vrouwe justitia

SEC legt boete op voor frauduleuze ICO

De Securities and Exhange Commission (SEC) uit de Verenigde Staten, hebben de founder van een marktplaats voor adult entertainment genaamd Fantasy Market, een boete opgelegd voor het draaien van een frauduleuze initial coin offering (ICO). 

Dat ICO’s een risicovolle onderneming kunnen zijn, is natuurlijk al langer bekend. Een juiste investering kan voor een bijzonder leuk rendement zorgen, maar er bestaat ook altijd het risico dat het misgaat en je voorgoed kunt fluiten naar je geld. 

Ook kan het zijn de realiteit enorm afwijkt van het beeld wat vanuit de ICO wordt geschetst. Dit overkomt de investeerders die in de ICO van Fantasy Market hebben geloofd. De founder van Fantasy Market, Jonathan C. Lucas, is veroordeeld tot een geldboete. 

Meer dan 100 gedupeerden betrokken

De SEC spreekt in hun publicatie van meer dan 100 gedupeerde investeerders, die door de frauduleuze praktijken van Fantasy Market bijna konden fluiten naar hun geld. De investeerders zouden gezamenlijk een bedrag van rond de $63.000,- hebben geïnvesteerd in de ICO. In een statement laat de SEC weten:

“Zoals in de publicatie vermeld heeft Lucas verschillende wezenlijke valse verklaringen afgelegd in zijn whitepaper en zijn website, met als doel om investeerders te verleiden deel te nemen aan de ICO. Onderdeel van deze valse uitlatingen waren onder meerdere een verklaring dat er een werkende beta-versie van het platform van het adult entertainmentbedrijf bestond, terwijl dit niet zo was. Daarnaast werd er een fictief managementteam gepresenteerd en werd zijn eigen CV en ervaringen aanzienlijk opgeblazen om de ICO meer body te geven. Nadat de media meer en meer aandacht schonk aan klachten van de investeerders, heeft Lucas de inleg van de investeerders weer teruggegeven. 

Boete van $15.000 opgelegd

De rechtzaak is door de SEC aangespannen in de federale rechtbank van Manhattan. Zij menen dat Lucas verschillende veiligheidswetten aan zijn laars heeft gelapt. Er is ook bekendgemaakt dat Lucas akkoord is gegaan met een schikking, door een boete van $15.000 te betalen. Overigens heeft hij de schikking getroffen zonder de vermeende beschuldigingen te erkennen of te ontkrachten. 


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

  • Goedkoopste crypto exchange van NL
  • Geld storten met iDEAL en beginnen
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo