Wetgeving
20/12/22

Crypto belasting over belastingjaar 2022 - Hoe zit het?

Crypto belasting over belastingjaar 2022 - Hoe zit het?

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Het leven kent maar twee zekerheden: we gaan een keer dood en we zullen altijd belasting moeten betalen. Helaas komen we hier niet onderuit. Het is daarom beter om de regels goed te kennen zodat je jezelf hieraan kunt houden. Doe je dat niet, kun je jezelf met vervelende problemen opzadelen. En dat is het echt niet waard. In Nederland moeten we ook belasting over cryptocurrencies betalen.

Ieder jaar veranderen de regels van de Belastingdienst, waardoor het lastig is om altijd te weten hoe het precies zit. In 2023 doen we onze belastingaangifte over 2022. We leggen je in dit artikel de belastingregels rond crypto over belastingjaar 2022 in Nederland uit. 

Bekijk snel

Moet ik belasting over crypto betalen?

Ja, helaas moeten we belasting over crypto betalen. Deze geef je op in box 1 (inkomen uit werk en woning) of box 3 (vermogensrendementsheffing) bij de Belastingdienst. Dit kan dus voor iedereen verschillen, afhankelijk van de situatie waarin je zit.

Je geeft crypto in box 1 op als:

  • Je een hoofdinkomen uit crypto haalt (en dus geen andere baan naast crypto trading hebt)

Je geeft crypto in box 3 op als:

  • Je crypto bezit/verhandelt naast een baan waar je een hoofdinkomen uit verdient (het inkomen uit deze baan geef je in box 1 op)

Voor de meeste mensen geldt dat ze hun cryptocurrencies in box 3 opgeven. De lijn tussen deze twee boxen is erg dun, en soms is het dus onduidelijk in welke box je jouw crypto moet opgeven. Twijfel je? Dan zou je contact met een accountant kunnen opnemen.

Wat als ik mijn crypto niet opgeef bij de fiscus?

Crypto wordt vaak als een anonieme valuta gezien. Dat klopt deels. Wanneer je van de blockchain gebruik maakt, hoef je jouw persoonsgegevens nergens op te geven. Jouw wallet adres is dus niet direct gekoppeld aan jouw identiteit, mits je de juiste wallet gebruikt: een non-custodial wallet. Je hebt de sleutels van je wallet dan in eigen beheer. De kans is groot dat je een custodial wallet gebruikt, zoals een crypto exchange.

Bewaar je jouw crypto bij een centrale crypto exchange, zoals Bitvavo of Binance? Dan moet je eerst je identiteit verifiëren om de exchange te kunnen gebruiken. Jouw cryptocurrencies zijn dan dus aan je identiteit gekoppeld. Ook wanneer je crypto op een centrale exchange koopt en naar een non-custodial wallet stuurt, is jouw identiteit aan deze non-custodial wallet gekoppeld. De Belastingdienst kan dus vrij eenvoudig achterhalen welke cryptocurrencies van jou zijn. Nu hebben ze misschien nog niet de mankracht of technologieën om mensen die crypto achterhouden snel op te sporen, maar dat kan in de toekomst veranderen. Het kan dat je dan achteraf nog een boete ontvangt voor het niet opgeven van je crypto. In het ergste geval kom je op een zwarte lijst te staan.

Geef dus altijd je crypto op bij de Belastingdienst. De kans is groot dat je geen of weinig belasting betaalt, dus is dit het risico niet waard.

Zijn de belastingregels voor 2022 niet aangepast?

De Nederlandse overheid heeft de belastingregels voor box 3 inderdaad aangepast. Door deze nieuwe rekenmethode wordt vermogen in drie groepen opgedeeld:

  • Spaargeld
  • Overige bezittingen (beleggingen)
  • Schulden

De hoogte van de belasting verschilt per groep. Zo betaal je volgens deze regels meer belasting over 'overige bezittingen' dan over 'spaargeld'. Volgens deze regels zou je soms meer belasting betalen dan het rendement dat je had behaald. Dat vond een groep mensen niet eerlijk, en stapte daarom naar de rechter. Op 24 december 2021 gaf de hoogste rechter toe dat deze belastingregels inderdaad niet eerlijk zijn. De overheid moest de regels daarom opnieuw aanpassen. De overheid en Belastingdienst gaven aan dat dit nog tot 2026 zou kunnen duren. Daarom mag je over belastingjaar 2022 kiezen of je de nieuwe rekenmethode of oude rekenmethode gebruikt.

In onderstaande video kom je meer te weten over de uitspraak van de rechter.

Welke peildatum gebruik je?

Voordat je jouw cryptocurrencies bij de fiscus opgeeft, moet je de waarde hiervan eerst omzetten naar euro's. Betaal je inkomstenbelasting over 2022? Dan gebruik je 1 januari 2022 als peildatum. Dit betekent dat je niet hoeft te kijken naar hoeveel jouw crypto in waarde is gestegen. Je hoeft alleen de waarde van al je cryptocurrencies en andere beleggingen op 1 januari 2022 op te geven. Hiervoor gebruik je de koers die door het platform waarop je handelt wordt gehanteerd.

Een tip: wanneer het opnieuw 1 januari is, kun je een screenshot van al je wallets maken. Wanneer je dan opnieuw belasting moet doen, heb je de waarde van je cryptocurrencies snel gevonden!

Box 3: Hoeveel belasting betaal ik over crypto in belastingjaar 2022?

We leggen je hieronder uit hoeveel belasting je over belastingjaar 2022 in box 3 betaalt. 

Vrijstelling

In Nederland hoeven we over een deel van ons vermogen geen belasting te betalen. We noemen dit het heffingsvrije vermogen. Voor belastingjaar 2022 staat het heffingsvrije vermogen op €50.650. Voor fiscale partners staat het heffingsvrije deel op €101.300. Voor groen sparen/groen beleggen kom je in aanmerking voor een extra heffingsvrij deel van €61.215.

Is jouw vermogen minder dan €50.650 waard? Dan heb je geluk, want dan betaal je hier geen belasting over. Je moet dit vermogen dan nog wel aangeven bij de Belastingdienst.

Ook hoef je jouw schulden niet helemaal mee te tellen. Voor 2022 geldt er een schuldendrempel van €3.200. Voor fiscale partners staat de schuldendrempel op €6.400. De schulden die overblijven tel je mee in box 3.

Oude rekenmethode

Volgens de oude rekenmethode betaal je meer belasting zodra je meer verhogen hebt. De overheid gaat er hierbij vanuit dat je meer rendement verdient wanneer jouw vermogen hoger is. Het maakt voor de fiscus niet uit hoe dit rendement verdiend wordt, want spaargeld en beleggingen worden niet gescheiden.

Hieronder zie je de hoogte van de belasting volgens de oude rekenmethode in box 3.

Vermogen Belasting
€0 - €50.650 0%
€50.650 - €101.300 1,82%
€101.300 - €1.013.000 4,37%
Meer dan €1.013.000 5,53%

Nieuwe rekenmethode

Bij de nieuwe rekenmethode gaat de fiscus er niet meer vanuit dat je meer rendement verdient wanneer je meer vermogen hebt. Nu maakt men onderscheidt tussen spaargeld, overige bezittingen en schulden. Waarom? Over spaargeld verdien je een lager rendement dan over beleggingen, volgens de Belastingdienst. Het maakt dus niet uit of dit ook daadwerkelijk zo is. Dat is de reden dat de rechter besloot dat deze rekenmethode niet eerlijk is.

Hieronder zie je de hoogte van de belasting volgens de nieuwe rekenmethode in box 3.

Categorie Belasting
Spaargeld 0,01%
Overige bezittingen 5,69%
Schulden 2,46%

Het valt je waarschijnlijk meteen op dat je fors meer belasting over overige bezittingen betaalt. Hieronder vallen ook beleggingen in crypto. Het kan natuurlijk zo zijn dat je in 2022 helemaal geen rendement hebt verdiend dat boven deze 5,69% komt. Daarom kiezen veel mensen die hun geld beleggen voor de oude rekenmethode. Daar betaal je namelijk lagere belasting. Mensen die vooral veel spaargeld hebben, kiezen veelal voor de nieuwe rekenmethode. Hier betalen ze minder belasting over hun spaargeld dan volgens de oude rekenmethode.

Welke rekenmethode moet ik kiezen?

Je kunt zelf bepalen welke rekenmethode je gebruikt. Bereken voor jezelf hoeveel belasting je moet betalen volgens de oude rekenmethode en volgens de nieuwe rekenmethode, om te weten te komen bij welke methode je de minste belasting betaalt.

