Grafiek crypto telefoon

Knaken | Betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

In een snel veranderende wereld is het vaak lastig om door de bomen het bos nog te zien. Je wilt wel graag investeren in crypto, maar je hebt geen idee via welk platform of op welke manier? Er zijn tenslotte verschillende manieren, maar welke is de beste? Naast ingewikkelde exchanges, zijn er gelukkig ook brokers. Deze opereren als tussenpartij om een investering zo eenvoudig en gemakkelijk mogelijk te maken voor een beginnend investeerder. Ontdek hier de volledige werking van Knaken, een Nederlands brokersplatform dat actief is sinds 2018.

Bekijk snel

Wil je alvast weten hoe het dashboard en het platform van Knaken eruitziet? Bekijk onderstaande video voor een volledig overzicht. Let wel op: tijdens het opnemen van deze video was het domeinnaam nog Knaken.eu. Dit is gewijzigd naar Knaken.nl

Ontstaan Knaken

Knaken is een Nederlands brokersplatform dat is opgericht in 2017 - 2018 door CEO Ronald Jonkers en CFO Vincent van der Sanden. Met een achtergrond in financiën en techniek, kregen ze al in de vroege beginjaren interesse in crypto en in Bitcoin. Na zelf te investeren en overtuigd te zijn van deze nieuwe financiële revolutie, kregen ze steeds meer de vraag van anderen om hen te helpen bij het aankoopproces van bepaalde cryptovaluta.

Hierdoor besefte ze dat het aankopen van crypto onnodig complex is en dat er nood is aan een vereenvoudigde manier. Als oprichters van Knaken hebben ze maar een doel voor ogen, namelijk: het toegankelijk maken van digitale valuta voor iedereen, met of zonder technische kennis. En dit allemaal op een innovatieve en veilige manier waarbij simpliciteit en gebruikersgemak een prominente rol spelen. Hun slagzin is dan ook: “Keep it stupid simple”

In 2019-2020 ging Knaken live en groeide het uit tot een succesvolle startup waarbij ze starten met hun DNB-registratie. Elke aanbieder van cryptodiensten in Nederland moet een inschrijving in het openbaar register van DNB aanvragen. Deze houdt toezicht op de naleving van de wet ter voorkoming van onder andere witwassen. De DND-registratie werd succesvol voltooid in februari 2021. Op moment van schrijven heeft Knaken een dynamisch team met maar liefst 11 medewerkers.

Broker vs. exchange

Knaken is een Nederlandse broker dat de toegang tot crypto toegankelijker moet maken voor het grote publiek. Met steeds meer bewustwording van de nieuwe technologie die crypto te bieden heeft en de toenemende mogelijkheden, krijgen steeds meer investeerders interesse om ook hun kansen te wagen in de wereld van crypto.

Het is nog steeds een vrij jonge markt die zich zeer snel ontwikkelt, en het kan voor jonge investeerders dan ook knap lastig zijn om door de bomen het bos nog te zien. Wanneer we kijken naar grote internationale exchanges, schrikt dit menig beginnend investeerder af omdat ze overdonderd worden door de continu veranderende orderboeken en de willekeurige bedragen die je om de oren vliegen.

Een goede manier om deze drempel te minimaliseren, om werkelijk iedereen toegang te bieden tot de wereld van crypto, is om gebruik te maken van een broker. De broker neemt de verantwoordelijkheid op zich om effectief de aankoop van jouw crypto te doen.

Hoe werkt een broker?

Een broker is in feite een tussenpartij tussen de investeerder en de exchange. Je hebt dezelfde mogelijkheden en kansen als iemand die rechtstreeks handelt, maar bij een broker besteed je het proces uit aan hen.

Stel je wilt investeren in Bitcoin (BTC) en wilt een order plaatsen voor 50 euro. Je plaatst deze order bij de broker en betaalt hiervoor aan de hand van één van de betaalmogelijkheden. Vanaf dat moment, plaatst de broker deze order bij een exchange. Na het vullen van deze order, worden deze crypto verstuurd naar de opgegeven wallet.

Een broker vraagt over het algemeen een hogere fee dan de exchange zelf, maar je krijgt hiervoor wel tal van voordelen.

Image
knaken home
Knaken.nl

Voordelen broker

Kennis

Een van de grootste voordelen die een broker biedt, is dat werkelijk iedereen kan investeren in crypto zonder enige voorkennis van ingewikkelde exchanges. Een beginnend investeerder kan snel overrompeld worden door zowel de interface van een exchange, als de eindeloze opties. Inmiddels zijn er vereenvoudigde exchanges beschikbaar, maar alsnog is hier enige basiskennis voor vereist.

