blood diamond

Blockchain voor Congolese Diamantmijn moet bloeddiamanten tegengaan

Bloed diamanten komen uit oorlogsgebieden en de verkoop subsidieert vaak diezelfde oorlog. Door diamanten op een blockchain te zetten weet je 100% zeker dat de diamanten een schone, niet oorlogsgerelateerde, voorgeschiedenis hebben. 

Het nieuwe systeem is ingevoerd in een samenwerking tussen Congolees mijnbouwbedrijf Miniere de Bisunzu (SMB) en het Berlijnse blockchain-bedrijf RCS Global. Een betrouwbaar certificaat van echtheid zal de prijs van Congolese diamanten uit de SMB-mijn verbeteren. 

Stresstest voor blockchain techniek

SMB chief executive Ben Mwangachuchu geeft aan dat een ketting maar zo sterk is als de zwakste schakel. In dit geval zijn dat de Congolese ambtenaren die de diamanten in de blockchain moeten opvoeren:

Als de ambtenaren besluiten om samen te spannen en de informatie op de blockchain voor hun eigen profijt te gebruiken, dan zal niemand dat ooit te weten komen.

De bloeddiamant casus benadrukt een belangrijk detail in de ontwikkeling, en toepassing, van blockchain: de techniek is veilig, maar zijn de mensen die de techniek manipuleren wel te vertrouwen? In deze context lijkt het alsof blockchain, en crypto in het verlengstuk, uiteindelijk last zullen hebben van dezelfde problemen die blockchain zou moeten overkomen. Namelijk gecentraliseerde onbetrouwbare macht in de huidige financiële markt.

Als RCS Global het probleem van centralisatie kan aanspreken dan zal niets de grootschalige toepassing van blockchain in de mijnbouw tegenhouden. Congo is in de context van blockchain een ultieme stresstest. 

Managing director van RCS Global, Ferdinand Maubray, is veel positiever en plaatst de centralisatie in een ander licht: het blockchain systeem is al vele stappen beter dan het oude papieren systeem waar de SMB-mijn eerst mee werkte. Volgens Maubray zouden zowel de scanner als de computer door de smokkelaars gestolen moeten worden om diamant registratie te kunnen manipuleren "en dat wordt makkelijk gedetecteerd". 

Wie zal er gelijk hebben: de mijn-baas of de blockchain-baas?


Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste Crypto Nieuws