Tokenized stocks

Tokenized stocks - wat zijn het en hoe werken ze?

Tokenized stocks: ze kwamen pas in december van 2020 uit, maar zijn inmiddels razend popuair. Op het eerste gezicht ziet het er erg goed uit. De nieuwste ontwikkeling in cryptowereld heeft vele bijzondere kenmerken en het is dan ook zeker de moeite waard er eens naar te kijken en je erin te verdiepen.

Maar wat zijn tokenized stocks precies? Hoe zitten ze in elkaar? Waar moet je op letten en is het een slimme investering?

Header foto: Karolina Grabowska/Pexels.com

Lees snel

In onderstaande video van het YouTube-kanaal Cryptonauts worden tokenized stocks in het kort uitgelegd. 

Wat zijn tokenized stocks?

Dus, wat zijn tokenized stocks precies? Kortgezegd zijn tokenized stocks een synthetische versie van echte aandelen. Echter, het zijn digitale activa. Hierdoor kun je ze vrijwel overal ter wereld kopen en verkopen, zoals dat met cryptocurrency’s ook kan.

Voorbeelden van bedrijven die al een tokenized stock hebben uitgebracht zijn Tesla (TSLA), Alibaba (BABA), Apple (AAPL), Google (GOOGL) en Amazon (AMZN). Deze tokenized stocks zijn te kopen en te verkopen op het platform Bittrex, dat komt uit Bermuda.

Tokenized stocks hebben 4 unieke kenmerken waarmee ze zich onderscheiden van normale aandelen. In het volgende stukje gaan we op deze 4 kenmerken in.

Toegankelijkheid

In sommige landen zijn normale aandelen niet zo makkelijk aan te kopen en te verkopen. Dit kan verschillende redenen hebben. Voor cryptocurrency is dit anders. Mede door de nieuwheid van cryptocurrency zijn er nog niet zoveel regelingen voor. Het is onder andere hierdoor makkelijker om een cryptocurrency aan te kopen dan om een aandeel aan te kopen.

Een tokenized stock is hier dus de perfecte oplossing voor. Je koopt eigenlijk een stock die verwerkt zit in een token.

Koop- en verkoopmomenten

Zoals je misschien al wel wist, is de aandelenmarkt niet 24 uur per dag open. De Amerikaanse aandelenmarkt, waarop de aandelen van de meeste grote bedrijven worden verhandeld, is open van 9.30 tot 16.00 Eastern Time. In onze tijd is dit dus van 15.30 tot 22.00.

Volgens velen is dit een groot nadeel van de aandelenmarkt, aangezien je niet 24 uur per dag kunt handelen. Met tokenized stocks wordt dit probleem opgelost, want net zoals met alle cryptocurrency gerelateerde assets kunnen tokenized stocks 24 uur per dag en 7 dagen in de week worden gekocht en verkocht.

Image
Een aandelenkoers

Fractieaandelen

Een ander voordeel van de tokenized stocks is dat ze in stukjes te koop zijn. Het dure aandeel Alphabet (GOOGL) bijvoorbeeld, kost in juni 2021 bijna 2,5 duizend euro. Voor sommige mensen is dit simpelweg niet te betalen.

De mensen die niet de financiële middelen hebben deze aandelen aan te kopen, maar toch in deze bedrijven willen investeren, kunnen ervoor kiezen de tokenized stocks van deze bedrijven aan te kopen.

Deze tokenized stocks zijn niet per se goedkoper dan de aandelen zelf, zo kost de tokenized stock van Google (GOOGL) in juni 2021 bijna 2,4 duizend euro, maar aangezien het een cryptomunt is kan deze wel makkelijker in delen aangekocht worden.

Bij aandelen kan het in principe niet. Je kunt bij aandelen enkel een heel aandeel kopen. Echter, er zijn steeds meer brokers die fraction shares aanbieden. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld 1/10 van een aandeel koopt. Een kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat de aandelen dan vaak niet volledig van jezelf zijn.

Dat de aandelen niet volledig van jezelf zijn kan voor problemen zorgen. Wanneer de broker bijvoorbeeld failliet gaat en de aandelen nooit echt van jou waren, zou het zomaar kunnen dat je ze voor goed kwijt bent.

Tokenized stocks kun je dus eenvoudig in stukjes aankopen en ze zijn dan ook echt volledig van jezelf.

Tal van opties

Met tokenized stocks zijn er tal van opties. Zo kun je met de SPY ETF tokenized stock bijvoorbeeld al de gehele S&P 500 aankopen in één token. Daarnaast zijn er nog vele andere interessante opties en dit zullen er in de toekomst alleen maar meer worden.

