Bitcoin & trading

Portfolio management - Dollar Cost Average strategie editie 2

Disclaimer

AllesOverCrypto laat graag mensen aan het woord om te vertellen over hun crypto-avontuur. Vanuit dit initiatief heb ik geopperd om een gastblogserie te starten, hier op de website. Belangrijk om te weten is dat ik dus niet werkzaam ben bij AllesOverCrypto en dat alles wat je in deze blog leest, enkel mijn persoonlijke mening is en dit los staat van AOC.

Wat vind ik van de huidige markt

Kortgezegd schreeuwen alle technische indicatoren dat dit een goed moment is om te kopen, echter is het niet zo makkelijk. Vaak hoor ik het gezegde ''Buy when there's blood in the streets'' en je zou kunnen zeggen dat dit het juiste moment is.

De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onzekerheid onder beleggers. Ook hebben we te maken met recordhoogte aan inflatie over de hele wereld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het (voorlopige) inflatiecijfer voor Nederland in augustus 2022 gepubliceerd: 13,6 procent. Vorig jaar was dit net onder de 2 procent, een zorgwekkende ontwikkeling.

Ook hebben we te maken met een opkomende energiecrisis. De stijging voor huishoudens is gemeten door het CBS voor de maand augustus op 6,6 procent en met de koude maanden voor de boeg, kan dat voor sommige huishoudens onverwacht duur uitvallen.

Mijn conclusie is dan ook als volgt; de bodem is een stuk dichterbij dan het plafond.

Dit is niet de tijd om all-in te gaan op crypto of aandelen, maar een mooi moment om elke week/maand een stukje in te kopen. Hier ben ik met deze strategie al aan begonnen, op deze manier krijgt mijn portfolio een mooi laag gemiddelde en ben ik klaar voor de volgende bullmarket.

De indicatoren en metrics

Deze editie ga ik ook laten zien wat de indicatoren en metrics zijn die ik gebruik. Deze zullen dus vaak terug keren in de blogs. Je kunt de markt op verschillende manieren beoordelen, er zijn investeerders die kijken naar de stand van de maan, anderen doen een technische analyse.

Iedereen moet voor zichzelf een weg zien te vinden waardoor hij een duidelijk beeld krijgt van wat er verwacht kan worden. Alleenstaand vertellen indicatoren ons maar een klein gedeelte. Als we naar drie of meer indicatoren/metrics kijken en deze vertellen ons allemaal hetzelfde, kan ik een veel duidelijker beeld schetsen van wat er valt te verwachten.

De manier waarop ik de markt analyseer is een mix van indicatoren onderverdeeld in hoofdgroepen. Deze hoofdgroepen bespreek ik hieronder. Daarbij geef ik meteen aan waarom. Alle indicatoren die ik gebruik zijn voor de lange termijn: ik denk in maanden niet in weken.

1. Sentiment 

Met het sentiment op de markt bedoel ik, wat doen andere cryptobeleggers? Zijn zij bezig met aankopen of wachten ze juist even op de zijlijn. Hier heb ik een aantal indicatoren voor om in een aantal klikken te weten wat er gebeurt.

De eerste indicator is de Crypto Fear & Greed index. De naam zegt het al, hiermee beoordeel ik of er angst of hebzucht is onder de investeerders. De indicator geeft het sentiment een score tussen de 0 en 100. Hierbij is score 0 Extreme Fear en de 100 Extreme Greed. Afgelopen maanden heeft hij rond de 20 gehangen, de Extreme Fear kant. Afgelopen week zag ik dat hij opliep richting de 34 en was het sentiment een stuk positiever. De verwachting uit Amerika was dat de inflatie was terug gedrongen, echter kwam het uit op een groei van 0.1%.

Image
https://alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/
Alternative.me

 

De tweede indicator die ik gebruik is google trends, hiermee kan ik snel zien of zoektermen zoals ''Bitcoin'' of ''kopen Bitcoin'' in populariteit toenemen. Wat ik hiermee terug kan vinden is of de beginnende investeerders weer warm beginnen te draaien voor crypto.

Deze indicatoren vertellen mij nu dat het sentiment nog steeds erg laag is, we zullen dus een hoop positief nieuws moeten krijgen om de koers en het sentiment om te draaien.

2. Vloeibare voorraad

Met vloeibare voorraad (Liquid supply) bedoel ik, hoeveel Bitcoin staat er nu gereed op exchanges om verkocht te worden? Met deze metric kan ik zien of de stroom op exchanges toe- of afneemt en dus indirect vertelt of mensen aan het kopen zijn of niet. Neemt de voorraad toe op de exchanges dan vertelt het ons dat relatief veel investeerders aan het kijken zijn om Bitcoin te verkopen. Neemt de voorraad op exchanges af dan zie ik dat er meer word gekocht en dat dit van exchanges afgehaald wordt richting een hardware wallet.

Bitcoin heeft een maximale supply van 21 miljoen munten, veel nieuwsbronnen zeggen dat er al rond de 4 miljoen verloren zijn gegaan. Deze munten zitten vast in een wallet waar de beheerder het wachtwoord niet meer van heeft, of van is vergeten.

