Bitcoin Gold

Bitcoin Gold - maakt Bitcoin weer decentraal

Bitcoin Gold (BTG) is een fork van Bitcoin dat het behouden van het decentrale karakter hoog in het vaandel heeft staan. Hoe ze dit willen realiseren lees je in onze uitleg over deze crypto. Verder vind je hier de koers van de munt en hoe je erin kunt investeren.

Bekijk snel

Wat is Bitcoin Gold (BTG)?

Bitcoin Gold is een fork van Bitcoin en is ontstaan in oktober 2017. Iedereen die op het tijdstip van de splitsing Bitcoin in het bezit had kreeg gratis Bitcoin Gold op zijn rekening bijgeschreven. De ratio was 1:1 dus wanneer je 0,5 BTC had dan kreeg je 0,5 BTG. 

Reden van de fork

Er komen nieuwe Bitcoins in regulatie doordat miners hun best doen deze te vinden. Hoe meer rekenkracht je computer heeft, des te beter je in staat bent Bitcoins te minen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ondernemers  'mining rigs' hebben samengesteld die perfect in staat zijn om Bitcoins te minen en kassen hebben ingericht om deze apparatuur in te stallen. Bedrijven met veel geld hebben op deze manier de miningindustrie naar zich toegetrokken met als gevolg dat zij de meeste Bitcoins in handen krijgen. Doordat het geld in de handen van een klein groepje mensen terechtkomt maken mensen zich zorgen over het feit of Bitcoin nog wel gedecentraliseerd is. De oprichters van Bitcoin Gold vinden het in ieder geval wel een noemenswaardig probleem en willen Bitcoin weer decentraal maken. In de video van hieronder is te zien hoe zo'n Bitcoin mine eruit ziet.

De oplossing

Bitcoin Gold komt met een alternatieve mining-algoritme dat het grote partijen moeilijker maakt een groot deel van de coins in handen te krijgen. Dit nieuwe algoritme heet Equihash en maakt het mogelijk dat iedereen met een computer de coins kan minen, net als dat dit kon aan het begin van Bitcoin zelf. Equihash maakt meer gebruik van het geheugen van je computer in plaats van de rekenkracht ervan. Bitcoin Gold is niet de enige die dit algoritme gebruikt, ook Zcash heeft besloten deze te integreren. 

Het is niet dat Bitcoin Gold de concurrentiestrijd met Bitcoin wil aangaan. Ze willen graag bewijzen dat Equihash een goed alternatief is voor de huidige Bitcoin-algoritme zodat Bitcoin wellicht in de toekomst ook de overstap kan maken. 

De volgende video geeft duidelijk weer waar Bitcoin Gold voor staat:

Vergelijking tussen Bitcoin, Bitcoin Cash en Bitcoin Gold

In de loop der tijd is Bitcoin meerdere keren gesplitst. De belangrijkste forks tot nu toe zijn Bitcoin Cash en Bitcoin Gold, maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de drie? De volgende tabel geeft er een overzicht van.

Vergelijking BTC, BCH en BTG
  Bitcoin  Bitcoin Cash Bitcoin Gold
Aantal coins 21 miljoen 21 miljoen 21 miljoen
Proof-of-Work type ASIC ASIC GPU (geheugen)
Block time 10 minuten 10 minuten 10 minuten
Aanpassing moeilijkheidsgraad 2 weken 2 weken + EDA
(Emergency Difficulty Adjustment)
Ieder block
Segwit Ja Nee Ja
Replay-bescherming - Nee Ja
Uniek adresformaat - Nee Nee, maar in de toekomst wel

Wallet voor Bitcoin Gold

Bitcoin Gold kan je op de volgende wallets opslaan:

BTG accepteren als betaalmiddel

Bitcoin Gold heeft BTGPay gelanceerd waarmee ze het makkelijk maken voor bedrijven om Bitcoin Gold als betaalmiddel te accepteren. Mensen hebben geen credit card meer nodig maar kunnen gemakelijk met deze cryptocurrency betalen. Alternatieven zijn Stripe en Paypal maar daar zijn de transactiekosten opgebouwd uit 2,9% variabele kosten en 30 cent vaste kosten. Dit in vergelijking met 1 cent die Bitcoin Gold rekent maakt BTGPay een stuk interessanter. 

Ze werken sinds kort samen met Paytomat. Dit is een gedecentraliseerd systeem voor cryptocurrency-betalingen. Door deze samenwerking wordt BTG nu op 300 extra plekken in Europa geaccepteerd als betaalmiddel. 

Team

Het team van Bitcoin Gold bestaat op dit moment uit 24 mensen die van over de hele wereld komen.De leiding wordt genomen door de zes oprichters Jack Liao (China), Robert Kuhne (America), Alejandro Regojo (Spanje), Martin Kuvandzhiev (Bulgarije) en Franco Niebles (Colombia) en de nog onbekende h4x3rotab (China). 

Naam Functie Ervaring
Jack Liao Co-founder
 • CEO van Lightning Basic. Dit is een bedrijf dat miningmachines maakt
Martin Kuvandzhiev Co-founder & Programmeur
 • Oprichter & CEO van Cryptoapps
 • Lead iOS Developer bij Phyre JSC
 • Bachelor in de Engineering, behaald aan de Technische Universiteit van Sofia
Franco Niebles Co-founder & Lead Designer
 • Directeur bij Imaginarte P&M
 • Directeur op het gebied van kunst en digitale media bij GPS The Marketing Machine
 • Directeur creativiteit bij 2BGroup
 • Co-founder van Trixel
Robert Kuhne Co-founder
 • Onbekend
h4x3rotab Co-founder & Lead Developer
 • Onbekend
Alejandro Regojo Co-founder & Project Manager
 • Onbekend

Roadmap
Het team werkt iedere dag hard om hun doelen te bereiken. Ze hebben aan het begin van 2018 een roadmap gepubliceerd waarin ze aangeven wat ze de komende tijd willen bewerkstelligen. 

 

 •  

  Q2 2018

  • Succesvolle integratie van het Lightning Network.
   Dit maakt het mogelijk snellere en goedkopere transacties te doen
  • P2Pool voor het gedecentraliseerd minen
   Dit is een gedecentraliseerde benadering van Mining Pools
  • Integratie van betaalsystemen 
 •  

  Q4 2018

  • Cross-chain atomic swaps
   De integratie van het Lightning Network in Q2 legt het fundament voor het ontwikkelen van cross-chain atomic swaps. Hiermee kan je een coin voor een andere coin verruilen zonder een exchange nodig te hebben
  • Side-chains
  • Bijwonen van conferenties
  • Het organiseren van hackatons en competities
   Ze willen kijken wat mensen kunnen creëren en hoe dit Bitcoin Gold verder kan helpen
  • Werken aan een wereldwijd ambassadeursprogramma
 •  

  2019

  • Privé-transacties
   Ze laten de community stemmen of ze privé-transacties wel al dan niet mogelijk willen maken
  • Aandacht voor Scholarships en onderzoek
   Ze willen de nieuwe generatie opleiden tot goede programmeurs en crypto-ondernemers
 •  

  Lange termijn

  • Onderzoek naar smart contracts en blockchain-democratie
  • Gedecentraliseerde fiat-crypto bemiddelingsnetwerk

Adviseurs

Het team van Bitcoin Gold wordt bijgestaan door twee adviseurs, namelijk Ivan Yankov (juridisch-adviseur) en Chris (Marketing-adviseur voor de Aziatische markt).

Het is belangrijk om extra kennis aan te trekken als het gaat om wet -en regelgeving. De markt van blockchain en cryptocurrency's is nog totaal nieuw en op het gebied van regelgeving is het niet altijd duidelijk hoe hiermee om moet worden gegaan. Een adviseur kan het team van Bitcoin Gold hier dan ook goed bij helpen.

Ook marketing is van groot belang. Crypto kenmerkt zich door het open-source principe waarbij een community achter de coin meewerkt aan het ontwikkelen ervan. Zo'n sterke community creëer je deels door aan goede marketing te doen. Een adviseur op dit gebied kan dan ook zeer waardevol zijn.

