longfi technologie router

Wat is LongFi technologie?

Wanneer je actief bent binnen de cryptowereld heb je waarschijnlijk wel van Helium network gehoord. Het project is al sinds 2013 actief en heeft de afgelopen jaren veel bekendheid gekregen. Dat komt mede door de toename van het aantal IoT-apparaten. Dit zijn apparaten die normaal offline werkten, zoals speakers, vaatwassers, horloges en lampen, maar die tegenwoordig aan een netwerk gekoppeld kunnen worden. Dat zorgt voor tal van mogelijkheden.

Helium heeft een technologie ontwikkeld waarmee je internet kunt gebruiken door middel van een combinatie tussen het LoRaWAN protocol en de Helium blockchain. In dit artikel leggen we je meer uit over wat LongFi is en wat je hiermee kunt doen. We beginnen echter met een korte introductie van Helium, zodat het makkelijker is om LongFi te begrijpen. 

Bekijk snel

Introductie van Helium

We beginnen met een introductie van Helium (HNT). Dit is een netwerk dat in 2013 door het Amerikaanse bedrijf Helium Systems is ontwikkeld. Het zou 's werelds eerste peer-to-peer LoRaWAN IoT-netwerk moeten worden. Het netwerk bestaat uit draadloze hotspots die een internetverbinding voor LoRaWAN IoT-apparaten biedt. LoRaWAN is een protocol dat door veel IoT-apparaten wordt gebruikt. Via dit protocol kunnen deze apparaten verbinding maken met andere IoT-apparaten en routers.

Proof-of-Coverage (PoC) is het consensus mechanisme dat Helium gebruikt. Dit consensus mechanisme zorgt ervoor dat de hotspots met elkaar kunnen samenwerken. Zo bepaalt dit algoritme wie transacties moet valideren en welke vergoeding iemand hiervoor krijgt. Verder in dit artikel leggen we je uit op welke manieren je HNT tokens kunt verdienen. Naast PoC gebruikt Helium ook nog het Honey Badger Byzantine fault tolerance (HBBFT) protocol om overeenstemming binnen het netwerk te bereiken. Het protocol lijkt veel op het bekende Byzantine fault tolerance protocol, maar verschilt omdat het oplossingen heeft gevonden tegen veelvoorkomende fouten die nodes laten stoppen te werken (waardoor Helium-nodes niet altijd zouden werken).

Wil je nog meer te weten komen over Helium voordat we verder gaan naar de LongFi technologie? Onderstaande video vertelt je alles dat je wilt weten.

Wat is LongFi technologie?

LongFi staat voor long-range WiFi en is een technologie die goedkope en ongereguleerde point-to-point WiFi creëert. Eh, wat?! Iedereen kan zelf een apparaat (de router) kopen en koppelen aan een netwerk. Vervolgens kan iedereen die in de buurt is met de router verbinden om toegang tot het internet te krijgen. LongFi is ontwikkeld door Helium Systems, die ook achter de Helium token (HNT) zit. De HNT token speelt dan ook een belangrijke rol binnen LongFi.

Iedereen kan zelf een router binnen het netwerk opzetten. Wanneer je dat doet, ben je Helium aan het minen. Nu reist de vraag waarom je dat zou doen. Het kost immers moeite én geld, dus wil je er ook wat voor terugkrijgen. Dat krijg je, want door internet aan te bieden ontvang je HNT tokens. Zo wil Helium Systems mensen aansporen om zich aan te sluiten bij het netwerk. Een groter netwerk betekent dat meer mensen toegang tot het internet hebben. Om toegang te krijgen heb je zelf HNT tokens nodig, want je betaalt voor de hoeveelheid internet dat je verbruikt.

Naast Helium gebruikt LongFi ook nog het LoRa netwerk. LongFi is dus een combinatie tussen het draadloos protocol van LoRaWAN en de blockchain van Helium. Het resultaat is dat je met LongFi overal gebruik kunt maken van internet via de blockchain van Helium en het protocol van LoRaWAN.

Wat kun je met LongFi doen?

LongFi biedt verschillende functies, waaronder roaming. Het is dus mogelijk om LongFi als WiFi-hotspot te gebruiken. Maar ook kan een apparaat microtransacties verwerken. Hierdoor kunnen gebruikers van WiFi betalen voor slechts de internet die ze daadwerkelijk gebruiken.

Wat voor router heb ik nodig om deel te nemen?

Wil je Helium minen? Dan kun je een router aanschaffen dat het protocol ondersteunt. Na de lancering was het protocol open-source en kon iedere fabrikant een router ontwikkelen die voor het netwerk geschikt zou zijn. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk en zijn er slechts een aantal fabrikanten die de technologie ondersteunen. Dit zijn goedgekeurde verkopers die een HIP19-certificering op zak hebben. Dat kan onder andere bij deze webshop.

In onderstaande video leer je meer over wat LoRaWAN is.

Hoe kun je HNT verdienen?

HNT is de token van de Helium blockchain en speelt een belangrijke rol binnen LongFi. Je kunt deze tokens verdienen door Helium te minen en een router aan te schaffen die het protocol ondersteunt. Vervolgens verdien je HNT wanneer IoT-apparaten verbinding met jouw router maken. Op dat moment kun je transacties verwerken. Ook is het mogelijk om HNT te verdienen door draadloze dekking te leveren aan zogeheten LoRaWAN gateways. Wanneer je meer HNT wilt verdienen is het raadzaam om in de buurt van LoRa gateways te zijn die Helium ondersteunen.

Waarom LongFi gebruiken?

Misschien rest je nog de vraag waarom je LongFi in plaats van WiFi zou gebruiken. Door LongFi te gebruiken ondersteun je de decentralisatie van internetdiensten. Normaal gesproken wordt internet door een grote centrale provider aangeboden. Bij LongFi wordt de internet door een decentraal netwerk aangeboden.

Daarnaast is LongFi iedeaal voor IoT apparaten die het LoRaWAN protocol ondersteunen. Het maakt namelijk gebruik van een combinatie tussen LoRaWAN en de Helium blockchain. Een ander belangrijke reden is dat LongFi goedkoper en sneller kan zijn wanneer het netwerk van routers zich verder uitbreidt. Des te meer routers actief zijn, des te sneller LongFi wordt. Dit betekent dat LongFi lineair schaalbaar is.

Iedereen heeft de mogelijkheid om LongFi aan te bieden. Hiervoor heb je slechts en alleen een speciale router en een HNT wallet nodig. Je kunt de router vrij eenvoudig aan het netwerk koppelen, waarna je direct kunt starten met het verdienen van HNT tokens. Het is niet nodig om na verloop van tijd nieuwe hardware aan te schaffen, want iedereen heeft routers die vrijwel dezelfde kwaliteit leveren. Dat maakt het een stuk goedkoper dan mining op de blockchain van Bitcoin, waar je veel geld kwijt bent aan dure hardware.

De voor- en nadelen van LongFi

Nu je hebt gelezen wat LongFi is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van deze technologie. Om nog eens kort samen te vatten wat LongFi is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van LongFi voor je opsommen.

Voordelen

 • Decentraal netwerk - Iedereen kan deelnemen aan het netwerk van Helium dat de werking van LongFi garandeert. Dit maakt de LongFi technologie decentraal en uniek. Er is geen enkel andere provider van WiFi dat zo decentraal als LongFi is.
 • Verbruikt minder energie - De Helium blockchain verbruikt veel minder energie dan andere populaire blockchains zoals Ethereum en Bitcoin. Het is dus een goede zaak dat Helium Systems een eigen blockchain heeft ontwikkeld, in plaats van dat ze hun product op een andere blockchain hebben ontwikkeld. Het zorgt ervoor dat ze zelf een rol spelen in het energieverbruik van hun product.
 • Geld verdienen - Je kunt geld verdienen door deel te nemen aan het netwerk. Het is vrij eenvoudig om dat te doen, want je hoeft hier alleen een speciale router voor aan te schaffen. Vervolgens koppel je de router aan je crypto wallet, waarna je HNT kunt verdienen.
 • Veilig - Het netwerk van Helium is verschillende keren getest en wordt tegenwoordig nog steeds gecheckt op veiligheid. Er zijn nog geen problemen ondervonden, wat maakt dat we LongFi zonder zorgen kunnen gebruiken. 
 • Schaalbaar - Het netwerk is schaalbaar. Sterker nog, de technologie werkt alleen maar beter wanneer het netwerk groter wordt. Ook hier heeft LongFi veel baat bij de eigen blockchain die het heeft. De ontwikkelaars zouden deze schaalbaarheid nooit kunnen vinden bij veel andere bestaande blockchains.
 • Pay as you use - Je betaalt voor de internet die je gebruikt. Het is dus niet nodig om een maandelijks abonnement af te sluiten. Dat kan voordelig uitpakken, want wanneer je minder verbruikt hoef je minder te betalen. Scheelt niet alleen veel geld, maar is ook nog eens een stuk eerlijker.
 • Revolutie - Voortboordurend op de andere voordelen: LongFi is revolutionair. Er is geen enkele andere technologie zoals dat van LongFi. Dat maakt dat de makers een product hebben ontwikkeld dat nog niet beschikbaar was en dus écht iets toevoegen aan de wereld. Voor beleggers kan HNT een interessante belegging zijn (al is hier wel eigen onderzoek voor nodig).

Nadelen

 • Vertraging op bestellen van hotspot - LongFi is ontzettend populair geworden. In combinatie met werelwijde productieproblemen en tekortkomingen aan chips staat er een flinke vertraging op de levering van nieuwe hotspots. Het kan daarom enige tijd duren voordat je zelf een hotspot in bezit hebt. Het nadeel is dat de groei van het netwerk is verbonden aan de snelheid van de productie van hotspots.
 • Concurrentie - Ondanks dat het product van Helium vrij uniek is, concurreert het met veel andere bedrijven die internet leveren. Denk hierbij ook aan leveranciers van IoT-frameworks, zoals Google en Amazon. Er zijn ook verschillende andere cryptoprojecten die iets soortgelijks bieden, zoals IOTA (IOTA).
 • Afhankelijkheid van tokenprijs - Stijgt de HNT token in waarde? Mooi voor beleggers, maar minder mooi voor gebruikers. HNT is een volatiele cryptocurrency, wat goed kan uitpakken voor investeerders, maar minder goed voor mensen die HNT gebruiken voor het gebruik van LongFi.

Hoe een waar kun je Helium tokens (HNT) kopen?

Wil je Helium tokens (HNT) kopen? Je kunt de tokens gebruiken wanneer je LongFi wilt gebruiken. Het kopen van HNT tokens kun je doen bij CoinbaseBinanceOKEXCrypto.comKuCoin, Bitvavo en Coinmerce.

 1. Meld je aan bij de crypto exchange waar je gebruik van wilt maken. Klik op de exchange hierboven om direct naar de aanmeldpagina te gaan.
 2. Login in je account
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!
 3. Zorg ervoor dat er genoeg geld op jouw account staat
 4. Ga op zoek naar Helium (HNT) in de crypto lijst
 5. Kies vervolgens de order die je wilt plaatsen en geef aan hoeveel HNT tokens je wilt kopen
 6. Plaats de order
 7. Gefeliciteerd! Je bent in het bezit van HNT tokens!

Dit is de makkelijkste manier om HNT tokens te kopen. Wanneer je ze voor LongFi wilt gebruiken, moet je ze nog naar een speciale wallet sturen. Bij sommige exchanges is het verplicht om je wallet adres eerst te registreren voordat je hier tokens naartoe kunt sturen.

Conclusie

LongFi is dus de benaming van het draadloze internet dat door een combinatie van de Helium blockchain en het LoRaWAN protocol wordt aangeboden. De Helium blockchain bestaat uit routers die met elkaar zijn verbonden. Iedereen kan zelf een router aanschaffen en aan het netwerk verbinden om zo HNT tokens te minen. Bij het minen valideer je transacties en bied je internetdiensten aan. Des te meer IoT-apparaten van de internetdiensten die je aanbiedt gebruikmaken, des te meer HNT je kunt verdienen. Het loont dus door in een gebied actief te zijn waar veel IoT-apparaten aanwezig zijn die het LoRaWAN protocol gebruiken.

Het is natuurlijk ook mogelijk om juist alleen gebruik te maken van LongFi. Daarvoor heb je een apparaat en HNT tokens nodig. Voor het gebruik van de LongFi-internet betaal je met HNT tokens. Je betaalt slechts en alleen voor de hoeveelheid internet die je verbruikt, en hoeft dus geen maandelijks abonnement af te sluiten zoals vaak het geval is.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over LongFi, Helium of andere cryptocurrencies? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over de LongFi technologie zijn.

Headerfoto door jarrow153


Ben je beginner en wil je starten met crypto?

Volg dan de Crypto Summit! Starten met crypto binnen 1 week!

 • Ontvang een week lang iedere dag een waardevolle les van een echte Crypto Expert
 • Aan het einde van de week kan jij verantwoord starten met crypto
 • Tijdelijk voor maar 47 euro

Aanmelden voor de Crypto Summit

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.