Zuckerberg

Zuckerberg getuigt voor het Amerikaans Congres

Mark Zuckerberg heeft gisteren zijn getuigenis afgelegd voor het Amerikaans Congres. Helaas waren er weinig inhoudelijke vragen over cryptovaluta en stablecoins.

Of de crypto en blockchain wereld het nu wilt of niet: Zuckerberg begint langzaam aan het boegbeeld te worden van de industrie. Zuckerberg werd ook als zodanig ondervraagt tijdens één van de belangrijkste momenten in crypto. Afgevaardigde Patrick McHenry vatte het moment goed samen:

Vandaag is een proces tegen Amerikaanse innovatie.

Libra of crypto?

Afgevaardigde Brad Sherman herhaalde de angst dat crypto "drugsdealers, terroristen en belastingontduikers" faciliteert. Sherman achtte dit een bewezen feit die bij voorbaat enige interactie met crypto moreel verwerpelijk maakt. Afgevaardigde Ann Wagner beaamde dit deed er nog een schep bovenop en gaf aan dat crypto's encryptie techniek ook kinderporno faciliteert.

Deze argumenten, de eerste van een lid van de Democratische Partij en de tweede van de Conservatieve Partij, toont aan dat beide partijen nog geen begrip hebben over hoe cryptovaluta en blockchain, in een positieve zin, de wereld fundamenteel aan het veranderen is.

Gecentraliseerde blockchain

Zuckerberg geef aan dat Libra een groot bedrijf is er daarom "geen decentrale dingen gaat doen". Deze uitlating staat centraal voor wat Libra anders maakt dan de rest van de crypto gemeenschap: centraliseren. Helaas ging afgevaardigde Carolyn Maloney niet in op de uitspraak. Zij was te druk bezig met Libris slechte anti- witwas voorbereidingen.

Regelgeving ontwijken

Zuckerberg heeft het spel goed gespeeld. Hij geeft overal antwoord op zonder concrete toezeggingen te doen. Een goed voorbeeld hiervan is de dividend uitbetaling die leden van de Libra Association zouden ontvangen. Zuckerberg geeft aan dat het idee is "vervangen of achtergelaten". Door deze uitspraak loopt Libra minder risico dat ze als effect worden geclassificeerd en gereguleerd.

Hetzelfde geld voor het idee dat Libra misschien meerdere stablecoins wordt in plaats van één enorme stablecoin. Ook hier gaf Zuckerberg een ontwijkend antwoord: "we weten nog niet precies hoe dit gaat werken".

of je het nu leuk vindt of niet: Zuckerberg is op het hoogste niveau vragen aan het beantwoorden over crypto. Zijn handelingen gaan de koers van crypto serieus beïnvloeden. In welke vorm Libra uitkomt gaan we waarschijnlijk pas op zijn vroegst in 2020 meemaken.


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!