Wat is de Bitcoin supercycle?

Wat is de Bitcoin supercycle?

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

De Bitcoin (BTC) supercycle is een bijzonder fenomeen waarmee het verloop van de koers in de toekomst voorspeld zou kunnen worden. Historische cycli worden, voornamelijk door crypto influencers, vaak gebruikt om te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Maar hoe zitten deze cycli precies in elkaar? Kun je er echt de toekomst mee voorspellen? En hoe handel je het beste aan de hand van deze cycli?

Foto header: Pixabay/Pexels.com

Lees snel

In onderstaande video van 'Bitcoin for Beginners' wordt de basis van de supercycle uitgelegd.

Wat is de Bitcoin supercycle?

Een supercyclus in cryptotermen is het fenomeen dat een prijsstijging als gevolg van meer zekerheid in de markt zorgt voor alleen maar meer prijsstijging.

Simpel uitgelegd verloopt het als volgt: mensen worden geïnteresseerd door een positieve verandering van Bitcoin. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat de Bitcoin ban in China wordt opgeheven. De mensen die geïnteresseerd zijn gaan kopen en dit drijft de prijs omhoog.

Als gevolg van dat de prijs omhoog gedreven wordt door de toenemende vraag, krijgen meer mensen vertrouwen in Bitcoin en dat ze hier winst op kunnen gaan maken. Deze mensen kopen hierdoor nog meer en ook de mensen die voorheen al Bitcoin hadden, zullen eventueel bijkopen.

Dit alles leidt tot een nog hogere vraag en daardoor een nog hogere prijs. Wanneer we in een Bitcoin supercycle zitten, gaat dit proces zo maar door en door, waardoor de prijs steeds maar blijft stijgen. Een moment waarin je mogelijk erg veel winst kunt behalen dus.

Voorheen werd de term supercyclus voornamelijk gebruikt voor een stijgende lijn in de prijzen van bijvoorbeeld grondstoffen die soms wel tientallen jaren kon duren. Tegenwoordig wordt de term echter vooral gebruikt om een steeds maar stijgende lijn in cryptocurrency’s, bijvoorbeeld Bitcoin, aan te duiden. Deze stijgende lijn hoeft bij crypto soms maar enkele maanden te duren voordat het al een supercyclus genoemd wordt.

Een stijgende lijn
Vitezslav Vylicil/Shutterstock.com

Wat is er aan de hand met Bitcoin?

Bitcoin blijft als maar populairder worden, en dat al enkele jaren lang. Naast de populariteit wordt Bitcoin ook steeds meer wereldwijd geaccepteerd. Hierdoor zien steeds meer mensen het als een serieuze investering, omdat er tegenwoordig dus ook een daadwerkelijke use case aan verbonden zit.

Dit is een duidelijk verschil met voorheen, toen Bitcoin nog vooral een speculatieve investering was. Inmiddels wordt het steeds meer een vorm van waarde en wordt het door veel mensen ook gezien als een hedge tegen inflatie.

Net zoals je normaal gezien bijvoorbeeld je aandelenportfolio, of je fiat portfolio, diversifieert, kan het verstandig zijn dit ook met je cryptoportfolio te doen. Echter, dit moet je natuurlijk altijd voor jezelf bepalen.

Bitcoin wordt steeds toegankelijker, meer geaccepteerd en het krijgt steeds meer nuttigheden. Steeds meer online webshops accepteren bijvoorbeeld Bitcoin als betaalmiddel en ook zijn er steeds meer manieren om je Bitcoin fysiek uit te geven. Zo zijn er in Amerika al veel pinautomaten waar je gewoon met Bitcoin kunt pinnen. Nog niet zo lang geleden werd zelfs de eerste Bitcoin ETF gelanceerd. Dit is de Bitcoin ETF van VanEck en deze is aan te kopen op de Canadese aandelenbeurs. Het is sinds kort dus in principe ook mogelijk Bitcoin aan te kopen op de traditionele aandelenmarkt.

Al deze nuttigheden die worden toegevoegd aan Bitcoin zorgen dus voor meer interesse in Bitcoin als investering. Deze groeiende interesse zorgt voor meer vraag, wat op zijn beurt weer zorgt voor een stijging in de prijs. Hierdoor stappen meer en meer investeerders in de Bitcoin trein en daardoor zou de prijs zomaar eens hoger en hoger kunnen worden. Hierdoor zou er een Bitcoin supercycle kunnen ontstaan.

Is het einde van een supercycle altijd een crash?

Als een supercycle het fenomeen is waarbij de prijs steeds maar hoger en hoger wordt, is het geen onlogische gedachte om te denken dat het einde van een supercycle een crash is. En inderdaad, de kans is zeer aanwezig dat er aan het einde van een supercycle een flinke dip plaatsvindt. Een dip van bijvoorbeeld 20% aan het einde van een supercyclus is echt niet gek. Maar het hoeft zeker niet altijd zo te zijn dat de hele markt instort aan het einde van een supercycle.

De kans dat er een dip plaatsvindt aan het einde van een supercycle, zal voor Bitcoin in de toekomst mogelijk alleen nog maar minder groot worden. Dit komt omdat Bitcoin steeds meer bruikbaarheden krijgt. Bitcoin kan op steeds meer manieren worden gebruikt, en ook op steeds meer plaatsen.

Hierdoor zou het kunnen dat Bitcoin in de toekomst ‘onmisbaarder’ wordt, waardoor deze meer stabiliseert in prijs. Mocht dit gebeuren, zou de dip aan het einde van een supercycle waarschijnlijk minder groot zijn, of zelfs helemaal wegvallen. Echter, de prijsstijging in de supercycle zou waarschijnlijk ook minder groot zijn.

Crytpo in vuur en vlam
Eduard Muzhevskyi/Shutterstock.com

De rol van FOMO in een supercycle

Een grote rol in de supercyclus is weggelegd voor FOMO. FOMO staat voor fear of missing out en in de wereld van crypto betekent het dat je in iets gaat investeren, niet omdat je er zelf in gelooft, maar omdat iedereen het doet en jij dus ook maar. Je doet dit dan eigenlijk om te voorkomen dat jij winsten misloopt die andere investeerders wel behalen.

Deze fear of missing out is natuurlijk een onmisbare factor in het ontstaan van een supercycle. Wanneer de initiële prijsstijging plaatsvindt, als gevolg van de toeneming in bruikbaarheid, komt daarna waarschijnlijk de fear of missing out.

Mensen zien dan namelijk dat de prijs stijgt en steeds meer mensen gaan investeren. Ze zijn dan bang dat de prijs verder omhoog gaat en deze mensen heel veel winst maken, zonder dat zij dit zelf ook doen. Hierdoor gaan ze investeren.

Dit is dus een deel van de extra vraag die ontstaat als gevolg van de initiële prijsstijging en wanneer dit effect zich als een soort sneeuwbal voortzet is de kans zeker aanwezig dat er een supercyclus ontstaat.

Pas dus op wanneer zo iets ontstaat en in de meeste gevallen is het niet slim om je te laten leiden door deze fear of missing out, al is het natuurlijk niet gek dat deze bij je ontstaat. Het is altijd slim om eerst goed je onderzoek te doen en dan pas te investeren. Investeer ook nooit in iets waar je niets van weet!

Hoe herken je een supercyclus?

Bitcoin bestaat natuurlijk ‘pas’ sinds 2009. Vergeleken met andere financiële markten is de markt dus erg nieuw. De koersgeschiedenis is dan ook pas erg kort, wat het moeilijk maakt échte terugkerende patronen te herkennen en deze als betrouwbaar af te vinken. Toch zijn er enkele dingen die we al meerdere keren hebben meegemaakt, waardoor we wel iets kunnen zeggen over het herkennen van een supercyclus. Echter, dit blijft speculeren en er komt dan ook geen enkele zekerheid bij kijken. Dit mag dan ook nooit opgepakt worden als financieel advies.

Voor wat we nu kunnen zien, lijkt het erop dat een cyclus in de cryptomarkt ongeveer 4 jaar duurt. Deze cyclus bestaat tot nu toe uit een enorme opleving, gevolgd door een gigantische terugval.

De cyclus van Bitcoin wordt geleid door de ‘halving’ van Bitcoin. Dit is het moment waarop de beloning voor het minen van Bitcoin gehalveerd wordt. Dit zal blijven gebeuren totdat alle 21 miljoen Bitcoin munten geminet zijn.

De meest recente halving die heeft plaatsgevonden was die van 2020. Dit betekent dat we (mocht de geschiedenis zich herhalen) op dit moment (2021) redelijk aan het begin van de cyclus staan.

De Bitcoin halving
PowerUp/Shutterstock.com

Wanneer we kijken naar de eerdere cyclussen die al hebben plaatsgevonden, kunnen we zeggen dat de supercycle bestaat uit 4 fases. Dit zijn: de accumulatiefase, de voortzettingsfase, de parabolische fase en de correctiefase. Op elk van deze fases gaan we in het volgende deel kort in.

