Staken Polkadot

Polkadot staken - verdien een passief inkomen

Polkadot (DOT), het klinkt misschien als een Russisch vliegtuig, maar het is heel wat anders. Polkadot is een altcoin die inmiddels niet meer weg te denken is uit de cryptowereld. En het mooie is dat je Polkadot ook kunt staken, oftewel: rente ontvangen in ruil voor het vastzetten van je munten. Simpel gezegd betekent dit dat je een passief inkomen voor jezelf creëert. 

In dit artikel lees je alles over de altcoin Polkadot, het staken van Polkadot, de voor- en eventuele nadelen, maar ook wat jij moet doen om te kunnen staken per exchange of op een hardware wallet. Zo kun jij ook Polkadot staken. Want het staken van crypto betekent: passief inkomen! En wie wil dat nu niet?

Bekijk snel

Wat is Polkadot (DOT)?

Denk aan zwarte puntjes op een wit doek: de polkadots. Als je deze punten voor je ziet, stel je dan voor dat dit allemaal losse blockchains zijn, die los van elkaar opereren. Het zijn eenzelfde soort concurrerende projecten, die hetzelfde doen, met dezelfde blockchains maar dan zonder echt te communiceren. 

Wat is het probleem dat Polkadot oplost? Polkadot zorgt ervoor dat deze blockchains connecten en wél communiceren. 

Ze willen dit creëren door middel van een layer zero function. In plaats van de layer one function, wil Polkadot dus nog verder gaan door andere blockchains te connecten. In de cryptowereld wordt dit cross chain interoperabiliteit genoemd. Hiermee wil Polkadot een privé netwerk en een decentraal netwerk opzetten, dat ook door gebruikers gecontroleerd wordt (in plaats van alleen door miners). Het doel hiervan is diensten makkelijker in gebruik maken en het creëren van nieuwe toepassingen. 

Er valt nog veel meer informatie te lezen over Polkadot, maar dit artikel gaat voornamelijk over het staken van Polkadot. 

Wil je meer weten over Polkadot (DOT)? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je alles uit over Polkadot!

Wat is staking?

Staking is het vastzetten van jouw cryptomunten op een exchange of op een hardware wallet. In ruil voor het vastzetten, ontvang jij rente. Deze rente ontvang je in een percentage van de coin over het gehele bedrag. In de cryptowereld heet dit een staking reward. Oftewel: een beloning. Doordat jij een beloning in coins krijgt, groeit het aantal coins dus dat je in jouw portfolio hebt. 

Een voorbeeld om dit te verduidelijken, als we uitgaan van een munt waarvan de waarde gelijk blijft (dat is natuurlijk bij crypto zelden het geval, met uitzondering van stablecoins), jij koopt 100 munten van $1. Deze zet je vast. Je staket dan voor een bedrag van $100. Als de staking reward 5% per jaar is, heb je na een jaar $105 aan coins staan. Dit lijkt misschien niet veel, maar de rentes op de banken zijn al nog véél lager. Daarnaast bestaat ook de kans dat het percentage van staking hoger is dan 5%. 

Realiseer je wel dat een munt altijd kan stijgen en dalen. Cryptomunten zijn namelijk volatiel. Je kunt er dus altijd op vooruit, maar ook op achteruit gaan. Gelukkig bestaat ook de kans dat je dit verlies weer opvangt met de rente die je al eerder hebt ontvangen. 

Polkadot flexibel staken of vast staken?

Geloof jij in het project van Polkadot en heb jij hier vertrouwen in? Dan kun je dus Polkadot staken. Ieder platform heeft andere cijfers qua percentage aan rente. Dat hangt af van jouw keuze om flexibel te staken of vast te staken. 

De naam zegt het eigenlijk al, maar bij flexibel staken kun je zelf kiezen wanneer je jouw vastgezette bedrag er weer uithaalt. Flexibel dus, zonder bepaalde voorwaarden van dagen of weken vastzetten, op ieder moment dat je wil. Het rentepercentage ligt hier lager dan bij vast staken. 

Wil je Polkadot vast staken? Dan leen je jouw munten als het ware uit, voor een bepaald aantal dagen of weken, zonder de munten eerder te kunnen verhandelen. Over die vaste periode ontvang jij rente.

Zijn er risico’s verbonden aan het staken van Polkadot?

Stel dat je ervoor kiest om jouw Polkadot 3 maanden te staken, dan kun jij dus niet bij jouw coins voor die periode. Stijgt de prijs van Polkadot enorm en wil je winsten pakken? Je raadt het al, dat gaat dus niet. Je kunt hierdoor winsten mislopen, maar ook zelfs verlies draaien. Als je Polkadot bijvoorbeeld hoog hebt ingekocht, en de waarde blijft maar dalen terwijl jij aan het staken bent, kun je niets doen. 

