Bitcoin Private

Bitcoin Private (BTCP) - Fork-merge van Bitcoin en ZClassic

Bitcoin Private (BTCP) is een privacy coin die de blockchaintechnologie van ZClassic gebruikt en dit combineert met de veiligheid en naamsbekendheid van Bitcoin. Lees alles over deze nieuwe cryptocurrency in deze uitgebreide uitleg.

Bekijk snel

Wanneer was de hard fork?

Bij Bitcoin block 511.346 en ZClassic block 272.991 werd er een snapshot genomen. Iedereen die op dat moment een van deze twee coins bezat kreeg het gelijke aantal BTCP gecrediteerd. Voor wie dit niet precies begrijpt, je kan het eigenlijk gewoon zien als een airdrop waarbij iedere houder van deze coins, per coin één BTCP kreeg. Als je bijvoorbeeld 1,5 Bitcoin en 10 ZClassic had, dan kreeg je 11,5 BTCP.

Mensen hadden er goed aan gedaan om hun Bitcoin om te zetten naar ZClassic voordat de snapshot werd genomen. ZClassic is namelijk minder waard dan Bitcoin en hierdoor kon je veel meer BTCP bemachtigen en eventueel daarna gewoon weer Bitcoin terugkopen.

De blocks waren op 28 februari 2018 bereikt en toen heeft de fork plaatsgevonden.
Het samengaan van twee coins door middel van een fork wordt ook wel een 'fork-merge' genoemd. Dit is de allereerste keer dat zo'n samensmelting heeft plaatsgevonden.

Wat is Bitcoin Private (BTCP)?

Bitcoin Private gebruikt, zoals eerder aangegeven, de technologie van ZClassic en de naamsbekendheid van Bitcoin. Door deze technologie krijgen we een Bitcoin zoals we die kennen, maar dan in een anonieme vorm. Het is de bedoeling dat deze coin voor zowel mensen onderling als in het bedrijfsleven wordt gebruikt.  

De volgende punten kenmerken Bitcoin Private:

Privé-betalingen
De technologie van ZClassic heet zk-SNARKs en zorgt ervoor dat betalingen worden gepubliceerd op een publieke blockchain zonder de verzender, ontvanger en transactiedata te verhullen. Deze anonieme betalingen worden 'shielded transactions' genoemd. 

Gedecentraliseerd
Net als Bitcoin en de vele andere cryptocurrency's zullen de transacties van BTCP zonder tussenpartij verlopen. Als jij geld overmaakt naar mij dan controleren de nodes binnen het netwerk de transactie in plaats van de bankier.  

Snelheid
Bitcoin Private heeft een grotere block size dan Bitcoin waardoor transacties sneller zullen worden verwerkt.

Open-source
Iedereen kan de programmeercode van Bitcoin Private inzien en deze wordt ook onderhouden door de sterke community achter het netwerk. De mensen die in deze community zitten, komen van over de hele wereld. Samen ontwikkelen ze Bitcoin Private en geven ze de mogelijkheid iedereen met hen mee te laten kijken.

Een eerlijke start
Van tevoren is er geen premine gedaan door de ontwikkelaars en er wordt ook niets extra's aan de oprichters uitbetaald. Iedereen die Bitcoin of ZClassic had kreeg 1:1 aan Bitcoin Private. 
Wel hebben ze 50.000 ZClassic geforkt in BTCP waarmee ze de community zullen belonen voor de verdere ontwikkeling van de code en de marketing ervan.

In de praktijk

Het team zal dit jaar een platform lanceren voor winkeliers die Bitcoin Private Pay als een methode van betaling willen aanbieden aan hun klanten. Er zijn al meer dan 150 winkeliers die zichzelf hebben aangemeld voor Bitcoin Private Pay, waaronder de juwelier van deze tweet.

Deze video legt Bitcoin Private in het kort uit:

Kenmerken van de coin: BTCP

BTCP kan je bewaren in een electrum en in een full node wallet voor Windows, Linux en Mac. Ook kan je ze op een paper wallet zetten. 

Daarnaast hebben ze hard gewerkt om hem ook op een hardware wallet te krijgen en dit is hen nu gelukt. Zo'n hardware wallet kan je bij Cryptomaan bestellen. Dit is een officiële reseller binnen Nederland en zij zijn dé experts op het gebied van hardware wallets. Ook met klantenservice hebben we gemerkt dat ze erg behulpzaam zijn en dat ze veel kennis van zaken hebben.

Kenmerken
Coin symbool BTCP
Totaal aantal coins 21 miljoen
Aantal coins in omloop 20,3 miljoen
Beginprijs $87,59
Token type Gebaseerd op het privacy-protocol zk-SNARKs

Verschillen met Bitcoin

Bitcoin Private heeft een grotere block size (2MB) dan Bitcoin, een korte block time (2,5 min) en het Equihash Proof-of-Work algoritme. Dit algoritme is efficiënter en gebruikt het RAM-geheugen van je computer/miner. Hoe meer RAM je hebt, hoe beter je in staat bent Bitcoin Private te minen. Uiteindelijk zal je met Bitcoin Private tot zes keer sneller transacties kunnen uitvoeren dan met Bitcoin en dat tegen lagere transactiekosten.

Image
Bitcoin private verschillen met Bitcoin

 

Team

De oprichter van ZClassic, Rhet Creighton, heeft destijds op Twitter voorgesteld om Bitcoin Private te lanceren. Al snel volgden Jacob Brutman, Giuseppe Stuto, Jon Layton, Geoff Hopkins en Christopher Sulmone en ze hebben  samen de whitepaper geschreven. 
In totaal werken er nu meer dan 200 mensen aan Bitcoin Private, dit komt met name doordat het open-source is en ze aanmoedigen om je bij de community aan te sluiten. Op deze pagina vind je de communityleden, een hiervan is Didi Taihuttu die bekendstaat als de Nederlandse man die zijn huis verkocht voor Bitcoins. 

Of het team wordt gesteund door adviseurs en partnerschappen is vooralsnog onbekend. 

Image
Bitcoin private team


Roadmap

 •  

  Doelen voor Q2 2018

  • Betaversie van het platform voor winkeliers lanceren
  • Google Chrome extensie van Bitcoin Private maken
  • Seed tor nodes
  • Een one-click miner maken zodat iedereen gemakkelijk kan helpen het netwerk te beveiligen
  • De wallet vertalen naar alle 25 talen die ook op de website worden ondersteund
  • Aan het einde van Q2 willen ze een verbeterde versie van het winkeliersplatform uitbrengen
 •  

  Doelen voor Q3 2018

  • Een nieuwe core node lanceren
  • Een soft fork zodat het SegWit-protocol volledig ondersteund kan worden
  • Inleiden van het Lightning Network
  • De komst van de Shielded Electrum Wallet 
  • Standaard TOR-integratie
  • De komst van de TOR-wallet
  • Integratie van e-commerce plugins voor het winkeliersplatform
 •  

  Doelen voor Q4 2018

  • Release van het Dandelion Privacy Protocol
  • Standaard privacy die shielded txns standaard maken in de wallets
  • Verder uitbouwen van het winkeliersplatform
  • Wallet UI/UX upgraden
 •  

  Doelen voor 2019

  • Evalueren van alternatieven voor het huidige Proof-of-Work mechanisme
  • BTCP DEx
  • Nieuwe Jubjub / Sapling verbeteringen integreren
  • IOS wallet met shielded txns
  • Winkeliersplatform met shielded txns
  • Shielded transacties worden standaard

Populariteit en gemeenschap

Op het moment van schrijven (mei 2018) heeft Bitcoin Private al flink wat volgers achter zich gekregen, met name op Twitter. De volgende tabel geeft de aantallen weer van de populairste social-mediakanalen. 

Populariteit Bitcoin Private (mei 2018)
Twitter 51k volgers
Telegram 11k volgers
Facebook 4k volgers
Reddit 720 lezers

Kritiek

De roots van Bitcoin Private ligt bij ZClassic en deze coin heeft nogal wat issues gehad de afgelopen tijd. Zo hadden ze bijvoorbeeld functionaliteitsproblemen met de wallet, airdrops die niet goed verliepen en er gingen geruchten dat er aan inside-trading werd gedaan op Bittrex
Niet iedereen kan dus met een objectieve blik naar Bitcoin Private kijken. De tijd zal ons leren of deze geruchten de nieuwe privacy coin zullen blijven achtervolgen.

Conclusie

Het gebruik van de naam 'Bitcoin' in combinatie met de privacy-technologie van ZClassic is een interessante combinatie. Als we kijken naar de populariteit in de eerste maanden van deze coin dan is dat uiterst positief. De koers daarentegen is wel erg volatiel. We vinden het in ieder geval een zeer interessante coin en zijn erg benieuwd naar de ontwikkelingen van de komende tijd. 

Mocht je het leuk vinden om wat BTCP te kopen dan staan hieronder de aankoopinstructies voor je.

Hoe koop ik Bitcoin Private?

Bitcoin Private kopen op HitBTC is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van BTCP.

 1. Meld je hier gratis aan bij HitBTC
 2. Druk rechtsboven op Deposit
 3. Druk op Deposit bij BTC
 4. Genereer een eigen adres door op 'create new' te drukken en kopieer deze
 5. Maak via deze link een gratis account aan op Bitvavo
 6. Stort geld op je Bitvavo-rekening via iDEAL
  Klik hier voor meer uitleg over Bitvavo als je dit nodig hebt
 7. Koop Bitcoin en stuur deze vervolgens naar het depositadres dat je hebt gekopieerd.
 8. Wacht totdat de Bitcoins op HitBTC staan.
 9. Druk bij BTC op transfer naar Trade Account
 10. Ga op HitBTC naar Exchange en zoek op BTCP
 11. Koop de gewenste hoeveelheid Bitcoin Private

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.