Bitcoin accepteren als betaalmiddel

Bitcoin accepteren als betaalmiddel
Bitcoin
btc

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Bitcoin viert al bijna zijn tiende verjaardag en iedere dag weer komen er nieuwe bedrijven bij die deze digitale munt als betaalmiddel accepteren. Ben je nou zelf ook ondernemer en wil je graag cryptocurrency's als betaalmiddel aanbieden? Lees dan in deze uitleg hoe je daar vandaag nog mee kunt beginnen!

Betaalprovider (beginner)

In Nederland zijn er een aantal betalingsproviders die het ons gemakkelijk maken om Bitcoin en andere cryptovaluta als betaalmiddel te accepteren. Hierdoor hoef je als ondernemer je niet bezig te houden met de achterliggende technologie en wordt het gewoon als kant-en-klaar systeem aan je geleverd. Je hebt vervolgens zelf de keuze of je de coins wilt ontvangen of dat je deze wilt laten uitbetalen in euro's. 

Bekende betaalproviders zijn:

Zelf je wallet beheren (ervaren)

De kracht van Bitcoin is dat je je eigen bank kan zijn. Je hebt geen derde partij meer nodig om je geld te bewaren en kan helemaal zelf bepalen wat je ermee doet. Helaas is het voor de beginner nog wat lastig te begrijpen en kan een onschuldig foutje betekenen dat je jouw geld kwijt bent. Dit schrikt veel mensen dan ook af om zelf hun Bitcoinwallet te beheren. Ben je nou al wat meer ervaren met cryptocurrency's dan kan het zeker voordelen geven om vooralsnog het beheer in eigen hand te nemen. Dit kan je doen door de volgende vijf stappen te volgen.

Stap 1 - Bitcoin-adres aanmaken

Wanneer je een winkelier bent die graag zijn/haar balans online op de telefoon of tablet wilt zien, dan kan je het beste een online wallet nemen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een restaurant hebt en wilt controleren of de betaling van de klant is binnengekomen. Een online wallet is wat minder veilig dan een offline wallet.
Wanneer je niet de behoefte hebt om overal en nergens je balans te bekijken kan een offline wallet goed werken. Deze wallet is veiliger dan een online wallet.

Hieronder staat per wallet aangegeven welke de meeste mensen gebruiken.

Online wallet
Maak een online wallet aan bij blockchain. De onderstaande video laat zien hoe het aanmaken ervan verloopt.

 

Offline wallet
Maak een offline wallet aan bij Exodus. De volgende video van tien minuten ondersteunt je bij het downloaden en instellen van de wallet.

Stap 2 - Je Bitcoinadres delen

Je Bitcoinadres is in wezen jouw IBAN-nummer waarop je Bitcoin kunt ontvangen. Het makkelijkste is om de QR-code ervan uit te printen en deze in je winkel op te hangen of op je website te publiceren. Jouw klanten kunnen dan gemakkelijk een betaling voltooien door de code in te scannen met hun telefoon. Het is goed om van tevoren een testtransactie te doen zodat je zeker weet dat het geld aankomt op jouw rekening.

Dit is een voorbeeld van een QR-code waar Bitcoins naartoe gestuurd kunnen worden.

qr code bitcoin accepteren

Stap 3 - Euro's omrekenen naar Bitcoin

Ondernemers laten meestal de prijzen in euro's zien en wanneer de klant met Bitcoin wil betalen, zal dit eerst omgerekend moeten worden. Bij een betaalprovider gebeurt dit automatisch, maar wanneer jij degene bent die de wallet beheert dan zal je het zelf moeten doen. In de meeste online wallets staat wel een omrekencalculator en anders kan je dit gemakkelijk doen via de website van Preev

Stap 4 - Betaling ontvangen

Wanneer de klant de betaling heeft afgerond kan je dit controleren in hun wallet. Voor de zekerheid kan je wachten totdat het Bitcoinnetwerk de betaling heeft gecontroleerd. Op dit moment duurt dit voor het mooie nog wat te lang, maar de community is hard bezig om Bitcointransacties sneller en sneller te laten verlopen. Het Lightning Network is hier al een eerste grote stap in. Sommige kassasystemen geven wel direct al een seintje wanneer de betaling is geconstateerd. In het onderstaande filmpje zie je dat er in een café met Bitcoin wordt betaald en dat er direct een bevestiging van betaling in het scherm verschijnt. 

Stap 5 - Bitcoins gebruiken

Je hebt nu Bitcoins ontvangen en wilt hier natuurlijk graag wat mee doen. Je kan ze te allen tijde omruilen voor euro's en onze handleiding voor het verkopen van Bitcoin kan je hierbij helpen. Je kan natuurlijk ook de coins gebruiken om ergens anders weer aankopen te doen. Op deze kaart is te zien waar er winkels zitten die Bitcoin als betaalmiddel accepteren. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de Bitcoins in je zak te houden en te wachten tot ze veel meer waard worden.

Sticker 'Wij accepteren Bitcoin'

Je bent een van de weinige ondernemers in Nederland die al is begonnen met het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel. Dit is uniek en dit wil je natuurlijk erg graag aan je klanten laten zien! Bitcoinspot.nl geeft gratis stickers weg die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld op je winkelraam te plakken. Ook kan je jezelf op de Bitcoinkaart zetten zodat anderen online kunnen zien dat jij een acceptant bent. Grote kans dat dit voor nieuwe klanten en extra omzet zorgt!

Voordelen Bitcoin accepteren

  1. Je krijgt gratis publiciteit en linkbuilding aangezien websites het leuk vinden om bedrijven te noemen die Bitcoin accepteren. Je kan bijvoorbeeld op de eerdergenoemde Bitcoinkaart gezet worden.
  2. Je bedrijf krijgt een innovatief imago.
  3. Mensen zijn nieuwsgierig en komen graag kijken hoe zo'n Bitcointransactie nou in het echt verloopt. Dit kan voor extra omzet zorgen.
  4. Iedere smartphone of tablet kan in een betaalapparaat veranderen zonder hiervoor een duur systeem te kopen.  
  5. Je leert zelf al vroegtijdig omgaan met het geld van de toekomst.

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!