Kleurt je portfolio rood en heb je grote verliezen? Misschien was het toch handig om gebruik te maken van een stop-loss. Zowel investeerders op lange termijn als day traders hebben maar één doel: zoveel mogelijk geld verdienen. Maar wat als het vooropgestelde scenario toch net wat anders loopt?
Traden gebeurt op basis van verschillende indicatoren. Deze geven een ‘waarschijnlijkheid’ of de koers gaat stijgen of dalen. Let op: je hebt dus nooit garanties. Daalt de prijs toch? Dan wil je natuurlijk je kapitaal beschermen. Dit kan door het gebruik van een stop-loss. Handel je bij Bitvavo? Gebruik dan stop-limietorder. Ontdek in dit artikel hoe jij kan doen.
Bekijk snel
Kun je niet wachten? Bekijk dan alvast onderstaande video.
Wat is Bitvavo?
Bitvavo is één van de populairste en bekendste Nederlandse exchange. Het platform lanceerde in 2018 waarbij iedereen op een eenvoudige manier zijn of haar favoriete cryptovaluta kan kopen en verkopen. Bitvavo zet in op eenvoud en intuïtie, zodat iedereen gebruik kan maken van het platform, zowel beginnende als ervaren traders. Het platform heeft een eigen software wallet waar jij je crypto kan bewaren.
Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) sinds november 2020. Hierdoor moeten gebruikers zich verifiëren bij registratie. Heb je nog geen account of ben wil je meer weten over Bitvavo? Lees dan deze uitgebreide blog.
Applicatie
Heb je een account bij Bitvavo? Dan is de kans groot dat je de applicatie gebruikt, waar je eenvoudig crypto koopt en verkoopt. Bitvavo zet dan ook in op eenvoud en simpliciteit om op een intuïtieve manier crypto te kopen via hun exchange. Het enige nadeel is dat de applicatie misschien té eenvoudig is voor ervaren traders.
Waarom? Koop of verkoop je crypto via de applicatie, dan gebeurt dit altijd op basis van een market-order. Je kunt namelijk geen limiet-orders of stop-losses plaatsen in de applicatie. Dit kan enkel in de geavanceerde variant op je computer.
Desktop
Om een goede service en verschillende handelsmogelijkheden te bieden, kun je gebruikmaken van een stop-loss in de geavanceerde modus van je Bitvavo-account. Niet alleen kun je hier crypto versturen, ontvangen en opnemen, maar in de geavanceerde-modus kun jij handelen als echte trader.
In onderstaande afbeelding zie je de geavanceerde modus van Bitvavo. Rechts zie je de huidige koers op een bepaalde timeframe en het orderboek. In het linkse paneel kun jij gebruik maken van limit-orders en stop-limits. Maar wat zijn deze precies en wat is het verschil?
Wat is een stop-loss?
Een stop-loss is een order dat wordt gevuld van zodra de prijs van een bepaalde cryptomunt een vooraf bepaalde prijs bereikt. Crypto kan enorm volatiel zijn. Kijken we naar CoinGecko, dan zien we dat stijgingen en dalingen van zelfs +100% op één dag geen uitzondering zijn. Maar waar grote winsten te behalen zijn, schuilt er ook altijd gevaar. De koers kan namelijk na je aankoop een duikvlucht nemen. Gelukkig kun jij je hiervoor indekken dankzij een stop-loss.
Hoe werkt een stop-loss?
Wil je werken met stop-loss om je verlies te minimaliseren? Dan is het handig om te weten hoe een stop-loss werkt. Koop je crypto bij Bitvavo en doe je dat tegen de huidige koers? Dan koop je op basis van een marktorder. Maar je kunt er ook voor kiezen om enkel crypto te kopen tegen een bepaalde prijs, net zoals je op voorhand kunt instellen dat je jouw crypto weer verkoopt tegen een bepaalde prijs.
Dit laatste noemen we een stop-loss, letterlijk: stop je ‘loss’, je verlies. Geloof je in de fundamentele waarde van een project? Dan kun je ervoor kiezen om je munten jaren vast te houden, ondanks dat je al dan niet tijdelijk verlies hebt. Maar denk goed na over deze keuze, aangezien er geen zekerheden zijn.
Voorbeeld: Je koopt Bitcoin tegen een koers van 20.000 dollar. In het beste geval maak je winst, maar wat als de koers daalt? Je wilt dan je schade beperken je Bitcoin verkopen tegen een vooraf vastgelegde prijs die lager ligt dan de huidige prijs. Stel je kiest een als triggerprijs een waarde van 19.000 dollar, maar je bent pas bereid te verkopen tegen 18.500. De koers kan natuurlijk alsnog terug stijgen. Vanaf het moment dat de koers onder de 19.000 dollar gaat, verandert deze order in een limietorder. Je order wordt dus gevuld bij een waarde van 18 500 dollar.
Wanneer gebruik je een stop-limietorder?
Je kunt een stop-limietorder gebruiken in verschillende scenario’s. Niet alleen in een dalende markt kun je deze gebruiken, maar ook wanneer de koers stijgt.
Technische analyses
Traders baseren zich vooral op technische analyses. Verschillende indicatoren geven een ‘waarschijnlijkheid’ of de koers gaat stijgen of dalen, afhankelijk van bepaalde supports en weerstandszones. Traders maken hier dan ook gebruik van.
Dalende markt
In een dalende markt kijken we vooral naar een stop-loss. Traders kijken naar de charts en kiezen zorgvuldig de prijs voor hun stop-loss. Dit kan een cruciale support zijn of een belangrijk level. Breekt de koers neerwaarts uit? Dan is ‘waarschijnlijk’ dat de prijs verder gaat dalen. Op dat moment is het goed om je verlies te minimaliseren.
Stijgende markt
Een limietorder kun je ook gebruiken in een stijgende markt. Het principe is vrijwel hetzelfde. Is de koers gedaald en tonen verschillende indicatoren je dat de koers ‘waarschijnlijk’ terug kan stijgen? Dan kun jij je order instellen op deze prijs. Het is natuurlijk aan te raden om ook vanaf dit punt een stop-loss te plaatsen. Daalt de koers alsnog, ook dan kun jij je verliezen minimaliseren.
Hoe zet je een stop-loss op Bitvavo?
Een stop-loss zetten bij Bitvavo kun je dus alleen doen in de desktopversie in de geavanceerde modus. Bij een stop-limietorder wordt een limietorder pas geactiveerd wanneer de vooraf gekozen triggerprijs (ofwel stop-prijs) wordt geraakt. Op deze manier heb je meer controle over wanneer er precies een order wordt geplaatst. Om dit te realiseren, moet je dus twee verschillende prijzen instellen, zoals in bovenstaand voorbeeld.
Triggerprijs: dit is de prijs waartegen de order wordt geactiveerd.
Limietprijs: dit is de maximale/minimale prijs waarvoor je je crypto wilt kopen/verkopen.
- Meld je aan op de website van Bitvavo.
- Navigeer naar ‘Geavanceerd’ bovenaan in het menu.
- Kies links bovenaan de markt, in dit geval BTC-EUR.
- Kies voor een buy- or sell order.
- Kies voor ‘Stop Limit’.
- Kies de triggerprijs. Tot hoever mag de koers zakken alvorens de limietorder wordt geplaatst?
- Kies de hoeveelheid crypto.
- Kies de prijs waarop je de limiet wilt zetten.
- Klik op ‘Continue’ of ‘Doorgaan.’
Proficiat, je hebt je (eerste) stop-loss / stop-limietorder geplaatst bij Bitvavo!
Op deze manier kun je steeds goed waken over je eigen vermogen en kom je nooit voor verrassingen te staan.
Conclusie
Heb je ooit geïnvesteerd in cryptomunten en kleurt je portfolio overwegend rood? Misschien was het toch een goed idee geweest om je verliezen te minimaliseren. Je wilt tenslotte liever 5% verlies dan 80% verlies. Daarnaast is er ook nooit garantie dat de prijs zich weer gaat herstellen. Als je de tijd kon terugdraaien, had je dan een stop-loss gebruikt? Waarschijnlijk wel.
Of we nu in een bull market of bear market zitten, je kapitaal beschermen is altijd belangrijk. Zowel tijdig winsten nemen, maar ook tijdig je verlies nemen. Daarom is het belangrijk om op voorhand een plan van aanpak te maken en je hieraan te houden. Maak hierbij gebruik van stop-limietorder om je verliezen te minimaliseren.
Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Bitvavo, over stop-loss of andere cryptocurrencies? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.
Header Image: T. Schneider/Shutterstock.com