Populariteit

Het team van BTG is voornamelijk actief op twitter. Hier delen ze de ontwikkelingen en maken ze toekomstplannen bekend. Voor als je het leuk vindt om ze te volgen, hieronder staan de links naar hun socialmediakanalen. 

Populariteit Bitcoin Gold (juli 2018)
Twitter 73k volgers
Telegram 3k volgers
Facebook 26k volgers
Reddit 2k lezers

Kritiek

 • Bitcoin Gold wil graag dat Bitcoin weer gedecentraliseerd is en hebben daarom besloten een fork uit te brengen. Binnen deze fork is het voor iedereen mogelijk om de coins te minen in plaats van dat grote miningbedrijven de industrie naar zich toetrekken. Des te opmerkelijker is het dat na de fork het netwerk van Bitcoin Gold eerst privé bleef. Het team heeft in die periode 100.000 coins geminet en pas later kreeg de buitenwereld de kans om te beginnen met minen. Hierdoor zijn er minder coins overgebleven voor de rest en kan je volgens critici spreken van een ongelijke verdeling al vanaf de start. Zelf gaf het team van Bitcoin Gold aan dat ze de waarde ervan gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de coin. 
 • Überhaupt gaat er veel kritiek uit naar forks van Bitcoin. Mensen vinden dat het veel verwarring brengt wanneer er meerdere Bitcoinsoorten zijn. De materie is al lastig te begrijpen en als er dan ook nog meerdere varianten komen wordt het er niet makkelijker op. 
 • Bitcoin fork wil Bitcoin weer gedecentraliseerd maken. Een van de redenen dat volgens de oprichters van Bitcoin Gold dit niet het geval is, is doordat rijke mensen de mining-industrie naar zich toetrekken. Dit doen ze door flink te investeren in ASIC-miners. Jack Liao is de CEO van een bedrijf dat deze miners maakt en verkoopt. Men vindt het hypocriet dat hij tegen ASIC-mining is maar toch een bedrijf runt dat deze apparaten verkoopt.

Conclusie

Bitcoin gold is destijds succesvol gesplitst van Bitcoin. Je kunt het nu als betaalmiddel gebruiken of als 'store of value'. Aan het begin was er de vraag of er wel genoeg vraag naar de coin zou zijn. Nu we een geruime tijd verder zijn zien we dat bedrijven BTG als betaalmiddel accepteren, bedrijven met het team willen samenwerken en dat het al die tijd tot de top 30 cryptocurrency's van de wereld behoort. We kunnen daarmee prima constateren dat Bitcoin Gold een feit is en dat het ons mooie dingen kan gaan brengen.

We zijn ook erg benieuwd of het algoritme Equihash de decentralisatie gaat brengen die het team voor ogen heeft en of zij de Bitcoin community weten te overtuigen om dezelfde overstap te maken.

Lijkt het je nou leuk om wat Bitcoin Gold te kopen, volg dan de onderstaande stappen.

Hoe koop ik Bitcoin Gold?

Bitcoin Gold kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van BTG.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Druk rechtsboven op Wallet en vervolgens Spot
 3. Zoek Bitcoin (BTC) op en druk ernaast op Deposit (storten) 
 4. Aan de rechterkant verschijnt er een QR-code met daaronder een reeks aan getallen en cijfers. Dit is jouw unieke Bitcoin adres.
  Kopieer dit adres.
 5. Maak via deze link een gratis account aan op Bitvavo
 6. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 7. Stort geld op je Bitvavo-rekening via iDEAL
  Klik hier voor meer uitleg over Bitvavo als je dit nodig hebt
 8. Koop Bitcoin en stuur deze vervolgens naar jouw Bitcoin adres dat je eerder hebt gekopieerd.
 9. Wacht totdat de Bitcoins op Binance zijn aangekomen.
 10. Ga op Binance naar Trade -> Classic en klik BTG aan
 11. Koop de gewenste hoeveelheid Bitcoin Gold aan
 12. Gefeliciteerd, je hebt succesvol een cryptocurrency gekocht!
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!