Portugese vlag

Crypto handel en betalingen zijn belastingvrij in Portugal

De belastingdienst van Portugal heeft bevestigd dat er over transacties of betalingen in cryptomunten geen belasting betaald hoeft te worden.

Dat blijkt uit een rapport dat gepubliceerd is in de Portugese zakelijke krant Jornal de Negócios. Volgens het document, oorspronkelijk bedoeld voor een lokaal crypto mining bedrijf, is er geen btw verschuldigd over het ruilen van cryptocurrency's voor fiatgeld. Ook hoeft er geen inkomensbelasting te worden betaald over cryptogeld.

De autoriteit verwijst naar een uitspraak uit 2015 door het Europese Hof van Justitie in een zaak voor de grote Zweedse Bitcoin site Bitcoin.se. Het Hof van Justitie noemde Bitcoin een betaalmiddel en daarom niet belastbaar. Uiteindelijk heeft de Zweedse belastingdienst besloten dat de site wel belasting verschuldigd was, maar de Portugese belastingdienst gaat dus uit van de Europese uitspraak.

Belasting in Nederland

In Nederland wordt diezelfde uitspraak gevolgd en hoeft er dus geen btw betaald te worden over de aankoop van cryptomunten. Er zit wel een verschil in hoe inkomstenbelasting wordt behandeld. In Nederland ben je namelijk wél verplicht om inkomstenbelasting te betalen over cryptocurrency's. Ook dien je de cryptomunten die je in je bezit hebt op te geven als vermogen voor de vermogensbelasting. In veel Europese landen, waaronder Portugal, is deze belasting afgeschaft.

Wil je meer weten over crypto en belasting in Nederland? Download dan onze gratis Bitcoin & Belasting gids. Hierin hebben wij de antwoorden op de meest gestelde vragen samengevoegd tot een overzichtelijke gids. Je kan de gids downloaden door op onderstaande knop te drukken.

Download de Bitcoin & Belasting gids

Bron: Cointelegraph