Al deze unieke kenmerken zorgen er dus voor dat tokenized stocks er erg bijzonder uit zien. Het ziet er interessant uit en het is dan ook een aanrader je er verder in te verdiepen. Of het een goede investering is, is natuurlijk in principe aan jezelf en het is dan ook uiterst belangrijk dat je eerst leert en dan pas investeert.

Wat is belangrijk om te weten bij tokenized stocks?

Naast de basisinformatie van wat een tokenized stock precies is zijn er nog veel verschillende dingen die je moet weten voordat je erin gaat investeren.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat een tokenized stock een non-fungible token is. Dit houdt kortgezegd in dat er maar één van is. Dit is anders dan bij normale cryptocurrency’s, daar heb je gewoon een fungible token, en dus een niet unieke token.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je bij aankoop van een tokenized stock géén aandeelhoudersrechten ontvangt. Je bent dus geen officieel aandeelhouder wanneer je tokenized stocks van een bedrijf bezit. Dit anders dan bij aandelen, daar ben je wél officieel aandeelhouder na aankoop van een aandeel. Het verschil is dus dat je bij aankoop van een aandeel echt officieel voor een stukje eigenaar van het bedrijf bent en bij aankoop van een tokenized stock niet.

Iets anders wat belangrijk kan zijn om te weten is dat een tokenized stock gebruikt kan worden als handelsmiddel. Hiermee bedoelen we niet alleen dat je het kan verruilen met euro’s, dit kan beide kanten op. Daarnaast kun je het ook verhandelen met andere digitale assets, zo als cryptomunten of NFT kunstwerken. Dit kan erg interessant zijn en is zeker iets wat je in je achterhoofd moet houden wanneer je overweegt te investeren in tokenized stocks.

Image
Buy, hold of sell?

Hoe koop je tokenized stocks?

Het verhandelen van tokenized stocks begon op Bittrex Global. Bittrex Global is een digitale asset exchange uit Bermuda, dat ten oosten van vasteland van de Verenigde Staten ligt. Op het platform zijn voornamelijk cryptocurrency’s te verhandelen, bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).

Bittrex Global was tevens het platform dat met het idee voor tokenized stocks kwam en het is het platform dat dit georganiseerd heeft. Het proces van het aankopen van een tokenized stock is niet anders dan het aankopen van een normale cryptocurrency.

Inmiddels zijn tokenized stocks ook op enkele andere platformen te verhandelen. Zo kun je via Binance een kleine selectie tokenized stocks kopen en verkopen. De tokenized stocks die via Binance te verhandelen zijn, zijn Apple (AAPL), Coinbase (COIN), Microsoft (MSFT), Micro Strategy Incorporated (MSTR) en Tesla (TSLA).

Bij Binance is het, anders dan bij Bittrex Global, echter wel enkel mogelijk tokenized stocks te kopen en verkopen binnen de marktopeningstijden. Vanaf twee minuten nadat de markt opent tot twee minuten voordat de markt sluit kun je tokenized stocks verhandelen via Binance.

Image
Enkele van de tokenized stocks beschikbaar op Bittrex Global
Enkele van de tokenized stocks beschikbaar op Bittrex Global

Zijn tokenized stocks een goede investering?

Na geïnteresseerd te zijn geraakt in tokenized stocks is het aannemelijk dat je je al snel bent gaan afvragen of het een goede investering is. Een logische vraag, maar ook een lastige vraag.

Sowieso geldt voor iedereen anders wat een goede investering is en wat een slechte. Zo is de ene bereid wat meer risico te nemen, waar de ander het graag of safe speelt. De een wil rendement zien op korte termijn en de ander heeft hier wat meer geduld bij. Zo zijn er nog tal van factoren waarom een investering voor de een wel een goede kan zijn, terwijl het door een ander misschien als slechte investering wordt gezien.

Daarnaast is de markt voor tokenized stocks erg nieuw. Zoals we eerder al benoemden bestaan ze pas sinds december van het jaar 2020. We hebben dus nog weinig informatie over de markt en weten daardoor bijvoorbeeld nog niet hoe de tokenized stocks reageren op bepaalde gebeurtenissen. Het is daardoor lastig een goed beeld te creëren van hoe de markt precies werkt en waar je rekening mee kunt houden.

Het is door deze verschillende reden erg lastig te zeggen of tokenized stocks nou een goede investering zijn of niet, en sowieso mogen we hier niets over zeggen.

Wel kunnen we bijvoorbeeld zeggen dat het aannemelijk is dat een tokenized stock ongeveer met het reguliere aandeel mee beweegt. Net als aandelen zelf, is de prijs van tokenized stocks gebaseerd op vraag en aanbod. Ontstaat er meer vraag, zal de prijs stijgen. Hetzelfde geldt bij aanbod: ontstaat er meer aanbod, zal de vraag dalen.

Het is dus aannemelijk dat wanneer er bijvoorbeeld goed nieuws over het bedrijf uitkomt, de prijs omhoog gaat. Dit komt omdat er dan veel aandacht voor het bedrijf is, waardoor er waarschijnlijk veel vraag naar het aandeel, maar dus ook naar de tokenized stock ontstaat.

Daarnaast is de kans redelijk groot dat de tokenized stocks enigszins meebewegen met de gehele cryptomarkt. Het is natuurlijk uiteindelijk een cryptoproject. Wanneer er veel aandacht is voor crypto en er daardoor waarschijnlijk meer vertrouwen in crypto ontstaat, is de kans aanwezig dat de tokenized stocks hier positief op reageren.

Al deze zaken zijn natuurlijk nooit zekerheden. Er kan altijd van alles gebeuren en je kunt ook altijd voor onverwachte dingen te doen. Het is daarom ten alle tijden belangrijk dat je weet waar je in investeert. Onthoud altijd: eerst leren en dan pas investeren!

Image
De koersen

Zullen tokenized stocks normale aandelen overnemen?

De vraag of tokenized stocks normale aandelen in de toekomst zullen overnemen is een belangrijke vraag. Wanneer je hier echt in gelooft is de kans natuurlijk groot dat het rendement op tokenized stocks hoger is dan op normale aandelen, omdat de één de ander zal overnemen volgens jou. Echter, iedereen moet hier zijn eigen keuze in maken want het is op dit moment slecht nog speculeren.

Wel kunnen we bijvoorbeeld kijken naar de voordelen en nadelen van de beide opties en deze met elkaar afwegen. Het is dan wel nog steeds belangrijk dat je voor jezelf een keuze maakt over welk voordeel en welk nadeel voor jou belangrijker is dan de ander, wij kunnen dit simpelweg niet voor je doen.

Eén van de grootste voordelen van tokenized stocks is dat de markt hiervoor op de meeste exchanges die ze aanbieden 24 uur per dag open zijn. Hierdoor kun je op elk moment van de dag traden en ben je niet van de openingstijden afhankelijk, zoals je dit bij normale aandelen wel bent.

Eén van de grootste voordelen van normale aandelen is dat je daadwerkelijk eigenaar van het bedrijf bent voor het deel dat je hebt gekocht. Hierdoor krijg je aandeelhouderrechten en wanneer je een echt grote positie hebt heb je zelfs kans op zeggenschap. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon erg leuk!

Maar ja, een investering hoeft niet per se leuk te zijn, het is belangrijk dat je kijkt naar wat voor jou een goede investering is. Beiden hebben natuurlijk hun voordelen en beiden hebben hun nadelen. Weeg deze vooral goed voor jezelf af en blijf altijd goed je onderzoek doen voordat je investeert!

Conclusie

Dus, hoe zit het nou met tokenized stocks? Het is een interessante, maar ook nieuwe markt. Er zijn veel dingen interessant aan, maar er zijn ook nog veel onduidelijkheden.

Het is zeker leuk om je eens in te verdiepen en ook zeker leuk om de komende tijd in de gaten te gaan houden hoe het precies in elkaar steekt.

De tokenized stocks hebben zeker hun voordelen ten opzichte van normale aandelen, maar zo hebben normale aandelen ook hun voordelen ten opzichte van tokenized stocks. Het is belangrijk dat je tussen deze voordelen en nadelen voor jezelf een goede afweging maakt.

De tokenized stocks lijken zeker een interessante optie, maar wij kunnen hier voor jou geen beslissing over maken. Doe goed je onderzoek en kies dan of je besluit erin te investeren.

We hopen je in dit artikel goed geïnformeerd te hebben over deze nog maar nieuwe asset en zullen je er in de toekomst over blijven updaten.

Heb jij een mening over de beiden assets of wil je er simpelweg meer over weten? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto FacebookgroepWe spreken graag over alles wat met crypto, de blockchain en bijvoorbeeld ook tokenized stocks of non-fungible token art te maken heeft en delen graag ook de nodige informatie met je. Hopelijk zien we je daar snel!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.