Achtergrondafbeelding van man die laptop vasthoudt

De 3 beste apps om je crypto portfolio in bij te houden

Na al jouw onderzoek, denkwerk en leeswerk van onze artikelen, zoals de 6 beste manieren om geld te verdienen met crypto, heb je als het goed is eindelijk een crypto portfolio samengesteld. Dan is het nu tijd om jezelf te belonen, lekker achterover te hangen en je crypto portfolio goed bij te houden. In deze blog onthul ik AllesOverCrypto's 3 favoriete "crypto portfolio tracker apps". Maar wat is zo'n app dan? En wat kan je ermee?

Het doel van een crypto portfolio tracker app is jou een duidelijk overzicht geven van de ontwikkelingen van jouw investeringen.

De eerste actie die je onderneemt na het downloaden van zo'n app is aangeven hoe jouw portfolio is samengesteld. Dus in welke cryptocurrencies jij hebt geïnvesteerd en hoeveel jij daarvan bezit. Ook latere aankopen kan je nog toevoegen aan dit portfolio.

De app laat jou nu op elk gegeven tijdstip zien hoe het ervoor staat met je investeringen. Stijgingen, dalingen, belangrijk nieuws, je vindt het er allemaal. Ook kun je bijvoorbeeld zien wat voor percentage een bepaalde coin inneemt van jouw gehele portfolio. Als jij bijvoorbeeld €500,- aan Bitcoin (BTC) bezit en €500,- aan Ethereum (ETH), dan zie jij voor beide een percentage van 50% staan. Dit kan natuurlijk schommelen, omdat er koersfluctuaties plaatsvinden. 

Het mooie is dat je op dit soort apps ook allerlei "alerts" kunt instellen. Je ontvangt dan meldingen van bijvoorbeeld het nieuws, of als jij hebt ingesteld dat je een melding wilt ontvangen als Bitcoin 5% zakt, dan krijg je die ook!

Deze apps zijn dus gewoon superhandig, vooral als jij coins op meerdere exchanges of wallets hebt staan. Het kan dan een hele warboel worden en zo kun je belangrijke ontwikkelingen missen. Let er wel op dat je niet kan handelen via deze apps, ze zijn enkel en alleen bedoeld om je crypto in bij te houden.

Lees deze blog dus lekker mee als je wilt weten wat onze favoriete apps zijn, wat ze voor jou kunnen betekenen, maar niet te vergeten ook de potentiële gevaren. Maar allereerst verklap ik een klein geheimpje om het gebruik ervan nog makkelijker te maken! Ga er dus maar even lekker voor zitten.

Bekijk snel

 

Mocht je nou graag de mening van een ander horen over het aanbod van de verschillende tracker apps en welke nou het beste is? Kijk dan ook gerust het onderstaande filmpje, dan kan je erna altijd nog even vergelijken. Anders kan je gerust doorscrollen voor het kleine geheimpje!

 

Wat is API?

Een "application programming interface", oftewel API, is een stukje code dat twee applicaties in staat stelt informatie uit te wisselen. Om het even relevant te houden voor vandaag: API zorgt ervoor dat de exchange waar jouw crypto op staat en jouw crypto tracking app informatie uit kunnen wisselen.

Dit kan het proces van al je crypto bijhouden in zo'n app een stuk minder tijdrovend maken, want je portfolio wordt dan automatisch aangepast met alle trades die je maakt. 

Om API te gebruiken heb je simpelweg een API key en een secret key nodig. Deze kun je aanmaken bij jouw exchange van voorkeur. Als je nou bij Binance zit, dan kan je hier een simpele uitleg voor het maken van een API vinden.

Het enige wat dan nog hoeft te gebeuren om gebruik te maken van deze handige functie is het kopiëren en plakken van de keys in je tracking app. Als je dit doet voor alle exchanges waar jij handelt, blijft al het bijhoudwerk je dus bespaard en die tijd kan je mooi ergens anders in investeren.

Misschien zegt je intuïtie je al dat het toch niet een goed idee is om dit te doen. Je geeft tenslotte wel veel informatie kwijt over je portfolio, en als dit levensveranderende bedragen zijn kan dat toch wel eng zijn. Nu ben ik zelf ook van mening dat je nooit je intuïtie moet negeren, dus vertrouw je het niet, doe het dan ook niet. Maar als je meer wilt weten over de veiligheid van API, dan kan je dit lezen onder het kopje "Veiligheid".

De verschillende apps

Zoals je je kunt voorstellen is er een aardige markt voor crypto tracking apps, de één net wat anders dan de ander, maar uiteindelijk dienen ze alllemaal hetzelfde doel: jou continu op de hoogte stellen van hoe je portfolio ervoor staat. Toch zijn er verschillen in het gebruik, de interface en de extra's tussen de verschillende apps.

Mocht je nou door de bomen het bos niet meer zien, of helemaal geen kennis hebben van deze apps, dan ben je nu op de juiste plaats beland. Neem lekker een kijkje naar onze favoriete apps om je crypto portfolio in bij te houden, ieder met z'n eigen kenmerken!

Blockfolio

Image
Interface van Blockfolio

Toen crypto nog in de kinderschoenen stond, was Blockfolio een van de weinig werkende crypto tracking apps. Inmiddels claimen ze zelf 's werelds populairste crypto tracking app te zijn met meer dan 6 miljoen downloads. Het is dan ook de go-to app voor beginners vanwege de gebruiksvriendelijke interface en de niet té uitgebreide keuzemogelijkheid.

De app is uitstekend voor als je simpelweg je crypto portfolio wilt bijhouden zonder andere ingewikkelde functies. Blockfolio ondersteunt tevens de meeste cryptocurrencies, met een aanbod van meer dan 10.000 verschillende coins.

Blockfolio is gratis te downloaden op iOS en Android.

Kenmerken Blockfolio

 • Alerts voor prijsfluctuaties
 • Nieuwsoverzicht van de cryptomarkt
 • Ondersteunt API
 • Toont tweets van de crypto die jij bezit
 • Ondersteunt iOS en Android
 • Gratis
 • Beoordeling gebruikers: 4,7

Delta Δ

Image
Interface van Delta

 

Delta wordt vaak in één adem genoemd met Blockfolio, samen zijn ze immers ook de twee grootste en bekendste tracking apps. In deze tweestrijd moet Delta toch nog het onderspit delven met ongeveer 2 miljoen downloads, toch zegt dit niks over de kwaliteit van de app. Ook Delta heeft een mooie gebruiksvriendelijke interface, een handige alert-functie en allerlei andere extra's. 

Waar Delta zich vooral onderscheidt van Blockfolio is klantgerichtheid. Delta is continu bezig met het verder ontwikkelen van de app door middel van het luisteren naar de problemen van haar gebruikers. Een simpel voorbeeld is de interface:

Een bepaalde groep gebruikers vond de interface veel te donker en uitgebreid. Als antwoord hierop heeft Delta haar gebruikers nu de optie gegeven voor een lichte of een donkere interface. Ook bieden ze nu een zogenoemde "minimalistische" interface aan voor Delta-PRO gebruikers, wat me brengt naar de volgende extra.

Waar Blockfolio voldoende is voor de gemiddelde crypto investeerder, probeert Delta de meer ervaren gebruiker te strikken met de optie om Delta PRO te worden. Dit geeft onder andere toegang tot geavanceerde statistieken, onbeperkte API connecties met exchanges en wallets (een "normale" gebruiker is beperkt tot slechts 2 exchange connecties en 2 wallet connecties), early access voor nieuwe features van de app en meer!

Dat is een heleboel, maar dat mag ook wel, want dit kost je toch wel €59,99 per jaar. Of dat het waard is zal je zelf moeten bepalen, maar met een klein portfolio zou ik het hoe dan ook afraden. Het zou namelijk zonde zijn om je jaarlijkse rendement uit te geven aan Delta PRO.

Delta - zonder de PRO-functie - is overigens gewoon gratis te downloaden voor iOS, Android, Mac OSX en Windows.

Kenmerken Delta Δ

 • Alerts voor prijsfluctuaties
 • Nieuwsoverzicht van de cryptomarkt
 • Ondersteunt API (beperkt bij normale versie, bij Delta PRO onbeperkt)
 • Ondersteuning van meer dan 8.000 cryptocurrencies
 • Neemt trading fees mee in het bijhouden van je portfolio
 • Meerdere portfolio's per account mogelijk
 • Beschikbaar voor iOS, Android, Mac OSX en Windows (dus ook op de PC)
 • Gratis te downloaden
 • Delta PRO voor €59,99 per jaar
 • Beoordeling gebruikers: 4,6

CoinTracking

Image
Interface van Cointracking

 

CoinTracking is onze laatste, maar zeker niet de minste crypto portfolio tracking app. Ze hebben dan ook lang de tijd gehad om de app te perfectioneren, aangezien hij stamt uit 2014. Net als Delta focust deze app zich op de meer ervaren crypto gebruiker, maar dan vooral op de traders. CoinTracking staat ook sterk in de markt met meer dan 700.000 actieve gebruikers en een aanbod van 8688 verschillende coins op het moment van schrijven.

Net als bij Delta is er een optie voor een heldere of donkere interface, die minstens even gebruikvriendelijk zijn. Ook de handige alert-functie en de nodige extra's ontbreken niet bij CoinTracking. De twee interessantste opties zijn de belastings-rekenmachine en de experimentele prijsvoorspellingen.

De zogenaamde "tax calculator" combineert alle informatie van winst, verlies en trades uit je portfolio en berekent daarmee hoeveel geld jij hebt gemaakt of verloren in een jaar. Dit kan vooral handig uitkomen om af te leiden hoeveel jij mag aftrekken van je belastbare inkomen als je geld verloren hebt met traden in het afgelopen jaar.

De experimentele prijsvoorspellingen zijn meer een dingetje voor de toekomst. Het is nu nog te vroeg om te zeggen of ze accuraat zijn, maar mocht dat zo zijn, is het zeker de moeite waard om in de gaten te houden. Toch blijft het altijd aan te raden om verder ook je eigen onderzoek te doen!

Verder biedt CoinTracking ook drie verschillende betaalde versies aan: Pro, Expert en Unlimited. Deze worden respectievelijk aangeboden tegen $10,99 per jaar, $16,99 per jaar en $54,99 per jaar. Let op, dit is in dollars. Het verschil tussen de gratis versie en de verschillende betaalde versies zit 'm vooral in de hoeveelheid transacties die worden meegenomen in je portfolio.

De totale hoeveelheid transacties die je met een gratis account kan doen is 200 transacties. Bij Pro is dit 3.500, bij Expert 20.000 en bij Unlimited een ongelimiteerd aantal, zoals je al kon raden waarschijnlijk.

Voor beginners is CoinTracking niet aan te raden, maar voor gevorderden die een aardig muntje slaan uit de cryptowereld kan CoinTracking een hele goede app zijn, die onder andere de oh-zo gehate jaarlijkse belastingaangifte net wat makkelijker maakt.

CoinTracking is gratis te downloaden voor iOS, en Android en kan gebruikt worden via de webbrowser met Mac OSX, Windows en Linux.

Kenmerken CoinTracking

 • Alerts voor prijsfluctuaties
 • Geen nieuws overzicht van de cryptomarkt
 • Ondersteunt API
 • Ondersteuning van 8688 cryptocurrencies
 • Overzicht van historische prijsdata tot 10 jaar geleden
 • Uitgebreide hulp voor trading
 • Ingebouwde belastings-rekenmachine
 • Prijsvoorspellingen
 • Meerdere portfolio's per account mogelijk
 • Beschikbaar iOS, Android, Mac OSX, Windows en Linux
 • Gratis te downloaden
 • Pro, Expert en Unlimited optie voor respectievelijk $10,99, $16,99 en $54,99 per jaar
 • Beoordeling gebruikers: 4,6

 

Andere apps

Je hebt zojuist gelezen over onze top 3 apps om je crypto portfolio in bij te houden, maar er zijn natuurlijk nog talloos andere opties. Een aantal bekende, goede opties zijn: CryptoCompare, KryptoGraphe, Cryptopanic, Coin Stats En Altpocket. Als onze favorieten het toch niet helemaal voor jou zijn, kan je ook zeker een kijkje nemen naar deze apps.

