Raydium twitter

Raydium - Complete uitleg voor beginners

Raydium Protocol heeft een platform gebouwd op de blockchain van Solana. Deze is razendsnel, veilig en goedkoop. Hierdoor kun je op eenvoudige wijze Raydium (RAY) kopen, swappen of staken. Ze handelen toekomstgericht en kijken altijd naar de nieuwste features. In dit artikel vertel ik je alles over het platform en de coin, lees je mee? 

Bekijk snel

Wat is Raydium?

Raydium is een geautomatiseerde market maker, die gebouwd is op de blockchain van Solana (SOL). De automated market maker (AMM) maakt gebruik van het centrale orderboek van de gedecentraliseerde exchange van Serum. Hierdoor kun jij razendsnelle transacties uitvoeren, profiteren van shared liquidity en rendement verdienen door nieuwe functies.

Er is gekozen voor Solana om op te bouwen, omdat ze zich onderscheiden op het vlak van bliksemsnelle DeFi-snelheden. Ruim 65.000 transacties per seconde, 400 ms blocktijden en en transactiekosten die lager zijn dan $0.01. Je kunt alle informatie vinden in de Litepaper van Raydium Protocol en die kun je hier downloaden. 

Bekijk hieronder een video, waarin meer wordt verteld over Raydium en het gebruik van de Solana Blockchain. 

https://youtu.be/DCx_ghJT4Fg

Evolution is Imminent

Ik wil dit stuk tekst van Raydium 1-op-1 overnemen. Het is een pakkende tekst en als ik die ga vertalen, dan gaat de kracht verloren. 

As Raydium progresses as a foundation for liquidity on Serum, it aims to partner with other DeFi and AMM communities and provide support to build out their products on Solana. This will bring both additional liquidity and faster, more efficient DeFi protocols to the ecosystem.

With the addition of external oracles, Raydium will be able to incorporate additional flexibility and functions for future versions and features. In addition, several newly-launched borrow/lending protocols on Serum could give Raydium the ability to add margin trading, unlocking even more liquidity from on-chain assets.

Raydium offers an avenue for evolution, where projects and individuals can swiftly enter the Solana and Serum universe to leverage its distinct advantages in speed and efficiency. Faster transactions, significantly lower fees, and ecosystem-wide liquidity are essential if the people, projects, and protocols of DeFi are to evolve. We hope to see you on the other side.

Waarom kiezen voor Raydium?

Andere AMM's en DeFi-protocollen hebben enkel toegang tot de liquiditeit binnen hun eigen pools. Bovendien draaien de meeste platformen op de blockchain van Ethereum, waardoor de transacties traag zijn en de gasf fees hoog. 

Raydium biedt enkele belangrijke voordelen:

 1. Het is sneller en goedkoper - Raydium maakt gebruikt van de efficiëntie van Solana (SOL), zodat de transacties vele malen sneller zijn dan Ethereum (ETH) en de gas fees slechts een fractie van de kosten;
 2. Door een centraal orderboek te gebruiken zorgt voor liquiditeit door het complete ecosysteem. Raydium biedt dus on-chain liquiditeit, dankzij Serum DEX. Dit betekent simpel gezegd, dat je door het hele ecosysteem toegang hebt tot de orderstroom en liquiditeit;
 3. Trading interface voor traders die grafieken willen bekijken, limietorders willen kunnen instellen en meer controle willen over hun trading.

Wat kun je doen op het platform van Raydium?

Om te beginnen is Raydium altijd op zoek naar samenwerkingen. Dus ben je van plan iets op te bouwen en wil je genieten van top notch functies? Dan kan samenwerken met Raydium, op de blockchain van Solana (SOL), voor jou misschien interessant zijn. Dit zijn momenteel de gebruikstoepassingen van het platform:

 • Verhandelen en ruilen
  Dankzij de swap functie van Raydium, kun je snel twee tokens ruilen via Serum, terwijl de DEX UI geavanceerde handelsfuncties mogelijk maakt. Denk aan limietorders;
 • RAY verdienen
  Tijdens het farmen van liquiditeitspools en door te staken, kun je zelf RAY-tokens (RAY) verdienen. 

Wat is een AMM?

We nemen zo een grote sprong in het diepe om alle hoekjes van het Raydium platform te verkennen, maar voor we dat doen wil ik je nog even uitleggen wat een Automated Market Marker (AMM) is. 

