Theta logo weergeven

Wat is Theta (THETA)? - YouTube killer? - Complete crypto uitleg voor beginners

Een cryptomunt die de crypto-markt de laatste tijd stormenderhand overneemt is Theta (THETA). In korte tijd is Theta enorm veel gestegen en daarmee is de crypto vandaag, 24 maart 2021, voor het eerst in de top 10 cryptocurrency gekomen met een marketcap van 13,8 miljard dollar! Hoe komt het dat Theta het zo goed doet de laatste tijd? En wat is Theta eigenlijk?

In dit artikel nemen we een diepe duik in Theta en kijken we waar Theta voor staat, wat deze crypto wilt bereiken en hoe Theta werkt. Veel leesplezier!

Let op: alles wat ik zeg of schrijf  is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.

Bekijk snel:

Wat is Theta (THETA)?

Theta (THETA) is een door de blockchain aangedreven netwerk dat specifiek gebouwd is voor videostreaming. Het Theta mainnet 2.0, gelanceerd in maart 2019, functioneert als een gedecentraliseerd netwerk waarin gebruikers peer-to-peer (P2P) bandbreedte delen met elkaar. Met Theta kunnen gebruikers dus tegelijkertijd video's bekijken en tokens verdienen voor het doorgeven van video bandbreedte aan andere gebruikers die ook dezelfde inhoud bekijken.

Dit klinkt misschien raar, maar je kunt het vergelijken met andere modellen in een deeleconomie, zoals je woning verhuren bij Airbnb, of een scooter huren bij Felyx. Gebruikers van Theta kiezen ervoor om hun vrije bandbreedte en computerbronnen beschikbaar te stellen om video door te geven aan andere gebruikers. Dit kan op elke pc, elke smart-tv en elke smartphone.

Belangrijk om te weten is dat Theta op zichzelf geen videostreamingplatform is. Het is dus niet hetzelfde als bijvoorbeeld YouTube of Netflix. Theta kan namelijk door videostreamingplatformen geïntegreerd worden zodat hun kosten voor het leveren van video's lager wordt. Hoe Theta precies werkt laten we verderop in dit artikel zien.

Het probleem

Nou denk je misschien: "Wat is er mis met de huidige manier van video's bekijken?". Er zijn een aantal dingen die niet goed gaan bij de de huidige situatie.

Maar voor een deel zal jij dat waarschijnlijk niet merken. In de westerse wereld zijn we een beetje verwend wat dat betreft. Hier zijn we gewend onze video's moeiteloos in Full HD te streamen. In andere landen is dat echter niet zo. Een groot deel van de wereld heeft moeite met het streamen van video's en daar speelt Theta op in.

Een tweede probleem waar jij zelf waarschijnlijk ook niet zo veel mee te maken hebt is dat het huidige systeem voor gigantische opstartkosten voor videostreamingplatformen zorgt, doordat ze zelf al de videoverwerking-hardware moeten regelen. Het verwerken van data wordt namelijk gedaan door de centrale streamingdienst en niet door de community.

Een derde probleem is dat videostreamingplatformen als derde partij tussen elke interactie van de contentcreator en de kijker zit. Als jij een advertentie kijkt op een video op YouTube, dan verdient YouTube daar meer aan dan de contentcreator. Zelfs als je een donatie stuurt via Twitch naar een streamer, krijgt Twitch daar een groot deel van. 

Doordat het videostreamingplatform een stuk van de taart eet, krijgt de contentcreator minder. Bovendien krijgt de kijker niks voor het bekijken van video's en het delen van zijn data met het streamingplatform.

Het huidige systeem is volgens Theta dus gecentraliseerd en inefficiënt en zij bieden daarom een oplossing aan.

Image
Huidige situatie videostreaming Theta
Huidige situatie van videostreamingdiensten (thetatoken.org)

De oplossing

Theta doet dat anders, namelijk door middel van een gedecentraliseerd en peer-to-peer manier van video's leveren. Hierbij zijn een aantal pijlers belangrijk:

  • Kijkers krijgen de TFUEL-token als beloning voor het delen van overtollige bandbreedte.
  • Hogere kwaliteit en soepeler streamen van video's dankzij een efficiënter decentraal netwerk.
  • Lagere kosten voor het verwerken van video's, omdat videostreamingplatformen niet langer in dure infrastructuur hoeven te investeren.

In onderstaande afbeelding kun je zien hoe Theta dit probeert te verwezenlijken.

Image
De oplossing voor het huidige systeem volgens Theta
De oplossing voor het huidige systeem volgens Theta (thetatoken.org)

Hoe werkt Theta? 

De Theta blockchain is een speciaal gebouwde blockchain die vanaf de grond af is ontworpen voor het doorgeven van video en gegevens. Het project is al een aantal jaar bezig, maar begint nu echt van de grond te komen. Maar hoe werkt Theta eigenlijk?

Consensusmechanisme

Het crypto-project Theta doet dit aan de hand van een uniek consensusmechanisme, namelijk het "Modified BFT consensusmechanisme". Dit consensusmechanisme is een variatie op het Proof of Stake mechanisme.

Dit consensusalgoritme bestaat uit drie soorten nodes, namelijk een commissie van maximaal 30 Enterprise Validator Nodes en een tweede laag van duizenden Guardian Nodes en Edge Nodes die door de community worden gerund. Net als andere PoS-algoritmes, kunnen gebruikers hun token staken bij de Theta blockchain.

De Enterprise Validator Nodes worden beheert door grote institutionele instellingen zoals Google, Samsung, Sony en Binance. De Guardian Nodes zijn nodes die worden opgezet door de gebruikers van Theta. Hiervoor moet de gebruiker wel minimaal 1000 THETA hebben en een goede internetverbinding.

Validator Nodes stellen nieuwe blokken voor en maken deze in de blockchain, terwijl Guardian Nodes blokken verzegelen en daarnaast een controle uitoefenen op kwaadwillende of niet-functionele Validator Nodes.

Naast de Validator en Guardian Nodes, hosten de Theta-communityleden ook de Theta Edge Nodes, die het Theta Edge Network vormen, een volledig gedecentraliseerd netwerk voor datalevering. Met de Edge Node kunnen gebruikers videostreams via het Theta-netwerk doorgeven en in ruil daarvoor TFUEL verdienen, door ondersteuning te bieden aan THETA.tv en andere aankomende videostreamingplatformen die het Theta-netwerk gebruiken.

Iedereen kan een Edge Node aanmaken. Hiervoor hoeft de gebruiker geen minimaal aantal THETA-tokens te hebben en ook geen goede internetverbinding.

In onderstaande afbeelding zie je de verdeling van de verschillende nodes over de wereld heen.

Image
Theta nodes weergeven op wereldkaart
Theta nodes weergeven op wereldkaart (thetatoken.org)

 

On-chain transacties kunnen ergens tussen de 500 en 10.000 transacties per seconde aan. Het delen van bandbreedte gebeurd niet op de blockchain, maar off-chain, waardoor de transactiekosten erg laag zijn. 

Smart contracts

Het netwerk van Theta maakt sinds de lancering van het mainnet 2.0 ook de ondersteuning van smart contracts mogelijk, genaamd Turing-complete smart contracts.

Turing-complete smart contracts hebben een aantal use-cases in videostreaming en daarbuiten. Een aantal van deze toepassingen zijn:

  • Token-investeringen in streamers.
  • Geautomatiseerde verdeling van TFUEL-beloningen tussen platformen, streamers en gebruikers.
  • Non-Fungible Token creatie die de contentcreators vertegenwoordigen.

Bovendien is de Theta Virtual Machine compatibel met Ethereum, waardoor het overdragen van smart contracts van Ethereum naar Theta eenvoudig is. Er wordt bijvoorbeeld al gewerkt aan decentrale exchanges (DEX's) en swappools die werken op de Theta-blockchain.

Tokenomics van THETA & TFUEL

Je hebt hierboven al vaker de term 'THETA' en 'TFUEL' door elkaar gebruikt zien worden. Dat komt omdat de Theta blockchain een dubbele token-ontwerp heeft.

De THETA-token is de governance-token van het Theta-protocol. Deze crypto wordt gebruikt om een staken als een Validator- of Guardian-node, wat bijdraagt ​​aan de blokproductie en het protocolbeheer van het Theta-netwerk. Door een node te staken en uit te voeren, verdienen gebruikers een evenredig gedeelte van de nieuwe TFUEL die wordt gegenereerd hierdoor.

Er zullen maximaal 1 miljard THETA-tokens in omloop zijn en dit kunnen er nooit meer worden.

