Bitcoin

Wat zijn vanilla opties bij Binance?

Opties worden gekocht om meer winst te behalen en doorgaans tegen een lagere instappositie. Benieuwd hoe dit werkt en wil jij weten hoe je opties kan kopen? Lees dan dit artikel!

In deze blog wordt uitgelegd wat vanilla opties zijn. Verder volgt een uitleg over hoe je vanilla opties koopt op Binance. De voor- en nadelen van opties worden benoemd en de bijkomende kosten. Er wordt uitgelegd hoe Binance de risico’s probeert in te perken en verschillende begrippen komen aan bod. En tot slot wordt naar de populariteit van opties gekeken.

Voor een uitgebreide uitleg over hoe opties werken en welke varianten er zijn verwijs ik je naar een eerder geschreven blogHet wordt aangeraden om eerst bovengenoemd artikel te lezen om de basis van opties goed te begrijpen. Hier worden begrippen zoals hedgen en leverage uitgelegd. Maar ook worden voorbeelden gegeven van hoe opties werken.

Pas op met het handelen in opties, dit brengt grote risico’s met zich mee!

Bekijk snel

Deze video van 5:40 minuten, is een uitleg van wat vanilla opties zijn. Maar bevat ook een walkthrough over welke stappen je moet nemen om een vanilla optie aan te schaffen.

https://www.youtube.com/watch?v=k7xxoc53Wa8

Wat zijn Vanilla opties bij Binance?

Vanilla opties zijn Europese opties, deze kunnen worden verhandeld bij Binance. Vanilla opties zijn de meest basic opties zonder veel poespas er omheen.

Een optiecontract is een overeenkomst tussen twee handelaren waarin staat dat een handelaar het recht heeft om Bitcoin (BTC) te kopen of te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs op een bepaalde datum.

De tweede partij binnen de overeenkomst is verplicht mee te werken als partij een de optie activeert.

Het is mogelijk om call- en putopties te kopen maar ook om zelf te schrijven (verkopen).

Je koopt een call als je verwacht dat de koerst gaat stijgen. Dit wordt long gaan genoemd.

Je koopt een put als je verwacht dat de koers gaat dalen. Dit wordt short gaan genoemd.

Wat zijn voordelen van vanilla opties?

 • Spreiding in je portfolio 
 • Mogelijkheid om te hedgen (een aankoop beschermen tegen een prijsdaling)
 • Mogelijkheid om geld te verdienen bij een opwaartse, neerwaartse en zijwaartse beweging van de koers
 • Goedkopere instapposities
 • Handelen met leverage (met een kleinere inleg, een hoger rendement behalen)

Wat zijn nadelen van vanilla opties?

 • Lastig om de volledige werking van opties te begrijpen
 • Potentiële verliezen zijn enorm, met name voor de writer van de optie
 • De optie kan alleen gelicht worden op de afloopdatum.

Hoe kan je vanilla opties kopen bij Binance?

Log in of maak een account aan bij Binance, dit is binnen twee minuutjes geregeld.

In bovenstaande video van ruim 5 minuten wordt vanaf 2:50 uitgelegd hoe je vanilla opties koopt bij Binance. 

De valuta die gebruikt wordt bij het aanschaffen van vanilla opties is Tether (USDT). Je moet dus eerst zorgen dat je vanaf je spot account USDT overzet naar het optieaccount. Wanneer je de USDT over hebt gezet is het mogelijk om een optie aan te schaffen.

In onderstaande video wordt in 47 seconden uitgelegd hoe je vanilla opties kan kopen via de Binance app op je telefoon.

https://www.youtube.com/watch?v=la2hrza3eGQ

 

Hoe kan je vanilla opties activeren?

Stel je gaat long op BTC en de afloopdatum is bereikt. Als op dit moment de prijs van BTC groter is dan de strike price en er is winst gemaakt, dan wordt dit in the money genoemd.

De uitbetaling wordt automatisch uitgevoerd en de winst wordt in vorm van USDT op je optieaccount gestort.

Dit wordt cash settlement genoemd. Dit is het uitbetalen van de optie na het berekenen van de winst in cash, je hebt dus geen BTC nodig om een call aan te schaffen.

Wanneer je op de afloopdatum op verlies staat dan vervalt de optie. Je staat nu out the money.

Je betaalt nu alleen de afgesproken premium. De premium wordt ook wel optieprijs genoemd.  