De accumulatiefase

De eerste fase is de accumulatiefase. Dit is de fase waarin de prijs stijgt, als gevolg van een toenemende interesse bij beleggers. Zij raken meer geïnteresseerd omdat de Bitcoin steeds meer functionaliteiten krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de acceptatie van Bitcoin door een miljardenbedrijf, zoals Amazon.

Deze fase duurt totdat de cyclus de voortzettingsfase in gaat. De accumulatiefase is over het algemeen de fase waarin je Bitcoin het beste aan kunt kopen om de maximale winsten te behalen. Echter, dit is puur gebaseerd op wat er in het verleden is gebeurd en mag dan ook niet opgepakt worden als financieel advies.

De voortzettingfase

De tweede fase is de voortzettingsfase. Als gevolg van de accumulatiefase is de prijs flink gestegen, totdat deze in de voortzettingsfase terechtkomt.

De voortzettingsfase is de fase waarin de halving plaatsvindt. Dit luidt vervolgens een nieuwe golf aan vraag en prijsstijging in totdat Bitcoin uiteindelijk in de parabolische fase terechtkomt.

De parabolische fase

De derde fase, de parabolische fase, is de fase waarin over het algemeen de all time highs behaald worden, kijkend naar het verleden.

In principe is dit de fase waarin de ervaren beleggers hun Bitcoin bezittingen verkopen, of althans ten minste een deel hiervan. Dit kan zorgen in enkele flinke prijscorrecties en deze periode is dan ook te herkennen aan zijn enorme volatiliteit.

De correctiefase

De parabolische fase zorgt over het algemeen voor enorm veel hype rondom Bitcoin. Hierna vind er over het algemeen correctie plaats. Deze correctie kan erg groot zijn. Historisch gezien is de correctie in deze fase gemiddeld 80%.

Echter, zoals eerder benoemd is het goed mogelijk dat zowel de stijgingen als de dalingen in de toekomst minder extreem worden. Dit zou dan zo zijn als gevolg van een afname aan volatiliteit.

Bull vs. Bear
Ryan H Cease/Shutterstock.com

Hoe kun je het beste handelen in een supercycle?

Kijkend naar supercycles, is er één ding duidelijk: hoe eerder je erbij bent, hoe beter! De basis van wat een supercycle is, is duidelijk. Het is een als maar blijvende stijging van de prijs. Ben je er dus vroeg bij wanneer er écht een supercyclus aan de gang is, is de kans groot dat je je investering zult zien stijgen in waarde.

Denk jij dat we op dit moment aan het begin van een supercyclus zitten en wil je hierin investeren? Dan kun je dit bijvoorbeeld doen via Bitvavo of Coinbase. Wil je meer weten over hoe je Bitcoin aankoopt via één van deze platformen? Dit lees je hier.

Als het gaat om het investeren in Bitcoin gedurende een supercyclus, is het erg lastig te zeggen wat je het beste kunt doen en tevens mogen wij dit niet, want wij zijn geen financieel adviseurs.

Een strategie die je bijvoorbeeld kunt toepassen is DCA (dollar cost averaging). Dollar cost averaging is een strategie waarbij je om de zoveel tijd een bepaald bedrag investeert in, in dit geval, Bitcoin. Je investeert dan bijvoorbeeld elke week €50 in Bitcoin. Op deze manier spreid je je risico over de volatiele periode, maar hoeft het niet per se zo te zijn dat je winsten misloopt.

Echter, er is geen beste strategie. Elke strategie zou kunnen werken en elke strategie zou fataal mis kunnen gaan. Het is dus ten alle tijden belangrijk dat je je onderzoek goed doet en daarna pas investeert. Ook is het ten zeerste aan te raden dat je een strategie kiest waar jij je fijn bij voelt.

Conclusie

Dus, een supercyclus is een waarbij een prijsstijging als gevolg van een toenemen in vertrouwen zorgt voor alleen maar meer prijsstijging als gevolg van een toenemende vraag.

Het is erg lastig in de cryptomarkt als cycli te herkennen, aangezien de markt erg nieuw is. Alles wat we dus zeggen over het verloop van bepaalde cycli, of zelfs supercycli, is dus ook pure speculatie. Hoewel het gebaseerd is op wat er in het verleden is gebeurd mag het nooit als financieel advies opgevat worden.

Het is dan ook moeilijk iets te zeggen over hoe je een supercyclus herkent, en al helemaal lastig iets te zeggen over hoe je het beste kunt handelen in een supercyclus. Het is dus altijd belangrijk dat je, zoals altijd geldt, eerst leert en dan pas investeert.

Wil jij meer weten over cryptocycli of gewoon überhaupt over Bitcoin, crypto of de blockchain? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!