Oceaan van geld

Bitcoin netwerk super efficiënt: transactie van 1 miljard kost maar 4 dollar

Bitstamp laat de efficiëntie van het Bitcoin netwerk zien. De verhuizing van meer dan 845 miljoen euro aan Bitcoin kost minder dan 4 dollar aan transactiekosten. 

Nejc Kodrics, CEO van crypto-exchange Bitstamp, laat via een tweet weten dat Bitstamp in totaal112.027,29 Bitcoin (BTC) heeft overgemaakt naar storage-wallet provider Xapo. Hoewel dit een enorm bedrag is, ongeveer 845 miljoen euro, gaat de tweet niet over het volume, maar over de bizar lage transactiekosten.

De transactie kostte namelijk minder dan 4 dollar. De tweet van Kodrics benadrukt de ongelooflijke efficiëntie van het Bitcoin-netwerk.

Ter vergelijking: een goede beurshandelaar zal bij het verkopen van aandelen, zoeken naar transactiekosten van onder de 2%. Dit betekent dat een vergelijkbare transactie, die gebruikmaakt van traditionele financiële infrastructuur, meer dan 12 miljoen euro had gekost.

Reacties

Reacties uit de twitter-gemeenschap liegen er niet om. Ape Gator zegt:

Dat is meer dan 1/2 van 1% van alle Bitcoin die tot nog toe zijn gemind. Bedenk wat het zou kosten om een vergelijkbaar percentage over te maken van alle Amerikaanse dollars die nu in omloop zijn. De boekhoudkosten om de transactie te verklaren aan de Belastingdienst zouden an sich al pijn doen.

Vertrouwen

Een belangrijk element bij het overmaken van dit soort bedragen is vertrouwen. Één van de eerste reacties legt meteen de vinger aan de pols: eenzelfde transactie op TRON zal nooit gebeuren omdat oprichter Justin Sun niet betrouwbaar zou zijn. Ook deze vorm van openbaar wantrouwen is tekenend voor de transparantie van crypto: je weet wie je netwerk beheert en je kunt je keuzes daarop afstemmen.

Controversiële transactie

De transactie van Bitstamp is niet vrij van controverse. Door het enorme bedrag hangt er ook een enorm bedrag aan Bitcoin Days Destroyed (BDD) aan vast. Dit zijn de dagen dat een Bitcoin niet verhandeld is en is tekenend voor de inertie van de markt.

De transactie maakt onderdeel uit van Bitstamp's verhuizing naar BitGo's "Class 3 bank- grade cold storage" kluis die voor 100 miljoen dollar is verzekerd.


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

  • Goedkoopste crypto exchange van NL
  • Geld storten met iDEAL en beginnen
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo