Glanzende crypto coins

Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) - Waarin kun je beter investeren?

Wie komt er de komende tijd als de grote winstmaker uit de bus: Crypto munt der munten Bitcoin (BTC) of superstijger Ethereum (ETH)? Het is een vraag die veel crypto investeerders bezighoudt: Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH), waar pak je de mooiste winsten? In het verleden waren het een beetje de Messi en Ronaldo onder de bitcoins. De ene all time high na de andere werd behaald. Zal dit in de toekomst ook nog zo zijn?

Bitcoin is de eerste, de oudste en de waardevolste cryptocurrency van dit moment. Ethereum is een goede tweede, op afstand weliswaar. In een race wed je op nummer 1 in het klassement als deze zo'n grote voorsprong als Bitcoin (BTC) zou hebben. Maar bij investeringen werkt het net even anders en bij cryptocurrency al helemaal. Want de groei is waar je de winst pakt.  Met de aankondigingen rond Ethereum  2.0  en de groeiende acceptatie van Bitcoin, zijn we dan ook heel benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. 

Ethereum en Bitcoin blijft natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken. Alleen zijn dan de appels ook nog eens van pizza gemaakt. Het zijn namelijk twee zeer verschillende crypto producten.

In dit artikel zetten we de informatie over deze twee verschillende coins op een rijtje om een antwoord te vinden op de brandende vraag: Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH), wat is de beste investering?

Bekijk snel

 

Eerst even dit

Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH): dit filmpje legt je binnen enkele minuten uit wat precies het verschil is tussen deze twee cryptocurrency.

 

 

Ethereum(ETH) en Bitcoin (BTC): voor verschillende doelen ontwikkeld

Het verhaal van Bitcoin en Ethereum is niet als dat van Pepsi en Coca Cola: twee verschillende smaken van hetzelfde, die zich onderscheiden van alle andere cola. Hiervoor zijn de beide cryptocurrency te verschillend. Dat heeft alles te maken met de reden waarom de munten ontwikkeld zijn.

Om duidelijk te krijgen wat de beste investering is van de twee, is het noodzakelijk even in te gaan op een klein stukje ontstaansgeschiedenis.

Bitcoin is natuurlijk de munt der munten. De Bitcoin was als eerste cryptomunt ontworpen in 2009 om als gedecentraliseerde valuta, dus zonder via een centrale bank en overheid gereguleerd te worden, te gebruiken. Verder was het idee om met Bitcoin een waardevast spaarmiddel te cre¨eren, wat niet gevoelig is voor inflatie. Hiervoor wordt bijvoorbeeld ook goud gebruikt. Maar de voorkeur wordt steeds vaker gegeven aan Bitcoin, omdat deze veel winstgevender kan zijn als spaarmiddel.

Ethereum werd in 2015 gelanceerd en de creatie was gebaseerd op dezelfde blockchain technologie als Bitcoin.

Ethereum is een open source platform met daaraan vast een currency, Ether. De naam Ethereum werd in eerste instantie alleen voor het platform gebruikt en Ether voor de cryptomunt. Tegenwoordig worden de termen vaak door elkaar gebruikt. Via het open source platform kunnen dApps gemaakt worden. Dit zijn gedecentraliseerde applicaties. Deze worden dus niet vanuit een centrale computer gestuurd. Maar dit gebeurt via een netwerk van gedecentraliseerde servers, zogenaamde nodes. Door deze blockchain constructie is het een open source waar iedereen in principe aan kan bijdragen. De dApps kunnen voor transacties worden gebruikt of om zogenaamde smart contracts af te sluiten.

De toepassingsmogelijkheden van Ethereum  zijn dus vele malen groter dan enkel als betaalmiddel of het stallen van waarde.

Beide cryptocurrency hebben tot 2021 al verschillende hoogtepunten gekend, maar ook behoorlijke dalingen. Bitcoin  begon ooit met een waarde van nog geen dollarcent en haalt nu record op record. Hierbij is in april 2021 de $61.000 gehaald. De munt is echter sinds het ontstaan ook een paar keer flink gezakt in waarde. De laatste grote val was in maart 2020 naar iets meer dan $5300 dollar.

Ethereum kent sinds zijn ontstaan ongeveer gelijke momenten van daling en stijging. Ook deze is sinds begin 2021 constant stijgende. De munt begon ooit met een waarde van 3 dollar. In april 2021 bereikte Ethereum het record van ruim $2100 en het einde is nog niet in zicht.

Image
Goude Ethereum coin
Moose Photos/Pexels.com

Verschillende producten maar gelijke investeringskansen?

Nu maakt het investeerders eigenlijk niet zoveel uit of je nu appels of peren verkoopt. Een open source platform of cryptomunt; het is de gemiddelde investeerder om het even. Voor hen is het belangrijkste hoe lekker iets verdient. In dit opzicht lijken de twee coins wel weer op elkaar en gaat de vergelijking van Pepsi en Coca Cola wat meer op. Want beide munten hebben zich al aardig bewezen en staan met zijn tweeën op afstand van andere altcoins. Beiden leverden hoe dan ook mooie winsten op. Zowel Bitcoin als Ethereum hebben vaak bewezen hun waarde het best te kunnen vasthouden. Het zijn echte blijvers. Ethereum staat hierin terecht op een tweede plaats, waarbij andere altcoins ver achterblijven in waardevastheid. Dit komt door de marktcapaciteit, liquiditeit, volatiliteit en het groeipotentieel van de beide munten. Hierin zijn onderling wel verschillen die meewegen om in Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) te investeren.

Ethereum of Bitcoin - wie heeft de grootste market cap?

De totale waarde van wat aan een cryptocurrency in omloop is, wordt de market cap genoemd, oftewel de marktkapitalisatie. De grootte hiervan is belangrijk voor investeerders. Een grote marketcap betekent stabiliteit en vertrouwen in groei. Bitcoin wint het op dat gebied van Ethereum met een market cap van ruim 1000 miljard in april 2021. Ethereum is dan met bijna 230 miljard een goede tweede. Want nummer 3 in april 2021 is Binance Coin (BNB) met een slordige 59 miljard. Hierin heeft Bitcoin dus een grote voorsprong op Ethereum. Dit is weer zeer bepalend voor de waarde en investeringskansen van de beide munten ten opzichte van elkaar.

Over de liquiditeit - Wat is het beste: Bitcoin of Ethereum?

Liquiditeit is een ander kenmerk van een munt die bepaalt of deze een goede investering is of niet. Simpel gezegd geeft de liquiditeit aan hoe makkelijk een munt te verhandelen is. 

In de beginjaren van de cryptocurrency was Bitcoin een van de weinige liquide cryptocoins. Ethereum en Bitcoin hebben op dit moment een zeer goede liquiditeit ten opzichte van de andere altcoins.

Maar Bitcoin heeft ook een grote hoeveelheid aan illiquide coins. Dit aantal is stijgende en dat is voor investeerders niet verkeerd. Met name grote investeerders zien de bitcoin als lange termijn investering, waardoor de Bitcoin van de markt in een wallet verdwijnt. Analysebureau Glassnode heeft in januari 2021 laten weten dat minder dan een kwart van de Bitcoin liquide is. Dit kan wijzen op een bullish signaal met een run op de overgebleven Bitcoins op de markt, wat weer kan resulteren in waardestijging.

Dit zelfde verschijnsel zie je ook bij Ethereum. De munt heeft zich inmiddels als liquide coin bewezen. Maar door de mooie cijfers en groei wordt Ethereum ook steeds vaker gekocht voor de lange termijn en vastgehouden. 

Een goede liquide markt is belangrijk voor de groei van een munt. Maar een toename van illiquide munten omdat deze worden opgeslagen in plaats van verhandeld, drijft de prijzen lekker op. Dit laatste is vooral goed zichtbaar bij Bitcoin.

Volatiliteit - Welke cryptocurrency presteert het best?

Om te kijken in welke crypto je beter kunt investeren is de volatiliteit, of de beweging van de koers van een munt, ook belangerijk. Beweging is over het algemeen goed voor investeerders en traders. Dit laat zien dat er nog verdere groei mogelijk is en een munt de aandacht van de investeerders heeft. Maar "te" is natuurlijk niet goed. Dit geldt ook voor de cryptomarkt. Te veel schommelingen schrikt investeerders soms af. Lange tijd was Bitcoin de cryptocurrency met de meest gezonde volatiliteit. 

In het najaar van 2020 leek Ethereum Bitcoin hierin te kunnen gaan evenaren. Aan het einde van 2020 was Ethereum voor even meer in beweging dan Bitcoin. Maar Bitcoin wist met snelle afwisseling van stijging en dalingen en nieuwe hoogtepunten in januari 2021 Ethereum en de andere altcoins achter zich te laten.

Recent gaven analisten van JP Morgan aan dat zij de volatiliteit van Bitcoin zien teruglopen. Dit wordt als zeer positief opgevat voor de ontwikkeling van de coin. Institutionele investeerders stappen namelijk liever in een wat rustiger vaarwater in, omdat ze hun investering als goud willen opsparen.  Hoe dichter Bitcoin dus bij de volatiliteit van goud komt, hoe meer institutionele investeerders zullen instappen. En dit is weer gunstig voor de waarde. 

Bitcoin of Ethereum - Het groeipotentieel vergeleken

Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH): beide munten bezitten nog een sterk groeipotentieel. De coins zijn zeer bullish aan 2021 begonnen en deze trend zet in het tweede kwartaal door. Bitcoin groeide in de eerste periode van 2021 van $20.000 in januari naar een hoogtepunt van boven de $61.000 in april. Ethereum verdubbelde zich naar ruim $2100 begin april, ten opzichte van het dieptepunt in januari van ruim $960.  

Bitcoin wordt beschouwd als een van de meest steady investeringen op de cryptomarkt, maar waarmee het er ook nog steeds bullish aan toegaat. Hierdoor heeft de munt de aandacht van grote en gevestigde investeerders. Dat Bitcoin in februari 2021 de $50.000 was gepasseerd, was tevens ook de doorbraak van een belangrijke psychologische barrière. Een plafond was doorbroken en het dak vloog eraf, ook in de hoofden en dromen van investeerders. Dit maakt dat de voorspelling dat Bitcoin dit jaar nog de $100.000 gaat aantikken realiseerbaar.

De verwachtingen over de groei van een munt worden gevoed door het nieuws en geruchten rond een munt. In dat opzicht heeft Ethereum ook genoeg potentie om in 2021 naar grote hoogtes te stijgen. De ontwikkeling van Ethereum 2.0 houdt de investeerders zeer geïnteresseerd in de munt. 

Met de upgrade zouden de prestaties van het platform en de munt enorm verbeteren en voormalige mankementen doen verdwijnen. Hierdoor geven analisten op dit moment Ethereum net wat meer puntjes als het om groeipotentieel gaat.

 

Image
Gouden Bitcoin
Moose Photos/Pexels.com

Risico’s om in Bitcoin of Ethereum te investeren

Bitcoin of Ethereum; beiden lijken een mooie tijd tegemoet te gaan. Maar er zijn natuurlijk ook risico's die de keuze om te investeren en voor Bitcoin of Ethereum te gaan, bepalen. Daarom gaan we hier wat dieper in op de risico’s voor de waardes van Ethereum (ETH) en Bitcoin (BTC).

Wat zijn de risico’s voor het investeren in Ethereum?

De toekomst voor Ethereum ziet er zeer zonnig uit, maar ook hier doemen wel wat wolkjes op aan de horizon. Hoewel Ethereum veelzijdiger in mogelijkheden is vergeleken met Bitcoin, is de concurrentiestrijd met andere altcoins nog niet uitgestreden. Omdat Ethereum een van de eerste was die als open source platform opereerde, heeft de technologie achter de coin zijn beperkingen. Nieuwere currency die voor dezelfde doeleinden ontwikkeld zijn, zijn hierdoor geavanceerder en innovatiever.

Zo is de transactiesnelheid van Ethereum nog traag en kost het minen heel veel energie. De makers van Ethereum  zijn zich van deze nadelen aan de munt bewust. Men is daarom druk bezig met de ontwikkeling van een 2.0. versie. In juli 2021 zal deze belangrijke upgrade worden doorgevoerd. De ontwikkelaars hebben dit keer beloofd zich aan deze datum te houden. Maar de lancering van 2.0 is al verscheidene keren vertraagd. Dat zorgt voor argwaan bij de investeerders. Gaat Ethereum 2.0 de verwachtingen wel waarmaken?

Bovendien zijn er goede alternatieven voor Ethereum in opkomst. Cardano (ADA) wordt bijvoorbeeld genoemd als de betere versie van Ethereum. Ethereum heeft een stabiele positie in de cryptocurrency ranking, maar is dus zeer zeker niet onaantastbaar.

Wat zijn de risico’s voor het investeren in Bitcoin?

Ditzelfde geldt natuurlijk voor de Bitcoin. De coin is in een bepaalde hoeveelheid gemaakt, niet meer, niet minder. Daardoor ontstaat zeldzaamheid en stijgt de waarde. Maar wat als de technologie achter Bitcoin gedateerd raakt? Blijft je Bitcoin dan nog wel waarde behouden? Het is een terechte vraag, maar weliswaar een voor de (zeer) lange termijn. Dit speelt nu nog geen grote rol bij het investeren in Bitcoin.

Een andere reden waarom investeren in Ethereum of andere altcoins beter zou zijn, is dat de Bitcoin al een grote waarde heeft. De hoge stijgingen in waarde kan investeerders ook afschrikken (“Wat zo hard stijgt, moet binnenkort wel dalen”). Hierdoor kan de groei van de munt worden afgeremd, waardoor investeerders het ook weer kunnen laten afweten (“Ik heb de boot al gemist, ik laat mijn kansen met Bitcoin nu maar varen”).

Conclusie

Ethereum of Bitcoin: welke munt biedt nu de meeste investeringskansen? Beide cryptocurrency hebben een goede volatiliteit en liquiditeit. Over het geheel genomen wordt Bitcoin (BTC) als een steeds zekerder investering beschouwd.  Dit is omdat vanuit institutionele organisaties het draagvlak voor acceptatie van de munt groeit. Dat maakt de kansen op neerwaartse prijsontwikkelingen kleiner. Het heeft verder de hoogste market cap, de afstand tot de andere munten verschilt significant. Maar Ethereum (ETH) heeft een uitstekend groeipotentieel met het vertrouwen in de komst van versie 2.0. De risico's zijn echter ook groter omdat de munt nog niet de stabiliteit heeft die Bitcoin heeft.

Bitcoin of Ethereum is soms appels met peren vergelijken. Maar er zijn goede kansen om vruchten te plukken van een investering in een van beide coins. 

Heb je nog vragen of wil je iets kwijt over het investeren in Bitcoin of Ethereum? Word lid van van onze AllesOverCrypto Facebook groep en drop een bericht. We horen ook graag van je als je ideeën hebt voor een blog onderwerp!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.