Telecom toren

EEA publiceert standaard voor blockchain gebruik in telecom

Blockchain technologie kan administratieve processen versnellen en betrouwbaarder maken. Non-profit organisatie Enterprise Ethereum Alliance (EEA) probeert zakelijk gebruik van blockchain te standaardiseren. 

De telecomindustrie is, na de vastgoedsector, de tweede industrie waar het EEA een draaiboek voor publiceert. Een EEA draaiboek moet het praktische nut van blockchain aantonen en functioneert tegelijkertijd als een eerste poging tot standaardisatie binnen de sector. 

Het draaiboek (link 2) is het resultaat van een maandenlange samenwerking binnen een EEA Special Interest Group. In deze groep zitten grote telecom-spelers zoals T-mobile (Duitsland), SK Telekom (Zuid-Korea) en KDDI (Japan) en blockchain software-bedrijven zoals ConsenSys. 

Praktische toepassing

Het eerste voorbeeld dat in de tekst wordt genoemd is het verifiëren van bellers. Door Blockchain te gebruiken weet de telecomprovider meteen of de gebruiker een echte klant is. Hierdoor is het netwerk veiliger en weet de provider ook meteen dat alleen betalende klanten gebruik maken van het netwerk.

In het draaiboek wordt met name het voordeel van absolute transparantie benadrukt. De providers weten onderling dat de data die ze uitwisselen accuraat is. Dit is relevant wanneer een klant van netwerk-A roamingkosten maakt op netwerk-B: de factuur die netwerk-B doorspeelt naar netwerk-A is dan gebaseerd op 100% betrouwbare informatie. Transparantie kan ook voor de consument relevant zijn. Mochten er vragen zijn over privacy dan kan blockchain onbetwistbaar bewijs leveren over het gebruik van klantgegevens. 

Draaiboek strategie

EEA Executive Director Ron Resnick spreekt de hoop uit dat het draaiboek andere telecomproviders zal stimuleren om deel te nemen in het EEA. In mei is het EEA draaiboek uitgebracht voor de vastgoedsector. Het is onduidelijk of het vastgoed-draaiboek ook daadwerkelijk voor meer deelnemers heeft gezorgd.