Crypto exchange

Bitvavo of Coinmerce – welke is beter om crypto te kopen?

Een exchange uitkiezen, het is één van de moeilijkste, maar ook belangrijkste stappen in het van start gaan van je crypto-avontuur. Er zijn tegenwoordig zoveel exchanges en elke exchange heeft weer zijn eigen voordelen en nadelen.

Sommige voordelen en nadelen zijn voor de één belangrijk, waar een ander weer andere voordelen en nadelen belangrijk vindt. Het is dan ook zo dat er niet 1 beste exchange is, maar er voor iedereen weer een andere exchange het best geschikt kan zijn.

Vandaag kijken we naar de twee grootste Nederlandse exchanges: Bitvavo en Coinmerce. We vergelijken de twee exchanges op alle aspecten, zoals de kosten, het assortiment, de veiligheid en nog veel meer. We hopen dat jij dan na het lezen van deze blog voor jou een keuze kunt maken tussen Bitvavo en Coinmerce en wie weet is één van deze twee wel de juiste exchange voor jou.

Ben jij benieuwd naar hoe de twee grootste Nederlandse exchanges precies werken? Lees dan snel verder!

Bekijk snel

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is de allergrootste Nederlandse exchange van dit moment. De crypto exchange werd opgericht in 2018, met als doel om de kloof tussen traditionele valuta en digitale valuta te overbruggen, zo geven zij zelf aan op hun website.

Dat lijkt aardig gelukt te zijn. Bitvavo is namelijk voor veel Nederlanders, maar inmiddels ook mensen in heel Europa, een erg goede instapexchange wanneer ze van start gaan met crypto. Waar Bitvavo begon in Nederland, zijn zij op dit moment beschikbaar in bijna elk land in Europa, bijvoorbeeld in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in landen als Roemenië en Malta.

Hoeveel gebruikers Bitvavo heeft weten we niet, maar Bitvavo heeft bijvoorbeeld wel 8.000 reviews op TrustPilot, die bij elkaar goed zijn voor een score van 4,4 uit de 5. Laten we maar eens gaan kijken waarom deze mensen een score van 4,4 uit de 5 geven.

Image
Bitvavo
Bitvavo

Kosten

Allereerst gaan we eens kijken naar de kosten. Voordat je precies kunt begrijpen hoe de fees van Bitvavo werken, is het goed als we je eerst eens uitleggen wat maker en taker fees zijn.

Een maker fee is de fee die je betaalt als maker van een limit order. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer jij een limit sell order plaatst die hoger ligt dan de huidige koers, of een limit buy order die lager ligt dan de huidige koers. Een taker fee is de fee die je betaalt als taker van een limit order. Oftewel, jij gaat akkoord met iemand die een order heeft geplaatst.

Bitvavo maakt onderscheid in de trading fees aan de hand van het 30 dagen volume dat een gebruiker draagt. Hoe hoger het volume is dat jij draait, hoe minder je betaalt. In onderstaande tabel kun je precies zien hoe dit in elkaar steekt.

Volume (30 dagen) Taker fee Maker fee
€0 + 0,25% 0,15%
€100.000 + 0,20% 0,10%
€250.000 + 0,16% 0,08%
€500.000 + 0,12% 0,06%
€1.000.000 + 0,10% 0,05%
€2.500.000 + 0,08% 0,04%
€5.000.000 + 0,06% 0,04%
€10.000.000 + 0,05% 0,03%
€25.000.000 + 0,04% 0,03%

De fees liggen dus niet super hoog. Bitvavo is zeker niet de goedkoopste exchange in de wereld, maar ook zeker niet de duurste.

Daarnaast worden er bij veel stortingsmethodes ook fees gevraagd voor het storten van geld op je Bitvavo account. Echter, zijn ook gratis methoden. Zo is het storten van geld via Bancontact, iDeal en SEPA gratis.

Wanneer je geld wilt storten via EPS, betaal je hier 1,75% voor. Hetzelfde geld voor Giropay, maar wanneer je via Sofort geld wilt storten betaal je 2,25% en wanneer je via MyBank geld wilt storten betaal je hier 1,50% voor.

De fees bij Bitvavo zijn dus zeker niet nadelig. Ze zijn niet de goedkoopste exchange in de wereld, maar ook zeker niet de duurste.

Assortiment

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te weten welke cryptomunten je allemaal kunt gaan kopen via een exchange. Dat zijn er op Bitvavo een heleboel.

Via Bitvavo kun je op dit moment namelijk 156 verschillende crypto’s verhandelen. Dit getal zou natuurlijk in de toekomst kunnen veranderen, wanneer zij meer munten of tokens toevoegen, of juist munten of tokens delisten.

Je kunt allerlei verschillende munten en tokens verhandelen via Bitvavo, zowel hele grote als de wat kleinere. Zo kun je bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum verhandelen via Bitvavo, maar ook Vertcoin en Smooth Love Potion. Het assortiment is dus vrij breed en zeker als beginner heb je er waarschijnlijk zeker genoeg aan!

Veiligheid

Wat ook belangrijk is wanneer je een exchange gaat uitkiezen, is het controleren of de exchange veilig is. Als je namelijk geld op een exchange hebt staan op het moment dat deze gehackt wordt, kan het namelijk zo zijn dat je alles kwijt raakt. Het is daarom erg belangrijk dat je onderzoek doet naar de veiligheid van een exchange voordat je besluit ervan gebruik te maken.

Bitvavo heeft verschillende veiligheidsmaatregelen die ervoor zouden moeten zorgen dat hackers geen toegang kunnen krijgen tot je account.

De eerste hiervan is een 2FA-authenticatie. Dit is een extra code die je op je mobiel ontvangt waarmee je na het invoeren van je wachtwoord kunt inloggen. Hierdoor zouden hackers dus niet in je account kunnen komen zonder dat ze ook je telefoon tot hun beschikking hebben.

Daarnaast zijn de sessies op Bitvavo gekoppeld aan een IP-adres. Wanneer er dan wordt ingelogd via een ander IP-adres, moet eerst via de email waarmee het account is aangemaakt worden bevestigd dat dit inderdaad klopt, voordat je kunt inloggen via een ander IP-adres.

De derde, en laatste, veiligheidsmaatregel is het gebruikmaken van een cold wallet. Dit betekent dat Bitvavo de munten offline opslaat. Hierdoor zijn ze volledig afgesloten van het internet en kunnen ze dus in principe niet gehackt worden.

In principe ziet Bitvavo er dus uit als een erg veilig platform, al heb je natuurlijk nooit garantie.

Meer

Andere dingen waar je bijvoorbeeld naar kunt kijken bij het kiezen van de juiste exchange voor jou zijn het gebruiksgemak en de klantenservice.

De interface van Bitvavo zien wij als een erg groot voordeel. De exchange is enorm overzichtelijk en zit simpel in elkaar. Deze is daardoor voor iedereen te gebruiken, ook beginners die nog nooit een exchange hebben gezien.

Daarnaast heb je nog de klantenservice van Bitvavo. Deze heeft zowel een LiveChat mogelijkheid en een emailmogelijkheid. Je kunt 24 uur per dag, 7 dagen in de week emailen, en kunt op werkdagen tussen 10 en 5 livechatten met Bitvavo. Helaas kun je niet bellen, wat wel fijn zou kunnen zijn in bepaalde stresssituaties.

Wat is Coinmerce?

Laten we nu dan gaan kijken naar Coinmerce. Coinmerce werd in 2017 opgericht door twee Nederlandse broers toen ze merkten dat veel mensen problemen hadden met het betreden van de cryptomarkt. Ze wilden deze mensen helpen door het makkelijker te maken van start te gaan met crypto.

Inmiddels is Coinmerce uitgegroeid tot één van de grootste crypto exchanges van Nederland. Laten we eens gaan kijken waarom!

Image
Coinmerce
Coinmerce

Kosten

Coinmerce geeft een iets minder duidelijke inzage in hoe het kostensysteem precies werkt bij de crypto exchange. Hun website geeft aan dat de trading fee berekend wordt door een algoritme en dat deze afhankelijk is van een aantal factoren, zoals volume en ordergrootte.

De fee ligt normaalgesproken tussen de 0,4% en de 2,5%, maar deze kan hoger uitvallen om het risico te dekken bij cryptocurrencies met een lager volume, zo geeft de website aan. Hoe dit allemaal precies werkt weten wij dus ook niet… Wel wordt er ook aangegeven dat je vooraf op de hoogte wordt gesteld van de fee, dat is wel fijn dus.

Hoewel we dus niet precies weten hoe de fees bij Coinmerce werken, kunnen we wel zeggen dat Bitvavo goedkoper is dan Coinmerce. Zelfs de duurste fee bij Bitvavo is namelijk goedkoper dan de goedkoopste fee bij Coinmerce.

Assortiment

Laten we dan nu, net zoals bij Bitvavo, gaan kijken hoeveel en welke cryptocurrencies er precies te verhandelen zijn via Coinmerce.

Via Coinmerce zijn 162 verschillende cryptocurrencies te verhandelen, dat zijn er dus 6 meer dan via Bitvavo. Je kunt je dan ook voorstellen dat het assortiment net wat breder is en je daardoor ook iets meer kleine, onbekende munten en tokens verhandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tokens als BitCanna, Monetha en Ambrosus, projecten waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt.

Veiligheid

Tijd voor de veiligheid! Want hoe zit dat precies bij Coinmerce?

Onlangs heeft AuditConnect, een expert op het gebied van cyberveiligheid, een audit uitgevoerd bij Coinmerce. Uit deze audit is gebleken dat Coinmerce veilig is.

Ook over de veiligheid van Coinmerce zijn verder niet veel details bekend. Om veiligheidsredenen wordt hier namelijk vrijwel niets over gedeeld.

Meer

Ook voor Coinmerce zullen we eens kijken naar de gebruiksvriendelijkheid en de klantenservice.

Net als Bitvavo heeft ook Coinmerce een hele overzichtelijke en eenvoudige interface, welke zelfs best wel vergelijkbaar is met die van Bitvavo. Ook deze is dus werkelijk voor iedereen te gebruiken, zelfs voor beginners die nog nooit een crypto exchange hebben gezien.

De klantenservice van Coinmerce is te vergelijken met die van Bitvavo. Deze bestaat namelijk uit een email en een livechat. Het support team staat elke werkdag van 9 tot 5 voor je klaar. Helaas kun je ook bij de klantenservice van Coinmerce niet bellen, wat een nadeel kan zijn wanneer je in stressvolle situaties terechtkomt. 

Welke exchange is beter: Bitvavo of Coinmerce?

En dan de vraag waar je uiteindelijk voor bent gekomen: welke exchange is beter? Is het nou Bitvavo of Coinmerce? We moeten je helaas teleurstellen. Deze vraag kunnen wij niet voor jou beantwoorden.

Op verschillende vlakken lijkt Bitvavo beter, bijvoorbeeld omdat de kosten een stuk lager liggen. Maar ook omdat zij een stuk opener zijn over hoe verschillende dingen in elkaar steken, zoals de veiligheid maar ook de kosten.

Van de andere kant kun je zeggen dat Coinmerce op verschillende vlakken beter is, zo hebben zij een breder crypto-assortiment en is hun klantenservice gedurende meer uren van de dag geopend.

Welke van deze twee exchanges dus voor jou beter is, is totaal afhankelijk van wat jou prioriteiten zijn bij het kiezen van een exchange. Vind jij het belangrijk dat je zo min mogelijk kosten moet afstaan? Dan ga je waarschijnlijk kiezen voor Bitvavo. Echter, vind jij het belangrijk dat je meer verschillende cryptocurrencies kunt verhandelen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat je voor Coinmerce kiest.

Je moet deze blog dan ook niet zien als een definitief antwoord, maar meer als iets wat je verder kan helpen wanneer je tussen deze twee exchanges twijfelt. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog tal van andere exchanges beschikbaar. Over de meeste hiervan hebben wij eerder al handleidingen of dit soort vergelijkingen geschreven.

Conclusie

Bitvavo en Coinmerce zijn dus twee van de grootste Nederlandse crypto exchanges die er zijn. De beide exchanges hebben door de jaren heen enorm veel gebruikers vergaard en dat is natuurlijk niet zonder reden.

Beide platforms hebben hun voordelen en hun nadelen. Zo is Bitvavo een stuk goedkoper, en zijn ze heel open hoe het platform in elkaar steekt, maar heeft Coinmerce een breder crypto-assortiment en zijn is hun klantenservice meer uren per week geopend.

Er is dan ook niet één exchange van deze twee die het beste is. Wel is er één exchange van deze twee die het beste is voor jou. Dit is namelijk volledig afhankelijk van jouw voorkeuren en prioriteiten.

Het doel van deze blog was dan ook niet om jou te overtuigen van onze mening, maar juist om jou op weg te helpen bij het kiezen van de juiste crypto-exchange voor jou. Hopelijk is dat gelukt! Veel succes op jouw crypto-avontuur!

Heb je nog een vraag over één van deze exchanges? Of ben je misschien op zoek naar suggesties voor andere exchanges vanuit de community? Of heb je andere vragen over crypto? De experts van de AllesOverCrypto Facebookgroep helpen je graag verder. Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AlllesOverCrypto te googelen.

Header afbeelding: Nikwan007 / Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.