Wetgeving
27/4/22

De rol van crypto in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland

De rol van crypto in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is ontwrichtend op zoveel fronten. Uiteraard voor, met name, Oekraïne, maar ook voor miljoenen burgers en complete organisaties, overheden en processen. Alles wordt met de grond gelijkgemaakt, waar crypto en de toepassingen perspectief kan bieden. De oorlog in Oekraïne is de katalysator van de adoptie van cryptocurrency's. In dit artikel neem ik je mee in hoe zowel Rusland als Oekraïne crypto gebruiken in deze oorlogstijd, maar ook wat jij kan bijdragen en wat de voor- en nadelen van de cryptomarkt in oorlogstijd zijn. Lees je mee? 

Bekijk snel

Oorzaak van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland is voor de hele wereld groot nieuws. We zijn allen betrokken bij de Oekraïners die op de vlucht zijn voor, en vechten tegen, de invloed van Rusland. Of eigenlijk meer de invloed van Putin. Maar waardoor is deze oorlog eigenlijk ontstaan? 

Eeuwenlang bestaan er al spanningen tussen het westen en Rusland. Omstreeks de Middeleeuwen waren de Tsaren al fel tegen het moderne westen en ten tijde van het communisme veranderde dit niet. In de vroege 1900's kwam er een einde aan het Tsarenbewind, waarna de communisten het bewind overnamen. Sterker nog, sinds Vladimir Putin regeert over de natie, is hij nog vele malen feller geworden tegen de uitbreiding van de Europese Unie en de NAVO. 

Maar goed, als de spanningen al eeuwenlang bestaan, waarom dan juist nu die escalatie? In onderstaande video zie je wat de invloed is van oorlog op crypto, of andersom:

Soevereiniteit van Rusland

Soevereiniteit betekent, in het geval van Rusland, dat Putin binnen zijn eigen grondgebied het hoogste gezag voert. Hij kan het dan ook niet waarderen dat het Westen invloed uitoefent op zijn regime, door opstanden te steunen. Denk aan Oekraïne, Kosovo, Georgië en andere landen in Centraal-Azië. 

Oekraïne trekt meer richting het Westen, dan naar buurland Rusland, en dat wordt door Vladimir niet op prijs gesteld. Wat begon als een krachtmeting, waar een ieder ervan uitging dat Putin wilde laten zien hoeveel invloed hij daadwerkelijk kon uitoefenen, escaleerde op 24 februari 2022 gigantisch doordat de Russische troepen vanuit de Krim Oekraïne binnenvielen. 

De exacte oorzaak van de oorlog tussen de Russen en Oekraïne is eigenlijk niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met Vladimir Putin die zijn land wil beschermen tegen het verder uiteenvallen. De invloed van democratische groeperingen bedreigd zijn, ietwat denkbeeldige, macht. Maandenlang heeft hij de aanvalsplannen ontkent, maar eind 2021 dreigde Putin militair-technische maatregelen uit te voeren, als de NAVO zich niet wilde terugtrekken uit de Baltische landen en Polen. 

Uiteindelijk werd duidelijk dat hij blijft bij zijn opinie, dat Oekraïne toebehoort aan Rusland en op 24 februari 2022 viel hij het land binnen. Sindsdien is er sprake van een gigantische vluchtelingencrisis, totale vernieling, vele (dodelijke) slachtoffers en een wereldwijd probleem. Nu Oekraïne het proces is gestart om lid te worden van de Europese Unie, zullen de verhoudingen er voorlopig niet beter op worden. De tijd zal het leren hoe lang de oorlog zal voortduren, maar hoe komen we tot het einde de tijd relatief ongeschonden door, financieel gezien?

Hoe wordt crypto gebruikt door beide landen?

Crypto in Rusland

De cryptomarkt van Rusland waardeerde men in februari dit jaar op ruim 200 miljard dollar, ruim 12% van de wereldmarkt. Een groot deel van de bevolking was toen in het bezit van cryptocurrency's, waarna het Russische Ministerie van Financiën een wetsontwerp indiende. 

Een verbod op cryptobetalingen voor diensten en goederen werd gehandhaafd, waarbij er ook direct een limiet werd gesteld aan het aantal roebels dat mensen in digitale valuta kunnen investeren. Ook het minen van crypto werd aan banden gelegd. 

Eind maart werd er door Pavel Zavalny (o.a. voorzitter van het Russische Energiecomité) bekend gemaakt dat Bitcoin geaccepteerd wordt door Rusland, wanneer we het hebben over de export van natuurlijke hulpbronnen. Wij, als inwoners van het Westen, mogen essentieel gas kopen van Putin's country, door middel van ruilhandel met roebels en goud. 

Landen die Rusland niet 'onder druk zetten' mogen betalen in hun eigen nationale valuta, zoals bijvoorbeeld roebels, lira en yuan. Kortom, als je Rusland steunt zijn de mogelijkheden eindeloos, maar werk je tegen? Dan voer je een eindeloze strijd. 

Crypto in Oekraïne

Oekraïne was nog een beetje een buitenbeentje op de cryptomarkt, maar daar komt verandering in. Mykhailo Fedorov, de minister van Digitale Zaken, stelde vorig jaar al de legalisatie van cryptohandel voor burgers voor. Er werd een voorstel geschreven en afgelopen maand (maart 2022) schreef Zelenski geschiedenis door zijn handtekening eronder te plaatsen. 

Door de cryptomarkt in Oekraïne te legaliseren, is het mogelijk om de donaties in Bitcoin (BTC) in te zetten in de strijd tegen de Russen. Volgens het Ministerie is dit "een belangrijke stap bij het uit de schaduw halen van de van de cryptomarkt...". Er werd in korte tijd al ruim 50 miljoen euro gedoneerd in cryptovaluta:

De rol van cryptocurrency's in de crisis

Dit is de eerste wereldwijde oorlog waar cryptocurrency prominent een rol speelde. Regeringen overwegen nieuwe wet- en regelgeving en het conflict tussen Rusland en Oekraïne wordt beïnvloed op verschillende manieren. Door crypto te introduceren binnen de grenzen van Rusland, kan er invloed uitgeoefend worden op het autoritaire regime van Moskou. Er is op deze manier een alternatief voor de roebel, wat economisch perspectief biedt, ook al zou Putin dit niet graag zien natuurlijk.

Door de tegenstanders van crypto wordt er vooral gesproken over het aanmoedigen van illegale transacties en een manier om entiteiten sancties te laten omzeilen. 

Voor Oekraïne zijn digitale coins belangrijk, omdat ze hiermee donaties kunnen binnenslepen. Het Ministerie van Digitale Transformatie heeft hier een geweldige site voor ontwikkeld, met een pakkende slogan: "don't leave us alone with the enemy"

Ze hebben al ruim $60 miljoen opgehaald en met ruim 70 coins kun je de Oekraïners ondersteunen in hun 'fight for freedom'. De grootste exchange van het Oostelijke land, Kuna.io, draat bij aan de inzameling van zoveel mogelijk steungelden. De meeste donaties zijn tot op heden afkomstig van consumenten van over de hele wereld. 

Donate Ukraine

Hoe worden de donaties in crypto ingezet door Oekraïne?

Het is moderne manier van crowdfunding, die verschillende voordelen en nadelen heeft. Deze spreken we verderop in dit artikel. We gaan eerst kijken wat Zelensky voornamelijk doet met al deze gelden, om zijn natie te versterken. 

Om te beginnen kan hij eenvoudiger transacties uitvoeren, aangezien er geen derdenpartij bij betrokken hoeft te worden. Hierdoor voorkom je het risico op blokkades, omdat er geen macht ligt bij andere partijen. Het leger krijgt eveneens steun, waarmee ze investeren in niet-dodelijke materialen, zoals kogelvrije vesten en andere materialen ter ondersteuning van de Oekraïnse soldaten. 

Daarbij worden ook Russische soldaten betaald in Bitcoin (BTC), als ze zich overgeven. Ze krijgen dan 5 miljoen Russische roebel, wat omgerekend ruim € 43.000 bedraagt, en ze mogen zonder straf van Oekraïne terugkeren naar hun thuisland. 

Er is ook een speciaal cryptoproject ontstaan, dat het mogelijk maakt om te doneren en te investeren: HUKR (Help Ukraine). Je vindt hieronder een promovideo, waar je wat meer informatie kunt vergaren over het project:

https://youtu.be/9osBfMa0ZBs

Waar komen de crypto donaties uiteindelijk terecht?

Met hun slogan "Invest to donate" maken ze de gelden over naar goede doelen, zoals:

 • Herleefde Soldaten Oekraïne
 • NOVA Oekraïne
 • Stichting VS-Oekraïne
 • Internationaal Comité van het Rode Kruis
 • Hoop voor Oekraïne
 • Stichting LELEKA
 • Fonds voor Kinderhulp Oekraïne

Er wordt geld gebruikt om essentiële middelen aan te schaffen voor burgers, maar ook worden evacuaties in goede banen geleid.

