten te kunnen maken met bijvoorbeeld aandelen.
Het internet staat vol met verhalen over mensen die ontzettend rijk zijn geworden met crypto trading. Hierdoor raken andere mensen ook geïnteresseerd, en willen proberen hetzelfde te bereiken. Dit zorgt er dus ook voor dat steeds meer mensen crypto kopen, waardoor de waarde en populariteit steeds verder kan gaan stijgen.
Lage transactiekosten en snelle transactieverwerking
Voor het uitvoeren van een transactie betaal je vaak lage transactiekosten. Ook kan een transactie ontzettend snel verwerkt worden. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere blockchain. Zo duurt het bij Bitcoin bijvoorbeeld 10 minuten voordat een transactie is verwerkt, en betaal je soms honderden dollars aan transactiekosten voor het netwerk van Ethereum.
Echter, er zijn steeds meer blockchains die transacties vrijwel gratis binnen enkele seconden kunnen verwerken. Vergeleken met de snelheid van transacties via de bank naar het buitenland, is de transactietijd van Bitcoin relatief nog steeds erg snel.
Waarom zou fiatgeld als de euro niet meer werken?
Cryptocurrencies worden dus steeds populairder, en dat komt met name door de volgende redenen:
- Cryptocurrencies worden niet beheerd door een centrale autoriteit, maar door het netwerk
- De volatiliteit van de koers kan voor hoge winsten zorgen
- Er worden lage transactiekosten gerekend
- Transacties worden snel verwerk
Zoals je misschien wel kunt inbeelden, zijn dit allemaal eigenschappen die we niet terugvinden bij fiatgeld zoals de euro. De euro wordt bijvoorbeeld beheerd door de Europese Centrale Bank (ECB). Zij bepalen hoeveel euro's er in omloop zijn en wanneer er dus nieuwe euro's worden bijgedrukt.
Dit kan ervoor zorgen dat er inflatie plaatsvindt. Doordat ze ook bepalen hoe hoog de rentestand is, heeft dit ervoor gezorgd dat euro's steeds minder waard worden. Helemaal wanneer je dit geld op een spaarrekening laat staan.
Burgers binnen Europa hebben hier niks over te zeggen. Zij kunnen zelfs niet eens meedenken over wie de leiding mag nemen bij de ECB. Sterker nog: de kans is groot dat je niet eens weet wie de baas is over de ECB.
Het gebruik van fiatgeld
Het grootste voordeel van de euro is dat we binnen Europa in vrijwel ieder land met dezelfde munt kunnen betalen. Dit wordt anders wanneer we naar een land buiten Europa gaan. We zullen dan eerst ons geld moeten omwisselen, waar we transactiekosten voor moeten betalen. Dit geldt voor zowel fysieke omwisseling als voor omwisselingen op het internet.
Steeds vaker kopen we producten in het buitenland. Stel dat een Nederlands bedrijf producten wilt leveren aan klanten in Indonesië. Dit bedrijf zal zich eerst in moeten schrijven binnen Indonesië, waarna het pas een bankrekening kan openen in dat land. Het geld dat ze ontvangen (Rupiah), zullen ze eerst om moeten zetten naar euro's.
Dit is erg duur, en kan veel tijd in beslag nemen. Misschien heb je zelf ook wel eens geld naar het buitenland overgemaakt. Het kan dan enkele dagen duren voordat het geld door de begunstigde is ontvangen. Daarnaast betaal je vaak tientallen euro's aan transactiekosten. Dit komt doordat de transactie door verschillende instantie in behandeling genomen dient te worden.
Fiatgeld is dus handig in gebruik wanneer je het uitgeeft of ontvangt in een land dat gebruik maakt van dezelfde valuta. Echter, zodra je jouw valuta wilt gebruiken in een land dat gebruik maakt van een andere valuta, wordt het een stuk lastiger. En dat is raar, vooral in een wereld die steeds kleiner wordt.
De ontwikkeling van een cryptocurrency door de Europese Centrale Bank (ECB)
Al enige tijd is de Europese Centrale Bank aan het onderzoeken of een eigen cryptomunt zou werken. Dit zou niet een cryptocurrency zoals Bitcoin worden, maar lijkt eerder op bijvoorbeeld USDT of USDC. Het zou namelijk een stablecoin worden, wat we in dit geval ook wel een CBDC (Central Bank Digital Currency) noemen.
Het leek erop dat de ECB dit vooral deed nadat Facebook aangaf bezig te zijn met de ontwikkeling van de Libra.
Naast dat het een stablecoin wordt, zijn er nog een paar andere eigenschappen waardoor deze munt verschilt van andere cryptomunten. Zo zou deze munt volledig in beheer zijn van de ECB. Dit betekent dat ze ten alle tijden kunnen controleren wie en waar naar toe geld uit wordt gegeven. Dit willen ze doen om witwassen tegen te gaan.
Ook zou de ECB graag zien dat deze munt direct wordt uitgegeven door de ECB. Dit betekent dat nationale banken, zoals de Rabobank en ING, niet meer nodig zullen zijn.
Is de euro als cryptomunt een handig betaalmiddel, en zou het werken?
Nu we weten waardoor crypto is ontstaan en waarom het zo populair is geworden, kunnen we kijken of we deze eigenschappen ook terug kunnen vinden bij een speciale crypto-euro. We hebben eigenlijk twee verschillende antwoorden op deze vraag.
De euro als cryptomunt zou een handig betaalmiddel kunnen zijn. We betalen steeds vaker op het internet en cash geld wordt hierdoor ook steeds minder vaak gebruikt. Echter, er zullen altijd mensen zijn die nog met contant geld willen blijven betalen.
Daarbij kan een speciale crypto-euro alleen in landen worden gebruikt die al gebruik maken van de euro. Je hebt dus niks aan een crypto-euro wanneer je in Mexico of Zuid-Afrika op vakantie bent. Waarschijnlijk moet je jouw crypto-euro eerst omzetten naar de fiatvaluta van het land waar je jezelf in bevindt.
Binnen Europa kunnen we op dit moment al vrij makkelijk geld naar andere landen overmaken. Dit is alleen maar makkelijker geworden sinds IBAN is ingevoerd. Dit is een internationaal rekeningnummer waarmee transacties tussen verschillende landen vlotter uitgevoerd kunnen worden.
Je zou jezelf dus kunnen afvragen wat het nut is van de euro als cryptomunt. Natuurlijk, er zitten verschillende voordelen aan verbonden, zoals de veiligheid die cryptografie biedt. Op hetzelfde moment zal de munt waarschijnlijk nog steeds worden beheerd door de ECB. Dit betekent dat het dus geen decentrale munt is, zoals bij Bitcoin wel het geval is.
Dit brengt ons dan ook op het tweede antwoord op de vraag of een crypto-euro überhaupt zou werken.
Cryptocurrencies worden steeds populairder omdat deze valuta's niet door een centrale autoriteit worden beheerd. Het zijn valuta's door en voor 'normale' mensen. Dit zijn precies eigenschappen die een euro als cryptomunt niet in zich heeft. De ECB zal waarschijnlijk altijd willen controleren wat er gebeurt. Ook zal de ECB bepalen of er nieuwe munten uitgegeven moeten worden.
Ook de lage transactiekosten en snelle verwerkingstijden zullen we niet terug zien in een crypto-euro. Pas wanneer de hele wereld gebruik zou maken van deze cryptomunt, kunnen we tegen lage kosten razendsnel geld overmaken naar iemand buiten Europa.
Hoe zou het dan wel kunnen werken? Wanneer de ECB ervoor kiest om de munt op een decentraal netwerk te laten draaien, en de keuze bij het volk neer te leggen. Zo kunnen ze mensen betrekken bij bepaalde beslissingen die genomen moeten worden. Dit zou een goede middenweg kunnen zijn, waarbij de ECB een deel van de macht inlevert, en Europese burgers genoegen nemen met minder macht dan bij andere cryptocurrencies.
Wil je meer te weten komen over hoe de ECB denkt over cryptocurrencies? Dan raad ik je aan om onderstaande podcast-aflevering te beluisteren.
Conclusie
Cryptocurrencies zijn ontzettend populair. Dit komt voornamelijk doordat ze decentraal worden beheerd, mensen er relatief gezien veel geld mee kunnen verdienen (door de hoge volatiliteit van de koersen) en omdat de transactiekosten laag zijn, terwijl de verwerkingstijd razendsnel is.
Verschillende centrale banken zijn aan het nadenken over een speciale cryptomunt voor het monetaire betaalmiddel dat op dit moment wordt gebruikt. Hier is de Europese Centrale Bank ook mee bezig. Maar is de euro als cryptomunt wel handig? En zou het werken?
De crypto als euro zou nog steeds worden beheerd door een centrale instelling. Daarbij kost het nog steeds moeite om deze cryptomunt buiten Europa uit te geven. Pas wanneer de hele wereld gebruik maakt van deze cryptomunt wordt het handig, en kan zoiets werken.
Er is waarschijnlijk maar één partij die gebaat zou zijn bij een crypto-euro: de Europese Centrale Bank. Zij zullen namelijk veel betere inzichten krijgen in de geldstromen wanneer alles wordt geregistreerd door de systemen van de ECB.
Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over blockchain en cryptocurrencies? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen.
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.