Betaalmethode

Bij een exchange zijn vaak de betaalmethodes beperkt. Wanneer we kijken naar grotere internationale exchanges, is één van de weinige opties hier betalen met creditcard. Een aanzienlijk deel van zowel de Nederlandse als de Belgische bevolking heeft nog steeds geen kredietkaart. Hierdoor sluit je deze bevolkingsgroe uit om te investeren in crypto. De betaalmogelijkheden bij een broker zijn doorgaans veel uitgebreider, alsook bij Knaken. Hier komen we later op terug.

Ondersteuning

Samenhangend met de gebrekkige kennis van een beginnend investeerder, is het hebben van een uitgebreide ondersteuning wel een zeer groot pluspunt. Zo kan je hier steeds terecht met al je vragen en/of opmerkingen en word je steeds begeleid in het aankoop- of verkoopproces van je crypto.

Registratie Knaken – KYC

Een KYC-procedure, beter bekend als know your customer, is het proces waarbij je je verifieert als persoon op basis van een aantal overheidsdocumenten en bijkomende vragen. Bij het aanmelden van Knaken krijg je een paar vragen waaronder je leeftijd, adres en jaarlijks inkomen. Om deze registratie te voltooien, vraagt Knaken je een QR-code te scannen en je locatie te bevestigen. Indien je je locatiegegevens niet wenst aan te zetten, kan je er ook voor kiezen om later een kopie door te sturen van een van onderstaande documenten:

  • Identiteitskaart
  • Rijbewijs
  • Paspoort

Dashboard

Is je verificatie voltooid, dan krijg je toegang tot je persoonlijke dashboard. Hierbij krijg je alle informatie te zien betreffende je eigen account. Zo heb je inzicht in uiteraard je gehele portfolio maar ook kan je vanuit hier navigeren naar je accountgegevens, affiliate programs en dergelijke.

Staken

Je kan vanuit je dashboard ook je eigen crypto gaan staken. Het staking protocol van Knaken gebeurt op basis van een nauwe samenwerking met partners. Hier kan je kiezen op je bepaalde valuta te staken voor een bepaalde tijd. Let op: dit is enkel een fixed staking. Dit is staking op basis van een vaste termijn. In onderstaand voorbeeld zijn deze termijnen vastgesteld op 1 maand, 6 maanden en 12 maanden. Je kan hier ook kiezen om te winst te gaan compounden. Dit wil zeggen dat na afloop van je verdiende rente, je automatisch terug gaat staken voor dezelfde tijd.

Op moment van schrijven is het enkel mogelijk om Knaken tokens te staken. Dit is een valuta die gelijkstaat aan de waarde van één euro. Maar het team is druk bezig om deze opties uit te breiden naar zoveel mogelijk crypto valuta.

 

Image
Staken Knaken
Knaken.nl

Auto order

Een absolute meerwaarde van Knaken is de functie van auto order. Stel je wilt graag investeren in Bitcoin, maar niet tegen eender welke prijs. Bij auto-order kan je een automatische order plaatsen op basis van verschillende parameters. Stel je wil een bepaalde valuta alleen maar kopen onder een bepaalde prijs, voor een bepaald bedrag. Dan kan je deze gegevens hier invullen en zal de broker voor jou deze valuta aankopen indien er voldaan wordt aan deze parameters. Deze automatische order kan je ook instellen voor het verkopen van je valuta.

Wallet

Knaken heeft software wallets in het platform. Wanneer je een aankoop hebt gedaan via Knaken, ontvang je deze crypto in je eigen persoonlijke wallet. Hierbij kan je steeds de actuele waarde van je portfolio zien, verdeeld over de verschillende digitale assets die je bezit. Vanuit deze persoonlijke wallet kan je ook valuta gaan versturen naar andere adressen.

De veiligste manier is nog steeds om je crypto te bewaren in een hardware wallet. Ondanks dat je nadruk legt op veiligheid, kan niemand je deze veiligheid 100% garanderen. Het gezegde luidt dan ook vaker ‘not your keys, not your wallet’.

Knaken Token

Het brokersplatform heeft een eigen native token, namelijk Knaken Token. Dit is een crypto valuta die is gepegged aan de euro en wordt gebruikt in het platform. Dit betekent dat één Knaken Token gelijk staat aan de waarde van één euro. De aankopen worden gedaan in euro, maar het team achter Knaken maakt gebruik van het Knaken Token als representatie van de euro op het platform.  

Aanbod crypto bij Knaken

Op moment van schrijven kan je bij Knaken handelen met mee dan 65 verschillende crypto. Een aantal van deze crypto zijn onder andere:

Bekijk hier de hele volledige lijst met coins.

Handelen crypto

Bij Knaken kan je investeren in verschillende crypto maar uiteraard kan je deze ook weer gaan verhandelen. Merk hier op dat je enkel je huidige crypto kan verkopen tegen fiatgeld. Het actief handelen, van de ene cryptomunt naar de andere, is mogelijk gemaakt door het gebruik van hun native Knaken Token. Dit kan je in het platform gebruiken om gemakkelijk een trade te doen. 

Betaalopties

Eén van de voordelen van een broker is doorgaans het uitgebreide aanbod aan betaalmogelijkheden. Bij een exchange is dat vaak beperkt tot het gebruik van een creditcard, maar bij Knaken heb je tal van betaalmogelijkheden. Hierdoor kan iedereen investeren in zijn of haar favoriete crypto. Wens je te betalen met iDeal? Dan heb je maar liefst keuze uit 11 verschillende banken. Bekijk in onderstaand voorbeeld alle opties.

Image
Knaken Bitcoin kopen Ideal
Image
Bitcoin kopen Knaken bank
Portal.Knaken

Veiligheid

Eén van de kernwaarden van Knaken is veiligheid. Dit benadrukt Knaken door gebruikers erop te wijzen om extra maatregelen te nemen zoals het activeren van 2FA.

2FA-verificatie

Een 2FA of tweestapsverificatie is een extra beveiliging die jij kan activeren. Dit gebeurt aan de hand van Google Authenticator. Door de unieke QR-code te scannen, kan jij Knaken toevoegen aan je Google Authenticator. Elke keer als jij aanmeldt op het platform, zal jij een extra unieke code moeten gebruiken om te verifiëren dat jij, en alleen jij, je wilt aanmelden op het platform.

Handelskosten

Bij een exchange spreken we vaak van een takersfee en een makersfee. Dit zijn variabele kosten die gepaard gaan met het handelen op een exchange. In het geval van een broker zijn deze kosten dus niet van toepassing. Maar wat is het verdienmodel van een broker en hoe werken zij? Zij nemen een deel van de transactiekosten die worden gemaakt via het platform.

Hoeveel de handelskost per transactie bedraagt is niet exact te zeggen. Dit omdat ze geen commissie rekenen over de koers, zoals een exchange doet. Hoeveel deze kost bedraagt is transparant en duidelijk te zien alvorens je een aankoop of verkoop doet van een bepaalde valuta. Je kan hier rekening houden met een gemiddelde van 1%. Handelen via een broker is dus duurder dan rechtstreeks handelen op een exchange, maar je krijgt er dan ook wel een hele hoop voor terug!

Affiliate worden bij Knaken

Wil je graag een passief inkomen verdienen door Knaken te promoten bij je vrienden en familie? Iedere gebruiker heeft een affiliate link die hij/zij kan delen. Wanneer je een registratie krijgt via jouw unieke link, ontvang jij 20% van alle winst die Knaken maakt op hun transacties. Als broker, doet Knaken de effectieve aankoop van jouw crypto en vraagt hier een bepaalde handelskost voor. Van deze handelskosten van je affiliate, ontvang jij 20%.

Partners

Ondanks dat Knaken nog een jong platform is, hebben ze reeds hele mooie partners! Naast Bunq hebben ze ook een samenwerking met voetbalclubs Sparta en Feyenoord. Als primeur kunnen wij ook mededelen dat sinds kort AllesOverCrypto educatie-partner is van Knaken.

Image
Knaken partners
Knaken.nl

 

Klantendienst

Knaken heeft een klantendienst die onmiddellijk ter beschikking staat om antwoord te geven op al jouw vragen. Via een interactieve live chat ben je binnen enkele seconde je vragen aan het stellen aan een medewerker. Veel exchanges en/of andere brokers hebben deze functie niet, waardoor een investeerder mogelijk met een vraag blijft zitten waar hij of zij graag zo snel mogelijk antwoord op wil hebben.

Door gebruik te maken van een interactieve klantendienst en een live chat functie op de website, kan je meteen terecht bij het team wat vertrouwen schept. Aarzel je of heb je bepaalde vragen? Stel ze meteen en krijg binnen enkele minuten antwoord.

Conclusie

Een broker winst aan populariteit door de simpliciteit en het gebruikersgemak. Steeds meer investeerders vinden de weg naar crypto en willen dan ook zelf gaan investeren. Vaak zijn ze overspoeld door de mogelijkheden en willen ze graag begeleiding bij het aankopen of verkopen van hun favoriete crypto. Daarom is het gebruik van een broker een mooi alternatief waarbij ze haast kinderlijk eenvoudig een investering kunnen maken via Knaken. Heb je nog geen account bij Knaken? Meld je hier aan en investeer vandaag nog in je eerste crypto!

Momenteel heeft Knaken al een uitgebreid aanbod van crypto’s beschikbaar en dit aanbod zal in de toekomst ongetwijfeld nog verder uitbreiden zodat steeds meer investeerders de weg vinden naar Knaken. Voor een relatief jong platform, hebben ze zich op korte tijd weten te profileren als echte experts met mooie partnerships waaronder Sparta en Feyenoord. We zijn dan ook benieuwd naar hoe Knaken zich verder gaat evolueren in de toekomst!

Heb jij nog bijkomende vragen of Knaken of over een andere broker? Stel het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.”

Header image: Jirsak/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.