De TFUEL-token is de operationele token van het Theta-netwerk. TFUEL wordt gebruikt voor on-chain operaties, zoals betalingen aan Edge Nodes voor het delen van hun bandbreedte in een videostream, of voor implementatie ván of interactie mét smart contracts.

TFUEL is vergelijkbaar met de "gas" van het Ethereum-netwerk. Er zijn op dit moment 5 miljard TFUEL-tokens, maar daar komt elk jaar een vast percentage tokens bij.

Binnenkort lanceert Theta Labs het Theta-mainnet 3.0. Hier wordt een nieuw concept voor TFUEL geïntroduceerd met onder andere het staken en burnen van TFUEL. Volgens Theta zal dit de capiciteit en de use-case van het netwerk aanzienlijk vergroten.

Zowel THETA als TFUEL zijn pre-mined token. Dat wilt zeggen dat er voorafgaand aan de lancering al tokens gemined zijn. Daarom is de distributie van de tokens erg belangrijk. Een token moet namelijk niet té gecentraliseerd zijn, zeker niet als deze governance-toepassingen heeft, zoals in het geval van THETA. In onderstaande afbeelding is de token distributie weergeven.

Image
Token distribution THETA
  • Private Sale: 30%, bij een prijs van 0.067$ per token.
  • Team: 7.49%
  • Adviseurs: 1.23%
  • Partners: 12.5%
  • Network Seeding: 12.5%
  • Theta Labs Reserves: 36.28%

De verdeling van de tokens is zeker niet volledig decentraal te noemen, maar een groot deel van de cryptocurrency houdt nog een veel groter deel aan voor het team, dus wat dat betreft is de distributie van de tokens bovengemiddeld goed.

Team

Het team, maar vooral ook de adviseurs van Theta zijn waarschijnlijk een grote reden voor het succes van de crypto. Het team zelf bestaat uit experts op gebied van blockchain en een achtergrond in games en videostreaming. 

Onder het team van media adviseurs van Theta vallen grote namen uit de streamingplatformen-branche, zoals Steve Chen, co-founder van YouTube, Clifford Morgan, CEO van GFUEL en Justin Khan, co-founder van Twitch.

Tot slot heeft Theta ook een groot arsenaal aan platform partners. Deze staan hieronder weergeven in de afbeelding.

Image
Theta platform partners

Roadmap

Theta is continu aan verandering onderhevig en met het oog op de lancering van het mainnet 3.0 staat er een hoop op de routekaart van het ambitieuze crypto-project. Het Theta mainnnet 3.0 staat op de planning voor 20 april 2021, maar staan ook de volgende dingen op de planning:

Q2 2021

  • Mainnet 3.0 lancering: Elite Edge Nodes, TFUEL staken en burnen;
  • LINE Dapp wordt gelanceerd met Theta-integratie
  • Officiële Theta-app vrijgegeven voor Ledger wallet en Trezor wallet;
  • V2 Edge Compute met uitgebreide videotranscodering;

Q3 2021

  • Edge Caching nieuwe use-cases (game-patches, software-updates, enz.);
  • Edge Compute nieuwe use cases (Machine Learning, AI, andere rekenintensieve taken);
  • V2 Edgecast volledig gedecentraliseerde streaming DApp;

Q4 2021

  • Beta van Edge Storage / IPFS-integratie
  • V2 Advanced Smart contract-ontwikkelaarsplatform

Conclusie

Theta is een werkende blockchain met een werkend product; iets dat je niet heel veel ziet in de crypto-markt. Theta is daarnaast een ambitieus project waar continu aan gewerkt wordt, zoals te zien is aan de roadmap voor 2021.

De markt voor streamingdiensten is enorm. Bedrijven als Netflix, YouTube en Twitch doen het al een lange tijd enorm goed, maar Theta is hier om deze sector te 'disrupten'.

Een punt van kritiek zou de token distributie van THETA kunnen zijn, maar ook die is al beter dan wat we bij vele andere crypto-projecten zien.

Daarnaast kan Theta rekenen op forse concurrentie van andere crypto-projecten die hetzelfde doel hebben. Een crypto die ook streeft naar het creëren van een decentraal videoplatform, zijn Livepeer (LPT) en LBRY (LBRY).

Hopelijk is dit artikel duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

​Met dank aan Shizume/shutterstock.com voor de bannerafbeelding.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.