Bitcoin en Euro

Hoe zet ik mijn cryptomunten om naar euro's om ermee te betalen?

Heb je net een mooie klapper gemaakt met jouw crypto-investering, en wil je hier graag mee betalen in de winkel? Dan kun je tegen een aantal problemen aanlopen. Het is soms namelijk niet zo makkelijk om jouw cryptomunten snel en direct om te zetten naar euro's, om er vervolgens mee te betalen. Daar zitten verschillende redenen achter, waar we het in dit artikel over zullen hebben.

Gelukkig zijn er toch nog genoeg mogelijkheden om jouw cryptomunten en -tokens om te zetten naar euro's om ermee te kunnen betalen. Zo kun je dus lekker genieten van de winst die je hebt gemaakt met jouw crypto-investering. We zullen in dit artikel op 5 mogelijke manieren ingaan. Je kunt vervolgens voor jezelf bepalen welke manier het beste bij jou past. Niet iedere manier is namelijk even makkelijk te gebruiken door iedereen. Gelukkig is er in ieder geval altijd een manier waarop ook jij dit kan doen!

Bekijk snel

Waarom kan het betalen met Bitcoin zo lastig zijn?

Misschien vraag je jezelf wel af waarom het eigenlijk zo moeilijk is om Bitcoin te gebruiken als betaalmiddel. Daar zitten een paar logische redenen achter, die je na het lezen van dit artikel beter zult begrijpen.

Natuurlijk kun je jouw Bitcoins door middel van exchanges omzetten naar euro's. Dat kan zelfs binnen enkele klikken gebeurd zijn. Het probleem is vooral dat je niet met Bitcoin kunt betalen. Veel winkeliers willen namelijk helemaal geen Bitcoin of altcoins accepteren als betaalmiddel. Dat is ergens best logisch.

Op het moment dat jij betaalt met Bitcoin, zou een restaurant bijvoorbeeld 40 euro kunnen ontvangen. Echter fluctueert de waarde van Bitcoin enorm. Hierdoor zou jouw betaling de volgende dag al gedaald kunnen zijn naar 30 euro. Dat betekent dat het restaurant in 1 dag al 10 euro verlies heeft gemaakt. Vervolgens moet hetzelfde restaurant hun betalingen in euro's uitvoeren, waardoor er problemen kunnen ontstaan.

Daarnaast zijn er ook nog eens veel misvattingen over cryptomunten. Veel mensen denken namelijk dat cryptovaluta alleen wordt gebruikt voor criminele activiteiten. Of dat het illegaal is om dit als betaalmiddel te gebruiken (wat niet het geval is).  Daarom zijn er veel ondernemers die liever weg blijven van cryptomunten. Dat zorgt er vervolgens voor dat dit probleem in stand wordt gehouden. Zolang er niet meer mensen zijn die Bitcoin accepteren als betaalmiddel, zullen andere mensen ook achterblijven.

Echter zien we wel een flinke verandering. Steeds meer mensen en bedrijven accepteren Bitcoin namelijk als wettig betaalmiddel. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld al Bitcoin betalingen uitvoeren bij PayPal. En was het ook een tijdje mogelijk om een auto van Tesla te kopen met Bitcoin. Er is dus een positieve verandering aan de gang, waardoor het erg waarschijnlijk is dat we in de toekomst veel makkelijker en vaker kunnen betalen met cryptomunten. De vraag is welke cryptomunten worden geaccepteerd. De meeste bedrijven willen natuurlijk liever een cryptomunt die minder fluctueert, zodat de waarde betrouwbaarder is.

In onderstaande video leer je meer over het uitvoeren van betalingen met cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Zo kun jij betalen met jouw Bitcoin en altcoins!

Ondanks dat het lastig kan zijn om ergens te betalen met Bitcoin of altcoins, zijn er toch een tal van mogelijkheden om dit te doen. Voordat je dat daadwerkelijk gaat uitvoeren, is het slim om eerst even de waarde om te rekenen. Er zijn genoeg websites waar je dit kunt doen. Zo is het tegenwoordig ook mogelijk om dit te doen op CoinMarketcap, op de pagina van de cryptomunt naar wens. Je ziet meteen wat de koers van de cryptomunt is, waarnaast je de waarde van jouw cryptomunten kunt omrekenen naar euro's. Handig, toch?

#1. Verkoop je cryptomunten op een exchange, en zet ze om naar euro's

Wanneer je wilt betalen met cryptomunten, kun je deze ook eerst verkopen, om ze daarna om te zetten naar euro's. Dat heb je binnen enkele klikken gedaan bij de exchange die je gebruikt. Vaak kost het niet meer dan enkele minuten om dit te doen.

Nu denk je misschien dat het erg lang duurt voordat je vervolgens het geld kunt gebruiken. Dat hoeft echt niet altijd het geval te zijn. De meeste exchanges hebben namelijk ook een mobiele app. Hiermee kun je vanaf jouw mobiel cryptomunten kopen en verkopen, op het moment dat je in de winkel staat. Het geld kun je vaak direct overmaken naar je bankrekening.

Bij sommige exchanges, met name buitenlandse brokers, duurt het enkele dagen voordat je het geld op je rekening hebt ontvangen. Echter, er zijn ook enkele exchanges die vrijwel direct het geld naar je overmaken. Dit zijn in de meeste gevallen Nederlandse exchanges, zoals Coinmerce, Bitcoin Meester en Bitvavo. Het ligt een beetje aan de bank waar je bij zit, maar in veel gevallen zie je het geld direct op je rekening staan.

Het duurt dus maar een paar minuten om dit uit te voeren. Je kunt vervolgens in de winkel door middel van jouw pinpas met het geld dat je uit cryptomunten hebt gehaald betalen. Dit is misschien wel de eenvoudigste en meest voor de hand liggende methode om dat te doen. Er zijn echter ook nog een aantal andere manieren die wat minder voor de hand liggen.

#2. Betaal via PayPal met crypto

Er zijn steeds meer online betalingsdiensten waar je met crypto kunt betalen. PayPal is een online betalingsdienst, waar je sinds korte tijd ook kunt betalen met Bitcoin. Op het moment dat je wilt afrekenen in een webshop, kun je inloggen met je PayPal account. Je geeft dan aan dat je graag met Bitcoin wilt betalen. Vervolgens zorg jij ervoor dat je betaald met Bitcoin, waarna PayPal de rest regelt.

Het voordeel hieraan is dat de webshopeigenaar niet per se het geld in Bitcoins ontvangt. PayPal zorgt er namelijk voor dat het geld wordt omgezet naar euro's. Dit betekent dus dat PayPal uiteindelijk degene is die de Bitcoins in bezet heeft. De eigenaar zou ook kunnen aangeven om Bitcoins te willen ontvangen.

Deze mogelijkheid is nog niet overal toegevoegd aan PayPal. Het ligt vaak aan het land waar je je in bevindt, maar ook aan de soort betaling die je uitvoert. Eigenaren van webshops kunnen namelijk ook aangeven deze functie niet te willen gebruiken.

#3. Maak gebruik van een speciale Bitcoin pinautomaat (ATM)

Je kunt in Europa verschillende pinautomaten vinden waar je Bitcoin kunt pinnen, en vervolgens euro's krijgt. Om specifiek te zijn: in Europa staan 708 van dit soort pinautomaten. Hier vul je de gegevens in die je nodig hebt, zoals je public en private key, waarna je toegang krijg tot de Bitcoins die je in bezit hebt. Vervolgens geef je aan hoeveel je wilt uitcashen.

In Nederland kun je zo'n 45 van dit soort automaten vinden. Dat is dus een fors aantal, gezien het feit dat Bitcoin helemaal nog niet zo oud is. Het is overigens ook mogelijk om via zo'n automaat Bitcoins te versturen naar een ander adres. Dat is handig wanneer je een betaling naar iemand wil uitvoeren, zonder er cash voor te hoeven gebruiken. In de toekomst zal het aantal automaten naar verwachting gaan stijgen, waardoor het mogelijk is om vaker Bitcoin transacties te maken.

In onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over het gebruik de speciale Bitcoin ATM's.

https://youtu.be/UpBPwcPQVD4

#4. Leen jouw cryptomunten uit voor euro's

Het is ook mogelijk om jouw cryptomunten uit te lenen aan iemand, waarvoor je vervolgens euro's kunt ontvangen. Er zijn verschillende platforms waar je dit kunt doen, met SALT en Nexo als marktleiders. Hier kunnen mensen die geld willen lenen, als wel als mensen die geld willen verdienen door hun geld uit te lenen terecht. Je betaald dus wel een rente over het bedrag dat je leent. De cryptomunten worden vervolgens als onderpand gebruikt, en verschaffen ook de liquiditeit voor het platform. Let er wel op dat geld lenen geld kost. Gratis geld lenen bestaat niet. Vervolgens kun je met het geld dat je hebt geleend betalen met euro's in winkels. Op deze manier gebruik je toch je cryptomunten om betalingen te kunnen uitvoeren.

#5. Gebruik een crypto debit card

Er zijn een tal van aanbieders van crypto debit cards. Dit zijn betaalkaarten van Mastercard of VISA, waarmee je in de winkel kunt betalen met cryptomunten. Met de Binance debit card en Crypto.com betaalkaart zou je dat bijvoorbeeld kunnen doen. In de app van deze aanbieders kun je instellen hoeveel en welke cryptomunten je aan de kaart wil koppelen. Vervolgens kun je in iedere winkel of bij ieder pinautomaat betalen met cryptomunten. De provider zal de cryptomunten omzetten in euro's op basis van de huidige koers op moment van betaling.

Het voordeel is dat de winkel waar jij de betaling uitvoert, niet weet dat je met crypto betaald. Zij ontvangen het geld namelijk gewoon in euro's. Het omzetten van de munten gebeurt bij de exchange waarvan de betaalkaart is. Deze betaalkaart heb je overigens zo aangevraagd. Het is wel noodzakelijk om een account te hebben bij desbetreffende exchange. Na het aanvragen van de kaart ontvang je deze na enkele dagen of weken per post in je brievenbus. Na het activeren van de kaart, kun je deze overal ter wereld gebruiken!

In onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over de betaalkaart van Crypto.com.

Conclusie

In eerste instantie zou je denken dat betalen met cryptomunten erg lastig is. Je moet de munten namelijk eerst omzetten naar euro's, om er vervolgens in de winkels en restaurants mee te kunnen betalen. Of ja, dat is wat je zou denken. Want het wordt steeds makkelijker om met jouw cryptomunten betalingen uit te voeren. Dit komt doordat crypto steeds vaker als betaalmiddel wordt gezien. En dat komt de waarde van crypto natuurlijk alleen maar ten goede, omdat de vraag naar crypto in dat geval zal gaan toenemen.

Echter, er moet nog veel veranderen voordat je ook daadwerkelijk op veel plekken direct met Bitcoin of andere altcoins kunt betalen. Het begin is in ieder geval gemaakt. Je zou dat nu bijvoorbeeld kunnen doen door je cryptomunten via een app te verkopen voor euro's, waarna je de euro's direct naar je rekening overmaakt. Je kunt ze dan direct gebruiken, mits de exchange de euro's direct overmaakt. De kans dat dit direct gebeurd is groter wanneer je gebruik maakt van een Nederlandse crypto exchange. Bij een buitenlandse exchange is de kans groter dat dit een aantal dagen duurt.

Het is ook mogelijk om PayPal te gebruiken als betalingsdienst, omdat deze tegenwoordig ook Bitcoin ondersteunt. Andere mogelijkheden zijn onder andere om gebruik te maken van een speciale Bitcoin ATM. Hier kun je jouw Bitcoins uitcashen in de vorm van euro's, waarna je deze kunt gebruiken om betalingen uit te voeren. Er zijn ook speciale platformen waar je jouw cryptomunten kunt uitlenen voor euro's, zodat je hier mee kunt gaan betalen.

De makkelijkste methode is misschien nog wel het gebruik speciale debit cards voor crypto. Binance en Crypto.com geven bijvoorbeeld van dit soort kaarten uit. Je kunt in je wallet instellen welke cryptomunten je wilt koppelen aan je betaalkaart. Vervolgens kun je in een winkel de pinpas gebruiken om de betaling uit te voeren. Op dat moment betaal je ook daadwerkelijk met cryptomunten. De exchange zorgt ervoor dat de munten direct worden omgezet naar euro's, zodat de ontvanger euro's zal ontvangen, in plaats van de cryptomunten waar jij mee betaald.

Maar wat denk jezelf? Denk je dat je een nog betere manier kent om Bitcoin te gebruiken voor betalingen? Dan horen wij dat graag. Laat het ons weten op onze AllesOverCrypto Facebook pagina. Hier komen verschillende crypto experts uit Nederland en België samen om te praten over crypto. Zo kun je ook nog eens tips van andere mensen opvangen omtrent het uitvoeren van betalingen met Bitcoins of andere altcoins.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.