Sorare, wat is het? - Complete uitleg voor beginners

Sorare, wat is het? - Complete uitleg voor beginners
Ethereum
eth

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Cryptovaluta groeide nooit zo hard als afgelopen jaar en één van de katalysatoren is Sorare. Sorare is waar fantasy voetbal en cryptocurrency samenkomen. Voor voetballiefhebbers is dit een manier om competitief bezig te zijn, buiten het voetbalveld om, en direct flink te investeren. In dit artikel lees je alles over wat Sorare precies is, hoe het werkt en of het betrouwbaar is.

Image header: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Klik hier om Sorare alvast te openen

Bekijk snel

Wat is Sorare?

Sorare is een fantasy voetbalspel, dat wereldwijd aanbeden wordt door vele voetbalfans. Het is de ambitie van de drijvende krachten achter het platform om fans de kans te geven het spel te ontwikkelen en te vieren; ook wanneer dit even niet op het veld kan. Door je eigen geld in te zetten, middels blockchain-technologie, ga je de strijd aan met andere teams. Het op Ethereum (ETH) gebaseerde platform werd in 2018 ontwikkeld door Adrien Montfort en Nicolas Julia. Waar in 2020 nog voor € 50.000 aan spelerskaarten werd verhandeld, lag dit in 2021 al op 3,5 miljoen euro.

Sorare de ultieme combinatie tussen de populaire fysieke voetbalplaatjes en reeds bestaande fantasy voetbalcompetities. Inmiddels nemen ruim 140 voetbalclubs deel en wordt het investeringsmodel gesteund door grote spelers op de markt, zoals Opta, Ubisoft en verschillende profvoetballers.

Hoe werkt Sorare?

Urenlang de competitie volgen op alle voetbalkanalen op tv is één ding, maar via een digitale marktplaats voetbalplaatjes scoren is toch echt wel van een ander niveau. Als manager stel je een virtueel team samen van vijf voetballers; dit zijn de bekende blockchain kaarten. Deze kaarten koop je op de OpenSea NFT marketplace, waar het platform gebruik van maakt. Op basis van de prestaties van de voetballers op het échte voetbalveld, krijgen de spelers een aantal punten toegekend. Om te beginnen krijg je vijf kaarten van spelers van het platform, zodat je direct kunt starten. Dit zijn de essentiële posities van ieder voetbalteam:

 1. Een keeper;
 2. Verdediger;
 3. Middenvelder;
 4. Aanvaller;
 5. Wisselspeler.
Mijn kaarten bij de start

 

Je spelers komen wekelijks aan de beurt in de competitie en aan de hand van hun prestaties op het échte veld krijg je een aantal punten toegewezen. Krijgt een speler een rode kaart of maakt hij een goal? Dan zul je dit uiteraard terugzien in het aantal punten, op positieve of negatieve wijze. Houd er rekening mee dat geluk ook een belangrijke factor is, want een topspeler kan ook rust gegund worden en op de bank plaatsnemen. Net nu jij die speler in je team had geplaatst; balen!

Om het spel dynamisch te houden zijn er uiteraard ook zeldzame verzamelobjecten (NFT's), die naar voren komen in de vorm van zeldzame, unieke en super zeldzame kaarten. De waarde is daadwerkelijk aantoonbaar door het gebruik van blockchain technologie. Wil je transacties doen en kaarten kopen of verkopen, dan gebruik je de cryptocurrency Ether (ETH). Of je nu wilt verzamelen, spelen, verkopen of kopen: het platform is hier volledig op ingesteld.

Verschil met FIFA en Fantasy Football

Fantasy football fans zijn al bekend met de Engelse Premier League. Hier kun je met een vastgesteld budget een prachtig team samenstellen, waarmee je wekelijks online het voetbalveld opstapt. De spelers krijgen een ranking toebedeeld op basis van hun prestaties op het veld, maar toch zijn er ook verschillen tussen Sorare en Fantasy football. Je werkt namelijk niet met een budget, maar investeert in digitale kaarten, net als in FIFA Ultimate Team.

Er is echter ook zeker een verschil tussen FIFA en Sorare, om het nog even iets ingewikkelder te maken. FIFA is al jarenlang populair en vele fans spelen wekelijks online wedstrijden met hun samengestelde team. Door te winnen verdien je punten en kun je prijzen winnen, waarmee je online munten bij elkaar sprokkelt. Deze munten kun je weer gebruiken om andere spelers in te kopen en je team te verbeteren, zodat je klaar bent voor het next-level gamen. Bij Sorare werk je dus én niet met een budget én niet met munten, maar met cryptocurrency. Houd je het nog bij?

Zeldzame kaarten Sorare

Als manager van een voetbalteam fungeren is voor mensen al een geweldige bezigheid, maar de sport zit 'm toch wel in het verzamelen van de zeldzame kaarten. De waarde wordt natuurlijk uitsluitend bepaald door schaarste, net als alle andere zaken in de wereldeconomie. Ieder seizoen worden er zeldzame kaarten uitgegeven door Sorare, die ingedeeld zijn in de volgende gradaties:

 • Unieke spelerskaarten (bruin) - maar 1 beschikbaar;
 • Super zeldzame kaarten (blauw) - slechts 10 beschikbaar;
 • Zeldzame kaarten (rood) - 100 kaarten per jaar.

Op het moment is de kaart van Kylian Mbappé een erg gewilde, waar dus torenhoge trades voor worden gemaakt. Enkele maanden geleden steeg de prijs van deze kaart maar liefst tot $ 82.924,67, dus je begrijpt dat dit niet voor iedereen toegankelijk is.

Hoe kom je aan zeldzame kaarten?

Er zijn verschillende manieren om aan de zeldzame kaarten te komen, waarvan kopen de meest voor de hand liggende optie is. Ben je op zoek naar schaarse kaarten, dan zijn dit je kansen:

 • Kopen op de transfermarkt;
 • Aankopen op de veiling;
 • Als beloning eentje ontvangen voor de prestaties van je team;
 • Door te kopen na een aanbod van een andere Sorare gebruiker.

Wat zijn kaarten op Sorare waard?

Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van vraag en aanbod, maar er zijn wel een aantal gradaties zichtbaar. In januari 2021 waren de veilingprijzen als volgt, maar inmiddels zijn deze al behoorlijk toegenomen:

 • Zeldzame kaarten koop je vanaf 0,005 ETH (vanaf €5);
 • Super zeldzame kaarten zijn minimaal 0,048 ETH (vanaf €55);
 • Unieke kaarten hebben een ondergrens van 0,478 ETH (vanaf €560).

Als je een account hebt aangemaakt, dan kun je de actuele prijzen op de transfermarkt hier bekijken.

Er is een site waarop je alle trades en statistieken kunt bijhouden, zodat je altijd op de hoogte bent van de waarde van jouw (toekomstige) kaarten. Surf direct naar de one-stop-shop voor jouw Soraredata en verdiep je in de go's en no go's van de voetbalwereld.

Welke teams en spelers doen mee aan Sorare?

Op het moment van schrijven, 26 mei 2021, doen er 140 officiële teams wereldwijd mee aan Sorare. Sinds februari van dit jaar (2021) doet ook de Eredivisie mee aan een flinke pot fantasy voetbal, dus de Nederlandse voetbalfans kunnen hun hart ophalen. Op iedere spelerskaart vind je standaardinformatie:

 • De naam van de speler
 • Positie op het veld
 • Leeftijd
 • Nationaliteit van de speler
 • Het huidige seizoen
 • Team waarvoor de speler uitkomt
 • Rugnummer
 • Of het een bijzondere kaart is

Hoe wordt het aantal punten per speler bepaald?

Op verschillende fora wordt hevig gediscussieerd over de waarde van de spelerskaarten op Sorare, maar het platform heeft zelf de puntentelling gewoon openbaar gemaakt. Je vindt deze onder de FAQ op de site van Sorare. De score van de spelers wordt opgebouwd uit verschillende elementen:

 • Doorslaggevende score, ook wel decisive score
 • Algemene score, ook wel all-around score
 • Bonussen.

De doorslaggevende score kan zowel negatief als positief beoordeeld worden, door verschillende factoren. Denk aan: doelpunten, penalty's, rode en gele kaarten, eigen doelpunten, gemiste kansen en assists.

De algemene score wordt bepaald door een lijst van maar liefst net geen veertig acties, waaronder tackles, verloren of gewonnen duels, een gemiste pass of juist een kans gecreëerd.

Bonussen zijn cumulatief en bestaan uit de volgende punten:

 • Aanvoerder + 20%;
 • Heb je een kaart van dit seizoen? + 5%;
 • Maximaal + 50% bonus voor het niveau van de kaart.

Is Sorare veilig en betrouwbaar?

Veel mensen vinden de hele wereld van blockchain, cryptocurrency en dus ook Sorare een beetje wazig. Ze weten er simpelweg te weinig van, waardoor het al snel een negatieve beoordeling krijgt. Het zou niet veilig zijn en onbetrouwbaar, maar geloof ons: het is een legale onderneming met veel draagvlak. Zoals hierboven omschreven steunen bedrijven als Partech, Ubisoft, Opta, E.ventures, maar ook diverse stervoetballers, zoals Gerard Piqué.

