White paper

Wat is het verschil tussen een whitepaper en yellow paper? Uitgebreide uitleg voor beginners!

Elke dag komen er nieuwe crypto projecten bij. Maar kun je door de bomen het bos niet meer zien? Of beter gezegd: kun je door het bos de bomen niet meer zien? Met inmiddels meer dan 10.000 projecten neemt het aanbod maar toe. En we weten dat kennis macht is, maar waar haal je nu de juiste informatie vandaan?

Met de smartphone in de hand kunnen we overal en altijd online zijn. Dit betekent constant toegang tot sociale media, maar is dit wel zo verstandig als het gaat om informatievoorziening van crypto projecten? Iedereen kan werkelijk posten wat hij of zij wil. Maar gelukkig hebben we nog officiële documenten die worden uitgegeven door het team zelf. Deze kennen we als de ‘whitepaper’ van een protocol. Maar wist je dat er ook een yellow paper bestaat? Ontdek in dit artikel wat een yellow paper precies is en wat het verschil is met de bekende whitepaper.

Wat is een whitepaper?

De definitie van een whitepaper is ‘een rapport of document die de lezer beknopt informeert over een complexe kwestie en de filosofie van de uitgevende instantie ter zake weergeeft’. Een whitepaper is dus bedoeld om lezers te helpen een specifiek probleem te begrijpen om dit vervolgens op te lossen of inzicht te geven in een bepaalde situatie. De intentie van een whitepaper is dus om de lezer op een objectieve manier te informeren.

In de wereld van crypto is een whitepaper dus een document dat door het team van een protocol is samengesteld en uitgegeven waarin de technologie en het doel van een protocol wordt uitgelegd. Denk hierbij aan:
 

 • Welk probleem willen ze oplossen?
 • Op welke manier willen ze bijdragen?
 • Wat is de meerwaarde van hun protocol?
 • Meer informatie over hun tokenomics
 • Meer informatie over het team
 • Hebben ze eventuele partnerships?
 • Hoe zien zij de toekomst van hun protocol?

Blockchaintechnologie is een hele nieuwe technologie die voor velen nog onbekend terrein is. Daarom is een whitepaper ook bedoeld om op een eenvoudige manier meer informatie te geven. Een whitepaper moet verstaanbaar zijn voor een groot publiek, zij moeten dus begrijpen wat een protocol precies doet, welke problemen ze aanpakken en wat is hun visie en missie is.

Historie whitepaper

De term ‘whitepaper’ ontstond al in 1922 bij de Britse regering. Velen zien de whitepaper van Churchill in 1922 als het allereerste exemplaar zoals we die kennen vandaag de dag. Als we verder in de geschiedenis kijken, zien we dat een gelijkaardig exemplaar al werd gebruikt in de 15de eeuw. Niet een whitepaper, maar een ‘blue book’. Een groot blauw boek, bedekt met flueel, werd gebruikt om gegevens van het parlement in Engeland bij te houden. Het gaat hier over allerlei statistieken en al dan niet persoonlijke informatie.

Wanneer een bepaald onderwerp voor de regering minder ernstig was, verdween de fluele blauwe kaft waardoor het enkel witte kaften waren. Later ontstond de variant ‘whitepaper’. Deze kleurcode werden gegeven door de overheid om de verspreiding van een document aan te geven. De kleur ‘wit’ betekent dat het document bestemd was voor het grote publiek.

In de wereld van crypto is dé bekendste whitepaper ongetwijfeld de whitepaper van Bitcoin gepubliceerd in 2008 door de mysterieuze Satoshi Nakamoto. De whitepaper genaamd ‘A Peer-to-Peer Electronic Cash System’ was de start van deze nieuwe financiële revolutie en de decentralisatie van het monetaire beleid.

Image
Bitcoin en Ethereum munten
Syamshine89/Shutterstock.com

Soorten whitepapers

Veel investeerders zullen het begrip ‘whitepaper’ alleen kennen vanuit de wereld van crypto, maar de definitie is veel ruimer. Daarom zijn er ook tal van soorten whitepapers. Bedrijven zullen whitepapers dan ook anders gebruiken dan bijvoorbeeld overheidsinstanties. Volgens investopedia zijn er in totaal 3 soorten whitepapers:

 • Achtergrond whitepaper
 • Genummerde lijsten
 • Probleem – oplossing

In de praktijk zien we in de wereld van crypto een combinatie van achtergrond en probleem solving. Op een eenvoudige manier wordt er doorgaans een probleem aangekaart, wat het team wil oplossen. Dit is het startpunt van een bepaald protocol.

Kenmerken whitepaper

Het beste voorbeeld is natuurlijk de whitepaper van Bitcoin: A peer-to-peer Electronic Cash System. In dit toch wel legendarische document wordt een nieuwe revolutie ingeluid. De whitepaper van Bitcoin is onderverdeeld in 11 onderdelen die kort het protocol uitleggen, denk hierbij aan onder andere:

 1. Introductie
 2. Transacties
 3. Timestamp Server
 4. Proof-of-Work
 5. Simplified Payment Verification
 6. Privacy …
Image
blockchain graphic
Yurchanka Siarhei/Shutterstock.com

Wat is het doel van een whitepaper?

Dit lijkt misschien een overbodige vraag, maar wat is het doel van een whitepaper dan precies? Een whitepaper is dus bedoeld om een protocol uit te leggen en hun visie en missie te delen met het grote publiek. En dit op een vereenvoudigde en duidelijke manier. Het doel van een whitepaper is natuurlijk zoveel mogelijk personen informeren, in de hoop dat ook zij geloven in hun visie. White papers zijn dus ook bedoeld om potentiële investeerders te overtuigen.

Wat is een yellow paper?

Een yellow paper is een technische, mathematische beschrijving die dieper ingaat op onder andere de programmering van een bepaald protocol. Zo is Ethereum (ETH) een gedecentraliseerde blockchain waarbij personen en organisaties onderling transacties kunnen uitvoeren op basis van smart contracts, zonder inmenging van derde partijen. Maar hoe werkt dat precies? Hoe werkt het in de broncode, wat gebeurt er allemaal? Een whitepaper geeft hier meer informatie over, maar als niet-programmeur blijft het allemaal abstract. Abstract genoeg om te begrijpen als ‘normale’ mens. Een yellow paper daarentegen is geschreven voor een totaal ander publiek en andere doelgroep.

De eerste yellow paper werd geschreven door Dr. Gavin Wood voor de blockchain van Ethereum. Gavin Wood is een Engelse computerwetenschappen en geen onbekende in de wereld van crypto. Hij is namelijk ook betrokken bij onder andere Polkadot (DOT) en Kusama (KSM).

Kenmerken van een yellow paper

Dacht je dat een whitepaper al ingewikkeld was? Dan heb je vast nog nooit een yellow paper gezien. Van complexe wiskundige formules tot een hele hoop cijferreeksen. De yellow paper is eigenlijk een deep-dive in de technologie van het protocol, voor geïnteresseerden en programmeurs. We kunnen een yellow paper kenmerken aan volgende eigenschappen:

 • Technischer document: geschreven voor onder andere programmeurs of zij die meer verstand hebben van programmering.
 • Focus mathematische en technische ontwikkeling: in de whitepaper staat visie en missie centraal, maar bij een yellow paper gaat het team dieper in op broncodes en hoe een bepaald mechanisme werkt.
 • Wetenschappelijke analyse: geen mensentaal, maar duidelijke computertaal.
 • Complexe computationele vergelijkingen: Focus op abstracte formules.
Image
Ingewikkelde formules wiskunde
Marina Sun/Shutterstock.com

Wat is het doel van een yellow paper?

Maar als een whitepaper al een marketingdocument is om potentiële investeerders te overtuigen, waarom dan nog een yellow paper? Naast volledige transparantie, wat een pilaar is in de blockchaintechnologie, bereikt een yellow paper een totaal andere doelgroep. Een yellow paper is ontworpen voor developers, met meer kennis van blockchain.

 1. Programmeurs

Blockchaintechnologie is nog relatief jong, we staan nog steeds aan de vooravond van dé grootste technologie revolutie. In dit tijdperk is het dan ook belangrijk om de beste ontwikkelaars en developers aan boord te hebben om mee bouwen aan deze glansrijke toekomst. Door middel van een yellow paper kunnen ze potentiële developers aanspreken in de hoop dat ook zij meebouwen aan hun protocol.

 1. Partnerships

Wil je een partnership? Dan is een yellow paper vaak doorslaggevend. Naast een eerder algemene visie en missie, willen partners éxact weten op welke manier ze hun doelstellingen willen en kunnen bereiken. Dit kan alleen wanneer ze transparant zijn over de computationele vraagstukken die deze toekomst kunnen mogelijk maken. Dit is niet alleen een evnetueel burning mechanisme, maar alles van A tot Z komt aan bod in deze technische yellow paper.

