Bitcoin Gold

Bitcoin Gold - maakt Bitcoin weer decentraal

Bitcoin Gold (BTG) is een fork van Bitcoin dat het behouden van het decentrale karakter hoog in het vaandel heeft staan. Hoe ze dit willen realiseren lees je in onze uitleg over deze crypto. Verder vind je hier de koers van de munt en hoe je erin kunt investeren.

Bekijk snel

Wat is Bitcoin Gold (BTG)?

Bitcoin Gold is een fork van Bitcoin en is ontstaan in oktober 2017. Iedereen die op het tijdstip van de splitsing Bitcoin in het bezit had kreeg gratis Bitcoin Gold op zijn rekening bijgeschreven. De ratio was 1:1 dus wanneer je 0,5 BTC had dan kreeg je 0,5 BTG. 

Reden van de fork

Er komen nieuwe Bitcoins in regulatie doordat miners hun best doen deze te vinden. Hoe meer rekenkracht je computer heeft, des te beter je in staat bent Bitcoins te minen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ondernemers  'mining rigs' hebben samengesteld die perfect in staat zijn om Bitcoins te minen en kassen hebben ingericht om deze apparatuur in te stallen. Bedrijven met veel geld hebben op deze manier de miningindustrie naar zich toegetrokken met als gevolg dat zij de meeste Bitcoins in handen krijgen. Doordat het geld in de handen van een klein groepje mensen terechtkomt maken mensen zich zorgen over het feit of Bitcoin nog wel gedecentraliseerd is. De oprichters van Bitcoin Gold vinden het in ieder geval wel een noemenswaardig probleem en willen Bitcoin weer decentraal maken. In de video van hieronder is te zien hoe zo'n Bitcoin mine eruit ziet.

De oplossing

Bitcoin Gold komt met een alternatieve mining-algoritme dat het grote partijen moeilijker maakt een groot deel van de coins in handen te krijgen. Dit nieuwe algoritme heet Equihash en maakt het mogelijk dat iedereen met een computer de coins kan minen, net als dat dit kon aan het begin van Bitcoin zelf. Equihash maakt meer gebruik van het geheugen van je computer in plaats van de rekenkracht ervan. Bitcoin Gold is niet de enige die dit algoritme gebruikt, ook Zcash heeft besloten deze te integreren. 

Het is niet dat Bitcoin Gold de concurrentiestrijd met Bitcoin wil aangaan. Ze willen graag bewijzen dat Equihash een goed alternatief is voor de huidige Bitcoin-algoritme zodat Bitcoin wellicht in de toekomst ook de overstap kan maken. 

De volgende video geeft duidelijk weer waar Bitcoin Gold voor staat:

Vergelijking tussen Bitcoin, Bitcoin Cash en Bitcoin Gold

In de loop der tijd is Bitcoin meerdere keren gesplitst. De belangrijkste forks tot nu toe zijn Bitcoin Cash en Bitcoin Gold, maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de drie? De volgende tabel geeft er een overzicht van.

Vergelijking BTC, BCH en BTG
  Bitcoin  Bitcoin Cash Bitcoin Gold
Aantal coins 21 miljoen 21 miljoen 21 miljoen
Proof-of-Work type ASIC ASIC GPU (geheugen)
Block time 10 minuten 10 minuten 10 minuten
Aanpassing moeilijkheidsgraad 2 weken 2 weken + EDA
(Emergency Difficulty Adjustment)
Ieder block
Segwit Ja Nee Ja
Replay-bescherming - Nee Ja
Uniek adresformaat - Nee Nee, maar in de toekomst wel

Wallet voor Bitcoin Gold

Bitcoin Gold kan je op de volgende wallets opslaan:

BTG accepteren als betaalmiddel

Bitcoin Gold heeft BTGPay gelanceerd waarmee ze het makkelijk maken voor bedrijven om Bitcoin Gold als betaalmiddel te accepteren. Mensen hebben geen credit card meer nodig maar kunnen gemakelijk met deze cryptocurrency betalen. Alternatieven zijn Stripe en Paypal maar daar zijn de transactiekosten opgebouwd uit 2,9% variabele kosten en 30 cent vaste kosten. Dit in vergelijking met 1 cent die Bitcoin Gold rekent maakt BTGPay een stuk interessanter. 

Ze werken sinds kort samen met Paytomat. Dit is een gedecentraliseerd systeem voor cryptocurrency-betalingen. Door deze samenwerking wordt BTG nu op 300 extra plekken in Europa geaccepteerd als betaalmiddel. 

Team

Het team van Bitcoin Gold bestaat op dit moment uit 24 mensen die van over de hele wereld komen.De leiding wordt genomen door de zes oprichters Jack Liao (China), Robert Kuhne (America), Alejandro Regojo (Spanje), Martin Kuvandzhiev (Bulgarije) en Franco Niebles (Colombia) en de nog onbekende h4x3rotab (China). 

Naam Functie Ervaring
Jack Liao Co-founder
 • CEO van Lightning Basic. Dit is een bedrijf dat miningmachines maakt
Martin Kuvandzhiev Co-founder & Programmeur
 • Oprichter & CEO van Cryptoapps
 • Lead iOS Developer bij Phyre JSC
 • Bachelor in de Engineering, behaald aan de Technische Universiteit van Sofia
Franco Niebles Co-founder & Lead Designer
 • Directeur bij Imaginarte P&M
 • Directeur op het gebied van kunst en digitale media bij GPS The Marketing Machine
 • Directeur creativiteit bij 2BGroup
 • Co-founder van Trixel
Robert Kuhne Co-founder
 • Onbekend
h4x3rotab Co-founder & Lead Developer
 • Onbekend
Alejandro Regojo Co-founder & Project Manager
 • Onbekend

Roadmap
Het team werkt iedere dag hard om hun doelen te bereiken. Ze hebben aan het begin van 2018 een roadmap gepubliceerd waarin ze aangeven wat ze de komende tijd willen bewerkstelligen. 

 

 •  

  Q2 2018

  • Succesvolle integratie van het Lightning Network.
   Dit maakt het mogelijk snellere en goedkopere transacties te doen
  • P2Pool voor het gedecentraliseerd minen
   Dit is een gedecentraliseerde benadering van Mining Pools
  • Integratie van betaalsystemen 
 •  

  Q4 2018

  • Cross-chain atomic swaps
   De integratie van het Lightning Network in Q2 legt het fundament voor het ontwikkelen van cross-chain atomic swaps. Hiermee kan je een coin voor een andere coin verruilen zonder een exchange nodig te hebben
  • Side-chains
  • Bijwonen van conferenties
  • Het organiseren van hackatons en competities
   Ze willen kijken wat mensen kunnen creëren en hoe dit Bitcoin Gold verder kan helpen
  • Werken aan een wereldwijd ambassadeursprogramma
 •  

  2019

  • Privé-transacties
   Ze laten de community stemmen of ze privé-transacties wel al dan niet mogelijk willen maken
  • Aandacht voor Scholarships en onderzoek
   Ze willen de nieuwe generatie opleiden tot goede programmeurs en crypto-ondernemers
 •  

  Lange termijn

  • Onderzoek naar smart contracts en blockchain-democratie
  • Gedecentraliseerde fiat-crypto bemiddelingsnetwerk

Adviseurs

Het team van Bitcoin Gold wordt bijgestaan door twee adviseurs, namelijk Ivan Yankov (juridisch-adviseur) en Chris (Marketing-adviseur voor de Aziatische markt).

Het is belangrijk om extra kennis aan te trekken als het gaat om wet -en regelgeving. De markt van blockchain en cryptocurrency's is nog totaal nieuw en op het gebied van regelgeving is het niet altijd duidelijk hoe hiermee om moet worden gegaan. Een adviseur kan het team van Bitcoin Gold hier dan ook goed bij helpen.

Ook marketing is van groot belang. Crypto kenmerkt zich door het open-source principe waarbij een community achter de coin meewerkt aan het ontwikkelen ervan. Zo'n sterke community creëer je deels door aan goede marketing te doen. Een adviseur op dit gebied kan dan ook zeer waardevol zijn.

