e-dinar

Tunesische e-dinar eerste digitale munt die door een Centrale Bank is uitgebracht

Tunesië is vandaag gestart met de test van hun e-dinar. Tunesië is daarmee ‘s werelds eerste land dat een nationale digitale munt heeft die door een Centrale Bank wordt uitgegeven.

De e-dinar is een Central Bank Digital Currency (CBDC). De eerste transactie van de e-dinar vond op 7 november plaats bij de ‘Forex Club of Tunisia’ waar de baas van de Centrale Bank één e-dinar overmaakte aan een vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat de eerste transactie naar een IMF-vertegenwoordiger ging, is symbolisch van belang. Hierdoor wordt de e-dinar erkent door het grootste financiële orgaan op aarden. Ook laat dit zien aan het IMF dat Tunesië digitaal verder wil, maar zich niet onttrekt uit het huidige financiële bestel.

Financiële onafhankelijkheid

De e-dinar moet ervoor zorgen dat Tunesië financiële autonomie behoudt. De komst van de CBDC is een antwoord van de staat voor sancties die Amerika aan Iran heeft opgelegd.

Door de sancties kunnen Iranesen geen gebruik meer maken van digitaal betalingsplatform Swift. Het bedrijf is Amerikaans en moet zich aan het embargo houden. Als gevolg is een groot deel van de digitale infrastructuur van Iran verdwenen. Tunesië wil met hun e-dinar ervoor zorgen dat buitenlands beleid de interne economie niet kan verlammen.

De e-dinar bidet dus financiële autonomie maar ook transparantie: de regering kan iedere transactie nagaan. Dit is een groot voordeel voor Tunesië die sinds de Arabische lente te kampen heeft met veel gewelddadige groeperingen. Door het betalingsverkeer 100% transparant te maken wordt het moeilijker om illegale praktijken te financieren.

Universa

De e-dinar is volgens de ontwikkelaar, Russisch blockchain bedrijf Universa, een modulair systeem. Je kan bijvoorbeeld een e-dinar maken waarmee je alleen melk kan kopen en geen sigaretten. Universa hoopt hun CBDC systeem in meerdere landen uit te brengen. 

Alexander Borodich, de CEO van Universa zegt:

Elektronisch geld kan niet vervalst worden, elke token wordt beschermd door cryptografie . . . ook is het geld goedkoper: je hoeft geen fysiek geld meer te produceren

Marokko, Algerije en Mauritanië waren ook aanwezig bij de officiële release. Het is nog niet bekend of zij hun eigen CBDC gaan uitbrengen of mee gaan doen met de e-dinar.

12/11/2019 - LEES HET VERVOLG HIER: Tunesische Centrale Bank zegt helemaal geen e-dinar uit te brengen


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!