Wanneer je wilt gaan handelen in crypto moet je natuurlijk een keuze maken in wat voor projecten je dit wil gaan doen. Je kunt natuurlijk voor Bitcoin gaan, maar je kunt ook kiezen uit één van de vele altcoins. Mits je het goed doet zijn in beiden natuurlijk veel geld te verdienen, zowel op de korte- als op de lange termijn. Echter, het kan natuurlijk ook fout gaan en daar moet je altijd rekening mee houden.
Wil jij gaan handelen in altcoins? Dan is het belangrijk dat je hier een geschikte exchange bij zoekt. Elke exchange heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Sommige van deze voor- en nadelen zijn meer toepasselijk op altcoins dan anderen. Wij zullen je dan in deze blog ook een exchange aanraden en daarbij aangeven waarom deze naar onze mening het beste is voor het handelen in altcoins.
Wat zijn altcoins? Welke exchange kun je er het beste voor gebruiken en waarom? En hoe koop je ze dan via die exchange? Op die vragen, en meer, krijg je in deze blog antwoord.
Foto header: Dash Cryptocurrency/Pexels.com
Bekijk snel
In onderstaande video van CoinCasso wordt precies uitgelegd wat altcoins zijn en waar je voor uit moet kijken.
Wat zijn altcoins?
Simpel gezegd zijn altcoins eigenlijk gewoon alle andere cryptomunten die niet Bitcoin (BTC) zijn. Zo is Ethereum (ETH) bijvoorbeeld een altcoin, maar ook Cardano (ADA). Echter, vandaag de dag wordt het woord altcoin vaak gebruikt om te refereren naar de nog écht wat kleinere projecten, zoals VeChain (VET) of Chainlink (LINK).
Het woord altcoin is een samentrekking van de woorden ‘alternative’ en ‘coin’. Een altcoin is dus eigenlijk een alternative coin, ofwel alternatieve munt. Dit betekent dus eigenlijk dat een altcoin een andere coin is, een alternatief voor Bitcoin.
De altcoins verschillen vaak dan ook erg van Bitcoin. In basis zijn het natuurlijk beiden cryptomunten, maar ze hebben vaak een volledig verschillende technologie. Zo is VeChain ontwikkeld om door middel van blockchain een productieketen te verbeteren en is Chainlink ontwikkeld om een schakel te vormen tussen blockchains en smart contracts.
Inmiddels zijn er duizenden verschillende altcoins die elk een andere functie hebben. Echter, er zijn natuurlijk ook heel veel munten die qua technologie niks voorstellen en simpelweg een weergave van waarde zijn.
Deze kleinere altprojecten zijn vaak nog volatieler dan bijvoorbeeld Bitcoin en hierdoor vinden sommige mensen het erg interessante munten. Deze volatiliteit zorgt er namelijk voor dat er in korte tijd veel geld te verdienen is, maar natuurlijk ook veel geld te verliezen.
Maar wat is de beste exchange om altcoins te kopen en verkopen? Daar gaan we nu verder op in.
Wat is de beste exchange om altcoins te kopen?
Wil jij graag in altcoins gaan handelen? Dan is het natuurlijk erg handig om te weten welke exchange je hier het beste voor kunt gebruiken.
Tegenwoordig kun je via enorm veel exchanges altcoins verhandelen. Bijna alle exchanges maken dit namelijk tegenwoordig mogelijk. Doen ze dit niet, dan hebben ze namelijk meteen een enorme achterstand ten opzichte van concurrenten.
Aangezien er zoveel verschillende exchanges zijn, is er ook enorm veel keuze. Dit kan het erg lastig maken om de juiste exchange voor jou te kiezen. Wij kunnen natuurlijk ook niet zeggen wat dé beste exchange voor jou is, maar we kunnen je er wel een aanraden.
Wij vinden Binance namelijk de beste exchange om altcoins te kopen. Binance is een exchange die in 2017 werd opgericht op de Kaaimaneilanden. De exchange heeft vele voordelen. Zo zijn de kosten bijvoorbeeld erg laag en kan het platform enorm veel transacties aan, op deze voordelen gaan we later dieper in.
Daarnaast heeft het platform enorm veel gebruikers en dit heeft natuurlijk zijn redenen. Het platform moet dan bijna wel goed zijn, toch? Op de voordelen en nadelen van Binance gaan we zo wat dieper in.
Waarom is Binance ideaal voor altcoins?
Binance is naar onze mening dus ideaal voor altcoins. Wanneer je wilt gaan handelen in altcoins kan het bijvoorbeeld erg handig zijn dat de transactiekosten écht laag zijn en je vindt ze bijna nergens zo laag als bij Binance. Daarnaast is het assortiment bij Binance gewoon enorm groot en als dit assortiment voor jou nog niet genoeg is kun je ook nog een exchange als PancakeSwap koppelen en via hier nog meer munten tot je beschikking krijgen.
De voordelen van Binance
Het Binance platform heeft vele voordelen. Op de voornaamste voordelen van het platform gaan we nu wat dieper in.
Assortiment
Het eerste grote voordeel van het platform is dat het assortiment cryptomunten enorm groot is. Er zijn op dit moment meer dan 150 verschillende munten beschikbaar via het platform, waaronder natuurlijk Bitcoin en Ethereum, maar ook bijvoorbeeld Chiliz (CHZ) en Filecoin (FIL). Er zijn dus ook genoeg altcoins te verhandelen via het platform en dit is natuurlijk een groot voordeel wanneer je in altcoins wil gaan handelen.
Transactiekosten
Maar dat is natuurlijk nog niet alles. Een ander voordeel van Binance is namelijk het feit dat de transactiekosten zo enorm laag liggen. De transactiekosten bij Binance zijn namelijk 0,1% per transactie op alle transacties. Hier kun je dan zelfs ook nog eens korting op krijgen wanneer je Binance Coin (BNB) bezit.
Wanneer je deze munt bezit krijg je het eerste jaar 50% korting en betaal je dus 0,05% transactiekosten per transactie. Dit percentage korting halveert dan in de drie jaar die volgen steeds totdat je uiteindelijk geen korting meer krijgt. Alsnog wel een voordeel dus om als gebruik van Binance Binance Coin te bezitten.
Liquiditeit
Een ander voordeel van Binance is dat er op het platform een enorm hoge liquiditeit heeft. Dit betekent dat je eigenlijk nooit in de problemen komt wanneer je een munt wilt kopen, omdat er altijd wel munten beschikbaar zijn. Op de meeste platformen is dit bij de grotere munten, zoals Bitcoin of Ethereum, sowieso geen probleem, maar wanneer je gaat kijken naar de kleinere munten, die waar we in dit geval naar kijken, kan het bij veel exchanges wel een probleem worden, omdat er dan geen liquiditeit meer is. Het is dus zeker een groot voordeel van een exchange als er een hoge liquiditeit is, wanneer je wil gaan handelen in altcoins.
Betrouwbaarheid en veiligheid
Daarnaast is de Binance exchange erg betrouwbaar en veilig. In het verleden is Binance wel eens gehackt, namelijk in 2019, en destijds werd er 40 miljard dollar aan waarde in Bitcoin gestolen, maar Binance heeft hiervan geleerd en is inmiddels erg goed beveiligd. De kans dat ze vandaag nog gehackt worden is dus erg klein en daarnaast kun je je munten natuurlijk van de exchange afhalen en op een externe wallet bewaren, dan kun je sowieso niet gehackt worden.
De nadelen van Binance
Natuurlijk heeft een exchange niet alleen voordelen. Ook Binance heeft enkele nadelen en op die nadelen zullen we nu even wat dieper in gaan.
Extra kosten
Het eerste nadeel van Binance is het feit dat de transactiekosten helaas niet de enige kosten van Binance zijn. Je betaalt namelijk ook kosten om je geld op de exchange te krijgen en dit geld er weer vanaf te halen. Deze kosten zijn relatief hoog en dat is natuurlijk een nadeel. Echter, als je van plan bent voor de lange termijn te gaan handelen en je je geld er niet per se binnen een week alweer af wilt halen hoeft dit niet zo’n groot probleem te zijn.
Klantenservice
Hoewel de klantenservice in principe goed te bereiken is en ze je ook daadwerkelijk goed helpen, is deze klantenservice niet telefonisch te bereiken. Hoewel dit niet per se een super groot probleem hoeft te zijn, kan het zeker wel voor problemen zorgen. Stel je voor dat het bijvoorbeeld een stressvolle periode is op de markt en er gaat iets mis met je account, dan wil je natuurlijk snelle hulp en via de mail of de live chat gaat het toch altijd net wat minder snel.
Taal
Wat voor sommige anderen eventueel een nadeel zou kunnen zijn is dat het platform niet beschikbaar is in het Nederlands. Het is uiteraard geen Nederlandse exchange, maar hij is dus ook niet te gebruiken in het Nederlands. Ben jij heel goed in Engels? Dan is het voor jou niet zo’n groot probleem. Maar is Engels voor jou lastig? Dan kan het best wel lastig zijn, omdat je dan én over de exchange moet leren, én over crypto, én je moet focussen op wat er allemaal precies staat.
Het platform
Het laatste echte nadeel van Binance is dat de exchange voor beginners best wel ingewikkeld kan zijn. Dit komt voornamelijk omdat deze zo enorm veel functies en mogelijkheden heeft. In het begin kan dit er dus voor zorgen dat het een beetje lastig is om Binance te gebruiken als beginner, maar wanneer je deze eenmaal onder controle hebt, is het juist erg fijn want dan kun je dus van de vele functies gebruik maken.
Hoe koop je altcoins met Binance?
Maar, hoe koop je dan altcoins met Binance? Het is heel erg simpel en onderstaand volgt een stappenplan waarin staat hoe je eenvoudig altcoins koopt met Binance.
- Log in op je Binance account of maak er een aan.
- Stort geld op je account, dit doe je door bovenaan op ‘Funds’ te klikken en vervolgens op ‘Deposits’.
Het is bij Binance handig om altcoins aan te kopen met Bitcoin. Je kunt er dus voor kiezen om Bitcoin aan te kopen via een andere exchange en deze dan op je Binance account te zetten. Op deze manier ontwijk je namelijk de hoge stortkosten. Deze keuze is echter natuurlijk aan jezelf. Mocht je dit willen doen, doe je dit als volgt:
- Koop Bitcoin bijvoorbeeld via Bitonic.
- Kopieer je het Bitcoinadres dat je krijgt van Bitonic.
- Vul je gekopieerde Bitcoinadres in en accepteer de voorwaarden.
Gefeliciteerd! Je hebt nu Bitcoin op je Binance account staan. Om te controleren of het allemaal gelukt is ga je naar ‘Funds’ en vervolgens naar ‘Balance’. Hier zie je de balans van je account. Het kan zijn dat het wat langer duurt voordat alles overgeplaatst heeft, dus misschien moet je even wachten.
Kies je ervoor de Bitcoin toch gewoon aan te kopen via Binance en de kosten van iDeal gewoon te betalen? Bekijk dan hier de video die Joeri hierover gemaakt heeft.
Dus, je hebt nu Bitcoin op je account, maar hoe ga je hier nou altcoins van kopen? Daar kijken we nu naar.
- Klik op ‘Exchange (basic)’ en zoek de altcoin die je wil gaan kopen.
- Voer bij ‘Amount’ het aantal dat je wil kopen in en klik vervolgens op ‘Buy’. Om te controleren of het gelukt is kun je weer kijken bij ‘Balance’, via ‘Funds’.
Als alles goed is gegaan op je op dit moment de altcoin die je wilde op je account staan!
Wil je via Binance altcoins gaan verhandelen die eigenlijk niet op Binance beschikbaar zijn? Dan kan dit toch. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld PancakeSwap. Hoe je dit doet lees je hier.
Conclusie
Het handelen in altcoins kan dus erg interessant zijn, mits je het goed uitvoert. Je moet goed uitkijken in welke coins je gaat handelen, want hoewel er heel veel goede altprojecten zijn, zijn er ook enorm veel projecten die eigenlijk niets voorstellen en bijvoorbeeld worden gebruikt als pump & dump.
Wil je toch graag in altcoins gaan handelen? Dan kan dit natuurlijk. Wij mogen natuurlijk niet voor jou bepalen van welke exchange je gebruik gaat maken, maar we kunnen er wel een aanraden.
Naar onze mening is Binance de beste exchange om te handelen in altcoins. Er zijn enorm veel mogelijkheden op de exchange en de kosten zijn erg laag. Daarnaast zijn er nog vele voordelen, maar ook enkele nadelen. Echter, naar onze mening wegen de voordelen in dit geval zwaarder dan de nadelen.
Er zijn dus een aantal dingen waar je rekening mee zou kunnen houden wanneer je van start gaat met Binance, bijvoorbeeld dat het eventueel voordelig kan zijn om eerst Bitcoin te kopen via een andere exchange. Hopelijk hebben we je hiervan goed op de hoogte gesteld.
Daarnaast hopen we dat het voor jou duidelijk is geworden hoe je Binance kunt gebruiken om in altcoins te handelen en waarom dit naar onze mening voordelig is wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar transactiekosten en assortiment.
Heb je echter nog vragen over Binance of misschien een andere exchange? Of heb je vragen over altcoins? Of wil je gewoon even lekker babbelen over crypto en de blockchain? Meld je dan aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!