Populariteit

Het team van BTG is voornamelijk actief op twitter. Hier delen ze de ontwikkelingen en maken ze toekomstplannen bekend. Voor als je het leuk vindt om ze te volgen, hieronder staan de links naar hun socialmediakanalen. 

Populariteit Bitcoin Gold (juli 2018)
Twitter 73k volgers
Telegram 3k volgers
Facebook 26k volgers
Reddit 2k lezers

Kritiek

 • Bitcoin Gold wil graag dat Bitcoin weer gedecentraliseerd is en hebben daarom besloten een fork uit te brengen. Binnen deze fork is het voor iedereen mogelijk om de coins te minen in plaats van dat grote miningbedrijven de industrie naar zich toetrekken. Des te opmerkelijker is het dat na de fork het netwerk van Bitcoin Gold eerst privé bleef. Het team heeft in die periode 100.000 coins geminet en pas later kreeg de buitenwereld de kans om te beginnen met minen. Hierdoor zijn er minder coins overgebleven voor de rest en kan je volgens critici spreken van een ongelijke verdeling al vanaf de start. Zelf gaf het team van Bitcoin Gold aan dat ze de waarde ervan gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de coin. 
 • Überhaupt gaat er veel kritiek uit naar forks van Bitcoin. Mensen vinden dat het veel verwarring brengt wanneer er meerdere Bitcoinsoorten zijn. De materie is al lastig te begrijpen en als er dan ook nog meerdere varianten komen wordt het er niet makkelijker op. 
 • Bitcoin fork wil Bitcoin weer gedecentraliseerd maken. Een van de redenen dat volgens de oprichters van Bitcoin Gold dit niet het geval is, is doordat rijke mensen de mining-industrie naar zich toetrekken. Dit doen ze door flink te investeren in ASIC-miners. Jack Liao is de CEO van een bedrijf dat deze miners maakt en verkoopt. Men vindt het hypocriet dat hij tegen ASIC-mining is maar toch een bedrijf runt dat deze apparaten verkoopt.

Conclusie

Bitcoin gold is destijds succesvol gesplitst van Bitcoin. Je kunt het nu als betaalmiddel gebruiken of als 'store of value'. Aan het begin was er de vraag of er wel genoeg vraag naar de coin zou zijn. Nu we een geruime tijd verder zijn zien we dat bedrijven BTG als betaalmiddel accepteren, bedrijven met het team willen samenwerken en dat het al die tijd tot de top 30 cryptocurrency's van de wereld behoort. We kunnen daarmee prima constateren dat Bitcoin Gold een feit is en dat het ons mooie dingen kan gaan brengen.

We zijn ook erg benieuwd of het algoritme Equihash de decentralisatie gaat brengen die het team voor ogen heeft en of zij de Bitcoin community weten te overtuigen om dezelfde overstap te maken.

Lijkt het je nou leuk om wat Bitcoin Gold te kopen, volg dan de onderstaande stappen.

Hoe koop ik Bitcoin Gold?

Bitcoin Gold kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van BTG.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Login in je account
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!
 3. Druk links bovenaan op Crypto kopen en kies voor Bankstorting
 4. Zorg dat hij op het tabje Fiat staat in plaats van Crypto en controleer of hij op Euro staat
 5. Kies voor iDEAL wanneer je het geld direct op je account wilt hebben en Bank Transfer (SEPA) wanneer je het ook prima vindt als het een paar dagen duurt voordat het geld erop staat
 6. Wacht totdat jouw euro's op het Binance account zijn gestort
 7. Klik bovenaan op Handelen en selecteer Klassiek
 8. Je zit nu op het handelsgedeelte van Binance. Klik aan de rechterkant op FIAT en selecteer EUR
 9. Een aantal munten zijn op Binance te verhandelen voor euro's. Maar, de meeste worden verhandeld tegen Bitcoin. Zoek het handelspaar BTC/EUR op en koop met jouw euro's Bitcoin.
 10. Klik vervolgens het tabje BTC aan en zoek Bitcoin Gold op aan de hand van z'n ticker BTG
 11. Je vindt nu het handelspaar BTC/BTG. Door die aan te klikken, kan je Bitcoin Gold kopen
 12. Gefeliciteerd! Je bent in het bezit van jouw favoriete cryptocurrency!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.