Ethereum hard fork

Ethereum hard fork moet scalability verbeteren

Het Ethereum netwerk zit al enige tijd vol. De Istanbul hard fork moet dit probleem oplossen.

Een van de grote veranderingen is een viervoudige verhoging van de gasprijs. Volgens de medeoprichter van het Kyber Network, Loi Luu, is dit niet de eerste keer. In 2016 werd de keuze voor hogere gasprijzen ook gemaakt, maar omdat er toen veel minder gebruikers waren had het een kleinere impact.

Duurder voor ontwikkelaars

De hogere gas prijs, van 200 gas per operation naar 800 gas per operation, raakt vooral ontwikkelaars. Om te compenseren voor de hogere gas prijs zullen ze efficiëntere dApps moeten maken. 

Aragon en Kyber, twee platforms waar dApps op ontwikkeld worden, zullen de grootste verschillen merken, omdat hun dApps, en smart contracts, gebonden zijn aan de prijs van gas per operation.

Aragon zal hierdoor 680 gebroken smart contracts moeten patchen, Kyber maar één. Tevens zullen beide netwerken een fors verschil merken in de transactie kosten, by Kyber zullen die met 30 procent omhoog gaan. 

Robsten testnet gesplit door hard fork

Doordat de update in eerste instantie niet goed was gelukt, was het Robsten testnet tijdelijk gesplit. Volgens Hudson Jameson, Ethereum Foundation community manager, komt dit door de onderlinge slechte communicatie tussen de miners en niet door de update zelf. Als alles goed gaat zal de echte update voor het Ethereum netwerk op 4 oktober doorgevoerd worden.

De update moet energie efficiëntie afdwingen (door hogere gas per operations prijzen). Daarnaast moet het ook betere beveiliging bieden tegen DDOS aanvallen en er wordt een laag bovenop de Ethereum blockchain geplaatst die vergelijkbare functionaliteit moet bieden als het Bitcoin Lightning Network. 

Ethereum medeoprichter Vitalik Buterin denkt verder: hij vindt dat de noodzaak voor elke computer om elke transactie te verifiëren overbodig is. Door het verificatie-volume terug te draaien zou het netwerk sneller gaan werken. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is voorlopig onwaarschijnlijk.


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

  • Goedkoopste crypto exchange van NL
  • Geld storten met iDEAL en beginnen
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo