Risicovol gedrag

Onderzoek toont aan dat crypto- en beurshandelaren evenveel van risico's houden

Recent onderzoek trekt een direct verband tussen beurshandelaren en crypto-handelaren. De gemene deler: sensatie zoeken!

Het artikel, geschreven door economen Matthias Pelser, Bastian Breitmayer en Tim Hasso, is gebaseerd op drie jaar aan data en heeft 668.067 deelnemers geanalyseerd. De statistische conclusie is dat mensen die actief in crypto handelen meer risico's nemen.

Geen verbaasde hodler

Dat een actieve crypto handelaar meer risico's neemt, zal de hodler niet verbazen. Wat wel interessant is, is de conclusie dat crypto-handelaren eigenlijk precies hetzelfde handelen als 'gewone' beurshandelaren. Dan ben je als crypto-handelaar toch zo raar niet.

Spannende statistiek

Het onderzoek is gebaseerd op statistiek en laat zien dat succesvol risicovol gedrag vaak gevolgd wordt door nog meer risicovol gedrag. In de discussie vernoemen de onderzoekers de potentiële drijfveer: de zoektocht naar spanning.

De onderzoekers verwijzen naar Gao & Lin die een grotere trend zien:

Bewijs uit de financiële economie suggereert dat (sommige) beleggers handel als een leuke en opwindende activiteit beschouwen.

Bovendien laat het onderzoek zien dat wanneer het risico niet groot genoeg is op de crypto-markt, de handelaar op zoek gaat naar nog meer risico op de gewone beurs. Een soort risico junkie dus.

Risico zone

De grootste risicogroep, of risico-nemende groep, zit tussen de 35 en 44 jaar oud. Gevolgd door de 25 tot 34-jarige. De groep van 55 tot 64 jaar geeft het meeste geld uit maar neemt minder risico.

Het onderzoek is interessant, omdat de crypto handel langzaamaan meer mainstream aan het worden is. In de periode waar de steekproef uit is genomen namen crypto-handelaren überhaupt veel risico, omdat de techniek nog relatief jong was.

Wat zou eenzelfde onderzoek in de huidige gestabiliseerde markt concluderen?


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

  • Goedkoopste crypto exchange van NL
  • Geld storten met iDEAL en beginnen
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo