politieauto

18 maanden cel voor frauduleuze ICO

Maksim Zaslavskiy, een computerprogrammeur uit Brooklyn en de eerste Amerikaan die veroordeeld is voor het houden van een frauduleuze initial coin offering, is veroordeeld tot 18 maanden celstraf. 

Dit laat Law360 weten in een rapportage. De zakenman uit Brooklyn krijgt de celstraf opgelegd omdat hij een tweetal ICO’s draaide, waarbij het onderpand – vastgoed en diamanten – in werkelijkheid helemaal niet bestonden. Zaslavskiy erkende zijn schuld in november vorig jaar en zal dus binnenkort achter de tralies verdwijnen.  

Meer dan 1.000 investeerders de klos

Zaslavskiy deed in de ICO voorkomen alsof de ICO zelf werd aangestuurd door vastgoed professionals, ondersteund door diverse vastgoedprojecten. Dit zorgde ervoor dat niet minder dan duizend investeerders, gezamenlijk goed voor ruim 250.000 euro, zich lieten misleiden in de zomer van 2017. De openbaar aanklager van het district New York, Richard T. Donoghue, zegt hierover:

Zaslavskiy heeft een ouderwetse fraude in een nieuw jasje gestoken en dit gedemonstreerd als een ‘state-of-the-art’ oplossing [...] Wij als openbaar aanklagers zullen ons blijven inzetten om dit soort kwesties te onderzoeken en overtreders te vervolgen.  Of het dan om fiat geld of om digitale valuta gaat is dan ook niet relevant.”

Volgens de advocaat van Zaslavskiy, Mildred Whalen, heeft nog aangevoerd bij de rechter dat de gedaagde voornemend was om de gedupeerde investeerders terug te betalen. Dit was naar haar zeggen niet mogelijk omdat PayPal zijn rekeningen had bevroren, vanuit het vermoeden dat betalingen voor de ICO afkomstig waren van gestolen of gefraudeerde creditcards. De rechter was niet onder de indruk, zo blijkt uit de opgelegde celstraf van anderhalf jaar.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto