Ethereum staat bekend als het eerste smart contract platform, die in 2015 uitgebracht werd en sindsdien de voorkeur geniet van zowel ontwikkelaars, gebruikers en investeerders. Ondanks dat de interesse in Ethereum al jarenlang zeer groot is, en de technologie veel gebruikt wordt, is het platform nog lang niet af.
Vitalik Buterin, de founder en CEO van Ethereum, gaf tijdens het EthCC evenement aan dat Ethereum op dit moment nog maar voor 40% af is. Er is dus nog een hele weg te gaan. Tijdens hetzelfde evenement besprak de CEO welke stappen er nog gezet moeten worden om het project te voltooien, waardoor er een soort ‘Ethereum roadmap’ is ontstaan.
De roadmap bestaat in totaal uit een vijf onderdelen. In dit artikel kun je ontdekken hoe de roadmap van Ethereum eruit ziet en wat dit betekent voor de investeerders, ontwikkelaars en gebruikers van de Ethereum blockchain.
Bekijk Snel
Heb je geen idee wat Ethereum precies is? Ontdek dan in de onderstaande video wat Ethereum is en doet!
De Ethereum blockchain
Waar Bitcoin wordt gezien als de kapstok van de cryptomarkt, waar alle altcoins als jassen fungeren, kun je stellen dat Ethereum een soortgelijke rol heeft. De blockchain van Ethereum wordt gezien als de kapstok van een nieuw soort internet.
Ethereum is de basis voor zowel gedecentraliseerde applicaties (dApps) als smart contracts, die op de blockchain van Ethereum gemaakt kunnen worden. Dankzij de blockchaintechnologie is het ontwikkelen of aanmaken van deze applicaties een stuk veiliger en transparanter, wat mede te danken is aan het feit dat het project van Vitalik Buterin een open-source blockchain protocol is.
Wanneer je zelf een dApp of smart contract op het netwerk van Ethereum wil maken, zal je het nodige van programmeren moeten begrijpen. Om te programmeren op Ethereum, zul je de programmeertaal van Ethereum moeten ontdekken. Deze programmeertaal draagt de naam Solidity en wordt bestempeld als een eenvoudige manier om dApps of smart contracts te maken.
Op dit moment (juli 2022) maakt Ethereum nog gebruik van het Proof-of-Work (PoW) systeem, waarbij computers worden ingezet om het netwerk veilig te houden. Voor deze inzet worden deze miners beloond in de vorm van ETH, de coin van Ethereum.
Het doel van Ethereum is om 2022 over te stappen naar het Proof-of-Stake (PoS) systeem, waarbij computers niet meer hoeven te minen, maar het staken van Ethereum juist belangrijk is. Deze methode wordt als een duurzaam alternatief gezien, dat beter is voor het milieu.
Vitalik Buterin
De belangrijke man bij Ethereum is Vitalik Buterin. Hij is de founder en CEO van Ethereum, en zag jaren geleden al de enorme potentie van zijn project. Wat echter een opmerkelijk feit is, is dat hij in het verleden kenbaar heeft gemaakt dat er bij de Ethereum blockchain geen rekening is gehouden met NFT’s.
Wie weet komen we in de toekomst soortgelijke momenten tegen, waarbij er een compleet nieuwe markt ontstaat en de de roadmap van Ethereum niet volledig af blijkt te zijn. Voor nu ligt de focus op vijf verschillende onderdelen, die Buterin tijdens de EthCC bekend maakte.
EthCC staat voor Ethereum Community Conference, en werd in Frankrijk gehouden. Hier vertelde Buterin over de roadmap en ook de verschillende namen die hij aan de onderdelen heeft gegeven. Alle namen lijken op elkaar én rijmen op elkaar. Het kan dus lastig zijn om alle namen in volgorde te onthouden.
The Merge
Buterin gaf aan dat het Ethereum protocol pas voor 40% af was, maar dat de The Merge zal leiden tot 55%. Wanneer The Merge voltooid is, denkt de CEO dat het project 15% verder is. The Merge heeft dus een behoorlijke impact op Ethereum, maar wat is het precies?
