Bitcoin als betaalmiddel accepteren

Bitcoin accepteren als betaalmiddel

Bitcoin viert al bijna zijn tiende verjaardag en iedere dag weer komen er nieuwe bedrijven bij die deze digitale munt als betaalmiddel accepteren. Ben je nou zelf ook ondernemer en wil je graag cryptocurrency's als betaalmiddel aanbieden? Lees dan in deze uitleg hoe je daar vandaag nog mee kunt beginnen!

Betaalprovider (beginner)

In Nederland zijn er een aantal betalingsproviders die het ons gemakkelijk maken om Bitcoin en andere cryptovaluta als betaalmiddel te accepteren. Hierdoor hoef je als ondernemer je niet bezig te houden met de achterliggende technologie en wordt het gewoon als kant-en-klaar systeem aan je geleverd. Je hebt vervolgens zelf de keuze of je de coins wilt ontvangen of dat je deze wilt laten uitbetalen in euro's. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekende betaalproviders zijn:

Zelf je wallet beheren (ervaren)

De kracht van Bitcoin is dat je je eigen bank kan zijn. Je hebt geen derde partij meer nodig om je geld te bewaren en kan helemaal zelf bepalen wat je ermee doet. Helaas is het voor de beginner nog wat lastig te begrijpen en kan een onschuldig foutje betekenen dat je jouw geld kwijt bent. Dit schrikt veel mensen dan ook af om zelf hun Bitcoinwallet te beheren. Ben je nou al wat meer ervaren met cryptocurrency's dan kan het zeker voordelen geven om vooralsnog het beheer in eigen hand te nemen. Dit kan je doen door de volgende vijf stappen te volgen.

Stap 1 - Bitcoin-adres aanmaken

Wanneer je een winkelier bent die graag zijn/haar balans online op de telefoon of tablet wilt zien, dan kan je het beste een online wallet nemen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een restaurant hebt en wilt controleren of de betaling van de klant is binnengekomen. Een online wallet is wat minder veilig dan een offline wallet.
Wanneer je niet de behoefte hebt om overal en nergens je balans te bekijken kan een offline wallet goed werken. Deze wallet is veiliger dan een online wallet.

Hieronder staat per wallet aangegeven welke de meeste mensen gebruiken.

Online wallet
Maak een online wallet aan bij blockchain. De onderstaande video laat zien hoe het aanmaken ervan verloopt.

 

Offline wallet
Maak een offline wallet aan bij Exodus. De volgende video van tien minuten ondersteunt je bij het downloaden en instellen van de wallet.

Stap 2 - Je Bitcoinadres delen

Je Bitcoinadres is in wezen jouw IBAN-nummer waarop je Bitcoin kunt ontvangen. Het makkelijkste is om de QR-code ervan uit te printen en deze in je winkel op te hangen of op je website te publiceren. Jouw klanten kunnen dan gemakkelijk een betaling voltooien door de code in te scannen met hun telefoon. Het is goed om van tevoren een testtransactie te doen zodat je zeker weet dat het geld aankomt op jouw rekening.

Dit is een voorbeeld van een QR-code waar Bitcoins naartoe gestuurd kunnen worden.

Image
qr code bitcoin accepteren

Stap 3 - Euro's omrekenen naar Bitcoin

Ondernemers laten meestal de prijzen in euro's zien en wanneer de klant met Bitcoin wil betalen, zal dit eerst omgerekend moeten worden. Bij een betaalprovider gebeurt dit automatisch, maar wanneer jij degene bent die de wallet beheert dan zal je het zelf moeten doen. In de meeste online wallets staat wel een omrekencalculator en anders kan je dit gemakkelijk doen via de website van Preev

Stap 4 - Betaling ontvangen

Wanneer de klant de betaling heeft afgerond kan je dit controleren in hun wallet. Voor de zekerheid kan je wachten totdat het Bitcoinnetwerk de betaling heeft gecontroleerd. Op dit moment duurt dit voor het mooie nog wat te lang, maar de community is hard bezig om Bitcointransacties sneller en sneller te laten verlopen. Het Lightning Network is hier al een eerste grote stap in. Sommige kassasystemen geven wel direct al een seintje wanneer de betaling is geconstateerd. In het onderstaande filmpje zie je dat er in een café met Bitcoin wordt betaald en dat er direct een bevestiging van betaling in het scherm verschijnt. 

Stap 5 - Bitcoins gebruiken

Je hebt nu Bitcoins ontvangen en wilt hier natuurlijk graag wat mee doen. Je kan ze te allen tijde omruilen voor euro's en onze handleiding voor het verkopen van Bitcoin kan je hierbij helpen. Je kan natuurlijk ook de coins gebruiken om ergens anders weer aankopen te doen. Op deze kaart is te zien waar er winkels zitten die Bitcoin als betaalmiddel accepteren. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de Bitcoins in je zak te houden en te wachten tot ze veel meer waard worden.

Sticker 'Wij accepteren Bitcoin'

Je bent een van de weinige ondernemers in Nederland die al is begonnen met het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel. Dit is uniek en dit wil je natuurlijk erg graag aan je klanten laten zien! Bitcoinspot.nl geeft gratis stickers weg die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld op je winkelraam te plakken. Ook kan je jezelf op de Bitcoinkaart zetten zodat anderen online kunnen zien dat jij een acceptant bent. Grote kans dat dit voor nieuwe klanten en extra omzet zorgt!

Voordelen Bitcoin accepteren

  1. Je krijgt gratis publiciteit en linkbuilding aangezien websites het leuk vinden om bedrijven te noemen die Bitcoin accepteren. Je kan bijvoorbeeld op de eerdergenoemde Bitcoinkaart gezet worden.
  2. Je bedrijf krijgt een innovatief imago.
  3. Mensen zijn nieuwsgierig en komen graag kijken hoe zo'n Bitcointransactie nou in het echt verloopt. Dit kan voor extra omzet zorgen.
  4. Iedere smartphone of tablet kan in een betaalapparaat veranderen zonder hiervoor een duur systeem te kopen.  
  5. Je leert zelf al vroegtijdig omgaan met het geld van de toekomst.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.