Bitcoin halving in 2020

De ongekende potentie van de Bitcoin halving in 2020

De Bitcoin halving in 2020, we staan aan de vooravond ervan! Er is al veel over gezegd en geschreven. Er wordt op de achtergrond druk gespeculeerd over het effect wat de halving gaat hebben. Niet alleen op de koers van Bitcoin, maar ook op de bekendheid van de meest bekende cryptocurrency anno 2020.

Vandaag nemen we je mee in onze visie op de Bitcoin halving in 2020 en de ongekende potentie die de halving in onze beleving heeft. Niet alleen bespreken we de Bitcoin halving in 2020, maar blikken ook terug op de eerste Bitcoin halving. Daarnaast zoomen we ook even in op de werking van geld en hoe dat zich verhoudt tot cryptocurrency’s. Al met al dus weer genoeg te bespreken!

Bekijk snel

Voordat we goed en wel van start gaan, kan het geen kwaad om deze video eens te bekijken. In de video wordt duidelijk – en lekker vlot - uitgelegd hoe geld van oorsprong is ontstaan.  Naast het educatieve gehalte ervan, is het ook praktisch om dit te begrijpen om zo de rest van het artikel in de juiste context te kunnen plaatsen. 

Hoe werkt (fiat) geld?

Voordat we het over onze geliefde (of haat-liefde) Bitcoin gaan hebben, kijken we eerst naar de werking van fiat geld. Zoals je net in de video hebt kunnen zien, bestond er vroeger een directe relatie tussen goud en geld. Of het nu ging om munten of dat het ging om papiergeld (of bankkwitanties), er zat altijd een correlatie tussen geld en goud. Of tussen geld en goederen. 

Dat is vandaag de dag (en eigenlijk al sinds voor de geboorte van de meesten van ons) niet meer zo. In 1971 is namelijk de goudstandaard afgeschaft. Tot 1971 zorgde de goudstandaard ervoor dat de prijs van geld altijd was gekoppeld aan goud. 

In 1971 werd de goudstandaard dus afgeschaft, door Nixon. Vanaf dat moment was de Amerikaanse dollar niet meer afhankelijk van de goudprijs, maar was de goudprijs afhankelijk van de Amerikaanse dollar. Nou zul je denken: “so what..?”, maar dat heeft een behoorlijke impact gehad op hoe we vandaag de dag naar geld kijken.

Het grootste verschil met “vroeger” is natuurlijk dat geld niet een bepaalde oplage kent, omdat de goudvoorraad ook een bepaalde oplage kent. In tegendeel. Geld kan nu gewoon worden bijgeprint of ‘verzonnen’, zonder dat daar iets tegenover hoeft te staan. Bijvoorbeeld om de economie een bepaalde impuls te geven. Of om een storm aan kredieten te kunnen verstrekken. 

De macht die dit de banken oplevert (en het geld wat zij hiermee binnenhalen) is ontzagwekkend. Bij fiat geld staat dan ook het vertrouwen centraal. Er is vertrouwen in de euro. Er is vertrouwen in de dollar. En in de waarde van deze valuta. Maar langzaamaan lijkt het vertrouwen bij de oppositie van fiat geld steeds prominenter weg te ebben. Het alsmaar bijprinten van geld zorgt voor een stevige inflatie en een steeds groter risico op een financiële crisis, zoals we eerder ook al een keer hebben meegemaakt. 

Hoe zit dat dan voor Bitcoin?

Als je kijkt naar de koers van Bitcoin, dan zal iedereen het direct met ons eens zijn dat die een wat grimmigere (of volatielere) lijn laat zien, dan bijvoorbeeld die van de dollar. Toch laat de dollar ook koersbewegingen zien (ten opzichte van de euro) van zo’n 25% naar boven en naar beneden. Als je het puur hebt over beleggingen of investeringen, is een rendement (of verlies) van 25% nog steeds een behoorlijke smak geld. 

Aan de andere kant hoeven we niet zielig te doen over de koersschommelingen van de EUR/USD (de verhouding van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro), want in de afgelopen 5 jaar laat Bitcoin een volatiliteit zien van zo’n 6400%. Dus tsja... Dat zegt natuurlijk wel iets over de standvastigheid van onze geliefde Bitcoin. 

Toch is – net als met fiat geld – de waarde van Bitcoin uiteindelijk ook puur op emotie en vertrouwen gestaafd. Er staat geen goud, land of bezittingen tegenover een Bitcoin, dus de waarde ervan is alles behalve gegarandeerd. 

21 miljoen Bitcoins

Wat wel gegarandeerd is, is de totale maximale oplage van Bitcoin. Dit dus in tegenstelling tot geld, waar er jaarlijks miljarden van bijgedrukt (of bij-verzonnen) worden. In het geval van Bitcoin is dit niet mogelijk, dit is simpelweg in het design van een cryptocurrency opgenomen en dit betekent dat er nooit (maar dan ook echt NOOIT) meer dan 21 miljoen Bitcoin in de circulatie kunnen komen. Tel daarbij op dat er inmiddels al ruim 18 miljoen Bitcoin bestaan en je snapt dat de Bitcoin qua hoeveelheid (niet qua koers, maar qua aantallen) redelijk richting zijn max begint te komen. 

En hoe los je dat probleem dan op? Precies, met een halving. Geen zorgen trouwens hoor, we hebben nog tot ongeveer het jaar 2140 voordat alle Bitcoins definitief in de roulatie zijn gekomen. Haal dus maar even opgelucht adem. 

Wat is de halving van Bitcoin?

De halving van Bitcoin betekent dat de beloning van de werkzaamheden die de miners uitvoeren, wordt gehalveerd.

Het minen van Bitcoin levert de miners Bitcoin op. Momenteel ontvangt een miner voor elk ‘block’ wat hij minet een vergoeding van 12,5 Bitcoin. Oorspronkelijk was dit 50. Na de eerste halving werd dit 25 en na de tweede halving werd de vergoeding nog (maar) 12,5 Bitcoin. Je hoeft geen wiskundig wonder te zijn om te beseffen wat de uitkomst van de aanstaande Bitcoin halving zal zijn. Precies: een miner ontvangt straks voor het opleveren van een block nog (maar) 6,25 Bitcoin. 

Kort door de bocht gesteld wordt elke paar jaar de beloning aan miners gehalveerd. Voordat je direct met een doos tissues rondgaat: dat is nergens voor nodig. Een Bitcoin-miner is niet zielig omdat hij nog maar de helft van de helft van de helft ontvangt. Waarom niet? Omdat in de tijd dat een miner 50 Bitcoin voor een block kreeg, de prijs van 1 Bitcoin op zo’n 100 dollar lag. Omgerekend dus 5.000 dollar voor een block. Vandaag de dag ontvangt een miner nog (maar) 12,5 Bitcoin, maar ligt de prijs wel op een kleine 10.000 dollar. Omgerekend dus weinig reden om een Bitcoin miner heel zielig te vinden. 

Wel is de concurrentie steeds moordender en wordt het steeds lastiger om Bitcoin daadwerkelijk te minen, maar alles in perspectief gezet, betekent een halving niet per definitie slecht nieuws voor miners. En ook niet voor de koers van Bitcoin. Laten we even een sprongetje terug in de tijd maken, naar de eerste twee Bitcoin halvings.


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!


De eerste Bitcoin halving

Het is alweer even geleden, 2012. Een dikke monsterhit  van Psy (Gangnam Style). ‘Hurricane Sandy’ die over Amerika raasde en ontzagwekkende schade aanrichtte. Nee, de eerste Bitcoin halving was toch zeker niet het grootste nieuws van 2012. Sterker nog, in 2012 had nog bijna geen hond van Bitcoin gehoord. En mensen ook niet. 

Toch stond de eerste Bitcoin halving aan de vooravond van een flinke koerswijziging. Na de eerste halving van 2012, vond in 2013 de toenmalige (!) all-time-high bull run plaats. In het licht van de laatste epische bull run (van 2017) is het nauwelijks meer dan een rimpeltje op de grafiek, maar destijds betekende het een enorme koersstijging voor de mensen die op dat moment Bitcoin in hun bezit hadden. Toch, in vergelijking met de tweede Bitcoin halving, was de eerste niet meer dan een knalerwt in tegenstelling tot de waanzinnige vuurwerkshow die de tweede halving inleidde. 

De tweede Bitcoin halving

Juli 2016. Olympische spelen, het EK, Tesla, de Brexit (ja ja, toen begon het gedoe al) en Max Verstappen. 2016 is voor velen een jaar wat we ons nog wel kunnen herinneren. In juli 2016 vond ook de tweede Bitcoin halving plaats. De prijs voor een Bitcoin lag op een slordige $650 dollar en diezelfde Bitcoin was een half jaar later opeens meer dan de helft meer waard. 

Dat lijkt dan ook het startschot te zijn geweest voor de hele Bitcoin-gekte van 2017. In december 2017 piekte Bitcoin op zijn toenmalige (en inmiddels nog altijd) all-time-high van $19.665,39. What goes up, must come down. De wet van de zwaartekracht is (helaas) ook van toepassing op de Bitcoin-koers. Toch lijkt de zeepbel niet helemaal gebarsten, aangezien we vandaag de dag nog altijd met een vrij royale Bitcoin-koers van rond de $10.000 per Bitcoin zitten. 

De Bitcoin halving in 2020

Het is niet te doen om te voorspellen wat de impact zal zijn van de komende halving. Toch zijn er al ‘experts’ die zich over de mogelijke impact hebben uitgelaten. Zonder garanties te geven (want dat kan natuurlijk niemand) is de algehele opvatting wel dat de wereld zich kan opmaken voor een nieuwe bull run die zijn weerga niet kent. 

De meeste voorspellingen roepen een Bitcoin-prijs van $100.000 per Bitcoin, ergens in 2021, een half tot anderhalf jaar na de aanstaande halving. Dat klinkt natuurlijk waanzinnig – dat is het misschien ook wel – maar feitelijk zou een prijs van $100k zo’n 5 keer de prijs van de laatste all-time-high zijn. In dat perspectief gezien is die voorspelling helemaal zo gek nog niet. 

Feit blijft dat minen een behoorlijk duur proces is geworden. De rekencapaciteit, stroomkosten, hardware bij elkaar opgeteld kost flink wat centjes. Daarvan is het rendement vandaag de dag X. Veel van deze opbrengsten (in Bitcoin) worden direct verkocht, om zo te zorgen voor cashflow en om te zorgen dat de tent kan blijven draaien. Dat verhaal wordt kort na een halving wel anders. Het rendement ligt dan ineens 50% lager, waardoor veel miners hun Bitcoin niet direct de markt in zullen pompen, maar zullen wachten totdat ze een fatsoenlijke prijs zullen ontvangen voor de geleverde diensten.

Deze afname in het aanbod – in combinatie met de stijgende bekendheid en populariteit van Bitcoin – heeft de ongekende potentie om tot een waanzinnige shift in vraag en aanbod te komen, waarop een koers te allen tijde flink zal reageren. 

Conclusie

De vraag zal altijd blijven of de halvings in het verleden de oorzaak zijn geweest van de all-time-highs van Bitcoin in de jaren 2013 en 2017. Feit blijft wel dat er iets te zeggen valt voor een sterke prijsstijging wanneer het aanbod afneemt en de vraag naar een product stijgt. Wat dat betreft is het fenomeen van een halving bij uitstek uitermate geschikt om op zijn minst een katalysator van een bull run te zijn. 

Een kettingreactie

De vraag neemt toe, het aanbod neemt af en de prijs stijgt hierdoor een stukje. Vroege investeerders zien een stijging en verwachten dat dit wel eens het begin van iets heel moois kan zijn en investeren snel na de eerste stijging. Het gevolg is een nog grotere stijging. Dan slaat de FOMO toe en deze zal nog meer mensen over de streep trekken om alsnog te investeren in Bitcoin. Je wilt natuurlijk niet achteraf tot het besef komen dat je je geld in een jaar tijd had kunnen vervijfvoudigen. Gevolg: een nog grotere toename en koersstijging. 

Andersom kan ook

Een tegendraads effect kan natuurlijk ook altijd gebeuren. Hypothetisch gezien kan het zijn dat de kosten voor het minen zo significant zijn toegenomen, dat er steeds meer miners afhaken, zeker na een halving. Misschien dat de algemene opvatting wel is dat Bitcoin zijn beste tijd gekend heeft en verliest met vertrouwen in de crypto. Belangrijke investeerders laten de munt vallen en trekken hun geld uit cryptocurrency’s en vervolgens slaat de koers om naar beneden. Vervolgens ontstaat hetzelfde effect als hierboven beschreven, maar dan natuurlijk de andere kant op. 

Eén ding weten we zeker: nog minder dan 100 dagen en dan is het zover. Het aftellen tot de Bitcoin halving in 2020 is nu daadwerkelijk begonnen. Op deze website vind je de aftellende klok tot wanneer de Bitcoin halving zal plaatsvinden. Volgens ons heeft de Bitcoin halving in 2020 een ongekende potentie. We zijn benieuwd wat jullie ervan verwachten! Gaan jullie all in of all out de komende halving? Laat het weten in een reactie op onze Facebook groep of op het forum!

En om alvast in de 2020-sfeer te komen, kunnen we je met veel plezier meedelen dat je precies 2020 woorden hebt gelezen over deze Bitcoin halving in 2020!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.