Image
cryptoquant.com
Cryptoquant.com

Als ik kijk naar de bovenstaande grafiek, dan zie ik dat er op dit moment 2.307.796 Bitcoin worden aangeboden op exchanges. Afgelopen juni is de 19 miljoenste Bitcoin gemined. Als ik de 4 miljoen hier vanaf trek, zitten wel al op 15 miljoen. De overige 12.692.204 zijn al gekocht en staan op hardware wallets. 

Deze indicator vertelt mij dat 2.3 miljoen Bitcoin de huidige prijs bepalen. Ook zie ik hier in terug dat dit aantal minder wordt. Veel mensen kopen dus Bitcoin en stellen dit veilig op een hardware wallet.

3. Technische analyse 

Met de technische analyse probeer ik met historische prijsbewegingen de toekomstige koersbeweging te voorzien. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar het zogenoemde ''naked trading''. Hier probeer ik met de voorgaande kaarsen te voorspellen wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren. Doordat dit een simpele methode is, wordt hij ook vaak gebruikt en is het een effectieve methode gebleken om de markt zo goed mogelijk te voorspellen.

Image
Technische analyse

 

Zoals je kan zien heb ik twee groene boxen, één die de top van 2021 aangeeft en één voor de bodem van 2022. Hierbij heb ik met drie gele trendlijnen aangegeven wat de prijsactie mij nu laat zien. In dit geval is het een descending triangle en dat is een bearisch (negative) continuatiepatroon, deze zal gebroken moeten worden als we de weg omhoog weer willen gaan vinden.

Kijk hier voor een basis uitleg over de verschillende patronen.

3.1 Voortschrijdende gemiddelden

De oranje lijn is een voortschrijdend gemiddelde, in dit geval is het de 200 Simple Moving Average (SMA).

Voortschrijdende gemiddelde is een vast aantal opeenvolgende elementen in een tijdreeks, dit laat over de verloop van een termijn het gemiddelde zien. Zoals we op bovenstaande afbeelding zien gebruik ik de 200 SMA, deze pakt over de afgelopen 200 dagen de gemiddelde prijs en geeft deze de vorm van een oranje lijn. De oranje lijn vertelt mij weer dat er meer verkopers (bears) op de markt zijn dan kopers (bulls). Veel handelaren gebruiken dit als een ''Bullish of Bearish'' indicator, zit de prijs erboven dan zijn de bulls aan het stuur. Zit de prijs eronder, dan zijn de Bears aan de beurt. 

Het voortschrijdend gemiddelde maakt het makkelijk om snel een trend te identificeren.

Een grafiek die ik graag gebruik die gebaseerd is op de 200 Daily Moving Average (DMA) is de Mayer multiple, zie de figuur hieronder. Deze grafiek gebruikt de 200 DMA (Paarse lijn) als basis en gebruikt vermenigvuldigen daarvan als prijsniveaus. In dit geval is de prijs van de 200 DMA $31,119 * 3.4 (bovenste blauwe stippellijn) = $106.076 dus de ''Extreme sell''. Wat deze alleenstaande indicator mij nu vertelt is dat we bij het ''STRONG BUY'' niveau zitten, dit is gezien de historie een goed moment om in te kopen. Mocht de koers omdraaien en de prijs van Bitcoin komt bij ''SELL'' is mijn vuistregel om per dag rond de 5% van de gehele portfolio te verkopen.

Image
Mayer multiple
Checkonchain.com

 

Het portfolio

Het portfolio is sinds vorige update iets gezakt, toen zat ik op een mooi rendement van +12.19%. Helaas door de stijgende inflatie heeft de markt het zwaar te verduren en zijn alle assets weer in prijs gezakt.

Echter is dit niet alleen maar negatief nieuws, afgelopen vijf momenten dat ik heb ingekocht was de prijs lager dan het voorgaande gemiddelde. Mocht de markt nu weer aan trekken zal ik sneller winst maken gezien het gemiddelde lager ligt, ook heb ik een trade gepakt tussen Cosmos en Bitcoin die leg ik hieronder uit.

Image
DCA Pie chart
Image
DCA

Op 10 september heb ik een gedeelte van de Cosmos-positie verkocht. Tussen 7 en 10 september steeg Cosmos van $11.55 naar de $17.21 op 9 september, echter kon het niet door de 200 DMA (Oranje lijn) doorbreken en heb ik op 10 september tegen een koers van 16$ rond de 33 Cosmos verkocht. Dit resulteerde in een nettowinst van 240$ en hier heb 0,01164709 extra Bitcoin voor gekocht.

Image
Cosmos trade

Wat misschien wel opvalt is dat de prijzen weergegeven zijn in dollars en niet in euro. De reden hiervoor is dat de dollar een wereld reserve valuta is en veel sterker is  dan de euro. 

Dit neem ik mee in mijn technische analyse. Op de eurokaart van Cosmos is de prijs net iets boven de 200 DMA, gezien het sentiment in de markt nog erg negatief is schetst de dollar kaart op dit moment een duidelijker beeld van wat ik kan verwachten.

Voor aankomende weken verwacht ik zelf weinig verandering in de markt. Het beste waar we op kunnen hopen wat betreft positief nieuws voor crypto is dat de oorlog in Oekraïne snel tot een einde komt. Dit kan voor een behoorlijke boost zorgen in de economie en daarmee assetprijzen. 

Mocht je meer willen weten over wie ik ben of wat ik doe, kijk dan op mijn website.

Spreekt mijn investeringsstrategie je aan, kopieer dan mijn cryptostrategie via het Iconomi platform.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.