Een robot verwerkt in regels van programmeercode

SingularityNET wint prijs voor beste AI-applicatie

Op 7 november heeft SingularityNET de concurrenten Spacept en Unbiased ver achter zich gelaten tijdens de race voor beste AI-applicatie van 2019. CEO Ben Goertzel kon helaas niet bij het AIBC evenement in Malta zijn.

David Orban, lid van de raad van toezicht van de in Nederland gevestigde stichting, nam de prijs met trots in ontvangst. Ten tijde van de uitreiking was Dr. Goertzel in Portugal. Samen met Dr. David Hanson presenteerde hij Sophia the Robot aan bezoekers van de Web Summit in Lisbon. Tot begin 2019 was Goertzel de hoofdwetenschapper van het in Hongkong gevestigde Hanson Robotics, het bedrijf achter de robot.

Fiverr voor kunstmatige intelligentie

SingularityNET is een decentraal netwerk voor kunstmatige intelligentie. Software ontwikkelaars plaatsen AI-diensten op de marktplaats van het project, waarna iedereen deze diensten kan aanschaffen. Dit noemt men AI-as-a-Service (AaaS).

Op het moment ziet het platform eruit als Fiverr, een succesvol platform waar freelancers verbonden worden met potentiële klanten. Daar blijft het niet bij, want de makers ontwikkelen zelf ook AI-diensten.

Naast het aanbieden van een marktplaats voor kunstmatige intelligentie, werken de mensen achter SingularityNET samen met multinationals. Grote bedrijven zoals pizzakoerier Domino’s en verzekeringsmaatschappij Ping An zijn belangrijke relaties van het project. De ontwikkelaars bieden AI-diensten aan, zodat hun partners interne data beter kunnen analyseren waarmee ze bedrijfsprocessen efficiënter kunnen maken.

Van ongenoegen naar positiviteit

De ontwikkelaars hebben ervoor gekozen om de ICO-opbrengsten ten tijde van de investeringsronde niet te converteren naar traditionele valuta. In plaats daarvan hielden ze vast aan hun Ethereum (ETH) in de hoop dat het omhoog zou schieten. De $36 miljoen is uiteindelijk gedaald naar $15 miljoen.

Wanneer je AI-diensten op het publieke platform aanschaft, gebruik je de token AGI. Tot ongenoegen van sommige fans kunnen klanten binnenkort ook de dollar gebruiken. Daarbij bleek ook dat de CEO ooit onderzoeksgeld heeft ontvangen van de omstreden Jeffrey Epstein, maar dit gebeurde wel enkele jaren geleden en heeft niks met het project te maken.

Het ontvangen van de prijs lijkt een stap in de goede richting. De community is er in ieder geval blij mee. Daarbij is de CEO ook volop aanwezig bij evenementen om meer aandacht te genereren voor het platform. Fans zien eindelijk licht aan het einde van de tunnel.