Xi Jinping wil de wereld

RBC Capital Markets wakkert Koude Crypto Oorlog aan: zonder Libra zal China's CBDC de wereld overnemen

Analisten van de investeringsbank Royal Bank of Canada Capital Markets (RBC) zien in Libra een noodzakelijk kwaad.

In een klassiek verhaal uit de koude oorlog zitten we, in de ogen van RBC, vast in een wapenwedloop. De deelnemers? China en Libra, oftewel het oosten tegen het westen. Het territorium waarover wordt gevochten: de ontwikkelende economieën van de wereld.

De aankondiging dat Libra eraan komt, heeft de ontwikkeling van China's eigen cryptomunt, de CBDC, in een stroomversnelling gestoken. Nu de release van Libra tegen wordt gehouden door een lange lijst bezwaren van regelgevers in beide Amerika en de EU, bestaat er een reële kans dat China hun CBDC-munt eerder zal uitbrengen. De RBC verwoord hun bezwaar als volgt: 

 als Amerikaanse regelgevers Libra van tafel vegen, en er voor kiezen om crypto-ontwikkelingen in Amerika niet te stimuleren, dan zal de Chinese CBDC strategisch geplaatst zijn om 's werelds de facto digitale munteenheid te worden in ontwikkelende economieën.

Verandering van retoriek

Deze nieuwe omlijsting in de ontwikkelingen rond Libra zou wel eens het momentum kunnen geven dat Libra nodig heeft om alsnog dit jaar uit te kunnen komen. Het verleden heeft immers één ding duidelijk aangetoond: angst voor de ander wint altijd over angst voor de buurman.

De RBC-analisten gaan nog een stap verder en speculeren dat de deelnemers die recentelijk zijn weggelopen bij Libra gewoon weer terug zullen komen wanneer alle regelgeving in orde is.

Libra zit niet stil

Dankzij het verlies van de vijf grootste deelnemers is ook Libra hardere strepen gaan trekken. Afgelopen maandag hebben de 21 overgebleven partners de Libra Charter getekend en een raad van bestuur gekozen. Libra gaat verder, maar of ze de CBDC kunnen inhalen is nog de vraag. 


Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste Crypto Nieuws