Voor- en nadelen van crypto in oorlogstijden

Voordelen

 • Transacties uitvoeren zonder derdenpartij
 • Meer aandacht voor regulering
 • Stagflatie* maakt de weg vrij voor een nieuw financieel stelsel

Stagflatie is een porte-manteau van inflatie en stagnatie. Wanneer de inflatie hoog is, vertraagt de economische groei en blijft de werkloosheid hoog. 

Nadelen

 • Eventuele negatieve invloed op de (crypto-)markt
 • Russische gebruikers worden bij voorkeur niet geblokkeerd, vanwege het decentrale karakter
 • Extra volatiliteit 

Waarom is crypto niet booming? 

De cryptomarkt is gemaakt voor deze situatie. Een gedecentraliseerde, anonieme en digitale coin is juist wat we nodig hebben. 'Wacht maar tot er oorlog uitbreekt' en 'Wacht maar tot er censuur plaatsvindt door grote banken' zijn veelvoorkomende uitspraken door cryptofanaten. Nu het oorlog is, is er echter geen sprake van een booming business in de cryptobranche. Hoe kan dat?

Er zijn volgens specialisten verschillende verklaringen voor. Belangrijk is om te weten dat dit absoluut niet het einde betekent van het decentrale stelsel, in tegendeel. Het probleem is namelijk dat de 'gewone burger' nog te weinig verstand heeft van crypto. Zelfs de elite struggelt in Oekraïne met het omzetten van hun vermogen naar cryptocurrency's, mede doordat de internetverbinding zo slecht is.

Wat ook meespeelt is de grote volatiliteit van de Bitcoin (BTC). Door de extreme koersschommelingen is de coin nog niet bruikbaar voor economische en politieke doeleinden, zoals het tegengaan van instabiliteit in de economie. De Oekraïnse vice-minister van Digitale Transformatie, Alex Bornyakov, zei het volgende over de rol van crypto in de huidige crisis. "In a situation like this, where the national bank is not fully operating, crypto is helping to perform fast transfers, to make it very quick and get results almost immediately."

Daarbij sprak hij ook nog voorzichtig: "I don't think crypto is playing a major part, but its role is essential in this conflict in terms of helping our army."

Conclusie

In dit artikel hebben we allerlei aspecten aangestipt, die te maken hebben met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en cryptocurrency's. Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan de inzet van crypto, aangezien de markt nog lang niet overal geïntegreerd is. Een voordeel is absoluut het decentrale karakter, maar er speelt natuurlijk veel meer in tijden van oorlog. Dat er op onafhankelijke wijze, zonder betrokkenheid van grootmachten, geld ingezameld kan worden is natuurlijk mindblowing. Zowel de Oekraïnse defensie als burgers kunnen hierdoor gelden ontvangen om zichzelf of hun burgers in veiligheid te brengen. Er is op deze manier ook geld beschikbaar om te investeren in wapens of hulpmiddelen, waarbij de Russen ze geen toegang kunnen ontzeggen. 

Al met al kun je stellen dat het gebruik van cryptovaluta de ontwikkeling, veiligheid en opvang van mensen wereldwijd kan vergroten en waarborgen. Daarbij biedt het kansen om zonder belemmeringen geld in te zamelen en in te zetten waar het het hardst nodig is. Naarmate meer mensen kennismaken met de wereld van crypto en hun vermogen (deels) gaan omzetten in digitale valuta, dan zal er naar verwachting een flinke groeispurt plaatsvinden. 

Let op: mocht je enthousiast zijn geworden over crypto en de toepassing hiervan? Ga dan zelf op onderzoek uit. Laat je niet leiden door het enthousiasme of de mening van anderen of door je onderbuikgevoel, maar doe daadwerkelijk onderzoek. Raadpleeg onze complete database met blogs, video's en video's over alle crypto onderwerpen, verdiep je in DeFi en kijk naar wat aansluit bij jouw budget en jouw behoeften. Gebruik alleen maar geld wat je niet nodig hebt om te overleven en lees je in over de risico's. 

Heb je nog vragen over deze impactrijke oorlog of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.

Wil je verder praten over de ontwikkelingen rondom Rusland en Oekraïne en de rol van crypto in het geheel? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Photo by Oleksandr Pidvalnyi

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!