Maak je slechts gebruik van één exchange en wil je het lekker simpel houden? Dan kan je vaak ook gewoon de app van die exchange downloaden en daar je portfolio bijhouden. Gelukkig hebben onze go-to exchanges Bitvavo en Binance beide ook hun eigen apps waar je kan traden én je portfolio bijhouden.

Uiteindelijk zijn er dus genoeg apps voor het bijhouden van je portfolio. De één is net wat simpeler en gemakkelijker dan de ander, de ander kan net wat meer. Afhankelijk van hoe serieus je het neemt, kan je zelf bepalen welke app je kiest.

Veiligheid

Het staat dan wel helemaal achterin de blog, maar dat maakt het niet minder belangrijk: de veiligheid van het gebruik van crypto portfolio tracking apps. 

Nu kan je jezelf allereerst al de vraag stellen: Hoe veilig is het überhaupt dat zo'n app weet dat ik een portfolio van bijvoorbeeld €50.000 heb? Gelukkig zorgt de gedecentraliseerde nature van crypto er al voor dat je coins moeilijk na te trekken zijn. Daarbuiten geeft het feit dat een app weet dat jij zo'n portfolio hebt nog geen toegang tot je portfolio. Zorg er in ieder geval voor dat je gebruik maakt van een grote, bekende app, dan zit je wat betreft dit al wel goed.

Wat betreft API is het ook een interessante zaak. Maar wees gerust, als je het goed doet is het sowieso veilig. Bij het genereren van een API key bij een exchange kan je specificeren welke toestemmingen je geeft aan deze key. Reading, trading en withdraw. Voor het gebruik van API voor een crypto portfolio tracking app is alleen reading benodigd. Op deze manier krijgt de app alleen toegang tot je balans en je transacties. Ze kunnen zelf geen transacties doen of geld van je account afhalen op deze manier.

Al met al is het gebruik maken van een crypto portfolio tracking app gewoon veilig. Zorg er gewoon voor dat je niet één of andere sketchy app download die rare dingen van je vraagt en je zit goed!

Tot slot

Als je je goed aan de ongeschreven regels houdt van het investeren en je portfolio correct opbouwt, wil je niet dat al die moeite verloren gaat. De mogelijkheid om je activa in een aparte app te bekijken en te analyseren, gaande van onderzoek tot uitvoering, is van hele grote waarde voor je handel-en investeringsactiviteiten.

Crypto tracking apps brengen een rustgevend, gestructureerd element in de chaotische cryptomarkt. Kies uit alle benoemde trackers degene die het best geschikt is voor jouw ervaringsniveau. Je kan er verder gerust van uitgaan dat ze qua veiligheid goed zijn! 

Zelf heb ik een tijd geleden besloten Blockfolio te downloaden en te gebruiken vanwege de grote naam, de aantrekkelijke interface, het eenvoud van gebruik en de juist gelimiteerde keuzemogelijkheid. Ik hoef het namelijk zelf niet al te ingewikkeld te maken, maar toch hou ik wel graag mijn portfolio in de gaten.

Heb je zelf al ervaring met bepaalde crypto portfolio tracking apps? Of ben je op zoek naar mensen die het wel hebben en die jou er meer over kunnen vertellen? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt voor een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.
Profile picture for user Joost Nienhuis

Hi Harold, prima artikel! Als ik in the Blockfolio, Delta & Cointracker app's via een API key een exchange probeer te koppelen krijg ik alleen de Internationale Exchanges zoals Kraken, Binance etc maar helaas geen Bitvavo of kijk ik niet goed? Heb je nog een tip voor een portfolio app die via API met Bitvavo connect?