Zijn blockchain en cryptocurrency's onafscheidelijk?

Kan blockchain bestaan zonder cryptocurrency's?

We hebben het tegenwoordig meer over de koersen van cryptocurrency's dan over de achterliggende blockchaintechnologie. Daarentegen zijn bedrijven en regeringen minder happig op digitale valuta, maar vinden ze blockchain wel rete-interessant. Zijn de twee onafscheidelijk of kan de een prima bestaan zonder de ander? In dit artikel kom je hier meer over te weten.

Lees snel

  1. Ontstaan blockchain en crypto
  2. Kritiek op cryptocurrency's
  3. Blockchain zonder crypto
  4. Crypto zonder blockchain

Ontstaan blockchain en crypto

Blockchain en Bitcoin zijn tegelijkertijd bedacht door Satoshi Nakamoto. De financiële crisis van 2008 liet zien dat het huidige financiële systeem niet goed werkte en Bitcoin was hier een antwoord op. De heer Nakamoto heeft een nieuw systeem bedacht waarbij alle transacties onveranderlijk en onomkeerbaar kunnen worden opgeslagen. Met andere woorden, wanneer je een transactie doet, dan kan je deze daarna niet meer veranderen en ook nooit meer terugdraaien. Het staat 'gegraveerd' in de blockchain.

In dit systeem zijn het niet de banken die de transacties controleren maar wij zelf. Hierdoor zetten we de banken buitenspel en nemen we het heft in eigen hand! De financiële instellingen hebben hun kans gehad en de crisis van 2008 heeft laten zien dat ze niet met de verantwoordelijkheid om kunnen gaan. Met blockchain en dus ook met cryptocurrency's vertrouwen we in de technologie en gedeelde macht, in plaats van in een centrale partij, zoals de bank of de regering. Maar, over cryptocurrency's wordt niet altijd positief gesproken.

Kritiek op cryptocurrency's

Het is begrijpelijk dat overheden en financiële instellingen hun twijfels uitspreken over de Bitcoin van Satoshi Nakamoto. Het lijkt mij ook niet fijn als er een systeem ontstaat die mij als persoon compleet kan vervangen. Nu moet er wel gezegd worden dat steeds meer instanties laten weten blockchain zelf wél interessant te vinden. Ze zien het als een waardevolle innovatie aangezien je het, naast geldtransacties, ook voor andere zaken kunt gebruiken.

Zo kan je bijvoorbeeld de hele supply chain van chocolade op de blockchain zetten. Hierdoor is iedereen in staat om te bekijken waar de chocoladereep vandaan komt. Welke cacaoboer heeft de vruchten geplukt? Waar wordt het inpakproces gedaan? Welke transporteur heeft ervoor gezorgd dat jij nu kan genieten van deze smeltende smaaksensatie? Het kan allemaal geregistreerd worden op de blockchain.

Daarentegen wordt er wel veel kritiek geuit op cryptocurrency's. Met name de communistische landen als China worstelen al jaren met het wel al dan niet verbieden van de munten. Het zou namelijk witwaspraktijken in de hand werken en mensen zouden de verantwoordelijkheden die ermee gepaard gaan niet kunnen dragen. 

De 3 kritiekpunten die we het meeste lezen zijn:

  1. De fluctuaties van de cryptocurrency's maakt het onzeker hoeveel koopkracht je daadwerkelijk hebt met de munt. Een brood kan vandaag 0,00002 BTC kosten en over een maand ineens 0.00001 BTC. Volgens critici is een crypto dan ook een slechte manier voor het opslaan van waarde.  Warren Buffet heeft zelfs in de onderstaande video gezegd: 

    "I can say almost with certainty that cryptocurrencies will come to a bad end". 

  2. Cryptocurrency's maken het mogelijk om anonieme transacties te doen. Hierdoor krijgen criminelen vrij spel om hun verdiende geld wit te wassen.

  3. Er is totaal geen grip op de cryptovaluta. De cryptowereld wordt vergeleken met 't Wilde Westen waarbij er geen controle is en waar oplichters altijd op de loer liggen.  

  4. Het aantal mensen dat daadwerkelijk cryptocurrency's gebruikt is erg laag. Nog niet zoveel mensen zijn in het bezit van de digitale munten en de voorlopers die wel in het bezit zijn van crypto zien het voornamelijk als investering. 

 

Stel nu dat Warren Buffet's woorden uitkomen, de cryptocurrency's bloeden dood. Betekent dat dan ook dat blockchain niet meer bestaat? Of kan blockchain bestaan zonder cryptocurrency's?

Blockchain zonder crypto

Blockchain is eigenlijk niets meer dan een innovatie van de huidige database. Deze vernieuwde database kan je bijvoorbeeld gebruiken voor:

  • Het volgen van je online aankoop
    Je koopt een product uit China en kan op de blockchain terugzien wie het heeft gemaakt, welk bedrijf het heeft ingepakt en via welke distributiecentra het bij jou in de brievenbus is beland. 
  • Het efficiënt maken van je administratie
    Bedrijven en regeringen kunnen hun administratieve rompslomp op de blockchain zetten. Hierdoor wordt hun manier van opereren efficiënter en transparanter. Verschillende regeringen hebben daarom ook al aangegeven onderzoek te doen naar de technologie en het gebruik ervan. 
  • De handel op je exchange goedkoper maken
    Annexum gebruikt bijvoorbeeld Ethereum om de handel in vastgoed sneller, goedkoper en gemakkelijker te maken. Beleggers kunnen onderling kleine stukjes vastgoed vanaf €100,- aan elkaar verkopen, zonder tussenkomst van notarissen of andere intermediairs.

Wanneer deze toepassingen worden gedaan via een publiekelijke blockchain, dan betekent dat niet dat een centrale partij jouw transacties afhandelt, maar dat mensen van over de hele wereld dit doen. Die mensen doen dit natuurlijk niet voor niets, zij krijgen hier een vergoeding voor. Deze vergoeding wordt betaald in de vorm van cryptocurrency's. Zo'n munt wordt dus voornamelijk gebruikt om mensen aan het werk te zetten. Zonder beloning zullen mensen zich niet inzetten en zonder inzet kan de blockchain niet werken. Dit betekent niet dat cryptocurrency's moeten blijven, maar wel dat er een beloning moet blijven bestaan. Wil je de munt vervangen dan zal je een andere manier van belonen moeten verzinnen. 

Nu zijn er wel blockchains die bestaan zonder cryptocurrency's. Deze blokketens zijn veelal privé en worden dus beheerd door een centrale partij. Hierdoor hoeven mensen niet gemotiveerd te worden door een beloning en zijn cryptocurency's dan ook niet nodig. Grote organisaties zoals SAP & Accenture werken hard om een eigen blockchain te maken. Ze ontwikkelen het zo dat ze hun eigen winsten kunnen maximaliseren. Dat een bedrijf (centrale autoriteit) werkt aan een blockchain gaat wel in tegen het decentrale karakter van de technologie. De kracht van blockchain is dat iedereen eraan kan werken en het ligt niet in de handen van een centrale autoriteit. 
Naast bedrijven zijn ook regeringen bezig met het creëren van een eigen blockchain. Een bekend voorbeeld hiervan is Smart Dubai. 

Smart Dubai

Smart Dubai is het eerste initiatief van een regering om blockchain te integreren zonder het gebruik van crypto. Dubai wil graag in 2021 een 'blockchainregering' zijn. Dit betekent dat ze geen papieren administratie meer zullen hebben en de regering compleet gedigitaliseerd gaat worden. Blockchain wordt door de regering gebruikt om extra veiligheid te bieden, extra mobiliteit te creëren en stiekem ook voor extra media-aandacht. Het is namelijk weer een reden om een topic te maken over Dubai of het te noemen in een soortgelijk artikel zoals ik nu doe. 

Image
Blockchain zonder crypto

Nadelen 'cryptoloze blockchain'

Als blockchain blijft bestaan, maar de cryptocurrency's verdwijnen, dan kunnen de volgende dingen gebeuren:

  • De droom van een digitale munt, beheert door de mensen zelf, zal in duigen vallen.
  • Blockchain zal een technologie worden die maar weinig mensen kennen. Het wordt uiteindelijk veel gebruikt door bedrijven en regeringen maar de normale burger zal amper van het bestaan afweten. De koersschommelingen van Bitcoin zorgen ervoor dat mensen ervan horen en op zoek gaan naar de betekenis ervan. 
  • Door cryptocurrency's kunnen er gemakkelijk ICO's gehouden worden en kunnen nieuwe projecten snel geld ophalen. Met dit geld kunnen ze hun idee uitwerken en gaan ontwikkelen. Hierdoor zal de innovatie sneller verlopen en dit is vele malen lastiger zonder crypto. 

Maar wat nou als blockchain verdwijnt, hebben we dan ook geen cryptogeld meer?

Crypto zonder blockchain

De digitale munten kunnen zonder het bestaan van blockchain gebruikt worden. Niet alle munten zijn namelijk gebaseerd op de blockchaintechnologie, zoals we die kennen van Bitcoin en Ethereum. We hebben bijvoorbeeld IOTA dat gebaseerd is op Tangle, HOT op het oneindig schaalbare Holochain en ook Hashgraph zien we steeds vaker langskomen. Er wordt ook al weleens gezegd dat blockchain verouderd is en dat de technologie van deze projecten veruit beter is. De tijd zal uitwijzen welke we op den duur gaan gebruiken. Lijkt het je in de tussentijd leuk om in een cryptomunt te investeren? Dan kan je de onderstaande instructies volgen.

Hoe koop ik crypto?

Crypto kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van je favoriete cryptocurrency.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's overboeken naar Bitvavo" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek je favoriete cryptocurrency op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in favoriete cryptocurrency. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt favoriete cryptocurrency gekocht!

.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.