 1. Institutionele investeerders

Leuk een institutionele investeerder hebben die bereid is om een grote som te investeren in jouw project. Maar alvorens dit gebeurt, wil deze investeerder voldoende informatie hebben om zelf te bepalen of het de investering waard is. Louter een investering doem op basis van een visie en missie is wellicht niet zo verstandig. Door middel van een technische uiteenzetting in de yellow paper, krijgen ook institutionele investeerders meer informatie over de levensvatbaarheid van een project.

Wat is het verschil tussen een whitepaper en yellow paper?

Het verschil tussen een whitepaper en yellow paper is met name de technische aspecten die uitgelegd worden. Een whitepaper is bedoeld voor een groot publiek om de technologie en het protocol op een ‘vereenvoudige’ manier te begrijpen, terwijl een yellow paper zich richte op de technologie.

Laten we dit bekijken door de whitepaper van Ethereum te vergelijken met de yellow paper van Ethereum:

Whitepaper Ethereum: A Next-Generation Smart Contract and Decentralized Application Platform

Voor iemand met beperkte ervaring in blockchaintechnologie, kan een whitepaper ook al best indrukwekkend zijn. Maar toch is deze versie veel toegankelijk voor het grote publiek. 

Transactiekosten

Een mooi voorbeeld om deze vergelijking te maken is door te kijken naar de transactiekosten. Heb je ooit een NFT gekocht op OpenSea of een transactie gedaan in het netwerk van Ethereum? Dan is de kans groot dat je hoge bedragen aan transactiekosten hebt betaald. We weten inmiddels dat hoe drukker het netwerk, des te hoger deze kost. Maar hoe werkt dit éxact? In de whitepaper van Ethereum geven ze een "introductie" over ‘startgas’ en ‘gasprice’. Dus beperkt aantal formules, maar een algemere benadering voor het grotere publiek.

Image
Whitepaper Ethereum Gasprice
Whitepaper Ethereum

 

Yellow paper Ethereum: A secure Decentralised Generalised Transaction Ledger, Byzantium version

Ben je nu benieuwd hoe de gasprice exact wordt berekend? Een paar ‘simpele’ berekeningen maken en je kan zelf aan de slag. De kans is relatief groot dat jij hier niet wijzer uit wordt, terwijl het voor developers informatie is van onschatbare waarde. Je ziet hier meteen dat een yellow paper is gemaakt voor een totaal andere doelgroep. De gemiddelde retail investeerder zal weinig kunnen met deze informatie, zij bestuderen de whitepaper en focussen op de visie en missie en de beknopte versie van het technische aspect.

Image
Yellow Paper Ethereum

Wat is een Beige Paper?

Nog een extra variant? Jawel. Naast een whitepaper en een yellow paper, hebben we ook nog een beige paper. Het kan gebeuren dat een whitepaper net iets te beknopt is voor een developer of inversteerder en een yellow paper weer té gecompliceerd. Het resultaat? Een soort van gulden middenweg. Een beige paper is een herschrijving van een yellow paper, voor een betere leesbaarheid. Het is dus de bedoeling dat deze ingewikkelde materie op een vereenvoudigde manier begrepen kan worden.

Schematisch overzicht

Daarnaast kennen we ook nog een light paper. Dit is een verkorte en beknopte versie van een whitepaper. Het is een vereenvoudigd document van de whitepaper waarbij de belangrijkste punten worden aangehaald en uiteengezet. Hierdoor kunnen lezers in een relatief korte tijd een protocol leren kennen en hoe deze werkt. Het is in feit de eerste stap naar de whitepaper. Zijn lezers geboeid en willen ze alsnog meer weten? Dan kunnen ze de whitepaper raadplegen. Laten we deze varianten eens schematisch voorstellen.

  Algemeen Technisch
Uitgebreid document Whitepaper Yellow Paper
Verkorte versie Lightpaper Beige Paper

Conclusie

Goede en informatie is van onschatbare waarde, akkoord? Maar hoe bereik je nu een groot publiek en pas je je informatie aan op basis van je doelgroep? Blockchaintechnologie is nog steeds relatief nieuw. Waarbij de buurvrouw op de hoek voor het eerst hoort van Bitcoin of Ethereum, zijn er wereldwijd developers die zich al dagelijks bezighouden met ingewikkelde technische formules en rekensommen. Om iedereen te voorzien van voldoende informatie, worden er vaak verschillende documenten gemaakt. Deze papers hebben een andere focus, maar gaan allemaal over hetzelfde protocol. Niet elk project heeft 4 verschillende papers, dit is afhankelijk van het team en het project.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over whitepapers, light papers, yellow papers of zelfs beige papers? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over whitepapers en yellow papers.

Header image: Olivier Le Moal/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.