Bitcoin paper wallet

Paper wallet - Hoe bescherm je jouw Bitcoins?

Er zijn veel verhalen bekend van Bitcoins die gestolen worden en van mensen die door een computercrash Bitcoins hebben verloren. Dit is ontzettend zonde, maar er zijn manieren om dit te voorkomen. Een van die manieren is een paper wallet. Lees in dit artikel hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is een paper wallet?

Een paper wallet is een manier om je Bitcoins offline op te slaan als een fysiek document; men noemt dit ook wel cold storage. Je laat de private key en de public key op een blaadje afdrukken waardoor het niet meer online staat. Het is een uitstekende manier om jezelf te beschermen tegen hackers, faillissementen van exchanges en computercrashes. Daarentegen loop je wel het risico op verlies of diefstal van het document in de offline wereld. Daarnaast is papier fragiel en de kwaliteit van het papier en de inkt kan vervagen door de jaren heen. Het is daarom heel belangrijk om het te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Hoe maak je een paper wallet online?

Met de volgende stappen kan je jouw eigen papieren wallet maken:

 1. Genereer een Bitcoinadres op Bitaddress.org
 2. Je zal een public en een private key ontvangen met een daarbij horende QR-code. Scan deze QR-code niet!
 3. Klik op de paper wallet tab. 
 4. Klik op generate en de wallets komen tevoorschijn
 5. Druk op print en print de wallets uit
 6. Neem de public key over en maak Bitcoins over naar dit adres

In deze video worden deze stappen nog eens haarfijn uitgelegd:

Voorzorgsmaatregelen

 1. Maak de wallet in je eentje aan, laat niemand meekijken!
 2. BitAddress en LiteAddress ondersteunen de encryptie van de private keys door gebruik te maken van het BIP38 algoritme. Hiermee kan je gebruikmaken van de two-factor authentication voor je paper wallet
 3. Zorg dat je een computer gebruikt die helemaal spywarevrij is zodat niemand mee kan kijken terwijl je de wallet aanmaakt
 4. Zet je internet uit bij het genereren van je Bitcoinadres en de bijhorende keys
 5. Print de wallet uit met een printer die niet verbonden is met het internet

Je eigen paper wallet printer

Vertrouw je het niet helemaal dat je via een website een adres genereert? Dan kan je er ook voor kiezen om helemaal zelf een wallet te maken met de paper wallet printer. In dit apparaatje zit een adresgenerator die zelf Bitcoinadressen kan genereren en vervolgens uitprinten. 
 
In deze video is te zien hoe het in zijn werk gaat:

Hoe bewaar ik mijn paper wallet het beste?

 1. Bewaar je paper wallet in een plastic hoes zodat het bestand is tegen water en andere vloeibare stoffen.
 2. Stop de wallet in een brandbestendige kluis zodat ook vuur geen schade kan aanbrengen
 3. Berg altijd een kopie van de paper wallet ergens anders op. Mocht de een vergaan dan heb je er altijd nog een achter de hand.

Hoe kan ik uiteindelijk mijn Bitcoins van de wallet halen?

Als je uiteindelijk coins wilt overmaken dan moet je een online PC wallet downloaden en 'inloggen' met de private key. Hiermee krijg je toegang tot de coins en kunnen ze worden verstuurd naar anderen.
Als je Bitcoins gebruikt als langetermijninvestering dan is de paper wallet een prima optie. Met de public key kan je steeds nieuw geld naar de wallet overmaken en verder ligt het papiertje veilig in de brandbestendige kluis zonder dat je hem iedere week nodig hebt om er weer geld af te halen.
Wanneer je Bitcoins als investering ziet, maar ook zo af en toe eens wat wilt overmaken, dan is de hardware wallet een meer praktische optie. Cryptomaan is een betrouwbare Nederlandse reseller waarbij je deze kunt kopen.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.