Het is natuurlijk een prachtige belofte: cryptocurrency’s kunnen ervoor zorgen dat we de banken straks niet meer nodig hebben. Dat betekent alleen wel dat we zelf ons eigen geld gaan beheren en daar komt een enórme verantwoordelijkheid bij kijken. Dat geld moet je namelijk wel goed beschermen. Helaas is het mij al een keer overkomen dat ik niet goed ben omgegaan met deze verantwoordelijkheid: in 2013 ben ik 25 Litecoin (huidige waarde $5800,-) kwijtgeraakt, omdat ik ze gewoonweg vergeten was en mijn compute

7 manieren om je crypto (niet) kwijt te raken

Het is natuurlijk een prachtige belofte: cryptocurrency’s kunnen ervoor zorgen dat we de banken straks niet meer nodig hebben. Dat betekent alleen wel dat we zelf ons eigen geld gaan beheren en daar komt een enórme verantwoordelijkheid bij kijken. Dat geld moet je namelijk wel goed beschermen.

Helaas is het mij al een keer overkomen dat ik niet goed ben omgegaan met deze verantwoordelijkheid: in 2013 ben ik 25 Litecoin (huidige waarde $5800,-) kwijtgeraakt, omdat ik ze gewoonweg vergeten was en mijn computer had gereset. Hele dure fout, maar gelukkig wel wat van geleerd! 5800 dollar valt nog mee vergeleken met verhalen van andere mensen.

Ik ken bijvoorbeeld iemand die, wijs als hij was, in 2012 een grote hoeveelheid Bitcoins had gekocht. Deze hadden uiteindelijk een waarde gekregen van maar liefst 850.000 euro. Je zou denken dat hij dat op de meest veilige manier denkbaar had opgeslagen. Maar helaas, een hacker is er met al zijn Bitcoins vandoor gegaan. Auw! Daar kom je niet zomaar overheen.

Niemand wil dat dit hem/haar overkomt en daarom heb ik 7 manieren op een rijtje gezet hoe je jouw cryptocurrency’s kan verliezen en vooral wat je kan doen om dit te voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

"It takes a wise man to learn from his mistakes, but an even wiser man to learn from others"
Zen Proverb

1. De online exchange is niet betrouwbaar

Je zal niet de eerste, maar ook zéker niet de laatste zijn die hierdoor een kapitaal verliest. Iedereen die een beetje bekend is in de wereld van crypto, kent wel het verhaal van hoe Mt. Gox opeens stopte te bestaan. De toenmalig grootste online Bitcoin exchange was niet goed beveiligd, waardoor hackers er met een grote hoeveelheid Bitcoins vandoor konden gaan.

De exchange werd niet veel later failliet verklaard en iedereen die Bitcoins of andere crypto op de exchange had opgeslagen, was dit voorgoed kwijt. Maar ook nu gebeurt het nog dat exchanges hun zaakjes niet goed op orde hebben. BitGrail is niet heel lang geleden 170 miljoen dollar aan Nano kwijtgeraakt. 

Oplossing: Je kan dit op een vrij simpele manier voorkomen. Als je grote hoeveelheden Bitcoins of andere cryptocurrency’s bezit, bewaar ze dan niet op een online exchange. Voor het deel dat je wel graag daar wilt bewaren om bijvoorbeeld actief mee te handelen, is het verstandig dat je minimaal 2-factor authenticatie aan hebt staan.

Daarnaast is het verstandig om verschillende wachtwoorden voor verschillende exchanges te gebruiken. De hackers van Mt. Gox konden ook grote hoeveelheden Bitcoins van andere handelsplatformen stelen doordat gebruikers dezelfde wachtwoorden gebruikten op verschillende platformen.

hardware wallets zijn de beste bescherming om je cryptomunten niet kwijt te raken

2. Hackers weten in je wallet te breken

Dat hackers echt in je wallet kunnen breken, lijkt vrijwel onmogelijk (hoewel ook dit soms voorkomt, zoals bij Parity), maar hackers zijn heel handig in het verkrijgen van je private key. Als er malware op je computer zit, speciaal ontwikkeld om jouw private key te vinden, dan kan een printscreen op je computer van deze key al genoeg zijn om in een keer al je Bitcoin kwijt te raken. Verder hebben hackers nog (heel) veel andere handige trucjes. Het is dus verstandig om je Bitcoin en andere cryptocurrency’s te bewaren in een wallet die nooit verbonden is met het internet. 