Dit kán dus een nadeel zijn. Je zit vast aan de voorwaarde om x aantal weken of maanden te staken. 

Simpel gesteld: hoe minder risico jij loopt met staken, hoe lager het percentage aan rente. Hoe hoger het risico (dus langere tijd vastzetten), hoe hoger het percentage. 

Lees hier een uitgebreid artikel over de risico’s van staking

Image
Polkadot staken
Credits: Tima Miroshnichenko/ pexels.com 

Wat is compound interest? Passief inkomen

Compound interest betekent rente op rente. Hoe langer je de munten vastzet, hoe hoger dus jouw rente steeds wordt. Dit vormt dus een passief inkomen, omdat jij op dat moment daar niets voor hoeft te doen. 

Auto compounding staat voor automatische rente. Je hoeft tussendoor dus niets te claimen. Dus waarom zou je dan niet vastzetten? Anders staan je Polkadot munten ook maar ‘niets te doen’ in je wallet, zonder dat je er een extra beloning voor krijgt. 

Je hebt dus staking (rente), compound interest (rente op rente) en autocompound (automatische rente op rente). Realiseer dus dat er een verschil tussen zit. 

Het staken van Polkadot is niet moeilijk. Als je eenmaal hebt besloten op welk platform of welke hardware wallet je de munten wil staken, hoef je enkel achter je laptop te springen en de vaste stappen uit te voeren. De stappen staan hieronder uitgelegd. 

 

APR en APY: waar je op moet letten 

APR en APY. 2 belangrijke begrippen die qua letters op elkaar lijken, maar in percentages ziet het er wat anders uit. Afhankelijk van de munt en het handelsplatform zie je een APR en APY bij de beloningen staan. APR staat voor Annual Percentage Rate en APY staat voor Annual Percentage Yield. Het verschil tussen deze twee begrippen is dat bij APR compounding niet wordt meegenomen en bij APY dus wel. Het percentage dat bij APY staat, is dus vele malen hoger in vergelijking met APR. Verkijk je hier dus niet op als je de percentages met elkaar vergelijkt en zorg dat je appels met appels vergelijkt. 

In het plaatje hieronder zie je het verschil in opbrengst duidelijk uitgebeeld, met dezelfde inleg. Het verschil in opbrengst is dus enorm 

Image
APR APY
Datadriveninvestor.com

Waar kun je Polkadot staken?

Het staken van Polkadot is op steeds meer exchanges mogelijk. Toch is het nog niet overal mogelijk. Bij het grootste (en goedkoopste) platform van Nederland, Bitvavo, kan het nog niet. Gelukkig zijn er genoeg andere mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan KuCoin, Crypto.com en Binance. Daarnaast kun je Polkadot ook op een hardware wallet staken. Hieronder lees je stap voor stap wat je moet doen om ook een passief inkomen te creëren.

Polkadot staken op KuCoin

KuCoin staat bekend om de lage handelingskosten, gunstig dus. Naast het kopen en verkopen van munten kun je ook staken. 

Stappenplan om Polkadot te staken op KuCoin:

  • Maak een profiel aan op KuCoin (of bezoek de website of open je app)
  • Koop Polkadot 
  • Klik op ‘staking’ in het Pool-X gedeelte. Hier zoek je op ‘DOT’ of ‘Polkadot’
  • Voer in hoeveel munten je wil staken. Accepteer de voorwaarden
  • Door op ‘participate now’ te klikken, stake je. 

Om te staken dien je dus deel te nemen aan Pool-X, het stake platform dat op de exchange van KuCoin staat. 

Beloningen bij KuCoin

  • Flexibel staken van Polkadot is geen mogelijkheid op KuCoin
  • Staken voor 28 dagen: 8.54% APY

Stappenplan om Polkadot te staken op Crypto.com:

Je kunt Polkadot ook staken op Crypto.com. Crypto.com is enkel te gebruiken via een app, dus niet via een website. Het staken is makkelijk en je krijgt per week jouw vastgezette munten ‘uitbetaald’. 

  • Maak een profiel aan op Crypto.com (of open je app)
  • Koop Polkadot. Op Crypto.com heb je minimaal 10 DOT nodig. 

Onderin je scherm klik je op het blauwe Crypto.com logo

  • Klik op ‘earn’ en op het plusteken 
  • Kies Poldakot als munt en kies de termijn waarvoor je de munten vast wil zetten
  • Accepteer de voorwaarden en daarna op ‘deposit’ en ‘confirm’

Beloningen bij Crypto.com 

  • Flexibel staken: 6% p.a. (= per annum, dus per jaar)
  • Staken voor 1 maand: 8% p.a. (= per annum, dus per jaar)
  • Staken voor 3 maanden: 10% p.a. (= per annum, dus per jaar)

Dit zijn dus mooie percentages in vergelijking met jouw Polkadot laten staan zonder te staken. Onder ‘crypto earn history’ heb je een duidelijk overzicht van jouw ontvangen Polkadot. 