Het mooie is ook dat mócht het platform instorten, wat volgens ons niet aannemelijk is, de kaarten van jou blijven. Als je spelerskaarten koopt, dan krijg je een NFT token. Dit is een technische omschrijven, maar een Non Fungible Token is een uniek adres wat wordt toegeschreven aan jou. Met de huidige ontwikkelingen in de wereld van digitale valuta kan het zomaar zijn dat je deze objecten van Sorare in de toekomst kunt inzetten op andere platformen. Je bent zelf dus ook de eigenaar van jouw wallet en het platform heeft hier géén toegang tot.

Hoe maak ik een account aan op Sorare?

Aanmelden is enorm eenvoudig, maar omdat je zomaar overwhelmd kunt zijn door alle informatie hebben we een stappenplan voor je gemaakt. Door op onderstaande knop te drukken, krijg je bij het aanmaken van een Sorare-account je eerste voetbalkaart gratis!

 1. Ga naar Sorare
 2. Vul een e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in;
 3. Er wordt ook automatisch een wallet aangemaakt;
 4. Doorloop de stappen en neem de 10 gratis kaarten in ontvangst;
 5. Je bent nu klaar om kosteloos mee te spelen in de Rookie League;
 6. Ben je klaar voor het echte werk? Koop kaarten op de transfermarkt.

De tien kaarten die je bij aanmelding ontvangt koop je met fictief geld. Deze hebben dus geen financiële waarde en kun je dus ook niet verhandelen met ETH.

 

Deelnemen aan de competitie op Sorare

Je speelt altijd met vijf spelers in de SO5 Fantasy games. Je begint altijd in de Rookie League als beginner, waarna je kunt doorgroeien. In deze startersfase kun je echter al kaarten verdienen, die je later weer slim kunt inzetten. Ben je in totaal actief in minimaal vier competities, of speel je vier weken mee? Dan is het tijd voor een promotie en krijg je de titel 'Nieuwe Manager'.

Het is goed om te weten dat deelname gratis is en je zoveel kunt deelnemen als je wilt. Hoe meer spelerskaarten je verzamelt, des te meer opties je hebt. Je kunt deelnemen aan diverse competities, waaronder de All-Star League en de League voor spelers onder de 23.

Hoe ontwikkelt Sorare zich?

Sorare is de laatste paar maanden absoluut on fire, want er zijn flink wat investeringen opgehaald. In de globale pandemie is het platform in een groeispurt terechtgekomen. In februari (2021) werd er in een investeringsronde maar liefst 40 miljoen opgehaald, terwijl er ook nog 20 miljoen door separate inzamelingen is opgehaald. Dit geld wordt geïnvesteerd in de online community en de introductie van een app. Tot op heden kan er namelijk enkel via de laptop of desktop worden gespeeld in de browser.

Daarbij werden begin 2021 ook de nieuwe kaartdesigns gepresenteerd. Door niet alleen kleur, vorm en lichtval aan te passen, maar de kaarten ook diepte mee te geven, wordt het spel nog realistischer. En dat is nu juist wat voetbalfans willen: spelen alsof ze zelf op het veld staan.

Conclusie

Het is een groeiend platform met zeer veel potentie. Voetbal is en blijft een populaire sport en leeft bij vele mensen, waardoor er een extra emotionele, verbindende factor bij komt kijken. Het is een competitie, waarbij spelers niet alleen gekozen worden op basis van kwaliteiten, maar ook basis van karakter. Door de emotie en het enthousiasme ligt wel het gevaar van teveel geld investeren op de loer. Je speelt niet met fictieve munten, maar met echte euro's, dus het is belangrijk om rationeel te werk te gaan.

Wij zijn heel benieuwd hoe de investeringsrondes worden aangewend om het platform, en de community, te doen groeien. Een app zou natuurlijk een fantastische aanvulling zijn, aangezien het de doorloop positief kan bevorderen. Laten we eerlijk zijn: het is toch heel eenvoudig om 'even' een trade in te zetten, terwijl je zit te wachten op de Uber.

Onze AllesOverCrypto Facebookgroep telt inmiddels al meer dan 100.000 leden waar we dagelijks nieuwe inzichten krijgen in de ontwikkelingen over de wereld van crypto. Heb je vragen over WalletConnect of wil je meer informatie over andere onderwerpen? Vraag het in onze Facebook community en krijg antwoord op al je vragen!

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!