Van de verkopende partij wordt het bezit bevroren als onderpand. Dit maakt het mogelijk dat de trade altijd kan plaatsvinden. Wanneer de optie is gelicht of wanneer de afloopdatum is verlopen, wordt het bevroren bezit aangepast tot de actuele waarde na de deal. Het bevroren bezit wordt weer vrijgegeven.

Wanneer de optie wordt gelicht zijn beide partijen verplicht om aan de deal te voldoen. De koper van de optie heeft de keus om de optie te lichten en de optie-verkoper heeft de plicht om hieraan mee te werken. Ook wanneer deze deal slecht uitpakt voor de optie-verkoper.

Dit proces is op Binance geautomatiseerd.

Kan je vanilla opties annuleren?

Het is niet mogelijk om een optie te annuleren maar wel om door te verkopen of terug te kopen. Bijvoorbeeld als je short gaat. Dan kan je dit contract, inclusief rechten, doorverkopen. Hiermee kan winst behaald worden. 

Is het mogelijk om vanilla opties te combineren op Binance?

Het is mogelijk om verschillende call- en putopties te combineren op Binance. Door verschillende combinaties te maken, ontstaan er strategieën.

Verschillende strategieën worden uitgelegd in het artikel: wat zijn opties? Voorbeelden hiervan zijn de strangle en straddle strategie.

Door verschillende opties te combineren kan er gekozen worden voor meer of minder risico in de investering te leggen.

Uitleg belangrijke begrippen

Bovenstaande videos laten zien hoe je een vanilla optie koopt maar leggen niet alle begrippen uit die van belang zijn. Hier volgt een korte uitleg over de belangrijkste begrippen in de blauwe selecties, te zien in de afbeelding hieronder.

Image
Binance vanilla dashboard
Vanilla opties dashboard Binance

Hoe ziet een vanilla optie eruit?

De optie bestaat uit een code. Belangrijk om te weten is hoe de code eruit ziet. De code bestaat uit vier delen.

Een voorbeeld van zo’n code is: BTC-211014-35000-C

Deel een van de code staat voor de asset zoals BTC hierboven. Bij het handelen in vanilla opties is het alleen mogelijk om te handelen met BTC.

Deel twee van de code is de experation date. In de zin hierboven is de afloopdatum 14 oktober 2021. De afloopdatum kan over enkele uren, dagen, weken of maanden zijn.

Deel drie is de strike price, in dit voorbeeld dus €35.000. Tot slot staat deel vier voor of de optie een call of een put is. De code hierboven is een call. Bij een put zou er een ‘p’ aan het einde staan.

Wat is leverage?

Leverage is het innemen van een positie tegen lagere kosten. Of het vergroten van je positie met geleend geld. In dit geval is het de eerste definitie.

Voorbeeld bij een call van BTC
Voor één BTC betaal je misschien €25.000 maar bij het investeren in een call kan je één BTC kopen tegen ‘slechts’ het premium. In dit geval €1000. Dit houdt in dat je niet €25.000 betaald voor een BTC maar €1000.

Je neemt nu dezelfde positie in als bij het kopen van een BTC alleen nu ligt de totale risico (de premium) een stuk lager. Ook de potentiële opbrengst zal in percentages vele male hoger zijn dan bij een ‘normale’ investering.

Dit wordt een hefboomwerking genoemd.

Daartegenover staan de hogere risico’s bij het handelen in opties.

Leverage staat achter de code links in de kolom en bovenin achter de code op de afbeelding.

Wat is de optieprijs?

Deze prijs geeft aan hoeveel het optiecontract kost als deze opgesteld wordt. In bovenstaande afbeelding is dit 1.200 USDT, dit is de prijs naast leverage.  

Dit is de marktprijs, deze staat vermeld in het order book. In de afbeelding is een eerlijke marktprijs vermeld van 1216,08 USDT.

Doordat de koers fluctueert veranderd ook de prijs van de optie. Als de koers een dalende trend te pakken heeft dan zal de prijs voor de put duurder uitvallen.

Je moet in staat zijn om meteen de premium te betalen zodat jij de rechten van het contract verkrijgt. Deze vorm van trade wordt spot market genoemd. Een eerlijke oversteek direct na het afsluiten van het contract.

Wat is 24H volume?

Dit geeft aan hoeveel aan BTC er is verhandeld in de laatste 24 uur tegen de voorwaarde van een contract.

Wat is Index price?

De index prijs is gebaseerd op de gemiddelde waarde van BTC van verschillende grote spot markets in combinatie met het handelsvolume. Deze index prijs bij Binance staat bekend als een eerlijke prijs.

Wat is Delta?

Delta geeft de prijsverandering aan van de optie bij verandering van de koers van BTC. Dit getal is belangrijk omdat dit getal aangeeft hoeveel de vanilla optie in prijs stijgt vergeleken met de koersstijging van BTC.

Delta bereken je op de volgende manier: Verandering van de optieprijs delen door de verandering in prijs van de BTC koers.

Voorbeeld
Delta is een getal tussen 0 en 1. Delta is 0,4 in dit voorbeeld en het type vanilla optie is een call. Als de koers van BTC stijgt met €100 dan stijgt de premium met €400.

Bij een put stijgt de premium wanneer de koers daalt. Delta is dan een negatief getal tussen 0 en -1.

Wat zijn de bid en asking price?

Als je een optie wilt kopen dan zal je richting de asking price moeten bieden. Bij het verkopen zal je richting de bid price moeten bieden.

Je koopt of verkoopt een order die in het order book staan. Wanneer je een order plaats die niet voldoet aan een order uit het order book dan blijft deze order in het order book staan totdat iemand aan de voorwaarden voldoet.

Onder het order book staan de voltooide trades. Dit zijn recent geaccepteerde orders.

Wat is margin balance?

Margin balance zijn de ongerealiseerde winsten of verliezen van de opties die openstaan plus de waarde van je future account. Deze waarde is continue in beweging door de veranderende uitkomsten van de openstaande posities.

Als margin balance onder onderhoudsmarge valt dan is een liquidatie het gevolg. Een liquidatie houdt in dat je bezittingen niet genoeg zijn om je schulden te betalen waardoor een gedwongen verkoop van je onderpand noodzakelijk is. 

Wat is maintance margin?

De maintance margin, ofwel de onderhoudsmarge, is de minimale hoeveelheid waarde die nodig is op je rekening om je posities te behouden. Je moet in staat zijn om eventuele verliezen op te vangen.

De onderhoudsmarge is sterk afhankelijk van de grootte van je posities. Doorgaans is de regel hoe groter de posities, hoe hoger de onderhoudsmarge.

Wat is unrealized PNL?

Unrealized PnL zijn de ongerealiseerde winsten en of verliezen. Dit wordt berekend doormiddel van de volgende formule:  (marktprijs - gemiddelde kosten ingenomen posities) x het aantal posities.

Wat is order margin?

Order margin geeft aan hoeveel van je bezittingen zijn bevroren om aan je contracten te blijven voldoen.

Welke kosten zijn er bij het handelen in vanilla opties?

De kosten zijn afhankelijk van of je een ‘buyer’ of een ‘writer’ bent. De twee partijen komen de premium overeen, die wordt betaal aan de writer. Dit zijn niet de enige kosten.

De transactiekosten zijn 0,03% van de onderliggende waarde van het contract. Deze kosten worden bepaald op het moment dat de transactie wordt gesloten. De index prijs van dat moment bepaald de prijs.

Dit wordt betaald door beide partijen.

Daarnaast zijn er nog de kosten voor het lichten voor de optie, dit is 0,015% van de onderliggende waarde van het contract. Deze kosten zijn voor de koper.

Deze kosten zijn laag vergeleken met andere exchanges.

Wat zijn de risico’s bij het handelen in vanilla opties?

Vanilla opties brengen hoge risico’s met zich mee. Gedwongen liquidaties kunnen het gevolg zijn van handelen in opties. Het risico voor de koper en verkoper van een optie is verschillend. De writer loopt een groter risico dan de koper.

Het maximale risico van de koper is de premium die hij betaalt.

Het maximale risico van een writer is ongelimiteerd bij een call. In theorie zou de koers kunnen blijven stijgen.

Bij een put is de risico voor de schrijver, de waarde van de crypto die kan dalen tot 0 *aantal posities. Dit zijn aanzienlijk grotere risico’s dan het kwijt raken van een premium.

Een ander groot risico is dat de kans op gedwongen liquidatie bestaat.

Om de risico’s enigszins te beperken heeft Binance een aantal regels opgesteld. Binance beperkt de risico’s op twee manieren. Op het gebied van prijs en posities.

Prijs:

 • De koper moet voldoen aan een maximale prijs limiet
 • De verkoper moet voldoen aan een minimale prijslimiet

Posities per order

 • Niet meer dan 6 lopende vanilla contracten tegelijk
 • Maximaal van 200 BTC per order
 • Maximale margin amount is 40 BTC

Totaal aantal posities

 • Niet uitgevoerde orders met dezelfde index kan niet meer dan 30 orders zijn
 • Meerde contracten met dezelfde index kunnen niet meer dan 2500 BTC bevatten
 • Alle callopties bij elkaar zijn maximaal 1000 BTC
 • Alle putopties bij elkaar zijn maximaal 1000 BTC

Deze regels zijn ook opgesteld om extra volatiliteit van de markt te voorkomen. Wanneer veel contracten aflopen op dezelfde datum dan kan dit resulteren in veel meer inkoop of verkooporders van BTC. Hier reageert de koers van BTC op door te stijgen of te dalen.

Voorbeeld
Op 26 maart 2021 liepen ruim 100.000 contracten af, met een totale waarde van meer dan 6 miljard in dollar. BTC kwam in een dalende trend voor 26 maart.

Een deel van de contracten zijn out of the money en worden waardeloos.

Contracten die in the money zijn worden uitgevoerd wat kan resulteren in een koopgolf. Dit kan de koers weer omhoog duwen.

Waar kan je vanilla opties kopen?

Binance is niet de enige exchange waar je vanilla opties kan kopen. Zelf vind ik Binance een goede exchange omdat de kosten relatief laag zijn en de betrouwbaarheid is hoog.

De betrouwbaarheid wordt onder andere bepaald door marktprijs, spotprijsindex en de volumes . Daarnaast ben ik gewend geraakt aan de overzichtelijke interface van het Binance-platform.

Daarnaast is het bij deze exchange mogelijk ook te handelen in andere derivaten , een voorbeeld hiervan zijn futures.

Wat zijn andere exchanges?

Deribit is een voorbeeld van een andere exchange waarbij het mogelijk is om in vanilla opties te handelen. De cash settlement vindt hierbij plaats in BTC in tegenstelling tot Binance waarbij de cash settlement in USDT is.

Een nadeel van deze exchange is dat je niet direct BTC kan kopen bij Deribit waardoor je deze eerst moet kopen op een andere exchange. Daarnaast is Deribit iets duurder dan Binance.

De transactiekosten zijn hier 0,04% en de kosten voor het uitvoeren zijn hier 0,02% van de onderliggende waarde.

Een voordeel van Deribit is de hogere liquiditeit vergeleken met Binance.

Daarnaast zijn er nog voorbeelden van exchanges die handelen in opties als Quedex en Ledger X.

Kraken komt op 28 oktober 2021 met vanilla opties. Hier wordt de activa waarmee contracten gekocht kunnen worden de Euro. Op Kraken komen vanilla optiecontracten voor bijvoorbeeld Ethereum (ETH).

De populariteit van opties

Steeds meer exchanges gaan zich richten tot optiecontracten. De vraag naar hedge mogelijkheden neemt toe. In het eerste kwartaal van 2020 was het dagelijkse handelsvolume in BTC opties 180 miljoen.

Eind 2020 is het dagelijkse handelsvolume over de grens van 1 biljoen gegaan.  

De populariteit in het handelen in opties neemt toe. Dit komt mede door het toegenomen aantal institutionele beleggers.

Conclusie

De voor- en nadelen van het handelen in opties zijn aan bod gekomen en je weet nu hoe je hierin kunt handelen op Binance. Deze exchange is goedkoop vergeleken met andere. Daarnaast is het een betrouwbaar platform voor het handelen in Europese opties. De handel hierin wordt steeds populairder. 

Door calls en puts te combineren zijn er verschillende strategieën mogelijk om je risico te bepalen.

Handelen in opties brengt grote risico’s met zich mee! Handel alleen bij volledige kennis van de marktwerking en de mogelijke grote verliezen. Het in staat zijn om goede technische- en fundamentele analyse uit te voeren is van belang.

De writer heeft een ongelimiteerd verlies met als maximale opbrengst de premium.

De koper heeft een beperkt verlies in de vorm van een premium met een ongelimiteerd winstpotentieel.

Ik hoop dat je iets hebt bijgeleerd van deze blog. Heb jij nog vragen over deze blog of heb je misschien vragen over een ander onderwerp? Laat het weten op onze AllesOverCrypto Facebook! Start gerust zelf een discussie of draag een onderwerp aan en wie weet schrijven we de volgende blog voor jou!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.