Bekijk om te beginnen dit filmpje, zodat je exact weet wat een AMM is:

 

Mijn collega Harold legt in deze blog uit wat een AMM is en hoe het in zijn werk gaat. Dit is wat hij erover vertelt:

Een AMM is een onderliggend DEX-protocol dat door middel van een wiskundige formule cryptocurrency trading pairs waardeert. Zo'n trading pair kan bijvoorbeeld ETH/USDC zijn. In tegenstelling tot een traditioneel orderboek, waarbij prijs wordt bepaald door samenkomst van vraag en aanbod, worden cryptocurrencies bij een AMM dus gewaardeerd door een prijsalgoritme.

Wat is DeFi?

Dit is eigenlijk best een bijzondere blog, want je ziet er niet alleen maar inhoudelijke informatie over Raydium Protocol voorbijkomen. Omdat er zoveel dingen mee gemoeid zijn, leg ik ook termen als AMM, DeFi en Solana uit. Zo weet jij exact wat er gebeurt en of je wat met RAY kunt.

DeFi staat voor Decentralized Finance, zoals mijn collega Jurgen in dit artikel vertelt. Tegenwoordig is ons reguliere financiële stelsel gecentraliseerd. Dat betekent dat de banken, de overheid en allerlei financiële instellingen gaan over het beleid rondom ons geld. Je hebt vrijwel overal tussenpersonen, toestemming en registratie voor nodig. 

Door de ontwikkelingen online, komt een gedecentraliseerd stelsel dichterbij. Alle transacties gaan sneller, goedkoper en veiliger en de tussenpartij wordt geëlimineerd. Je kunt hierdoor je eigen vermogen beheren en banken en de BKR hebben geen inmenging. Dat is toch fantastisch? 

Raydium (RAY)

De basis tokenomics van RAY zijn eenvoudig uit te leggen in een aantal punten:

 • De hard cap = 555 miljoen. Dit betekent dat ze tijdens de ico maximaal dit bedrag willen ophalen;
 • Totale mining reserve bestaat uit 34% van alle tokens;
 • 0,03% van alle trading fees zal worden toegekend aan stakers van RAY.
Image
RAY token

Hoe koop ik Raydium?

Raydium wordt momenteel niet door een exchange ondersteund. Het is daarom niet mogelijk om de RAY-coin te kopen. Je kan wel andere goede cryptocurrency's kopen bij Bitvavo. Dit vinden wij momenteel de makkelijkste exchange om crypto te kopen.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek een cryptocurrency uit, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in de munt. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt je eerste cryptomunt gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

SPL Wallet

Voordat je aan de slag kunt gaan op het platform van Raydium, heb je een Solana Program Library (SPL) portemonnee nodig. Hier kun je jouw tegoeden op bewaren, te communiceren met Raydium en gebruik te maken van de Solana blockchain. Er moet SOL in je wallet zitten om transacties te voltooien.

Dit zijn wallets die ook worden aanbevolen:

 • Phantom is een gebruiksvriendelijke wallet en browser extentie, die een super simpele interface heeft. Nieuwe gebruikers zullen hier fijn in navigeren;
 • Sollet.io is een SPL-wallet, die gebouwd is door het team achter Serum.

Over Serum

Er zijn diverse manieren om te handelen op Serum. Ik heb het al de hele tijd over de integratie van Serum op de Solana blockchain, maar wat heeft het voor toegevoegde waarde qua handelen?

Serum maakt gebruik van gedeelde liquiditeit. Het kan zomaar zijn dat jij een applicatie gebruikt om te handelen op het platform, terwijl iemand anders een heel andere applicatie gebruikt. Maar jullie maken gebruik van dezelfde pool. 

Dit is een zeer krachtige manier, omdat het de volledige liquiditeit bundelt op één plek en toegankelijk is voor alle andere applicaties op Solana.

Het ecosysteem van Serum is uitgebreid, zoals je hieronder kunt bewonderen. Heb jij Raydium al gespot? 

Image
serum ecosysteem

Trade & Swap Raydium

Uiteraard is Raydium in staat om een krachtige handelservaring te bieden aan haar gebruikers. De mogelijkheden zijn vergelijkbaar met die van een gecentraliseerde beurs (CEX), dankzij de integratie met Serum. 

Ben jij op zoek naar een platform met de full-experience? Wil jij grafieken, orderboeken en betrouwbare limietorders? Dan zit je bij deze DEX goed!

Geef je de voorkeur aan een snelle en eenvoudige swap-optie? Elke SPL-token kan gauw omgewisseld worden voor een andere token, dankzij RaydiumSwap. Je kunt makkelijk bekijken of inruilen via een liquidity pool of via Serum de meest aantrekkelijke optie is voor jou. Tevreden? Click en voer uit!

Raydium's liquiditeit komt uit de liquiditypools in eigen beheer, maar ook uit het veel uitgebreide orderboek van Serum. Minder slippage en meer liquiditeit voor de gebruikers van Raydium Protocol dus!

Image
Traden en staken op Raydium

Kosten voor swappen

Maar hoe zit het met de kosten? Wanneer je een swap maakt in de pool van Raydium, dan wordt de transactie belast met een fee van 0,25%. Deze wordt als volgt opgesplitst:

 • 0,22% wordt weer gestort in de pool en fungeert als beloning voor liquiditeitsverschaffers;
 • 0,03% sturen ze naar de stakingpool. Dit is dus een beloning door de gebruikers die hun RAY-tokens staken. 

Maak je een swap via Serum? Dan betaal je alleen de transactievergoeding aan hen. Deze standaardvergoeding bedraagt 0,22% en neemt af naarmate je meer handelt. Daarbij moet je een netwerkvergoeding betalen in SOL. De meeste transacties kosten tussen de 0.0001 en 0.001 SOL.

Staken van RAY

Wil je extra RAYs verdienen, dan kun je eens nadenken over staken. Staken is het vastzetten van jouw coins, voor langere tijd, zodat het platform dit kan gebruiken om te groeien. Je verdient geld met het staken, zoals hier duidelijk wordt uitgelegd. 

In onderstaande video kun je meer te weten komen over het staken van Raydium en Serum:

AcceleRaytor

Alleen voor de naam verdienen ze al punten, vind je niet? AcceleRaytor is een initiatief van het platform om de groei van het ecosysteem van Solana (SOL) te versnellen. Het dient als een lanceerplatform voor de nieuwste projecten, zodat ze kapitaal kunnen ophalen om initiële liquiditeit te genereren op een gedecentraliseerde en interoperabele manier. 

AcceleRaytor lanceert in pools, waar je als gebruiker geld in kunt stoppen. Hiermee verzamel je tokens van het desbetreffende project. Dit is een geweldige manier om op de hoogte te blijven én om investeringspareltjes te vinden. Wil jij deelnemen en de pools bekijken? Check het hier.

Community

Raydium Protocol heeft diverse social mediakanalen, waar zij contact houden met hun fans. Ze zijn zelf behoorlijk actief en zoeken graag de verbinding met anderen. Dit zie je ook terug in de aantallen op de diverse kanalen, want de community kan deze updates duidelijk waarderen. Om te beginnen Telegram. Op het moment van schrijven (februari 2022) hebben ze daar een fanbase van ruim 26k. Op Discord zijn de ook actief en daar hebben ze maar liefst 44k aan leden, dus dat zijn er al een stuk meer. Toen ik net een kijkje nam, was ruim 10% ook echt online, dus het leeft wel.

Op Medium kun je hun artikelen lezen. Zelf ben ik een fan van dit platform in het algemeen, omdat je er de informatie vindt die je op de Nederlandstalige nieuwssites niet tegenkomt. Niet alleen het nieuws, maar ook de kennisbank die erachter hangt. Heel tof! Help jij ze daar aan de 13k volgers?

Over Twitter had ik het eerder al even. Hun bio zegt 'An on-chain order brook AMM powering the evolution of DeFi'. Je kunt daar dagelijks updates ontvangen en nieuwe features bekijken, samen met nog 290k anderen. Twitter steekt met hoofd en schouders boven de rest van de kanalen uit, zoals bij de meeste crypto-projecten het geval lijkt te zijn. 

Conclusie

Mijn inziens heeft Raydium potentie. Het platform heeft oneindig veel mogelijkheden, ze werken samen met sterke partners en hebben alle voordelen die je graag wilt hebben. Veiligheid, snelheid en betaalbaar handelen. Het mooie is dan ook dat alles er heel verfijnd uitziet en de gebruiksvriendelijkheid dik in orde is. Je surft zo door alle onderdelen heen en alle handelingen verricht je compleet intuïtief. 

De verwachtingen voor de altcoin zijn dan ook hooggespannen, maar denk erom: doe altijd jouw eigen onderzoek. Ga nooit af op de mening of het onderbuikgevoel van iemand anders en investeer in je eigen kennis. 

Heb je nog vragen over Raydium of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. Wil je verder praten over Raydium en de verschillende toepassingen of verwachtingen? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Header image: Twitter Raydium


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.