Foto met het woord scam

De Scam Lijst - Overzicht van alle oplichtingspraktijken in de cryptowereld

Scams, oplichting, fraude, je komt het overal tegen en ook de cryptowereld zit er helemaal vol mee. Misschien ben je er al wat tegengekomen en heb je inmiddels wel door wanneer iets een scam is en wanneer niet, maar het is toch handig om up-to-date te blijven, want ook de scams blijven evolueren.

In ons artikel over Crypto Scams en waar je op moet letten zijn al alle alarmsignalen als het gaat om crypto scams besproken, zodat jij het risico kan verkleinen om jouw zuurverdiende centen kwijt te raken. Het is dus handig om eerst dat artikel te lezen. Dit artikel is bedoeld voor de mogelijke twijfelgevallen, hier worden namelijk alle - voor ons bekende - oplichtingspraktijken in de cryptowereld uitgelicht. Zet 'm dus lekker in je bookmarkbalk door op het sterretje te klikken bovenin je browser, dan kan je altijd kijken of jouw twijfelgeval tussen dit lijstje staat.

Het is natuurlijk mogelijk dat iets een scam is en niet in dit lijstje staat, aangezien dit artikel verouderd en er iets over het hoofd gezien kan zijn, dus wees toch altijd nog voorzichtig, want als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.

Bekijk snel

 

Oplichting via Litebit

Als je een mail krijgt van Litebit of een andere exchange, bekijk dan altijd eerst of dit wel echt van het e-mailadres komt van desbetreffende exchange. De kans is groot dat jij wel eens een phishing e-mail hebt gehad en dit is ook precies hoe veel oplichters te werk gaan.

Een voorbeeld van zo'n email kan zijn:

"You have been chosen as a loyal user LiteBit who is lucky to get a bonus of 0.83 Bitcoin & 4 Litecoin. In order to improve the Quality of the Platform we give bonuses to 50 loyal users LiteBit ."

Gevolgd door een link naar een website die lijkt op Litebit's website. 

Als jij daarna besluit in te loggen op deze website, stuur je in feite je gebruikersnaam en wachtwoord rechtstreeks naar de oplichter en hebben zij toegang tot al jouw coins.

Gebruik daarom altijd 2FA (2-factor authentication)! Dan hebben ze niet genoeg aan alleen jouw inloggegevens.

Infinitrade

Infinitrade met de website infinitrade.com is een bedrijf gevestigd in Engeland. Zij adverteren via gesponsorde links op Facebook en de website is ook redelijk gemakkelijk te vinden op Google.

De aanpak van deze oplichters is als volgt:

 • Jij legt geld in en zij doen zogenaamd het investeringswerk voor jou. Ze beloven mooie rendementen.
 • Er is veel contact met jouw "persoonlijke accountmanager", die jou uiteindelijk ook over probeert te halen om nog meer te investeren
 • Er worden enorme, neppe rendementen getoond op jouw rekening
 • Wanneer jij besluit geld eraf te halen, wordt er gevraagd om nog meer bij te storten zodat je daarna pas je geld eraf kan halen
 • Uiteindelijk zie je al het geld nooit meer terug

Helaas is Infinitrade nog altijd actief en zie je op alle review-sites een heleboel recensies van mensen die zijn opgelicht. Ga dus niet in zee met Infinitrade!

GiroFX

GiroFX is een bedrijf dat eigenlijk op dezelfde manier te werk gaat als Infinitrade. Ook hier worden de investeringen voor jou gedaan en wordt er telkens meer inleg van jou gevraagd. Als jij dan geld eraf wilt halen, vragen ze wederom om extra investering - soms zelfs via een banklening - waarna jij je geld nooit meer terugziet. 

GiroFX wordt gerund door een criminele bende en andere namen waaronder ze ook schuil gaan zijn:

 • GMOTrading
 • BTC Kingdom
 • ICN Brokers
 • MTC Brokers
 • 66 Brokers
 • Blue Hill Capital
 • Anthony Goldman
 • GFCInvestment
 • BrighterTrade
 • Vemarkets
 • Bitcoin Loophole
 • Immediate Hedge
 • Bitcoin Revolution
 • Bitcoin Rush
 • Bitcoin Era
 • Bitcoin Future
 • Bitcoin Profit
 • Bitcoin Circuit
 • The Crypto Revolt
 • Bitcoin Traders Pro
 • LionsFM
 • INTRGROUPS
 • Mirror Trading
 • International Parker Prime

Dit is een aardige waslijst aan namen, maar ze gaan stuk voor stuk hetzelfde te werk. De manier van adverteren is ook een unieke; er worden namelijk foto's van BN'ers gebruikt met een neppe tekst, zoals: "De laatste investering van Waylon maakt banken doodsbang...". Deze advertenties zijn vooral te vinden op Facebook.

Image
Neppe Facebook advertentie van GiroFX

 

Dit is een hele slimme manier van adverteren en veel mensen zijn hier al ingetrapt. Aan jou dus de taak om GiroFX en al zijn aliassen te vermijden

EXW Token

Het project EXW Wallet, met de bijbehorende EXW Token, valt onder de categorie Ponzifraude/Piramidespel.

Dit is een oplichtingsmethode waarbij beleggingen aangeboden worden waarbij de uitbetaalde gelden worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Zoals je je kan bedenken valt zo'n pyramide helemaal uit elkaar als er geen nieuwe klanten bijkomen, daarom zijn piramidespellen ook illegaal in Nederland.

Zo'n spel is vaak te herkennen aan de belofte van grote winsten en beloningen voor het werven van nieuwe klanten. In het geval van EXW zou je wel tot 0,3% winst per dag krijgen. Dit lijkt niet veel, maar dit zou betekenen dat je met een inleg van €1000,- na tien jaar zo'n 56 miljoen euro zou hebben opgestreken, en dit voor élke klant. Zoals eerder al gezegd; als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook!

Waan je dus niet aan het EXW Token of de EXW wallet, want dit project is gedoemd om op den duur in elkaar te storten.

Overige

Er zijn inmiddels aardig wat namen met verschillende methodes voorbijgekomen, maar er zijn nog heel wat andere manieren waarmee oplichters jouw geld proberen af te pakken. Bekijk ze hieronder en probeer ze in je achterhoofd te houden!

2FA Scams

Nu 2FA tegenwoordig bijna overal verplicht is om je account extra te beschermen, hebben oplichters ook manieren gevonden om hiervoor bij te komen. Het kan zijn dat jouw wachtwoord bij een datalek bijvoorbeeld al vrij is gekomen, waardoor oplichters nu alleen nog jouw 2FA moeten omzeilen.

Zo kan je een berichtje ontvangen dat je account mogelijk is aangetast, waarbij ze vragen om je identiteit te verificeren door middel van een 2FA code die je zodra ontvangt. Daarna loggen ze in op je account waardoor die 2FA code wordt getriggered. Ze hebben nu toegang tot je account en veranderen meteen alle inloggegevens waardoor jij alles kwijt bent.

Deze scams kan je tegenkomen bij elke site, maar geen van die sites zal ooit echt jouw wachtwoord of jouw 2FA code vragen. Om een 2FA scam te voorkomen ga je dus simpelweg nooit in op berichtjes waarin deze geheime informatie wordt gevraagd.

Pump & Dump

Je zal er vast eens van gehoord hebben: Pump & Dump groepen op Telegram, Discord, Facebook of andere communities. Het doel van zo'n groep is de prijs van een asset in een heel kort tijdsbestek - meestal niet langer dan een uur - keihard omhoog te drijven door massaal te kopen, dit noemen we ook wel de "pump". De "dump" volgt, als de prijs torenhoog staat is het de bedoeling dat alles gedumpt wordt waarna de prijs weer keldert.

Het is sowieso niet aan te raden om hier aan mee te doen omdat het illegaal is, maar de kans is ook groot dat jij er alleen maar geld mee verliest. De organisatoren van zulke groepen kopen vaak lang van te voren tegen hele lage prijzen in en zij gebruiken de groep voor de "pump" als het moment daar is.

Op zo'n moment ben jij dus waarschijnlijk de coins van de organisatoren aan het kopen en je moet maar net geluk hebben dat de prijs niet al gekelderd is als jij wilt verkopen. Vermijd deze groepen dus koste wat het kost.

Betaalde groepen

Betaalde groepen, ookwel vaak onder de Engelse benaming "paid groups", zijn groepen waarin bepaalde "calls" worden gemaakt om een coin te kopen, omdat het je winst gaat opleveren. Hiervoor betaal je meestal een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding. 

Deze calls worden vaak gebaseerd op technische analyse van de grafieken en trading indicators en kunnen soms ook daadwerkelijk rendabel zijn. De vraag is alleen of ze vaker rendabel zijn dan niet, en dekt het ook de kosten van de betaalde groep?

Op Twitter, Telegram en Discord wordt vaak geadverteerd met de winstgevende trades, maar de verliesgevende trades worden nooit getoond. De kans is dus groot dat jij in een groep belandt waar helemaal geen winst gemaakt wordt, waar je wel voor betaald. Ook kan het zo zijn dat je helemaal opgelicht wordt en je nieteens in een groep terecht komt. Probeer dus gewoon het heft in eigen hand te houden en ontwijk deze groepen.

Discord, Telegram & Facebook

Het advies is om sowieso benaderingen van onbekende personen via Discord, Telegram en Facebook waarin je wordt gevraagd om iets te doen te vermijden. Ook niet van die mooie vrouwen dus! De meeste oplichters doen hun werk via deze platformen, op allerlei creatieve manieren. 

Als je dan toch op een bericht wilt ingaan, zorg er dan in ieder geval voor dat je nooit op links klikt, wachtwoorden geeft of geld overmaakt.

Scams die niet meer bestaan

Gelukkig zijn er ook een aantal scams/piramidespellen al op de begraafplaats te vinden. Dat wil helaas niet zeggen dat de oplichters zelf ermee gestopt zijn, net zoals bij GiroFX kunnen ze zomaar weer onder een andere naam schuil gaan. Hieronder lees je over vier opgeheven scams.

Trondivs 

Trondivs.com was een site waar je Tron (TRX) kon investeren en waar een dagelijks rendement van wel 20% werd beloofd. Dit is natuurlijk te gek voor worden en de enigen die er ook daadwerkelijk aan verdiend hebben zijn de oprichters van dit piramidespel.

Inmiddels is de website niet meer bereikbaar en zijn er een heleboel mensen die hier flink aan hebben verloren. Ga bij rendementen van deze orde er dus niet vanuit dat het wel goed zal komen!

MX Trades & Investments

MX Trades & Investments zou zomaar een voorganger van bijvoorbeeld GiroFX of Infinitrade kunnen zijn geweest. Ook dit bedrijf zou voor jou de investeringen doen met behulp van een persoonlijke accountmanager. Ook hier werd telkens meer inleg gevraagd om uiteindelijk je geld in rook op te zien gaan. Deze "bedrijven" zullen niet ophouden te bestaan, want elke keer wordt er weer een nieuw "bedrijf" gestart, helaas...

Bitconnect

Bitconnect is een grote jongen als het gaat om crypto scams, die valt te plaatsen in de categorie piramidespellen. Ook hier werden astronomische rendementen beloofd en was er zelfs de mogelijkheid om de token van Bitconnect (BCC) uit te lenen aan andere gebruikers om rente te verdienen, heel vreemd ja.

Uiteindelijk is Bitconnect de halt toegeroepen door Amerikaanse authoriteiten, waarna de hele piramide in elkaar stortte en er veel geld verloren is gegaan. Bitconnect was namelijk zo populair dat de coin zelf ook als goede investering werd gezien, hoe dat afliep zie je hieronder:

Image
Bitconnect price dump

PCMex Global

PCMex Global was een ICO scam en de opvolger van de XTTMT scam. De token XQE werd gepromoot op hun website www.pcmexs.com, maar zoals je je kan bedenken was alles op deze site nep. Zodra je je hardverdiende BTC overgemaakt had naar de website voor de XQE ICO, was het niet meer van jou en kreeg je er ook niks meer voor terug. Na 3-4 maanden is de website opgeheven en zijn de oplichters er met het geld vandoor gegaan.

in 2017 tijdens de ICO-hype was dit een veelvoorkomend fenomeen, maar dat betekent niet dat het nu niet meer gebeurt. De ICO van XQE was deze zomer nog en wie weet wat de volgende ICO scam van deze oplichters gaat zijn. Zorg er dus voor met ICO's dat je goed onderzoek doet naar het team achter het project en wees altijd kritisch. Vertrouw je het niet 100% zeker, doe het dan gewoon niet.

Tot slot

Er is hierboven een wijd scala aan verschillende scams besproken, de ene nog meer doordacht dan de ander, maar uiteindelijk komt het er altijd op neer dat het oplichters zijn die jou je geld willen afpakken. Het is een hele wrede wereld, de oplichterswereld, maar toch is het het best dat je jezelf ertegen beschermd.

De 2 belangrijkste tips die ik mee kan geven zijn:

 • Geef nooit je inloggegevens of een 2FA code aan een ander
 • Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook

Verder is het belangrijk om altijd kritisch te zijn en scherp te blijven, want de oplichters zullen altijd nieuwe manieren blijven bedenken.

Heb je zelf ervaringen met Crypto Scams? Of ben je op zoek naar mensen die dit wel hebben en die jou er meer over kunnen vertellen? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.