We hebben ook een video gemaakt over de informatie die we in dit artikel geven. Je kunt de video hieronder bekijken.

Belasting over crypto in box 1

Heb jij geen werk waar je een hoofdinkomen uit verdient en is crypto dus jouw voornaamste en enige inkomstenbron? Dan betaal je hier waarschijnlijk belasting over in box 1. De hoogte van de belasting in box 1 is fors hoger dan in box 3. De overheid belast inkomen uit werk en woning namelijk het hardst. Hieronder zie je een overzicht van de hoogte van de belasting die je over belastingbaar inkomen betaalt. Dit betekent dat alle heffingskortingen, etc. er al vanaf zijn gehaald.

Schijf Belastbaar inkomen Belastingpercentage
1 Tot €69.399 37,07%
2 Vanaf €69.399 49,5%

Veelgestelde vragen

We hebben je in dit artikel zo veel mogelijk proberen te vertellen over crypto belasting in 2022. Zit je nog met vragen? Misschien staat het antwoord hieronder tussen!  

Hoeveel belasting betaal ik als miner?

Ben je een miner? De Belastingdienst geeft aan dat de inkomsten uit mining vaak laag zijn door de hoge kosten die hiermee gepaard gaan. Omdat je hier vrijwel geen voordeel uit kunt halen, hoef je de inkomsten uit mining die je in 2022 hebt verdiend niet op te geven bij de Belastingdienst. Maar: dat wordt anders wanneer de inkomsten uit mining hoger dan de kosten zijn. Je geeft dit inkomen dan op onder 'inkomsten uit overig werk of winst uit ondernemingen'.

Wat als ik mijn loon in crypto ontvang?

Ben je een werknemer en ontvang je loon in crypto? Dan reken je de waarde van de crypto om naar euro's. Vervolgens geef je deze waarde op onder box 1. Voor het omrekenen van de cryptocurrency gebruik je de datum waarop je de crypto hebt ontvangen. Je gebruikt hierbij de koers die jouw wallet of exchange gebruikt.

Wat als ik ondernemer ben en in ik crypto word betaald (inkomstenbelasting)?

Ben je ondernemer en word je in crypto betaald? Dan reken je de waarde om naar euro's. Vervolgens reken je dit bedrag tot je omzet. De winst of het verlies dat je als ondernemer maakt voeg je toe in de wint-en-verliesrekening. Wanneer je als ondernemer crypto koopt, horen deze tot de ondernemingsvermogen. Koop je deze buiten je onderneming om, valt het gewoon onder je persoonlijk vermogen.

Wat als ik ondernemer ben en in ik crypto word betaald (omzetbelasting)?

Je rekent de waarde van de crypto om naar euro's en voegt deze toe aan je omzet. Vervolgens betaal je hier de normale omzetbelasting over.

Ik weet niet zeker hoe ik mijn crypto moet opgeven bij de Belastingdienst...

Weet je niet helemaal zeker hoe of wat? Dan zou je de hulp van een boekhouder of accountant kunnen inschakelen. Zij zijn gespecialiseerd in inkomensbelasting en kunnen je dus antwoord op al je vragen geven. Natuurlijk kun je jouw inkomstenbelasting ook door hun laten indienen.

Cryptomunten en belastingen

Conclusie

In Nederland moeten we helaas belasting over onze cryptocurrencies betalen. De hoogte van de belasting kan per persoon en situatie verschillen. In de meeste gevallen vallen je cryptocurrencies in box 3, maar er zijn ook situaties te bedenken waarbinnen deze in box 1 vallen. Doe hier dus onderzoek naar. Vallen jouw cryptocurrencies in box 3? Dan kun je over belastingjaar 2022 kiezen tussen de nieuwe rekenmethode en oude rekenmethode. Ook hierbij geldt dat je het beste onderzoek kunt doen naar welke rekenmethode voor jou het voordeligst uitpakt. Mensen die veel spaargeld hebben, kiezen vaak voor de nieuwe rekenmethode. Hier betaal je namelijk minder belasting over spaargeld. Mensen die juist veel vermogen in beleggingen zoals crypto en aandelen hebben zitten, kiezen veelal voor de oude rekenmethode. Daar betaal je namelijk een lager belastingtarief over beleggingen.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over cryptografie, wallet adressen of andere crypto onderwerpen? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over dit artikel is.

Headfoto door Nancy Beijersbergen

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!