The Merge is een samenvoeging van de Beacon Chain en de traditionele blockchain van Ethereum, oftewel het mainnet van Ethereum. Deze samenvoeging is voor de community van Ethereum een belangrijke ontwikkeling, omdat er al jaren aan deze stap gewerkt wordt. Wanneer The Merge mislukt, is er jaren aan geld en ontwikkeling verspild.
De samensmelting van het mainnet en de Beacon Chain betekent ook dat Ethereum de overstap maakt naar Proof-of-Stake (PoS). Een uniek moment, dat binnen de cryptowereld nog nooit eerder vertoond is.
Mijn collega Matt schreef eerder een blog over The Merge, die je via deze link kunt ontdekken. Hier gaat Matt dieper in op The Merge en daarnaast ook wat de gevolgen van deze ontwikkeling is.
The Surge
Samen met de hoge transactiekosten, is schaalbaarheid een belangrijk punt bij Ethereum. Veel investeerders en gebruikers stappen over naar andere blockchain platformen, omdat ze hier minder last hebben van deze problemen. Echter, met The Surge kan dit in de toekomst veranderen.
Tijdens The Surge, het tweede onderdeel van de roadmap van Ethereum, wordt sharding toegevoegd. Sharding betekent dat het netwerk in meerdere stukken wordt opgedeeld, waardoor het netwerk beter beheerd kan worden. Een gevolg van The Surge is dat rollups een stuk goedkoper gaan worden. Ook zullen nodes eenvoudiger te beheren zijn.
The Verge
Wanneer de ontwikkelingen rondom het Ethereum protocol halverwege zijn, bevindt het protocol zich bij het onderdeel The Verge. Bij deze stap wordt de focus gelegd op de nodes en de validators. Deze aspecten zijn een belangrijk onderdeel van de blockchaintechnologie.
De aanpassing die bij The Verge wordt gemaakt, wordt door Buterin ‘Verkle Trees’ genoemd. Hierbij wordt de grootte van de node kleiner, en wordt Ethereum schaalbaarder. Hierbij wordt het mogelijk om validator van het netwerk te worden, terwijl je geen grote hoeveelheden data op zal hoeven slaan.
Ethereum wordt als een gecentraliseerd platform gezien, maar met The Verge komt hier verandering in. Buterin zelf noemt deze stap een goede stap voor de decentralisatie van het Ethereum protocol.
Vaak beginnen projecten, die decentrale plannen hebben, als een centraal project. Wanneer het project groeit en decentralisatie beter mogelijk is, zal dit ook worden toegepast. Decentralisatie is sinds het ontstaan van cryptocurrency’s één van de speerpunten, die Ethereum nog niet uit het oog verloren is
The Purge
Met de vierde onderdeel van de toekomstplannen van Ethereum lijkt het einde langzaam in zicht te komen. Dit onderdeel wordt The Purge genoemd. Bij dit onderdeel wordt de netwerkgeschiedenis op het platform aangepakt. Hierbij worden het oude gegevens gezuiverd, wat moet zorgen voor een beter werkend protocol.
Buterin zei hierover dat door The Purge het protocol wordt vereenvoudigd, doordat nodes geen geschiedenis op hoeven slaan. Hierdoor hebben de nodes meer ruimte vrij op de harde schijf, doordat er door het protocol simpelweg minder van de harde schijf gevraagd wordt.
The Spluge
Het vijfde en laatste deel van de Ethereum roadmap wordt The Splurge genoemd. Wanneer het team bij deze stap is aangekomen, is het meeste werk al gedaan en zijn er grote mijlpalen bereikt. Nu is het tijd voor werkzaamheden, die door Buterin ‘fun stuff’ worden genoemd.
Dit onderdeel van de plannen is bedoeld voor verschillende kleine updates en het plegen van onderhoud. Door deze updates en het onderhoud kan het smart contract platform van Ethereum up and running blijven en is de roadmap voltooid.