e-dinar verboden

Tunesische Centrale Bank zegt helemaal geen e-dinar uit te brengen

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat Tunesië als eerste land een Central Bank Digital Currency zou uitbrengen. De Centrale Bank van Tunesië heeft het nieuws via een persbericht op hun website ontkent. Het zou om een test gaan die niets te maken heeft met de Centrale Bank.

De Centrale Bank geeft in het persbericht aan dat het nieuws uit de context is getrokken. De presentatie was een “proof-of-concept". Ook zeggen ze dat er “in geen enkele vorm een relatie is aangegaan met een nationale, of internationale, crypto provider”. De Centrale Bank verwijst hiermee naar Universa, het Russische bedrijf die de e-dinar voor Tunesië zou hebben ontwikkeld.

Slecht nieuws voor Universa?

Het nieuws werd eerder deze week uitgebracht door de Russische krant TASS en werd vervolgens door alle grote crypto mediabedrijven, inclusief AllesOverCrypto, overgenomen. In het artikel van TASS wordt de CEO van Universa met naam en toenaam gequoot, terwijl hij uitleg geeft over de samenwerking tussen Universa en Tunesië.

Wie er gelijk heeft, is onduidelijk. Wel is het duidelijk dat het bestaan van de e-dinar officieel wordt ontkend. Een reactie van Universa moet nog komen: blijkbaar werd de e-dinar voor een ander Tunesisch land ontwikkeld.

Mogelijk toch wel een e-dinar?

De Centrale Bank houdt de deur open. Ze geven aan dat ze de mogelijkheden naar een Central Bank Digital Currency (CBDC) aan het onderzoeken zijn. Maar dat de plannen bij lange na niet concreet zijn, omdat “het onderzoek naar de risico’s nog moet worden afgerond”.


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!