Aelf coin (ELF) werd na zijn succesvolle ICO op 21 december 2017 op CoinMarketCap gezet en behoorde direct tot de coins met het hoogste handelsvolume van dat moment. Dit zorgde ervoor dat meteen de ogen gericht waren op dit nieuwe blockchainproject. Nu, een paar maanden later is Aelf nog steeds even populair en deze maand (mei 2018) komt hun MainNet uit. Genoeg reden dus om eens meer te leren over deze cryptocurrency. Wij hebben de belangrijkste informatie voor je in deze uitleg gezet.
Bekijk snel
- Wat is Aelf (ELF)?
- De Token van Aelf: ELF
- Team
- Roadmap
- Adviseurs
- Partners
- Populariteit
- Kanttekening
- Conclusie
- Aelf kopen
Wat is Aelf (ELF)?
Aelf (ELF) noemt zichzelf een besturingssysteem voor blockchains. Wat wij kennen als Linux (een soort programmeursvriendelijke versie van Microsoft) voor computers, wil Aelf voor de blockchaintechnologie worden.
De problemen die ze aanpakken
- De besturingssystemen die we nu kennen, zoals Android en MacOS, ondersteunen nog geen gedecentraliseerde applicaties (dApps)
- De blockchaintechnologie loopt tegen schaalbaarheidsproblemen
- Een blockchaintoepassing kan voor de ene industrie werken, maar voor de andere industrie heeft het wat aanpassingen nodig. Ze willen dat iedere applicatie per industrie of zelfs per individu aan te passen is
De oplossingen
Om een oplossing voor deze problemen te bieden zorgt Aelf voor een uniek besturingssysteem waar dApps op kunnen draaien met daarnaast side chains zodat de blockchain kan schalen.
Side Chains uitgelegd
Aelf heeft een hoofdchain (main
chain
) en een aantal chains (ketens) die buiten deze hoofd-blockchain om werken, zogenaamde side chains. De side chains kunnen niet met elkaar communiceren, maar wel ieder voor zich met de hoofd blockchain. Dit doen ze door middel van smart contracts.
Door met side chains te werken voorkom je dat de meeste werkdruk op de main chain komt te liggen en zal de werkdruk binnen een side chain de prestaties van de gehele blockchain niet negatief beïnvloeden.
Voorbeeld
Zie de main chain als de manager van een logistiek bedrijf. Hij kan niet voor iedere afdeling binnen zijn bedrijf de beslissingen maken. Als dit zou moeten dan is de manager beperkt tot een x aantal beslissingen per dag waardoor het bedrijf nauwelijks schaalbaar is. Door afdelingsmanagers te plaatsen op verschillende divisies, zoals inkoop, verkoop en export, haalt hij de druk van zichzelf af en geeft hij anderen de bevoegdheid om taken over te nemen. Hierdoor wordt het werk verdeeld en kan de manager, samen met de afdelingshoofden in z'n totaliteit meer werk verzetten.
"Veel handen maken licht werk"
Het verdelen van werk naar afdelingen is precies wat de main chain met zijn side chains doet. Hierdoor kan de blockchain veel beter schalen en is de werkcapaciteit hoger. Een side chain kan vervolgens ook weer een sub chain hebben. Dit is een extra vertakking zodat ook de 'afdelingsmanager' op zijn beurt de werkdruk kan verdelen..
Hieronder zie je de main chain met haar side chains afgebeeld:
dApps op de side chain
Aelf geeft de mogelijkheid om side-chain-applicaties speciaal voor een industrie te creëren. Hiermee stappen we af van de 'one-chain-fits-all' en gaan we naar een netwerk waarbij iedere industrie zijn eigen side chain heeft en deze ook zo goed mogelijk kan aanpassen voor zijn tak van sport. Het is erg fijn dat side-chain-applicaties van de ene industrie ook kan communiceren met side-chain-applicaties van een andere industrie. Deze communicatie verloopt via de main chain.
Voorbeeld onderlinge communicatie side-chain-applicaties
Je ontwikkelt een decentrale applicatie waarmee gebruikers video's online kunnen delen. Andere gebruikers kunnen binnen deze app video's categoriseren die ze leuk vinden en afspeellijsten maken.
Vervolgens vind je een applicatie dat vergelijkbaar is met Twitter. Beide applicaties draaien op een aparte side chain maar zijn wel gekoppeld aan de main chain van Aelf. In deze situatie zal de main chain bemiddelen tussen deze twee side chains. Op het moment dat ik een nieuwe video in mijn afspeellijst zet, wordt deze automatisch gedeeld op de 'Twitter app'.
De volgende video vat de Aelf-blockchain in drie minuten samen:
De Token van Aelf: ELF
Op de Aelf-blockchain wordt de token ELF gebruikt. Deze token is benodigd om de communicatie tussen side chains en de main chain te financieren. Side chains betalen namelijk de main chain voor het indexeren.
Token Verspreiding
In 2017 heeft Aelf een ICO gehouden waarbij 250 miljoen van de 1 miljard tokens zijn gedistribueerd. De overige 75% wordt gebruikt voor de volgende doeleinden:
- 250 miljoen (25%): Aelf Foundation, distributie verdeeld over drie jaar
- 160 miljoen (16%): Aelf team, distributie verdeeld over twee jaar
- 120 miljoen (12%): Marketing, distributie verdeeld over drie jaar
- 120 miljoen (12%): Mining, distributie verdeeld over 100 jaar, waarbij ieder jaar de beloning voor het minen zal afnemen.
- 100 miljoen (10%): Adviseurs en partners, distributie verdeeld over twee jaar
Token symbool | ELF |
Totaal aantal tokens | 1 miljard |
Aantal tokens in omloop | 250 miljoen |
Prijs tijdens ICO | $ 0.099 |
Token type | ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol) |
Hardcap verkoop van tokens | $24,80 miljoen |
Opgehaald vermogen tijdens ICO | $24,75 miljoen |
Consensus protocol main chain
Het Aelf-netwerk wordt draaiende gehouden door nodes. Dit zijn verbonden computers die de taak hebben om transacties te valideren en te herleiden. Het is voor iedereen mogelijk een node te worden binnen een netwerk.
Het protocol dat Aelf gebruikt voor het onderhouden van hun netwerk is Delegated Proof-of-Stake (DPoS). Delegated staat voor afvaardigen. Iedere bezitter van de Aelf-token kan stemmen op welke node een 'mining node' mag worden. Oftewel, welke node afgevaardigd is om het netwerk te onderhouden. Deze afgevaardigde node bepaalt vervolgens hoe de mining-opbrengsten worden verdeeld over de andere nodes binnen het netwerk.
Hoe meer de blockchain van Aelf gebruikt gaat worden, hoe meer afgevaardigde nodes er benodigd zijn. Ze hebben deze toename geregeld met de volgende formule:
Afgevaardigde nodes = 2N + 1
Waar 'N' begint bij 8 en ieder jaar met 1 zal toenemen.
Consensus protocol side chain
Iedere side chain wordt gestimuleerd om een eigen consensus protocol te ontwikkelen. Hierdoor wordt het mogelijk om een side chain per specifieke industrie in te richten.
Hoe bewaar je de token?
De ELF-token is gebaseerd op het
Ethereum
-protocol en is dus een ERC20-token. Hierdoor is het mogelijk om hem op een MyEtherWallet te zetten of nog beter, op een hardware wallet zoals de Ledger Nano S. Hiermee ben je het beste beschermd tegen hackers.
Deze hardware wallet kan je bij Cryptomaan bestellen. Dit is een officiële reseller binnen Nederland en zij zijn de experts op het gebied van hardware wallets. Ook met klantenservice hebben we gemerkt dat ze erg behulpzaam zijn en dat ze er veel vanaf weten.
Team
In totaal bestaat het team van Aelf uit dertien mensen. De twee oprichters zijn Ma Haobo en Chen Zhuling.
Naam | Functie | Ervaring |
Ma Haobo | Co-founder |
|
Chen Zhuling | Co-founder |
|
Roadmap
Het team werkt iedere dag hard om de volgende deadlines te halen:
-
Multi-side Chains
Mei 2018
- Lancering van hun Main Chain (MainNet)
- Zorgen dat de interactie tussen chains werkt
-
Beheerstructuur
Augustus 2018
- Stemsysteem gebaseerd op de Aelf-token
- Nieuw stemmechanisme implementeren
- Zorgen dat de side chains ook dit mechanisme kunnen gebruiken
- Mechanisme voor noodgevallen maken
-
De blockchain gaan toepassen in de praktijk
Mei 2018
- De blockchain is nu beschikbaar voor commercieel gebruik en kan daadwerkelijk door bedrijven geïmplementeerd worden
Adviseurs & Partners
Om te zorgen dat de deadlines worden gehaald, worden ze ondersteund door vier adviseurs:
Naam | Ervaring |
Michael Arrington |
|
Zhou Shuoji |
|
Liam Robertson |
|
Kenneth Oh |
|
Partners
- Aelf slaat samen met FBG Capital en Decentraland de handen ineen om een 'Virtual Sillicon Valley' te creëren.
Decentraland is een virtual reality platform waarbinnen een digitale ruimte gecreëerd gaat worden, genaamd Crypto Valley. Deze digitale stad biedt werkplekken waar blockchainprojecten kunnen samenwerken en elkaar kunnen ontmoeten. Op dit moment komen blockchainprojecten uit de hele wereld en dat maakt het lastig om met elkaar in contact te komen. Zo'n digitale stad is hier de perfecte oplossing voor.
- Aelf werkt ook samen met Theta Labs om samen gedecentraliseerde video media aan te bieden. Theta Labs is een blockchainproject voor E-sports en de media-industrie. Zij willen met Aelf samenwerken, omdat hun blockchain over efficiënte en aanpasbare features beschikt die hen goed kunnen helpen bij het opbouwen van een sterk netwerk voor hun videodistributie.
- Verder worden ze vanaf het begin gesteund door een grote groep aan investeerders die je hieronder ziet.
Populariteit en gemeenschap
Het Twitter-account van Aelf is op dit moment (mei 2018) opgeschort en de reden ervan is nog onbekend. Het team van Aelf is in gesprek met Twitter hierover.
Voor een relatief nieuw cryptoproject heeft Aelf al flink wat volgers gekregen. Voornamelijk op de Russische sociale-media-applicatie Telegram hebben geïnteresseerden zich bij Aelf gevoegd. Hieronder zie je een overzicht van de kanalen waarop ze actief zijn.
Kanttekening
Op dit moment is Aelf nog gebaseerd op de Ethereum-blockchain en moet hun eigen MainNet nog komen. Deze is gepland voor Q2 2018 en pas wanneer deze is gelanceerd kan Aelf echt voet aan de grond krijgen in de cryptowereld. Daarnaast is maar een ontzettend klein deel (25%) van de tokens in handen van de gemeenschap. Dit maakt het project niet heel gedecentraliseerd en gevoelig voor succesvolle aanvallen van buitenaf of malafide praktijken van binnenuit.
Conclusie
Aelf (ELF) is sinds 2017 actief aanwezig in de cryptowereld en heeft een aantal grote investeringsmaatschappijen achter zich gekregen. De blockchain is uniek vanwege de schaalbaarheid door zijn side chains. Deze extra vertakkingen geven de mogelijkheid om een eigen, aanpasbare blockchain vast te maken aan de main chain. Het is zelfs mogelijk om een eigen consensus protocol te ontwikkelen en daarmee eigenlijk als autonome chain te opereren.
Dit is het kwartaal waarin ze hun MainNet gaan lanceren en daarmee zetten ze een grote stap naar het realiseren van hun doelen. Wij houden dit project in ieder geval zeker in de gaten.
Wil je graag in Aelf investeren? Volg dan de onderstaande stappen.