Oplossing: wederom simpel: bewaar je Bitcoin en andere cryptocurrency’s offline! Hiervoor kan je gebruikmaken van een USB-stick die je never nooit met het internet verbindt, een paper wallet of een hardware wallet.

3. Je verliest je USB-stick of delete je wallet

Dit is mij dus overkomen (het doet nog steeds pijn). Mijn Litecoin was ik totaal vergeten en ik heb ze zo van mijn computer verwijderd. Onmogelijk om ooit nog terug te krijgen. Maar wat net zo goed kan gebeuren, is dat je ze veilig op een offline USB-stick hebt opgeslagen, maar je hebt een te goede verstopplek bedacht en kan de USB-stick nergens meer vinden?! Of je zusje heeft even een USB-stick nodig en gebruikt de jouwe. Ze vindt haar presentatie echt wel even wat belangrijker dan jouw computernerdgeldhobby en vervolgens laat ze hem op school liggen. 

Oplossing: backups! Maak backups en maak ze goed! Ik dacht ook dat ik backups had, maar ik kwam erachter dat ik zelfs dat niet goed had gedaan (zucht). Zorg wel dat ook je backups veilig (offline! Zie punt 2) zijn opgeslagen. Een andere oplossing is een hardware wallet. maar ook hiervoor is het belangrijk dat je backups maakt (zie verderop)!

4. Je verliest je paper wallet

Je kan natuurlijk niet alleen je USB-stick kwijtraken, maar ook je paper wallet. Het is simpelweg een papiertje en als {vul hier de persoon in die graag opruimt in je huis} dit tegen komt, gaat hij/zij niet zo snel herkennen dat dit het meest waardevolle papiertje is dat in je huis ligt. Hop, zo een klein vermogen de prullenbak in, weg met die troep.  

Oplossing: wederom een simpele oplossing (zo moeilijk is het allemaal niet). Je print meerdere paper wallets uit! En deze bewaar je natuurlijk op twee verschillende (en veilige!) plekken, waar kwaadwillenden ze niet snel zullen vinden. Uiteraard is dit nog steeds niet de meest veilige manier, dus een andere oplossing kan zijn om een hardware wallet aan te schaffen.

je kan je cryptomunten kwijtraken door ze in de container te gooien. een hardware wallet is hier een oplossing voor

Door 22Kartika (Own work) (CC BY-SA 3.0via Wikimedia Commons

5. Je vergeet de PIN-code van je hardware wallet

Je hebt eindelijk besloten om je meest waardevolle bezit op de meest veilige manier op te slaan door je cryptocurrency’s op een hardware wallet te zetten. Je bent er zo van overtuigd dat ze nu veilig zijn opgeslagen dat je laks wordt en het ondenkbare gebeurt: je vergeet je PIN-code. Het kan de beste overkomen. Er zijn ook genoeg verhalen van mensen die de PIN-code van hun bankpas zijn vergeten. Je hardware wallet gebruik je een stuk minder vaak dan je pinpas, dus de kans dat het hiervoor gebeurt is nog een stuk groter.
 
Oplossing: gelukkig bestaat ook hier een oplossing voor: je slaat je “recovery seed” ergens veilig op. De recovery seed is een (door je hardware wallet) willekeurig gegenereerde zin die je kan gebruiken in het geval dat je de hardware wallet kwijtraakt of als je dus je PIN-code vergeet. Op deze manier kan je altijd weer je Bitcoins en andere cryptocurrency’s weer terug. Let op dat de recovery seed in dit geval je meest dierbare bezit is.

6. Dieven stelen je recovery seed.

In principe kan je je hardware wallet overal laten liggen zonder dat je je druk hoeft te maken dat iemand bij je crypto kan. Zonder PIN-code kunnen ze niks met je hardware wallet beginnen. Sla je PIN-code daarom alléén op in die grijze massa tussen je oren, dan weet je in ieder geval zeker dat niemand erachter kan komen. 

Je recovery seed is echter een stuk moeilijker om te onthouden en als dieven deze hebben, hebben ze je PIN-code niet nodig. De herstelzin is alles. Deze bestaat (meestal) 24 willekeurige woorden en het vergt veel inspanning om die voorgoed te onthouden zonder risico dat je het ooit vergeet. Deze moet je dus wel ergens bewaren.

Helaas bestaat dan het risico dat kwaadwillenden erbij zouden kunnen komen. Dit kan op verschillende manieren: ze hacken je computer (ook al hoop ik nu dat het duidelijk is dat je het niet moet bewaren op een pc die verbonden is met het internet), de overheid is het toch niet eens met cryptocurrency’s en legt beslag op je recovery seed, er is in je huis ingebroken en de dieven stelen hem, et cetera. 

Oplossing: breek je herstelzin op in verschillende delen en bewaar deze op verschillende plekken. Je kan hem in twee, vier, zes, of misschien wel acht delen opbreken. Realiseer je hierbij wel dat in hoe meer delen je hem opbreekt, hoe groter de kans is dat je zelf je recovery seed kwijtraakt.

Een suggestie om hem goed bewaren is door je recovery seed in tweeën te delen en beide delen op twee verschillende plekken te bewaren. Je moet dus vier verschillende verstopplekken hebben op vier totaal verschillende locaties. Mocht er iets op de ene locatie misgaan, dan heb je altijd nog je backup op de andere locatie.

Een voorbeeld voor vier plekken is:

  1. een kluis in je huis,
  2. een verstopplek in je auto,
  3. een verstopplek in het huis van je ouders; en
  4. een verstopplek in het huis van je allerbeste vriend(in).

Check regelmatig of het papiertje er nog ligt en leesbaar is om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan. Hou er bovendien rekening mee dat je opschrijft om welk deel van de recovery seed het gaat. Het lijkt een enorme klus, maar als jij het leeuwendeel van je spaargeld op je hardware wallet hebt staan, dan wil je dit echt niet kwijtraken. 

hardware wallet is de beste bescherming om je cryptomunten niet kwijt te raken, maar zorg dat je de recovery seed zo veilig mogelijk opslaat

7. Pure chantage

Vind je dat ik te paranoïde word? Zou kunnen, maar veiligheid voor alles! Stel je wordt crypto-miljonair (wat zeker kan als je onze artikelen blijft lezen) en topcriminelen komen daarachter. Het is voor hen dan een kleine moeite om je het volgende aanbod te doen: je Bitcoins of je leven! Dan kan je altijd nog denken: “mijn Bitcoins zíjn mijn leven, die krijg je nooit!” Maar stel ze dreigen je familie wat aan te doen? Dan wordt het een lastiger verhaal. 

Oplossing: is zelfs hier een oplossing voor?! Ja, zelfs hier is een oplossing voor. Je kan bij de TREZOR en Ledger Nano S hardware wallet namelijk een tweede herstelzin opgeven. Met deze tweede herstelzin kan je een tweede "rekening" binnen je hardware wallet beschermen en hier het grootste gedeelte van je cryptomunten bewaren. Stel je bezit 100 Bitcoins, dan kan je er 99,9 beveiligen met je tweede herstelzin. De andere 0,1 Bitcoin bescherm je met de hoofd-herstelzin die je aan criminelen kan geven om je familie te beschermen.  

Conclusie

Er zijn een hoop manieren om je Bitcoins en cryptocurrency’s kwijt te raken en naast de zeven manieren die ik hier genoemd heb, zijn er nog honderden andere manieren. Op dit moment is (veruit) de meest veilige optie om je cryptocurrency’s te bewaren op een hardware wallet. Helaas worden niet alle cryptomunten hierop ondersteund, dus voor deze munten kan je gebruikmaken van een offline USB-stick (maar wees ervan bewust hoe je dan alsnog je cryptocurrency’s kwijt kan raken!). 

Wil jij er zeker van zijn dat je cryptocurrency's veilig zijn opgeslagen? Je kan dan besluiten een hardware wallet te nemen. Wij hebben goede ervaringen met Cryptomaan en kopen onze wallets daar.

Ben jij ooit op een domme manier een deel van je cryptocurrency’s kwijtgeraakt? Of ben je een klein vermogen verloren door een wel heel snuggere hacker? Of heeft een van deze oplossingen je juist een keer gered? Laat het ons weten in een reactie!

Kom ook bij ons in de AllesOverCrypto Facebookgroep, zodat jij als eerste op de hoogte bent van een nieuw artikel!
 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.