Crypto-ransomware op laptop

Crypto-ransomware blijft cyberaanval #1 volgens Europol

Crypto-ransomware blijft ongekend populair bij hackers en internetcriminelen en voert nog altijd de lijst aan van de meest toegepaste vorm van cyberaanvallen, volgens Europol. 

Dit blijkt uit het Internet Organized Crime Threat Assessment (IOCTA) rapport wat Europol op 9 oktober heeft uitgebracht. Volgens de Europese autoriteit is het belangrijk dat er een hollistische benadering komt voor het tegengaan van cybercriminaliteit. Europol stelt in het rapport:

Het tegengaan van cybercrime gaat zowel om het strijden tegen de actuele bedreigingen als het focussen op toekomstige bedreigingen. Nieuwe bedreigingen ontstaan niet alleen vanuit nieuwe technologieën, maar – zoals vaak ook tegengekomen – vooral uit bekende zwakheden in bestaande technologieën.

Crypto-exchanges blijven doelwit

Volgens Europol blijven crypto-ransomwareaanvallen de type aanvallen die onderzoekers van de Europese dienst het meeste tegenkomen in hun dagelijkse werkzaamheden. Op een stevige tweede plaats komen aanvallen die gericht zijn op het illegaal verzamelen van financiële data, zoals creditcardgegevens, inloggegevens van online bankieren en de beveiligingsinformatie van cryptocurrency-wallets. Daarnaast zegt Europol in het rapport:

Cryptocurrency-exchanges blijven onverminderd interessant voor hackers die vanuit een financiële drijfveer hun praktijken uitvoeren. In 2018 is er wereldwijd voor meer dan 1 miljard dollar gestolen van exchanges en soortgelijke platforms.

Europol laat verder weten dat zij van mening zijn dat verschillende entiteiten binnen het ecosysteem van cryptocurrency bij uitstek geschikt zijn als winstgevende doelwitten voor cybercriminelen.  Er wordt een opkomende trend van aanvallen op crypto-exchanges verwacht, maar ook bedrijven met een relatief groot portfolio in cryptocurrency zullen volgens Europol het doelwit zijn van meer en meer aanvallen.  

Volgens Europol is de kans op een succesvolle bestrijding van de risico’s het grootst wanneer de handhavers en het bedrijfsleven samen met specialisten op het gebied van crypto en beveiliging de handen ineen slaan. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto