Straaljager

Amerikaanse luchtmacht experimenteert met blockchain

Constellation labs, een blockchain big data management startup, heeft dinsdag een contract getekend met de Amerikaanse Luchtmacht.

Constellation labs gaat werken aan het versnellen van het Small Business Innovation Research (SBIR) proces. Het principe is simpel: door decentrale, beveiligde databeheer, kan administratie sneller opgehaald worden. Ook laat de techniek een feilloos spoor achter waardoor audits van de database 100% betrouwbaar zijn. De luchtmacht hoopt doormiddel van blockchain de bureaucratie te verlichten. Minder bureaucratie betekent dat het SMIR beter kan focussen op hun taak: het innoveren van onderzoek voor de Amerikaanse luchtmacht. 

Blockchain trend bij de luchtmacht

De samenwerking met Constellation is de zoveelste in een reeks. In 2017 heeft de tak van onderzoek voor de Amerikaanse defensie (DARPA) onderzoek gesubsidieerd voor een platform dat “veilige, niet hackbare, berichtgeving en transacties” mogelijk maakt voor de Amerikaanse krijgsmacht. Het resultaat is een samenwerking met het bedrijf SIMBA Chain. De focus ligt ook hier op de capaciteit van blockchain om snel, decentraal, beveiligde data op te roepen. Het contract met SIMBA Chain moet de bevoorradingsketen van de Amerikaanse luchtmacht veilig en betrouwbaar maken.   

Amerikaanse defensie heeft blockchain nodig

Benjamin Diggles, VP van Business Development bij Constellation, ziet grote potentie voor blockchain om de technologie van de luchtmacht te beveiligen. Bijvoorbeeld bij het inzetten van drones, vliegtuigen en satellieten. Diggles is niet de enige die ruim denkt. SIMBA Chain wil de bevoorradingsketen ook decentraliseren, maar dan door gebruik van 3D printers. In plaats van onderdelen de hele wereld over verschepen kunnen ze ter plekke geprint worden. Door de blockchain techniek zal de Luchtmacht dan weten dat elk onderdeel exact hetzelfde is als het origineel.