Als je staking periode is afgelopen kun je natuurlijk weer opnieuw staken door het stappenplan weer te volgen. 

 

Image
polkadot staken
RODNOA productions/ Shutterstock.com 

Polkadot staken op Binance

Binance is een wereldwijde exchange en is één van de bekendste. Ook hier kun je Polkadot staken.

Stappenplan om Polkadot te staken op Binance:

  • Maak een profiel aan op Binance (of ga naar de website of je app)
  • Koop Polkadot
  • Klik bovenin het menu op ‘earn’
  • Klik op ‘stake’
  • Zoek naar ‘Polkadot’ of ‘DOT’
  • Kies of je 30, 60 of 90 dagen wil staken 
  • Kies hoeveel DOTs je wil staken
  • Klik op ‘stake now’ 

Beloningen bij Binance

  • Geen mogelijkheid tot flexibel staken
  • Staken voor 30 dagen: APY van 11.51%
  • Staken voor 60 dagen: APY van 14.21%
  • Staken voor 90 dagen: APY van 16.62%

Ook dit zijn hoge rewards voor een mooi passief inkomen. Voor de oplettende lezer: hier staat dus APY. Het gaat dus om de rente op rente. Vergelijk dus de juiste cijfers en percentages met elkaar.

Verschillen per handelsplatform

Per exchange zijn er dus verschillende voorwaarden (flexibel of vast) en zijn er verschillende percentages aan verbonden.

Polkadot vastzetten op een hardware wallet

Je kunt ook jouw munten op een hardware wallet zetten, een fysiek apparaat. Dit is de meest veilige manier om jouw cryptomunten te bewaren. Er zijn verschillende hardware wallets te koop. Denk bijvoorbeeld aan een Ledger. 

Heb je een hardware wallet waarop jouw Polkadot staat? En is dat de Ledger? Dan kun je ook jouw munten vastzetten in de vorm van bonding. Om Polkadot op een Ledger te zetten, dien je wel wat meer stappen uit te voeren. 

Stappenplan:

  • Schaf een Ledger Live aan
  • Download the Ledger Live app. In deze app krijg je toegang tot meerdere staking mogelijkheden
  • Zorg dat je een Polkadot account hebt geïnstalleerd
  • Migreer Polkadot naar jouw Ledger Live
  • Klik op de Polkadot account op 'earn rewards' en op 'continue'
  • Kies waar je jouw rewards wil ontvangen, in 'available balance' of 'bonding balance'. Doe dit meteen. Je kunt dit namelijk niet meer wijzigen in de app zelf
  • Kies hoeveel Polkadot je wil staken. Het minimum is verhoogd naar 120 DOT
  • Je zet jouw Polkadot voor 28 dagen vast en klik op 'continue' en 'nominate'
  • Je gaat 'validators' nomineren en kiest degene met de hoogste rewards

Hier lees je alle details over die 'validators', voor het geval je daar meer over wil weten. 

Wil jij alle stappen nog eens rustig doornemen? Bekijk dan hier deze video zodat jij ook je Polkadot vast kunt zetten. 

https://youtu.be/iGHrHWFEjBE

 

Conclusie 

Polkadot is inmiddels een bekende altcoin, die niet meer weg is te denken. Maar buiten het (ver)handelen van Polkadot kun je deze munt ook staken. Met staken zet je jouw munten vast in ruil voor een percentage rente op de vastgezette munten, als een beloning, waardoor je dus uiteindelijk meer Polkadot ontvangt. Hallo, passief inkomen! 

Staken kan gunstig uitpakken, maar is niet altijd zonder risico. De munt kan namelijk flink stijgen of dalen. Op het moment dat jij kiest voor vast staken, heb je niet de mogelijkheid jouw DOTs eruit te halen. 

Er zijn verschillende manieren om Polkadot te staken. Zo kun je dit doen op verschillende exchanges zoals Crypto.com, Binance of KuCoin. Per exchange zijn de voorwaarden en beloningen verschillend. Kijk dus goed wat op dat moment bij jou past en of je de coins zo lang kunt en wilt missen. Ook op een hardware wallet kun je Polkadot vastzetten, zodat jij rewards ontvangt. Mogelijkheden genoeg dus! 

Ben je ook geïnteresseerd in het staken van Polkadot voor een mooi passief inkomen? Heb je nog vragen over dit onderwerp of over andere onderwerpen? Kom dan bij onze AllesOverCrypto facebookgroep

Credits header: Pierre Duprey/ pexels.com 

Hoe koop ik Polkadot?

Polkadot kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van DOT.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek DOT op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in DOT. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt DOT gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.